Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Op datum
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorvaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
April 2020
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Verslag van ZO 14/03/2004
Tussen moe-ras-en-kro-kus
 
 
 
 impressies van een laatwinters zondagsgebeuren in en rond de Herseltse dorpspomp.
Hangen de eerste lentekriebels reeds in de lucht en zijn de van heinde en ver gekomen oeverlingen (Bujumbura, Bengalië, Birma... althans volgens La Lista ) aangetast door een primavera B-virus ? Of willen zij ook eens prOeven van de verrassingen die giejeneerik, de vrijwillige bendeleiders van dienst, dit keer in petto hebben, de ijskoude Lesseoversteek nog fris in mijn geheugen?
En verrassingen waren er, met en zonder hindernissen. Zowaar van het eerste moment: een scharniermoment. Wat veron-dersteld werd open te zijn, was dicht. Kan gebeuren. Niet erg . Het kleine gezelschap is niet gekomen om te scharnieren maar om de beeentjes te strekken, ‘we zien straks wel’ . Na een blik op deze rookvrije place to meet stevenden de vroege vogels aldus onverschrokken het barre moerasland tegemoet met hier en daar aandacht voor de bijzondere natuurpunten -niet enkel de bordjes! - en voor een noeste reiger die zijn domein waarschijnlijk liever zonder vreemde eend in de bijt beheert, maar het was zondag en dan komt er af en toe wel eens bezoek wat de statige steltloper begreep . Hij sloeg dan ook zijn vleugels uit en ging elders een bezoekje brengen. De wandeling in en rond dit natuurreservaat 'Het Goor' was een pittig voorproeverke en goede opwarmer in die zin dat de vroege vogels het genot van een heerlijke voetwatergewenning mochten beleven en aldus immuun waren voor latere onverwachte natuuroprispingen . Het ietwat verwinterd en verwaarloosd meubelexterieur behorend bij de idyllisch ogende tuin van ‘t Scharnier heeft het gezelschap helaas moeten laten voor wat het was : net vandaag en enkele dagen ervoor en erna werd er jaarlijks verlof gevierd. Moet kunnen. Jammer net nu . Maar ik gun de vergroende tuinstoelen alle tijd om rustig te ontwaken uit hun winterslaap en een lenteschoonmaak te ondergaan.
Vermits Scharnier en PomP wel iets gemeen hebben met elkaar, waarom niet, werd de rookvrije piknikplaats verhuisd naar de Dorpspomp . Piknik? Kroks en spaghettis vlogen al vlug van hier naar daar over en weer de tafel rond , hier en daar toch nog enkele gewone (of glazen) boke’s. Voor elck wat wils .
Zoals het goede vroege vogels betaamt willen zij natuurlijk ook de anderen uit het nest- langslapers, fuifnummers, mis-en concertgangers, champagne-verslaafden en brunchers- laten genieten van de prille herseltse buitenlucht .De late schift werd met zachte hand door G&E van’t scharnier naar de pomp geleid , met trosjes vervoegen zij de vroegen.
Na startschot en voor sommigen de 2de aftrap, botst het tetterend B genootschap pardoes op een mobiel met 2 verdwaalde eendjes die blijkbaar de stiekem gestrooide broodkruimels van giejofeerik van verre hadden bespeurd en bijna door de overdreven snelheid van de kopgroep van de baan werden gewandeld. Gelukkig geen accident of ongeluk ,nog niet.


Langs wegeltjes met niet alledaagse namen zoals Achter de Hoven , Stap, Veerle, langs verbaasd toeziende schimmels ponys veulens en schapen, doorheen bossen en weiden met krokussen begroeide bermen, over naast of in beekjes springend, leidde het niet voor waterbeduchte duo de wankele zondagsstappers zorgzaam overheen alle hindernissen. Hier en daar leek het parcours als het ware geprepareerd : in sommige wat diepere modderpoelen lag een boomstronk-spijtig genoeg wel rollend- of een half zwevende bridge over troubled water of wat fragiele takken om vermoedelijk de niet moddergezinden enige steun en toeverlaat te geven. Eén proever had evenwel één sprong te ver(? te diep(?),te hoog(?)gewaagd en zag zich genoodzaakt de bokkesprongen aan anderen over te laten, zijn gekwetste enkel te sparen en met zijn 2 kleine dappere ukjes een lift huiswaarts te nemen. Wie geen nood had aan sierlijke hindesprongen was Sparta die er geen probleem in zag met natte poten verder te dabberen, hij dabberde en dabberde rustig voort. Zo volgzaam en braaf zoals hij is en alles meedeed , zo dorstig was hij zoals eenieder ook apres . In een onbewaakt moment – niemand had waarschijnlijk zijn bestelling gehoord of begrepen- sloeberde hij gretig van mijn Leffe , en dan nog klagen over een hondenleven ? Happy hour in de Dorpspomp. Ook voor de verloren schaapkes want net voor aankomst in het dorp werd vastgesteld dat enkelen ontbraken. Twee zoekers keren op hun stappen terug,inmiddels was ééniemand al op zoek naar een anderiemand die –zonder dat de anderen het wisten-een andere weg richting dorp genomen had. Een ge-es-emmeke heeft de ene, nog steeds zoekend naar de andere, uit zijn bos bevrijd. Je ziet, de een is de ander niet.
Enfin eind goed al goed.
 
 Top
Laatste wijziging: 17/07/2007 15:02:41    
 

Oever ... je kan geen weekend zonder !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be