Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lOktober 2023pijl r
madiwodovrzazo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 17 Oktober 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm WIL (Tim Mielants) 4**** UGC AntwerpenDI 17/10/23
Omschrijving :foto bij activiteit‘WIL’, in de traditie van bekende Holocaustfilms maar dan ongemakkelijk dicht bij huis
Met WIL balt Tim Mielants de bekende roman van Jeroen Olyslaegers samen tot een beklemmende thriller, die komaf maakt met de grootste illusie van de oorlogsfilm: heldenmoed.
Lieven Trio 26/09/23 in De Morgen
Om het bezette Antwerpen van 1942 weer tot leven te wekken - het Antwerpen waar onze eigen politiemensen duizenden joden arresteerden en richting vernietigingskampen stuurden - trok regisseur Tim Mielants naar Polen. Het is in de eerste plaats een praktische keuze, maar het geeft WIL ook een sterke subliminale lading.
Het decor waarin de piepjonge hulpagenten Wil (Stef Aerts) en Lode (Matteo Simoni) op bevel van den Duits onschuldige joden uit hun huis gaan sleuren, doet WIL ergens diep in je onderbewustzijn aansluiten bij een traditie van bekende Holocaustfilms als The Pianist, maar dan ongemakkelijk dicht bij huis. Ja, deze gruwel voltrok zich ook bij ons, lijkt regisseur Tim Mielants (De Patrick) zo te onderstrepen.
Het is een ongemakkelijke reminder aan iets dat de generatie van WIL collectief lijkt te hebben verdrongen. De film maakt pijnlijk duidelijk waarom: wie zou zichzelf na deze horror nog in de spiegel kunnen aankijken? Zij die hun geweten zuiver wisten te houden, overleefden de oorlog meestal niet. De rest - zij die erbij stonden en ernaar keken - vermeed de spiegel nadien als de pest, om toch nog enigszins met zichzelf verder te kunnen leven.
WIL duwt daar waar het pijn doet. Wat zouden wij doen, wanneer de dingen gruwelijk misgaan? Wat dóén wij, wanneer de dingen gruwelijk misgaan? De film laat je achter met meer vragen dan antwoorden.

KRACHTTOER
Wils overpeinzingen rond lafheid en de onmogelijkheid van het heldendom, die in het boek veel ruimte krijgen, laten Mielants en coscenarist Carl Joos nochtans grotendeels links liggen. Zij vertimmeren Olyslaegers’ uitwaaierende stream of consciousness-roman tot een strakke oorlogsthriller. Al in de eerste minuten introduceren ze een plotwending die de personages - en de kijker - meteen het mes op de keel zet. Voor filosoferen is nauwelijks tijd. En toch verliest deze ademloze adaptatie de essentie van het boek niet uit het oog. Een krachttoer.
Wil slaagt er niet in om scherpe keuzes te maken, maar Mielants doet dat als regisseur wel. Het energieke camerawerk van Robrecht Heyvaert (Patser) wordt hier aangewend om de geschiedenis met een shot urgentie te injecteren. De minimale scherptediepte, in combinatie met de benepen interieurs, maakt de bankschroef van de geschiedenis voelbaar.
Mielants wist de fine fleur van de Vlaamse acteurswereld te strikken, maar grote namen als Jan Decleir, Koen De Bouw en Kevin Janssens passeren in de marge. Zelfs Matteo Simoni heeft nauwelijks tekst. Annelore Crollet maakt indruk als Yvette, het morele kompas van dit verhaal. Maar WIL is vooral de film van Stef Aerts. In zijn gespannen blikken lees je de essentie: de traumatiserende, desoriënterende, alles vernietigende chaos van oorlog.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50. Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj171)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be