Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lFebruari 2024pijl r
madiwodovrzazo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 10 Februari 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Chinees Nieuwjaar 2024 Jaar van de Draak AntwerpenZA 10/02/24
Omschrijving :foto bij activiteitKom op 10 februari 2024 naar de Lion Dance Parade in Chinatown kijken. Om 13u verlaten de leeuwen het De Coninckplein met drums en knetterend vuurwerk, richting Chinatown.
Chinees Nieuwjaar 2024 is het Jaar van de Draak. Dit is het enige mythische wezen in de Chinese dierenriem, so be honored. In China wordt de Draak geassocieerd met voorspoed, en succes. Het staat symbool voor kracht en moed.
In oorsprong is het vieren van Chinees Nieuwjaar een traditie uit de landbouw. Chinese landbouwers baseerden zich op de stand van de maan om de zaai- en oogstperiodes te determineren. Het Chinese nieuwjaar duidt het begin van het nieuwe zaaiseizoen aan. Deze dag is overgenomen doorheen de bredere Chinese cultuur en uitgegroeid tot het Chinees Nieuwjaar dat we vandaag kennen.
De viering telt traditioneel 15 dagen, hierbij heeft elke dag zijn eigen rituele betekenis en een daaraan verbonden symbool. Op deze dagen staat het samenzijn met familie vaak centraal. Dit symboliseert het samenkomen als één geheel. Samen kan iedereen dan de slechte dingen van het voorbije jaar vergeten en het nieuwe jaar met een schone lei inzetten.
De Leeuwendans is een belangrijk deel van de viering van het Chinese Nieuwjaar. Het heeft als doel om al het slechte van het vorige jaar te verjagen. De Leeuwendans komt van een legende waarbij er een beest het voedsel van dorpelingen opeet. De dorpelingen reageren door het beest weg te jagen met veel vuurwerk en de kleur rood. Ze doden het beest echter niet, aangezien het geluk en voorspoed brengt. De Leeuwendans symboliseert deze legende.
De dansende leeuw passeert bij elke winkelier, hier eet de leeuw telkens een krop sla. Op deze manier zorgt hij voor voorspoed en geluk voor de winkelier. Aan deze krop sla is telkens een rode envelop met geld bevestigd. In sommige winkels staan er bovendien altaren voor de goden opgesteld. Indien dit het geval is, zal de leeuw die groeten om de goden te eren.
De Leeuwendans heeft zich uiteraard verder ontwikkeld de voorbije jaren. Zo wordt er meer en meer aandacht besteed aan de leeuwenkoppen en aan de dans zelf. Het is ondertussen eveneens een sport geworden, waarbij er hoofdzakelijk gefocust wordt op synchronisatie en acrobatische sprongen op hoge palen. Deze competitie is vooral ontwikkeld in Maleisië.
De traditie van het Chinees Nieuwjaar is hoofdzakelijk via Hong Kong tot in België gekomen, aangezien de Chinese gemeenschap hoofdzakelijk vandaaruit naar België migreerde. In Antwerpen begon dit als een privé-evenement, waarbij in gesloten kring het nieuwe jaar werd ingeluid. Maar sinds het ontstaan van Chinatown in Antwerpen, in 2001, wordt er eveneens een publieke component aan verbonden. De viering van het Chinees Nieuwjaar in Antwerpen wordt georganiseerd door de organisatie ‘legends of lion dance’, de organisatie zet zich in om de Chinese overzeese cultuur in Antwerpen te promoten. Ook de Leeuwendans wordt in Antwerpen uitgevoerd, dit gebeurt in samenwerking met de Antwerpse kungfu school ‘Choi Lee Fat Belgium’, opgericht in 2001.

Dit is een gratis activiteit en reserveren is niet nodig.
Nadien is er mogelijkheid om iets te drinken in de buurt.
Afspraakuur :12u45
Afspraakplaats :Ter hoogte van Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26 in 2060 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur :13u
Info :Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=xb101)    
 
 
 
Theater Zeemanshuis 'Rijen en vrijen' AntwerpenZA 10/02/24
Omschrijving :foto bij activiteitJan Peeters is taxichauffeur en woont samen met Saskia in Deurne. Maar hij woont tegelijkertijd ook samen met Wendy in Merksem.
​Door een strak uitgekiende organisatie en een werkschema waarvan beide vrouwen niets weten, kan hij dit dubbel leventje al een hele tijd volhouden.

Tot hij ’s avonds laat aan het Sportpaleis betrokken raakt in een handgemeen en hij even naar het Jan Palfijn ziekenhuis in Merksem wordt overgebracht. Vanaf dan raakt de planning van Jan in de war.

Zeker wanneer hij ’s ochtends wordt thuisgebracht door de politie van Merksem, terwijl hij volgens zijn schema in Deurne moest zijn, buurman Vincent zich komt bemoeien en ook nog eens de politie van Deurne één en ander komt checken.
Auteur: Ray Cooney
Vertaling: Walter Groener
Regie : René De Cort
Cast: Stijn Van Haecke, Joachim Van Ransbeeck, Laila Mariën, Saly Salem, Sasja Rooman, Kelly Van Steenwegen, Jan Tiebos
Nadien is er mogelijkheid om samen iets te drinken.
De tickets kosten normaal € 23.
Afspraakuur :19u45
Afspraakplaats :aan de kassa van de Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7 in 2000 Antwerpen.
Aanvangsuur :20u
Reservatie :€ 19 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info :Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11
Max. personen :10
Annulatie :Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=xb102)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be