Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lOktober 2023pijl r
madiwodovrzazo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 1 Oktober 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Natuurwandeling in de Vlaamse Ardennen te Brakel (20 km)ZO 01/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitWe vertrekken aan de Sint-Martinuskerk van Opbrakel. Dit landschap in de Zwalmstreek typeert veelal een licht glooiend idyllisch landschap, met hier en daar bloesems van Vlier, Meidoorn en af en toe een bomenrij knotwilgen, her en der kabbelende beekjes met af en toe een mooi boerderijtje.
We wandelen in de richting van Everbeek-Boven en lopen langs de rand van het Hayesbos, deze worden ook de Everbeekse bossen genoemd. In Everbeek-Boven passeren we de Sint Jozefkerk en treffen we al een eerste cafeetje, Het Meiklokje bij den Benny, maar hier lopen we wel voorbij.
We gaan hierna direct links en wandelen op kleine wegeltjes tussen de weiden, waar ook zwarte schaapjes grazen, en in de verte zie je het glooiende landschap waar we even later afdalen. We steken de Molenbeek over in het Trimpontbos.
In de Vlaamse Ardennen komt een twaalftal heuvels voor die sterk opvallen in het reliëf omdat ze niet alleen allemaal ongeveer een hoogte van rond de 150 meter bereiken, maar ook doordat ze op één enkele west-oost-gerichte lijn zijn gelegen. Men noemt deze heuvels ook nog wel ‘getuigenheuvels’. Het Trimpontbos-Hayesbos ligt op één van deze heuvels. Er zijn verschillende valleitjes aanwezig in het bos, en er is het brongebied van de Terkleppebeek en de Verrebeek. Op de valleihelling komen duidelijke taluds voor.
Even later vertoeven we in het Livierenbos en wandelen we op grondgebied Wallonië. Het bosgebied ligt pal op de taalgrens in het gebied tussen de gemeenten Brakel en Vloesberg (Flobecq). Even later zitten we terug in het Hayesbos en steken we de grens weer over. We lopen even door een privétuin die mooi is aangelegd met snoeivormen, eerder een cottagestijl, en passeren ook enkele boomgaarden met perelaars, na een tijdje maken we een lus in het Brakelbos.
Het Brakelbos maakt deel uit van het boscomplex dat zich uitstrekt tussen Brakel en Vloesberg. Samen met het Pottelbergbos en het Bos Ter Rijst vormt het één geheel van 200 hectare. Middenin deze bossen ligt het gehucht d'Hoppe (La Houppe) dat bij Vloesberg hoort. Het Brakelbos is deels Vlaams, deels Waals.
De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes naar De Zwalm, een speelparadijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.
In d'Hoppe, kunnen we zeker een biertje drinken op een van de caféterrassen. We verlaten het Brakelbos en wandelen even op de grens en ook hier aan de rand van het bos kan de verleiding groot zijn om nog een lekker ijsje te verorberen bij de kleine caravan. Het is wel laat op seizoen en misschien staat het er niet meer.
We lopen verder tussen de velden terug naar Opbrakel, en voor het dorp kunnen we nog op het mooie tuinterras van La Granja 4 een glaasje wijn of een biertje deinken.
Indien er nadien interesse is, kunnen we bij onze stop in La Houppe in een van de cafés reserveren.
PS: deze wandeling werd al georganiseerd in mei 2021.
Meebrengen : Hapje en drankje voor onderweg, stevige waterdichte wandelschoenen
Neem ook zeker je lidkaart mee en toon die aan de verantwoordelijke zodat hij of zij een juist lidnummer kan noteren!
Afspraakuur :9u15
Afspraakplaats :aan Crown Plaza Hotel, Gerard Le Grellelaan 10 in 2020 Antwerpen of om 10u30 aan de Sint-Martinuskerk, Sint-Martensstraat te 9660 Opbrakel. Parkeren in de omgeving van de kerk of in J. Sadonespad, een zijstraatje aan de kerk.
Aanvangsuur :11u
Bijdrage : Gratis.
Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info :Beatrijs - 0472 21 06 27
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj015)    
 
 
 
Fietsen: rondje Tholen (± 50 km)ZO 01/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitDe wind door je haar. De zilte zee in de lucht. Het groene landschap glijdt aan je ogen voorbij. Oude dijken, molens, boerenhoeves en authentieke kernen duiken erin op. Rust en ruimte omkaderd door Nationaal Park Oosterschelde. Alles valt hier van je af. We fietsen aan een rustig tempo en genieten langs de Oosterschelde, over dijken en langs schorren. Tholen stad heeft een mooi haventje en een oud centrum.
Een terrasje zal niet ontbreken.
Bij regenweer gaat de tocht niet door. Contacteer Diane
Meebrengen : fiets in goede staat.
Neem zeker je lidkaart mee en toon die aan de verantwoordelijke zodat hij of zij een juist lidnummer kan noteren!
Afspraakuur :12u45
Afspraakplaats :parking Bergse Diepsluis, Gortzakweg (einde Oesterdam) in Tholen (NL)
Aanvangsuur :13u
Bijdrage : Gratis.
Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info :Diane DK - 0485 80 29 86
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj017)    
 
 
 
Orgeldraaien Open Belgisch Kampioenschap Brasschaat OOK NIET-LEDEN!ZO 01/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitBrasschaat krijgt Belgisch kampioenschap orgeldraaien over de vloer
Op het Armand Reusensplein in Brasschaat vindt op 1 oktober het Belgisch kampioenschap orgeldraaien plaats. Wie orgel zegt, denkt meteen aan de grote stukken van de Gebroeders Decap. Brasschatenaar Roger Mostmans, achterkleinzoon van de oprichter van deze zaak, zal met één van zijn pronkstukken van de partij zijn.
Roger Mostmans werkt nu al 52 jaar aan de orgels. Zij gaan iedere keer zelf op zoek naar de nodige planken. De kwaliteit die je toegestuurd krijgt, is vaak ontoereikend. Het moeten echt compleet gave planken zijn. De laatste jaren maken ze minder nieuwe Decap-orgels. En als er een bestelling binnen komt, dan doen ze dat tussen de restauraties van bestaande orgels door. Dat doet Roger trouwens het liefst. Ze krijgen er van overal binnen. In Duitsland en Zwitserland zijn er veel orgels, natuurlijk niet alleen Decap-orgels. Maar ze restaureren ze allemaal. Vroeger hadden we veel orgels in dancings en cafés staan. Denk maar aan de 14 Billekens en Café Beveren. Dat laatste bestaat trouwens nog.
Roger Mostmans ontwikkelde uiteraard een scherp gehoor. Hij volgde muziekschool in Brasschaat en was al vlug gefascineerd door orgels, ook kerkorgels. In principe werken die op dezelfde manier. Vandaag zijn er ook al Decap-orgels die computergestuurd zijn. De Vlaamse Gemeenschap beschikt over een eigen orgelcollectie. Die staat bij Katoen Natie.

Draaiorgelspelers uit het hele land dingen mee naar de nationale titel. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel, alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.
“Het belooft dit jaar een mooie editie te worden, met grote en kleine draaiorgels. Ze komen in alle maten. We verwachten een 20-tal deelnemers. Zij zullen het publiek trakteren op zowel traditionele als moderne muziek op verschillende soorten draaiorgels, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. Dit muzikaal, bont spektakel met een hoog nostalgiegehalte spreekt ook heel wat jonge mensen en gezinnen met kinderen aan.” (MechaMusica-voorzitter Johnny Claes)
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Sinds 2007 is er om te twee jaar een BK met telkens een groeiend deelnemersveld.
De organisatie is in handen van het gemeentebestuur van Brasschaat, Cultuurcentrum Brasschaat en MechaMusica. Zij verenigen draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land.
Van 13u tot 16u30 kan het publiek langs een uitgestippeld parcours in het park genieten van de verschillende draaiorgelspelers die er het beste van zichzelf geven. Om 17u00 vindt de officiële prijsuitreiking plaats in de feesttent op het Armand Reusensplein. Op de tonen van een heus danscaféorgel van Decap zal er zelfs een ‘danske geplaceerd’ kunnen worden tijdens dit slotmoment. Het einde is voorzien om 20u.
Kom zeker iets drinken bij Pieter en zijn ploeg die voor alle dranken zorgen tijdens dit niet te missen Belgisch Kampioenschap!
Afspraakuur :14u
Afspraakplaats :op het Armand Reusensplein in 2930 Brasschaat aan de toog in de feesttent waar Pieter en zijn ploeg voor de drank zorgen!
Info :Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj013)    
 
 
 
Wandeling in grenspark Kalmthoutse Heide (NL) (12 km) Enkel Oeverleden.ZO 01/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitVandaag maken we een wandeling in het Nederlandse gedeelte van het grenspark Kalmthoutse Heide. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide met vennen, zandbergen en dennenbossen. Dit natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de staatsgrens uitstrekt met een oppervlakte van ± 3.750 ha. Onze wandeling kent een tussenstop aan het “Puts Meuleke”.
We komen samen in Recreatiecentrum Hazeduinen, voor restaurant “De Heusche Bollaert”, 1e Verdelingsweg 6 in NL 4645 RT Putte, Nederland (ruime parking). Ligt op ± 1,5 km van de staatsgrens in Putte/Kapellen.
Hoe er geraken? Grensovergang Putte, volg de N-287 tot ter hoogte van de Joodse begraafplaatsen, rechts afslaan Noordweg, dan terug rechts Herenbaan, de eerste straat links is de 1e Verdelingsweg.
’s Avonds kunnen de liefhebbers nog iets blijven drinken/eten in “De Heusche Bollaert” (grote keuze pannenkoeken).
Neem zeker je lidkaart mee en toon die aan de verantwoordelijke zodat hij of zij een juist lidnummer kan noteren!
Afspraakuur :13u45
Afspraakplaats :in Recreatiecentrum Hazeduinen, voor restaurant “De Heusche Bollaert”, 1e Verdelingsweg 6 in NL 4645 RT Putte, Nederland (ruime parking). Ligt op ± 1,5 km van de staatsgrens in Putte/Kapellen.
Hoe er geraken? Grensovergang Putte, volg de N-287 tot ter hoogte van de Joodse begraafplaatsen, rechts afslaan Noordweg, dan terug rechts Herenbaan, de eerste straat links is de 1e Verdelingsweg.
Aanvangsuur :14u
Bijdrage : Gratis.
Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info :Mon V - 0485 54 84 40
of :Luc VDW - 0471 66 09 27
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj016)    
 
 
 
Tentoonstelling Expeditie Egypte Brussel OOK NIET-LEDEN!ZO 01/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitExpeditie Egypte verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum.
Op de tentoonstelling Expeditie Egypte worden een tweehonderdtal objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling samengebracht. De blikvangers van de tentoonstelling zijn onder meer de rijkelijk versierde lijkkisten uit de priesterlijke cachette van Deir el-Bahari. Daarnaast wordt een groot aantal opmerkelijke stukken uit de verzameling voor het eerst tentoongesteld. Voorwerpen zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen, en shabti-beeldjes die de doden vergezelden in het hiernamaals, maken de bezoekers wegwijs in de Egyptische godenwereld en het eeuwige leven. Tenslotte wordt de tentoonstelling ook rijkelijk voorzien van uniek historisch fotomateriaal.
Deze reis doorheen de tijd wordt op meerdere plaatsen aangevuld met artistieke interventies van Sara Sallam (°1991, Caïro). De kunstenares exploreert de Egyptische culturele identiteit van vandaag en bevraagt de geschiedenis en erfenis van de egyptologie. Herinneringen uit haar kindertijd en archeologische en museale bronnen inspireren het werk van Sara Sallam, dat een frisse kijk biedt op de erfenis van het oude Egypte.
De prijs omvat de rondleiding met gids.
De inkom is gratis voor houders van een Museumpas. Zonder Museumpas is de inkom € 17, voor 65+ € 12.
De rondleiding duurt 90 minuten, nadien kan je eventueel nog op eigen houtje de tentoonstelling doorlopen.
Nadien gaan we samen nog iets drinken en/of eten.
Afspraakuur :13u
Afspraakplaats :voor carpooling (indien er voldoende chauffeurs zijn) aan Oud Berchem Kerk of om 14u15 ter plaatse aan de kassa van het Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10 1000 Brussel waar Robert jullie opwacht.
Voor carpooling, stuur je ten laatste op DO 28/09 een mail naar nicole@oever.be indien je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt.
Met een weekendticket kan je goedkoop met de trein naar Brussel. Afstappen in Station Brussel-Schuman en dan nog 10' stappen naar het museum.
Aanvangsuur :14u30
Reservatie :€ 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info :Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11
Max. personen :15
Annulatie :Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj014)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be