Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lNovember 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 21 November 2023
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Augure 4**** UGC AntwerpenDI 21/11/23
Omschrijving :foto bij activiteitMet de magie van ‘tovenaar’ Baloji: ‘Augure’ is imposante en eigenzinnige debuutfilm
Artiest en muzikant Baloji debuteert als filmmaker met Augure, een bezwerende clash op Congolese bodem.
Ruben Aerts, 14/11/2023 in De Standaard
Van Baloji en met Marc Zinga, Lucie Debay

Duur: 91minuten
Er waait een magisch-realistische wind door de bioscopen. Augure, de straffe debuutfilm van de Belgisch-Congolese artiest Baloji, dompelt je onder in een wereld die ontwricht en betovert, intrigeert en angst inboezemt. Het is bezwerende cinema van rituelen, vreemde gebruiken en achterdocht. Een tache de beauté is er een voorteken van duivelse krachten – zeg maar: tache du diable. Wie niet uitkijkt, eindigt met zijn kop in een bizar houten masker.
Al vroeg in de film overkomt het Koffi. De jongeman uit Brussel reist met zijn zwangere verloofde voor het eerst in jaren af naar zijn familie in geboorteland Congo. Niet voor een terloops bezoekje. Hij is gekomen om de traditionele bruidsschat te betalen en hoopt daarmee eindelijk de plooien glad te strijken die er al zijn hele leven zijn. Niet dat hij daar zelf schuld aan heeft. De moedervlek op zijn gezicht is de reden waarom ze hem destijds verbannen hebben.
Maar bij de reünie zit de sfeer al van meet af aan niet lekker. Voor de verwesterde Koffi blijft het een vreemde wereld, zelfs al heeft die ook iets vertrouwds. Wat de relatie niet bevordert: net wanneer hij zijn jonge neefje in de armen houdt, krijgt hij een bloedneus. Een banaal voorval dat een niet te stelpen hysterie losmaakt. ‘Hij heeft bloed op mijn zoon gegooid! Hij heeft hem behekst!’

Wortels
Met Augure heeft Baloji een imposant en eigenzinnig debuut gedraaid. Hij trok daadwerkelijk naar Congo en keerde terug met een vertelling vol onheil en diepgeworteld bijgeloof. De artiest, die vóór zijn muzikale solocarrière bekend was met de Luikse hiphopformatie Starflam, haakt nu als filmmaker in op thema’s die hij soms ook al muzikaal verkende.
Koffi worstelt met zijn Congolese wortels en zijn plek in de wereld. Hij voelt zich een buitenstaander in een familie die niettemin de zijne is. Zo gaat de film over identiteit en ontheemding. Thuiskomen is er niet bij voor iemand voor wie de deur gebarricadeerd werd.
Het is Marc Zinga die de hoofdrol speelt. De Brusselaar dook een jaar geleden ook al op in Tori et Lokita, ooit was hij zelfs te zien in de Bondfilm Spectre. Nu vertolkt hij Koffi als een jongeman die hunkert naar aanvaarding. Daar wil hij zelfs zijn afrokapsel voor opofferen en een mondje Swahili voor oefenen. Zijn vriendin Alice, (Lucie Debay die in King of the Belgians zat, gaat er met gemengde gevoelens in mee.
Augure verhaalt over een zoektocht vol vertwijfeling. Koffi belandt in een wereld die soms onwerkelijk als een droom voelt, waar een ritueel tafereel met een houten paard langs de kant van de weg bevreemdend in beeld komt.
Koffi’s relaas is de rode draad, maar het is niet het enige perspectief dat de kijker meekrijgt. Ook diens lesbische zus Tshala komt aan bod, net als zijn stuurse moeder Mujila en Paco, een knulletje dat met een stelletje lotgenoten op straat leeft. Stuk voor stuk ziet hun omgeving hen als heksen en tovenaars. Als paria’s moeten ze zich zien te redden in de marge. Of ze moeten elders herbeginnen.
Baloji, die zelf het scenario schreef (en ook de kostumering mee voor zijn rekening nam), heeft altijd een fascinatie gevoeld voor die thematiek van het magische. Wat niet verrassend is: zijn naam is Swahili voor ‘tovenaar’.
Levendig en kleurrijk schildert hij die wereld op het witte doek, dan weer pakt het dreigend en duister uit. De film is een onderzoek naar spiritualiteit en complexe familiedynamieken. Het narratief heeft een universeel zeggenschap: iedereen kan zich een buitenstaander voelen, overal, zelfs op de plek waar het voor jou allemaal begon.

Oscarinzending
Muzikant, artiest, stijlicoon. Acteur en filmmaker. Art director, kostuumontwerper en setdesigner. Baloji laat zich geen enkel label eenduidig opkleven. Of het moest in Cannes zijn, waar hij met zijn eerste langspeelfilm tot ‘Nouvelle voix’ werd uitgeroepen. Al kun je dat met een blik op zijn palmares ook oneerbiedig opvatten. Hij stond op de podia van Glastonbury en Coachella, ontwerpers als Virgil Abloh en Miuccia Prada trokken ooit al aan zijn mouw. Baloji is een totaalkunstenaar en dat wordt ook weerspiegeld in deze film. Noem hem maar een gevestigde stem die nu volop voor een nieuw medium gaat – eerder draaide de in Luik opgegroeide artiest al twee gevierde kortfilms.
Bij de Oscars mag Baloji dit jaar België vertegenwoordigen. Een jaar na Close is Augure onze inzending (pas in januari weten we of de film effectief genomineerd is). Dat een Belgisch-Congolese productie – want ook Baloji’s geboorteland droeg financieel bij – werd ingestuurd, mag nu al historisch heten.
Intussen laat de artiest zien dat onze landelijke cinema meer is dan verhalen die zich afspelen in de schaduw van een plaatselijke kerktoren. En dat naast de usual suspects ons land voor het brede publiek nog een poel aan te ontdekken talenten heeft, zoals hoofdrolspelers Zinga en Debay, die voorbij de taalgrens een evidentie zijn, doen in Vlaanderen (onverdiend) amper een belletje rinkelen.
Aangedreven door een zinderende score van Liesa Van der Aa laat Augure zich bekijken als een film die constant in beweging is. Vooral is het een langspeeldebuut als een voorteken van een veelbelovend filmoeuvre. Eén met durf en verbeeldingskracht.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u30
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u50
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
of :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wk211)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be