Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lNovember 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 28 November 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Holly (Fien Troch) 3*** UGC AntwerpenDI 28/11/23
Omschrijving :foto bij activiteit‘Holly’ van Fien Troch: een heiligverklaring onder voorwaarden
In Holly van Fien Troch heeft een meisje een bijzondere gave: ze brengt troost. Of is er toch meer aan de hand?
Ruben Aerts in De Standaard van DI 21/11/23
Van Fien Troch en met: Cathalina Geeraerts, Felix Heremans, Greet Verstraete, Els Deceukelier
Duur: 104 min.
Brand op een school: acht leerlingen komen tragisch om. Diezelfde ochtend had Holly zich met een naar ­gevoel afwezig gemeld. ‘Er gaan vandaag slechte dingen gebeuren.’ Had het bedeesde meisje van vijftien ­zomaar een ramp voorspeld? Voor de rouwende gemeenschap is er alvast geen twijfel mogelijk: Holly is een ziener, iemand die mensen kan behoeden voor onheil. Maar ook een baken van hoop in een zee van verdriet. Een heilige is geboren ­– haar naam heeft ze alvast mee.
Over zo’n soort geloof en hoe sommigen zich met hun hele zijn vast­klampen aan iets zo abstracts gaat dit fragiele coming-of-age­verhaal. Fijngevoelig hangt daar een magische sluier overheen.

Morele zuiverheid
Fien Troch begeeft zich met Holly op het terrein van het spirituele, het boven­natuurlijke, zo je wil. Al maakt ze dat nooit expliciet. De regisseuse laat de kijker vrij om mee te gaan in dat denken dan wel gezonde scepsis te koesteren. Achterhalen wat er nu echt van aan is, daar is het haar ­eigenlijk niet om te doen.
Troch onderzoekt wat zo’n diepe overtuiging doet met een gemeenschap op de dool. En welke impact die ongevraagde verantwoordelijkheid heeft op een meisje dat tot dan vooral onzichtbaar was geweest – behalve dan voor haar pesters.
Holly gaat evenveel over de morele zuiverheid die we anderen opleggen. Haar ‘gave’ is haar gegund, toch zolang ze zich niet aan de gelukkigere kant van de maatschappij bevindt – haar thuissituatie is problematisch. Van haar goedheid mag ze vooral zelf niet beter worden. Geld aannemen? Schande! Terwijl een therapeut niet anders doet: tegen ­betaling troost en een luisterend oor bieden. Want is dat niet vooral ­Holly’s grote kracht?
Cameraman Frank Van den ­Eeden tovert intussen met zonlicht- magie. En de Amerikaan Johnny ­Jewel (Chromatics) vertaalt het onbehagen in een treffende score.
Na Home en Kid wist Fien Troch opnieuw enkele frisse, jonge gezichten te casten. Nieuwkomer Cathalina Geeraerts (Holly) laat zien hoe achter fragiliteit evengoed een stille rebellie kan ontwaken. Haar beste vriend Bart, een neurodivergente jongeman met een heerlijk gevoel voor humor, is een ontwapenende rol waarvoor Felix Heremans dicht bij zichzelf bleef.

Humor
In markante bijrollen bewijzen Greet Verstraete en Robby Cleiren hun veelzijdigheid. Zij is een wat zweverige lerares die het collectieve verdriet aangrijpt om haar eigen droefenis te kanaliseren. Ze voelt de jaloezie steken bij de aandacht die Holly te beurt valt. Cleiren predikt als schooldirecteur nuchterheid. Esoterische muziek op de bus? Zet maar gauw de radio op.
Zo sluipt er humor in de film, terwijl Troch niet bekendstaat om te veel luchtige momenten. Het werkt wonderwel. De cineaste zet verder koers richting een bredere toegankelijkheid, almaar verder weg van het kloeke verdriet dat haar debuutfilm Een ander zijn geluk voor sommigen te zwaar op de maag maakte.
Troch blijft onverminderd één van onze interessantste stemmen. Dat krijgen ze ook in het buitenland in de gaten. Met Holly was de cineaste deel van de hoofdcompetitie op het filmfestival in Venetië.
Medeleven is geen evidentie meer in een wereld die radicaal het individu viert. Het is zo zeldzaam dat ­diegene die er blijk van geeft, meteen helende krachten krijgt toe­gedicht. Zo blijkt elke tijd zijn heiligen nodig te hebben.

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wk281)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be