Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lNovember 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 09 November 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Comedy 'In blijde verachting' BAS BIRKER MortselDO 09/11/23
Omschrijving :foto bij activiteitBas Birker doet in zijn voorstelling In blijde verachting het verslag van anderhalf jaar aan rugproblemen, maar ook van zijn evolutie als comedian. De Nederbelg schuift hoe langer hoe meer op naar het cabaret.
Jasper Van Loy 27/10/22 in De Morgen
Volgens Bas Birker lacht een mens in de miserie niet met alles, maar ondanks alles. Hij weet waarover hij spreekt: de Nederbelgische komiek overleefde anderhalf jaar op Tramadol en spierverslappers als gevolg van een reeks hernia’s. Het herstel kostte hem bloed, zweet en hersenvocht en dat de man het nog voor een volle zaal kan navertellen, is een aardige prestatie van de medische wetenschap.
'In blijde verachting' is ondanks het thema geen tranentrekker geworden. Liever gebruikt de komiek zijn rugproblemen om te doen wat hij in zijn vorige voorstellingen ook al meesterlijk deed: België in de zeik zetten, het land waar alle dokters hetzelfde stopwoordje hebben en waar altijd wel iemand meer pijn heeft gehad dan jij.
Meesterverteller Birker maakt van alles een verhaal, al is het een banale anekdote over washandjes. Daarbij bedient hij zichzelf van een parade aan nevenpersonages, zoals de bange Bulgaarse kamergenoot en de kassière met de magische magneet, die hij soms een halfuur later weer bovenhaalt als moment van herkenning voor zijn publiek. Verhaalstructuur is een van de punten waarop Birker tegenover zijn vorige tournee 'Je moeder' wat meer cabaretier geworden. Birker speelt vaker met de spots, onder meer voor een heerlijke pastoorsimitatie, en wat minder met het publiek, terwijl hij in zijn eerste programma’s minuten kon tetteren met de eerste rij. Het is wat je graag hebt natuurlijk, maar zelf lijkt de comedian zich wel goed te voelen in een wat strakkere structuur. Ze is alleszins geen rem op zijn aangenaam strakke tempo.
ZJORDY MET EEN Z
Voor Birker zijn Belgen als Bulgaren: als hij ze opvoert, hoeven de clichés niet geschuwd. Aan pedante Antwerpenaren en dommige West-Vlamingen geen gebrek in deze voorstelling. Ook in zogenaamde marginalen vindt hij een gemakkelijk mikpunt. “Iedereen vindt zichzelf toch beter dan iemand anders?”, werpt hij uitdagend op, maar in het laatste kwartier houdt hij toch vooral zichzelf een spiegel voor, want wie is hij om Zjordy met een z door het slijk te halen?
'In blijde verachting' staat niet stijf van de diepe gedachten en dat hoeft ook niet per se. Belangrijker is dat Birker zijn volk zonder onderbreken aan de lach houdt, zelfs als hij vertelt dat hij het leven eerder als uitvaart dan als feestje ziet. Waarom de show eindigt met The Bitter End van Placebo, ontdekt u maar zelf, maar een bitter slot is het voor de comedian niet. Integendeel, in zijn slot onderstreept Birker andermaal dat hij zijn plaats aan de top van de Vlaamse en Nederlandse podiumhumor verdient.
In de pers: Zowel in De Morgen als in Knack krijgt 'In blijde verachting' 4****
Afspraakuur :20u10
Afspraakplaats :aan de kassa van Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16 in 2640 Mortsel
Aanvangsuur :20u30
Reservatie :€ 20 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info :Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11
Max. personen :8
Annulatie :Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wk091)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be