Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Wie zijn we ?
   Kennis maken
   Lidmaatschap
   FUIVEN Singles
   FAQ - Vragen
   Contact
   Voordeel leden
   Persartikels
   Foto's
   Geschiedenis
   Overzicht website
 
  U bevindt zich hier Oever !? U bevindt zich hier Persartikels terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lApril 2024pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Persartikel van ZA 06/03/2021titel
subtitelENQUÊTE BIJ VRIJGEZELLEN
 
 
 
60% van de singles hunkert naar groter netwerk na corona
 De pandemie jaagt veel alleenstaanden in de eenzaamheid, wat in veel gevallen leidt tot een meer uitgesproken partnerwens. Gevolg: de meeste singles willen na de coronacrisis meteen hun netwerk uitbreiden. Dat staat te lezen in een rapport van de Vlaamse vrijgezellenorganisatie Singles.be, die 150 alleenstaanden aan de tand voelde.
Door de uitbraak van Covid-19 in maart vorig jaar schakelden ook vzw’s en bedrijven met vrijgezellen als hun doelpubliek noodgedwongen een versnelling lager. Omdat de pandemie langer aansleept dan verwacht peilde Singles.be tijdens de eindejaarsperiode naar het welbevinden van alleenstaanden.
De eerste conclusie is de minst verrassende: ruim 70% van de ondervraagden geeft aan zich eenzaam te voelen, nu nog meer dan tijdens de eerste lockdown. Bij 60% gaat dat gevoel gepaard met een verhoogde partnerwens. “Eenzaamheid en een partnerwens worden vaak met elkaar verward”, zegt Katherine van Huffelen, zaakvoerder van Singles.be. “Sommigen gaan na een relatiebreuk op zoek naar iemand anders, om dan vast te stellen dat ze eigenlijk geen partner zoeken, maar wel gelijkgestemden met wie ze samen iets kunnen doen.” Vzw Oever uit Brasschaat, dat via spontane contacten het netwerk van alleenstaanden wil uitbreiden, bevestigt die trend. “Bij ons ligt het percentage van leden die zich eenzaam voelen nog hoger”, zegt Nicole Shames. “Wij zijn dan ook een dynamische organisatie, met gemiddeld vijftien activiteiten per week. Sommige leden zien elkaar vaker dan dat ze hun eigen familie zien.”

Netwerk
De semi-lockdown die al sinds oktober van kracht is, zorgt bij een overgrote meerderheid voor een negatieve stemming. “Buiten is het koud en sneller donker, en dan zijn de mogelijkheden beperkt. Dat hakt er bij veel alleenstaanden flink in. Tijdens de eerste lockdown waren de omstandigheden anders: het weer was uitstekend en wie dat wilde, kon aan de slag in de tuin.”
“Onze mensen zijn het alleen zijn beu en willen opnieuw samenkomen”, vult Shames aan. “Ze hebben nood aan praten en snakken weer naar de andere ‘Oevertjes’, zoals onze leden worden genoemd.”
Op het vlak van netwerken is de vastberadenheid groot: na de exit van corona wil 60% van de respondenten sleutelen aan zijn netwerk. “Wie dacht genoeg contacten te hebben, heeft tijdens de lockdown mogelijk vastgesteld dat ze toch een breder netwerk willen”, zegt Van Huffelen. “Bij het vormen van bubbels zijn hier en daar singles uit de boot gevallen. Dat wringt.”
Ook opvallend: singles willen vooral singles ontmoeten. “Vrijgezellen willen hun vrijheid beleven in het gezelschap van gelijkgestemden. Ze willen samen genieten van het alleen zijn.”
Ook wat het dategedrag betreft spreken de cijfers boekdelen: de helft van de ondervraagden heeft zijn zoektocht naar een nieuw lief tijdelijk gestaakt. Bijna 80% ziet er nu het nut niet van in en staat arg-
wanend tegenover online daten. “Velen zijn bang voor foute types of valse profielen. Anderen hebben al een online date achter de rug die hen niet goed bevallen is.”

Reizen
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Maar Singles.be maakt ook melding van hoopvolle initiatieven. “Onze bubbelwandelingen doen het goed”, zegt Van Huffelen. “Ook de toekomst kleurt hoopvol. Veel singles geven nu al aan lid te willen worden na de lockdown.”
Ook bij Oever vallen de bubbelwandelingen in de smaak.
De vzw biedt haar leden perspectief, zij het voorzichtig. “Op onze planning staat nu al een reis naar de baai van de Somme in Frankrijk, Jordanië en Andalusië, en een fietsvakantie in Portugal.
Het is nu alleen nog wachten op positief nieuws. Eens het zover is, verwacht ik veel inschrijvingen.”
PETER BRIERS in de weekendbijlage GVA 06-03-2021 p8
  pdf link Lees hier hetzelfde artikel als pdf
 
Artikel in GVA online
 Lees hier het artikel online via GVA
link Lees hier het artikel online
 
 Top
Laatste wijziging: 07/03/2021 17:26:36    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be