Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lOktober 2023pijl r
madiwodovrzazo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 10 Oktober 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm The eternal daughter (Joanna Hogg) 4**** UGC AntwerpenDI 10/10/23
Omschrijving :foto bij activiteitTilda Swinton schittert in indringend spookverhaal over rouw en verlies.
Tilda Swinton is moeder én dochter in The eternal daughter, een verbluffende film over rouw en herinnering in een spookachtige setting.
Ruben Aerts op 27/09/23 in De Standaard
Van Joanna Hogg en met Tilda Swinton, Carly-Sophia Davies
Duur: 96 min.
Je hebt geheimen die je voor jezelf houdt, andere die je wil delen. Joanna Hogg heeft het voor die tweede categorie. De Britse maakt onsentimentele, uitgekiende films die nazinderen als grote kunst. Alleen vindt ze maar niet de bekendheid die haar toekomt. Het helpt al zeker niet dat het publiek nauwelijks de kans krijgt om dat oeuvre te gaan ontdekken. The eternal daughter, Hoggs zesde film, is de eerste die bij ons een verdeler vond.
Onbegrijpelijk, vindt vast ook Martin Scorsese. Hij is net zoals bij haar vorige twee films, het autobiografische tweeluik The souvenir, uitvoerend producent.
Julie Hart, zeg maar het alter ego van Hogg, is de filmstudente die centraal staat in dat tweeluik. Ook in The eternal daughter draait het om haar, nu op latere leeftijd. Die voorgeschiedenis kennen is een meerwaarde, geen must. Je kunt ook zo meestappen in het verhaal van deze broeierige film. In hoe deze moeder en dochter – Tilda Swinton vertolkt beide rollen – zich tot elkaar verhouden. Hoe Julie hunkert naar het welbehagen van die matriarch.
De setting is een oud, afgelegen landhuis in Wales dat tegenwoordig dienstdoet als hotel. Julies moeder Rosalind bracht er haar jeugd door. Het is een plek die rijk is aan herinneringen. Julie, broedend op een film over die moeder, hoopt dat het haar kan helpen om de wat afstandelijke, aristocratische vrouw beter te leren kennen.

Kubrick
The eternal daughter heeft van meet af aan iets onheilspellends, als een horrorfilm: een taxi rijdt moeder en dochter doorheen een mistig landschap naar het verlaten verblijf, langs lege wegen die door bossen en velden snijden. Het herinnert aan The shining, de klassieker van Stanley Kubrick die zich afspeelt in het even afgelegen Overlook Hotel.
Dat Hogg uit dezelfde muziek putte als Kubrick, is vast geen banaal toeval: een stuk van Bartók, dat in die eerste minuten langzaam en sinister kronkelt. Eén dat om twee strijkorkesten vraagt bij de uitvoering, het ene als een spiegelbeeld van het andere. Zoals deze dochter de jongere reflectie is van haar moeder.
Het moet geen sinecure geweest zijn om de film te draaien. Voor computereffecten paste de Britse. Voor het al te rigide volgen van een scenario bedankte dan weer haar hoofdactrice. Swinton, een jeugdvriendin van Hogg die destijds al de hoofdrol had in haar afstudeerproject Caprice, leefde zich uit door soms te improviseren.
De dubbelrol zelf is in de eerste plaats een kwestie van montage: de twee komen nooit samen in beeld, op één cruciaal shot na. Swintons vertolking is dan weer een masterclass in acteren. Hoe is het mogelijk dat deze film niet meer weerklank krijgt?

Spookverhaal
Gaandeweg openbaart The eternal daughter zich als een indringend spookverhaal over rouw en verlies. De jaren die tussen hen in liggen, wil Julie, zelf kinderloos en dus voorbestemd tot het eeuwige dochterschap, zien te doorgronden. De grenzen van tijd en ruimte probeert ze met alle macht te bekampen.
Traag en onbehaaglijk laat dit verbluffende moeder-dochterportret voelen hoe moeilijk het kan zijn om los te laten. Om verlies te aanvaarden voor wat het is.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50. Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wj101)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be