Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Juli 2022pijl r
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 12 Juli 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm ‘The Last Bus’ (Gillies MacKinnon) 3,5 **** UGC AntwerpenDI 12/07/22
Omschrijving :foto bij activiteit‘The Last Bus’ is een ontroerende roadmovie, die je hoe langer hoe meer in een verhoogde staat van weemoed brengt
Van Gillies MacKinnon
Met Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson en Ben Ewing
Erik Stockman in Humo van 05/07/22
Vertrekpunt: Schotland. Eindbestemming: uw hart.
We vouwen de kaart van Groot-Brittannië open: neen, niet één van die plattegronden uit Google Maps, maar een échte ouderwetse landkaart die heerlijk kraakt en ritselt. We plaatsen de top van onze wijsvinger helemaal bovenaan op de kaart, op het dorpje John o’ Groats, in het uiterste noorden van Schotland, en vervolgens dalen we via de steden Thurso, East Kilbride en Liverpool af naar Land’s End, het laagste puntje van Cornwall. Zo, nu kennen we het welgeteld 1.349 kilometer lange traject dat in ‘The Last Bus’ wordt afgelegd door Tom, een hoogbejaarde knar die in 1952 met zijn vrouw naar John o’ Groats is verhuisd en nu, in de avond van zijn leven, met de bus terugkeert naar zijn oude woonst in Land’s End om een belofte te vervullen.
Terwijl we door de mooie soundtrack af en toe een melancholische Mexicaanse trompet horen waaien, en de camera af en toe een eenzame regenboog boven zee in beeld neemt, kijken we naar de belevenissen van de knar: hij knoopt een gesprekje aan met een tiener die bij het leger wil, verzeilt op een Oekraïens verjaardagsfeest, en tussendoor komen er in de vorm van flashbacks droeve herinneringen bovendrijven. Maar de zich aan zijn buskaart en aan zijn koffertje (hm, wat zit daar toch in!?) vastklampende Tom laat zich door niets of niemand afleiden: hij heeft immers nog iets te doen in Land’s End, en zijn levensklok tikt.
De reis komt het dichtst bij een spannend drama wanneer Tom de verdediging op zich neemt van een islamitische vrouw die wordt belaagd door een racistische bullebak: wat lijkt hij klein en fragiel tegenover de lomperd! Maar net zoals de bus bij geen enkele halte lang stilhoudt, zo blijft de film bij geen enkele ontmoeting lang stilstaan. Het incident met de racist is uiteindelijk maar één van de vele voorvalletjes in een ontroerende roadmovie, die je hoe langer hoe meer in een verhoogde staat van weemoed brengt. En natuurlijk was niemand geknipter voor de hoofdrol dan de klasbak Timothy Spall, die nooit ouwelijker oogde: de mondhoeken door het gewicht der jaren naar beneden getrokken, de rug zo krom als een banaan, de oogleden nauwelijks nog zichtbaar onder die borstelige bezems die voor zijn wenkbrauwen doorgaan.
Er valt ook veel te glimlachen, en niet alleen met Spalls reactie op een hitsig koppeltje. Of hij nu afrekent met een bullebak of op straat een doorleefde versie van ‘Amazing Grace’ brengt: altijd is er wel een omstander die z’n smartphone tevoorschijn haalt en de beelden online zet. Eén van de mooiste en grappigste vondsten van ‘The Last Bus’ is dan ook dat Tom zich er niet bewust van is dat hij viraal gaat en dat hij stilaan uitgroeit tot een nationale bekendheid.
Goede reis, Tom. We hopen dat je het redt!
Info : Een filmticketje koop je ter plaatse van de verantwoordelijke. De ticketjes kosten normaal € 7.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken!
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vg122)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be