Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Wie zijn we ?
   Kennis maken
   Lidmaatschap
   FUIVEN Singles
   FAQ - Vragen
   Contact
   Voordeel leden
   Persartikels
   Foto's
   Geschiedenis
   Overzicht website
 
  U bevindt zich hier Oever !? U bevindt zich hier Persartikels vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
Mei 2020
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Persartikel van MA 07/07/2008
Een goede zonnebril kost meer dan tien euro
 
 
 
Zomer... zon... zonnebril
 De zomer is in het land en de meeste Vlamingen genieten dan ook volop van de zon, in binnen- of buitenland. Ook dit jaar wordt het echter weer oppassen voor schadelijk zonlicht. Insmeren is de boodschap, maar minstens even belangrijk: koop een goede zonnebril.
Net als de huid hebben de ogen goede bescherming nodig tegen het ultraviolette zonlicht, want ook de ogen kunnen in de zon forse beschadigingen oplopen. “En dat beginnen gelukkig steeds meer mensen te beseffen”, weet Siglinde Thyssen, docente aan de opleiding Optiek en Optometrie van de Hogeschool- Universiteit Brussel.
 
Bescherming
 Een goede zonnebril is meer dan een trendy gadget. Het moet je ogen beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Helaas doet niet iedere zonnebril dat even goed. “Het is van groot belang dat de zonnebril een juiste normering heeft en een degelijke hoeveelheid ultraviolet en infrarood tegenhoudt. Dan is het toch niet logisch dat zo’n zonnebril maar tien euro kost. Voor een echte goede zit je rond de honderd euro.”
 
Gezondheid primeert
 Toch zijn er nog heel wat mensen die met een zeer goedkoop exemplaar rondlopen. “Voor hun eigen gezondheid halen die mensen beter de glazen eruit. Die glazen zorgen er immers voor dat de pupil – die je ogen beschermt tegen ultraviolet licht – groter wordt, waardoor er meer schade kan worden aangericht.”
 
CE is geen kwaliteitskeurmerk
 De meeste zonnebrilfabrikanten werken met beschermingsklassen, de CE Standard Protection Classes, die de lichtdoorlaatbaarheid van de glazen aangeeft. Vrijwel elke zonnebril voldoet aan deze CE-eisen, wat is te zien aan een CE-stickertje of logo. Deze CE-markering houdt echter niet automatisch in dat de zonnebril goedgekeurd of van goede kwaliteit is, en ze is daarom geen kwaliteitskeurmerk.
“Die CE-normering is ongeveer de helft van hetgeen we nodig hebben. Het is beter als ook de UV-A en UV-B-protectie staat aangegeven. Gelukkig beginnen mensen steeds meer te beseffen dat ze hun ogen goed moeten beschermen. Een goedkope zonnebril zal geen enkele optometrist of oogarts aanraden.”
 
 Top
Laatste wijziging: 07/07/2008 03:59:12    
 

Oever ... geeft kleur aan je leven !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be