Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lOktober 2023pijl r
madiwodovrzazo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 31 Oktober 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Killers of the flower moon (Martin Scorsese) 4**** UGC + etentje AntwerpenDI 31/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitDe nieuwe Scorsese: een epische western die een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis onthult
Met de epische western Killers of the flower moon rakelt Martin Scorsese onder het tapijt geveegde wandaden van een eeuw geleden op.
Ruben Aerts in De Standaard van 17/10/2023

Het verleden kun je niet veranderen, maar wel verdoezelen. Hoe respectloos en gewelddadig de nieuw­komers in de VS zijn omgegaan met de oorspronkelijke bewoners is niet altijd even algemeen bekend. Dat een eeuw geleden in Oklahoma ­talloze mensen uit de vermogende ­Osage-gemeenschap mysterieus om het leven zijn gebracht, was bijvoorbeeld lang een donker en dicht­gekleefd hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenisboeken.
Met Killers of the flower moon peutert Martin Scorsese dat ingenieus open. Verontrustend en episch verhaalt hij met zijn allereerste western over verblindende naïviteit en een superioriteitsgevoel dat niets of niemand ontziet. Het hart van zijn ­reconstructie is weliswaar een liefdesverhaal, maar verwacht geen ­suikerzoet of hapklaar sprookje.

Dubieuze De Niro
Scorsese zette de tanden in het non-fictieboek van journalist David Grann, waar de film zijn titel aan ontleent. Dat verbindt de geschiedenis van die brute moorden met de geboorte van de FBI – de zaak was destijds één van de eerste grote zaken van het pas opgerichte Bureau. Killers of the flower moon is daarmee nog geen politiefilm (al was dat eerst wel het plan). De cineast en zijn co-scenarist Eric Roth reconstrueren de gebeurtenissen van binnenuit: door de ogen van een wat simpele, witte man die trouwt met een vrouw uit die native gemeenschap.
Ernest Burkhart heet die kerel, en het is Leonardo DiCaprio die hem speelt. Met de kin naar voren en niet altijd even snugger uit zijn doppen kijkend. Terug van het front van de Eerste Wereldoorlog klopt hij aan bij zijn oom William Hale – Robert De Niro speelt hem gepast dubieus. ‘Je hoeft me niet sir te noemen’, zegt hij tegen Burkhart. ‘Noem me maar ­gewoon king.’ Hale helpt Burkhart zijn leven weer op rails te krijgen. Met zachte hand manoeuvreert de sinistere man, die het aanzien geniet van de Osage, die onnozele hals op een pad waar je niet zomaar rechtsomkeer maakt.
De context schetst Scorsese kort aan het begin. Hoe de Osage in de 19de eeuw uit Kansas waren verjaagd naar wat vandaag Oklahoma heet. Hoe ze daar begin vorige eeuw olie vonden en schatrijk werden. Maar witte Amerikanen bedachten een leep voogdijsysteem: de Osage mochten hun centen alleen spenderen als een (witte) voogd daar de toestemming voor gaf. Een rist gemengde huwelijken en een bedenkelijke erfenisregeling moesten garanderen dat zo veel mogelijk rijkdom wegvloeide van de Osage.

Onderschatte vrouw
Killers of the flower moon is geen film om lui bij onderuit te zakken. Het groots opgezette project – budget: 200 miljoen dollar – neemt met ­bijna 3,5 uur riant zijn tijd én vraagt een investering van de kijker.
Het schetst een immorele wereld van ­geweld dat even brutaal als achteloos gepleegd wordt, van loyaliteit en duurbetaald verraad, van ­hebzucht en straffeloosheid.
De film herenigt DiCaprio en De Niro, die alleen dertig jaar geleden in het voorts vergeten This boy’s life het scherm deelden. Als tegenpolen zijn de twee titanen van hun generatie aan elkaar gewaagd. Maar de ster van de film is Lily Gladstone (Certain women). Als Burkharts echtgenote Mollie zet ze een minzame, mateloos onderschatte vrouw neer. Veel woorden heeft ze daar niet voor nodig, een oogopslag kan volstaan. Voor Gladstone zal het de rol zijn die haar carrière eindelijk een versnelling ­hoger schakelt.
Ook voor Apple, dat mee de nodige centen ophoestte, is de film een ijkpunt: het ijverde voor een volwaardige bioscooprelease. Pas later, op een nog niet gekende datum, zal het Killers of the flower moon lanceren op zijn streamingplatform. Doe uzelf (en Scorsese) het plezier daar vooral niet op te wachten. Alleen het grote scherm kan dit schokkende epos tot zijn recht laten komen.

Van Martin Scorsese en met Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro
Duur: 206 min.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50.
Na de film (rond 19u) gaan we samen eten in Kunthun, een goed Tibetaans restaurant vlak bij de UGC. Als je mee wil gaan eten, laat dit dan, ten laatste dinsdagvoormiddag om 10u weten aan Ben (0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be) zodat hij het restaurant kan reserveren!
Afspraakuur :15u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :15u30
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 27/10/2023 17:54:35 (code=wj312)    
 
 
 
Halloweenwandeling met gids in De Schorre BoomDI 31/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitSamhain of de oorsprong van Halloween
Op Halloween vertelt de gids je meer over de goden en heiligen die iets betekenden in het dagelijks leven rond deze periode.
Het is niet de bedoeling om er een halloweentocht van te maken met schrikeffecten (maar misschien toch wel verrassend).
Het blijft een wandeling met verhalen en uitleg over rituelen.
De wandeling duurt 120 minuten.
Afspraakuur :19u30
Afspraakplaats :aan de hoofdingang van De Schorre, Schommelei waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Van daaruit wandelen we samen naar het vertrekpunt van de wandeling: Congrescentrum De Pitte in De Schorre.
Aanvangsuur :20u
Reservatie :€ 6 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info :Pieter - 0478 54 54 54 -
Max. personen :13
Annulatie :Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Top
Laatste wijziging: 22/09/2023 16:02:56 (code=wj311)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be