Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Wie zijn we ?
   Kennis maken
   Lidmaatschap
   FUIVEN Singles
   FAQ - Vragen
   Contact
   Voordeel leden
   Persartikels
   Foto's
   Geschiedenis
   Overzicht website
 
  U bevindt zich hier Oever !? U bevindt zich hier Persartikels vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
Mei 2020
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Persartikel van MA 16/06/2008
Eénoudergezinnen hebben het financieel zwaar
 
 
 
Zes op tien éénoudergezinnen ...
 ANTWERPEN - Zes op tien éénoudergezinnen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en slechts een kwart heeft voldoende middelen om zichzelf en de kinderen comfortabel te laten leven. Naast de financiën is opvang een ernstig knelpunt, evenals de combinatie werk en gezin. Alleenstaande ouders voelen zich ook vaak sociaal geïsoleerd.

Dat blijkt uit een recente enquête van Gelijke Kansen Vlaanderen en het vrouwenblad Flair.
Vlaanderen telt momenteel zowat 200.000 éénoudergezinnen. Vier op vijf van de alleenstaande ouders is een vrouw. Uit de enquête, waaraan 1.733 single ouders deelnamen, blijkt dat zij vier keer meer ontevreden zijn dan de gemiddelde Belg.
 
Financiële problemen
 De beperkte financiële middelen staan met stip bovenaan het lijstje van de meest aangekaarte problemen. Het opleidingsniveau is daarbij niet echt van belang, want ook de hogeropgeleiden hebben het zwaar.
Velen zouden graag minder werken, maar kunnen zich dat niet veroorloven. Voor uitstapjes, etentjes of reizen hebben single ouders vaak niet het geld. Ook opvang voor de kinderen is een pijnpunt. Een babysit vragen voor een paar uurtjes kan er dikwijls niet af, laat staan dure vakantiekampen of privé-crèches.
 
Opvang
 Hoewel meer dan de helft van de alleenstaande moeders en vaders regelmatig door familie uit de nood wordt geholpen, blijft de vraag naar betaalbare opvanginitiatieven of goedkope babysits groot. Door premies voor loopbaanonderbreking te geven, zouden single ouders minder kunnen werken, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan hun huishouden. Ook goedkope woonleningen of huursubsidies zouden geld kunnen vrijmaken voor babysit of huishoudhulp.
Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt, die bij de voorstelling van de resultaten aanwezig was, wil naar een progressief gezinsbeleid streven, waarbij er rekening wordt gehouden met de al maar toenemende groep van de alleenstaande ouders. Zo moet alle opvang volgens haar inkomensafhankelijk worden. Ook werkgevers kunnen hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld de werkregimes en de vakantieperiodes aan hen aan te aanpassen en gezinsvriendelijke diensten aan te bieden zoals kinderopvang en een strijkdienst.
 
Meer info via de site van 1ouder...
 Om éénoudergezinnen uit hun sociaal isolement te halen en om hen met allerlei praktische informatie vooruit te helpen, is er vanaf heden een nieuwe website...
 Bekijk de vernieuwde site
 
 Top
Laatste wijziging: 22/06/2008 20:52:15    
 

Oever ... geeft kleur aan je leven !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be