Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lNovember 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 14 November 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Fallen leaves (Aki Kaurismäki) 4**** UGC AntwerpenDI 14/11/23
Omschrijving :foto bij activiteit‘Fallen leaves’ van Kaurismäki: het perfecte medicijn voor een herfstig gemoed
Met Fallen leaves bewijst de Finse droeftoeter Aki Kauris­mäki dat er in een tranendal toch ook troost bijeen te harken valt.
Ruben Aerts in De Standaard van 03/11/2023
Van Aki Kaurismäki en met Alma Pöysti, Jussi Vatanen
Duur: 81 min.
Ga nu maar naar huis,’ zegt de cafébaas tegen de laatste dronken stamgast, ‘zodat je hier morgenvroeg weer op tijd kunt zitten.’
Aki Kaurismäki speelt het opnieuw klaar. Als geen ander weet de Fin humor en troost te putten uit het mistroostige. Hij situeert zijn aandoenlijke verhalen wel vaker in het gecorrumpeerde hart van het aardse tranendal. Ook nu met Fallen leaves, een bitterzoet relaas over twee ­gedeukte zielen uit de verdomlaag van de maatschappij.
Ansa werkt in een supermarkt, tot ze daar ontslagen wordt omdat ze een broodje dat de vervaldatum voorbij was in haar tas had gestopt en niet had weggegooid. De bewaker die haar bij de directie verklikte, kijkt onbewogen toe hoe ze haar spullen pakt. ‘Ik doe ook maar alleen wat mij is opgedragen.’
In een karaokebar ontmoet ze Holappa. Die eerste avond blijft het bij kruisende blikken, maar later lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf. Met vallen en opstaan stappen ze in elkaars leven. Denk vooral niet dat de twee elkaar treffen in een soort la la land. Lang voor elke studio zijn eigen cinematic universe ging najagen, had Kaurismäki het zijne al beet. Dat is er één van sombere settings en gepekelde gezichten. Alsof er niets anders opzit dan alleen nog het einde af te wachten. De ondergang, en vlug een beetje.
De film oogt zo kleurloos en oubollig dat het verhaal zich evengoed een halve eeuw terug kon afspelen. Maar Kaurismäki situeert Fallen ­leaves in hedendaags Helsinki. Daar laat een zeldzame gsm of laptop geen twijfel over bestaan.
Wie hunkert naar poëtische knusheid, kan dat universum tijdloos noemen. Maar Kaurismäki’s films getuigen eerder van levens en werelden die moedeloos tot stilstand zijn gekomen. De vooruitgang is voorbehouden voorde happy few. De anderen moeten het stellen met karaoke in bars van weleer.
Voor mensen als Ansa en Holappa zijn er geen banen of kansen als uitweg uit een leven van spartelen en (ver)zuipen. Er zijn alleen interimjobs en nulurencontracten, uitbuiting zonder perspectief. Ken Loach heft er al jaren woedend de vuist bij, maar Kaurismäki is een man van een heel andere slag. Hij verkiest berusting boven verzet – voor dat laatste moet je tenslotte ook de energie kunnen opbrengen.
Kaurismäki, bekend van films als The man without a past, Le havre en The other side of hope, is al jaren een wat aparte lieveling in het arthousecircuit en onder cinefielen. Hij past voor spielerei en zweert trouw aan een toon en stijl die even droefgeestig als afgemeten zijn. Uitbundigheid is mijlenver te zoeken. Liefst vat hij de werkelijkheid in weinig woorden, in beelden die hun diepe somberte voor zich laten spreken.
Fallen leaves is opnieuw een masterclass in spaarzaamheid. Op narratief vlak en in tijd – de film duurt amper 80 minuten. Maar ook in de sentimenten die spelen aan het oppervlak, waardoor het begin van een plotse glimlach zijn effect niet mist: je herfstig gemoed waait verrast de deur uit.
De toestand is hopeloos, verzucht Kaurismäki, maar laten we ons verloren voelen bij elkaar. Hij is nooit een kwakzalver van vals ­optimisme geweest. Liever handelt hij in troost en empathie. Daar drinken wij op. Kippis!

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u40
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :20u
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wk141)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be