Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Augustus 2022pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 02 Augustus 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Piccolo Corpo (Laura Samani) 3,5 *** UGC AntwerpenDI 02/08/22
Omschrijving :foto bij activiteitWachten op een wonder
Begin 20ste eeuw vat een jonge moeder een bijzondere tocht aan om haar doodgeboren baby rust te gunnen.
Ruben Aerts, De Standaard, 26 juli 2022
Pure kafka zijn de overheid en haar administratie niet vreemd. Maar op haar manier kan de kerk er ook wat van, zo ondervindt Agata in het Italië van begin vorige eeuw. Wanneer het dochtertje van de jonge vrouw vaalgrijs en levenloos ter wereld komt, mag het kind zelfs geen naam krijgen. ‘Ze heeft de eerste ademtocht niet genomen’, zegt de priester hardvochtig. ‘Dat zijn de regels.’
Het gevoelige debuut Piccolo corpo – ‘klein lichaam’ – is een aandoenlijke film over de wanhoop van een prille moeder. Zonder tranerige scènes of uitgewrongen melodrama stuurt het verhaal haar op een queeste die verlossing en rust moet brengen, zowel voor haar als voor haar doodgeboren kind.
Agata’s radeloosheid heeft niet alleen te maken met het verbod om haar kind een naam te geven. Het zijn nog het meest de gevolgen ervan die haar zorgen baren. Naamloos als het kind is kan het evenmin worden gedoopt, en dus is de ziel van haar dochter gedoemd tot het eeuwige voorgeborchte – het limbo dat hemel noch hel is. ‘Zal ik haar dan ooit nog zien?’ Diezelfde priester: ‘In je dromen.’ Geloven kan troost bieden, maar bij Agata is het uitgerekend dat geloof dat alle troost harteloos de kop indrukt.
Een wonder
Filmmaakster Laura Samani gebruikt een opmerkelijke voetnoot uit de Europese geschiedenis als de motivatie voor Agata’s tocht. In het noorden van Italië, in Samani’s geboorteregio Friuli-Venezia Giulia, zouden tot de 19de eeuw doodgeboren baby’s opnieuw tot leven zijn gewekt. Niet echt, durven we te denken, maar de indruk was er wel dat ze heel even toch naar lucht hapten. Nadien konden ze dan wel worden gedoopt en zo werd hun ziel de eeuwige rusteloosheid bespaard.
Het waren naar verluidt steeds de vaders die de hachelijke bergtocht aanvingen naar het heiligdom waar dat wonder moest geschieden. Maar Samani zag zelf een veel krachtigere en relevante vertelling met een moeder als protagoniste. Het is een rol voor debutante Celeste Cescutti, die met ogen vol angst en verdriet een wereld intrekt die haar niet bekend is – het stiekem opgegraven kistje draagt ze op de rug.
Bevreemdend
Dit is geen avontuurlijk epos, maar een behoedzaam en fragiel relaas dat met sprekende blikken en lichaamstaal meer vertelt dan met woorden. Samani situeert het verhaal in het grensgebied tussen waarachtig en bevreemdend. Niet gek dus dat sommigen haar vergelijken met haar landgenote Alice Rohrwacher, bekend van films vol magisch-realistische betovering zoals Lazzaro Felice en Le meraviglie.
Samani’s debuut was genomineerd voor een nevensectie in Cannes, waar ze vijf jaar eerder was geselecteerd met de korte film La santa che dorme, haar afstudeerproject.
De Italiaanse bewijst zich als een cineaste met een relevante stem en een beeldtaal die rijk is aan emotie, sfeer en vertelkracht. Ondanks het topzware opzet verhaalt Piccolo corpo poëtisch en hoopvol over verbondenheid en de nood aan geloof in de brede betekenis. Maar evenveel gaat het over rebellie, die soms noodzakelijk blijkt maar daarmee nog niet vanzelfsprekend is.
De realiteit is ontnuchterend, zo leert Agata, en toch moet je soms durven denken dat een wonder zomaar mogelijk is. Zelfs als je er eerst de hel op aarde voor moet trotseren.

Van: Laura Samani
Met : Celeste Cescutti, Ondina Quadri (89 min.)
Info : Een filmticketje koop je ter plaatse van de verantwoordelijke. De ticketjes kosten normaal € 7.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken!
Afspraakuur :19u30
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u45
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Nicole - 0475 59 56 11 -
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vh022)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be