Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lApril 2024pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 09 April 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Dream scenario 3 *** UGC AntwerpenDI 09/04/24
Omschrijving :foto bij activiteitNicolas Cage is in ‘Dream scenario’ de schlemiel van ieders dromen
In Dream scenario duikt Nicolas Cage op in de dromen van familie, kennissen én compleet onbekenden. Het levert een maffe satire op over faam in al haar wispelturigheid.
Ruben Aerts, 19/03/24 in De Standaard
Van Kristoffer Borgli en met Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera
Duur: 102 min.
De man, de mythe, de internetmeme: Nicolas Cage is het allemaal, en ze vallen al lang niet meer apart te spreken op cocktailfeestjes. De 60-jarige Hollywoodacteur valt samen met de larger than life uitstraling die zijn handelsmerk is. Maar op het witte doek blijft hij op zijn best wanneer hij sukkelend en strompelend de nobody mag uithangen.
Zo’n figuur zet Cage ook nu weer neer in het heerlijk krankzinnige Dream scenario. Want als er iets is waar Paul Matthews (de rol van Cage) nooit van zal worden beticht, dan is het wel charisma. De doos met kleurpotloden bleef voor hem dicht: zo grijs is deze kerel. Matthews, professor aan een al even onbeduidende universiteit, is niet het type van wie ook maar iemand ’s nachts in bed zou liggen dromen. Maar laat het net dat zijn wat hier gebeurt.
Voor zijn eerste Engelstalige film vond de Noorse regisseur en scenarist Kristoffer Borgli (Sick of myself) deels inspiratie in Carl Jungs idee van een collectief onderbewustzijn. Daar geeft hij wel een komische draai aan door ieders nachtrust door dezelfde persoon te laten verstoren, een zielenpoot bovendien. Een fris idee hoef je heus niet ver te zoeken.
“Waarom doe ik nooit iets, waarom sta ik daar gewoon?” Matthews voelt zich bijna beledigd dat hij in de dromen van zijn dochter zo passief aan de zijlijn blijft staan, terwijl ze nochtans zijn hulp nodig heeft. “Zo zie jij mij toch niet?”
Zonder dat duidelijk is hoe dat zomaar kan, krijgen ook collega’s en studenten van de sullige academicus ’s nachts met hem te maken, tot zelfs compleet onbekenden toe. Lang duurt het niet voor iedereen dat van elkaar te weten komt en de media op het fenomeen springen. Matthews wordt een online sensatie. Gewillig en grijnzend gaat hij erin mee, want voor hem voelt het als het eerherstel dat hem al langer hoorde toe te komen.

Van held tot risee
Zijn plotse faam geeft hem sexappeal. Zijn echtgenote (Julianne Nicholson) kijkt met ogen vol vers verlangen naar de man met wie ze al vijftien jaar bed en brood deelt. Maar ook een juffrouw die erotisch over hem droomde, toont tot zijn eigen verbazing interesse in hem. Wat een grandioze scène vol komisch ongemak oplevert.
Het was Hereditary-filmmaker Ari Aster, hier betrokken als producent, die met het idee kwam om Cage de rol aan te bieden. Kale kop, lichte bochel: Cage speelt hem zo treffend dat je onmogelijk een andere acteur in die rol ziet. Overigens geen Cage rage hier – volledig door het lint gaan, wat de online wereld hem zo graag ziet doen. Nee, de Oscarwinnaar slaagt er perfect in om ons met de gepaste nuance te laten meevoelen met het genadeloze lot van deze onbeholpen sul.
Als satire neemt Dream scenario faam op de korrel, hoe futiel en compleet willekeurig die in deze online tijden soms is. En ook wispelturig, want de held van vandaag kan de risee van morgen zijn. Dat zal ook Paul Matthews snel ondervinden, maar eerst benadert een pr-bureau hem nog met ideeën om zijn bekendheid te vermarkten.
Niet dat Borgli op die manier messcherp de hedendaagse tijdgeest fileert. Het is de Noor in de eerste plaats te doen om het plezier dat met een rasacteur uit zo’n heerlijk en doldwaas idee te halen valt. Hij slaagt erin dat op de spits te drijven zonder uit de bocht te gaan, zelfs met Cage aan boord.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 03/04/2024 22:07:59 (code=xd091)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be