Vrijdag 17 mei 2024Nieuwsbrief week 21 en verder   
 VR 17/05/24 Praatcafé Mortsel VR 17/05/24 Praatcafé Mortsel
 VR 17/05/24 Praatcafé MortselWil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat? Kom gerust even langs in Sportcentrum TC Blauwe Regen in Mortsel tussen 20 en 21u. om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Eén van onze medewerkers zal je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Alle Oeverleden zijn ook welkom tussen 20u en 24u om bij te praten.
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel. INGANG via het terras van het Sportcentrum, rechts van de tennisvelden.
Aanvang : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be
 ZA 18/05/24 Open Air party (uiteraard overdekt!) met DJ HANS in BARN64 Brasschaat OOK NIET-LEDEN! ZA 18/05/24 Open Air party (uiteraard overdekt!) met DJ HANS in BARN64 Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 18/05/24 Open Air party (uiteraard overdekt!) met DJ HANS in BARN64 Brasschaat OOK NIET-LEDEN!Mis de unieke openluchtparty niet die vorig jaar een groot succes kende op de super locatie BARN64 in Brasschaat, uiteraard met DJ Hans!
En uiteraard zijn de dansvloer en bar overdekt en volgens Meteovista is het 's avonds droog vanaf 21u! IDEAAL DUS!
DJ Hans speelt de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's!
Toegang vanaf 21 jaar.
Einde: 3u.
Inkom: € 15 (niet-Oeverleden) en € 10 (Oeverleden). GEEN VOORDEELTARIEVEN!
Aan de inkom kan je cash of met Payconiq betalen.
Afspraakplaats : BARN64 - Sint-Jobsesteenweg 64 in 2930 Brasschaat.
Er is aan Barn64 plaats voor 100 wagens. Parking volzet? Geen probleem: BARN64 voorziet een Shuttle tussen Barn64 en de P&R in Sint-Job!
Aanvangsuur : vanaf 22u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 600
 DI 21/05/24 Dinsdagavondfilm Radical (Christopher Zalla) 3*** CARTOON'S Antwerpen  DI 21/05/24 Dinsdagavondfilm Radical (Christopher Zalla) 3*** CARTOON'S Antwerpen
 DI 21/05/24 Dinsdagavondfilm Radical (Christopher Zalla) 3*** CARTOON'S Antwerpen ‘Radical’ maakt komaf met klassiek kennisonderwijs
Ruben Nollet, 01 mei 2024 in De Tijd

Wat als we ons onderwijs anders aanpakten? Wat als we de leerlingen konden prikkelen om zelf op zoek te gaan naar antwoorden? De Mexicaanse film ‘Radical’ vertelt het wonderlijke verhaal van een leraar die zo’n alternatieve methode ontwikkelde. In ondankbare omstandigheden.

‘Stilte ligt aan de basis van gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid ligt aan de basis van discipline. Discipline ligt aan de basis van leren.’ Dat refrein kregen de leerlingen van de basisschool José Urbina López in de Mexicaanse stad Matamoros telkens te horen op de eerste schooldag. In 2011 is die eerste dag echter voor één klas, het zesde leerjaar, het begin van een ervaring die het leven van de leerlingen voorgoed zal veranderen. Met dank aan de leraar die hen onder zijn hoede nam: Sergio Juárez Correa (rol van Eugenio Derbez).
Wat Juárez in negen maanden voor elkaar kreeg, sloeg iedereen met verstomming, binnen de school, in de stad, nationaal en uiteindelijk ook internationaal. In 2013 wijdde het Amerikaanse tijdschrift Wired een lang artikel aan de fenomenale resultaten die de man wist te boeken met zijn onconventionele lesmethodes, met als ronkende titel ‘A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses’.
De populaire Mexicaanse acteur-komiek Eugenio Derbez was er als de kippen bij om de filmrechten binnen te halen voor zijn productiebedrijf 3Pas, al duurde het nog tien jaar voor ze ‘Radical’ van de grond kregen met de hulp van regisseur Christopher Zalla.
Misschien is dat de reden waarom de film in grote lijnen het stramien van dit soort hartverwarmende en geestverheffende verhalen volgt. In wezen weet je van bij het begin wat ‘Radical’ zal brengen. De beginsituatie is pikdonker, er verschijnt een lichtende figuur aan de horizon met unieke ideeën om de boel recht te trekken, er is tegenwerking en tegenslag, maar finaal volgt het grote gelijk. Pas dat toe op het onderwijs, en je komt uit bij films als ‘Dead Poets Society’, ‘Dangerous Minds’ en ‘School of Rock’.

Stad zonder hoop
En toch is ‘Radical’ meer dan de zoveelste variatie op een welbekend thema. De omstandigheden waarin de twaalfjarige kinderen opgroeien, spelen zeker mee. De stad Matamoros ligt aan de overkant van de grens met de VS, naast het Texaanse Brownsville, en is een knooppunt in de drugssmokkel. Leerlingen kijken er niet van op als ze op weg naar school bedekte slachtoffers van schietpartijen voorbijlopen. Zodra ze een bepaalde leeftijd bereiken, groeit de druk om zich aan te sluiten bij één van de criminele bendes. Overdag weerklinken geregeld pistoolschoten.
De alomtegenwoordige misdaad en corruptie is bovendien maar één van de redenen waarom de toekomst donker oogt en de kinderen het gevoel hebben dat ze klem zitten. Sommigen moeten al op jonge leeftijd voor hun broers en zussen zorgen, omdat hun ouders lange uren kloppen in een van de zowat 120 ‘maquiladoras’, slecht betalende fabrieken. Of ze groeien op in bittere armoede naast één van de vele enorme vuilnisbelten in de stad. De Escuela Primaria José Urbina López ligt naast een zwaar vervuild kanaal met stinkend stilstaand water.
Matamoros was een stad zonder hoop, waardoor het werk van Juárez des te meer indruk maakt. Als lokale jongen besloot hij onderwijzer te worden, met de bedoeling alvast dat stukje van de wereld te verbeteren. Na vijf jaar lesgeven kwam hij tot de vaststelling dat hij nauwelijks doordrong tot zijn leerlingen. Hij begreep dat het leerprogramma hem aan banden legde. De strikt uitgetekende planning was er enkel op uit om de jongeren kennis te laten slikken. Met als heilige einddoel het nationale ENLACE-examen, te vergelijken met de PISA-test in Europa.

Het plezier van ontdekken
Waar zijn collega’s op automatische piloot bleven aanmodderen, besloot Juárez het over een andere boeg te gooien. De inspiratie vond hij bij een YouTube-video over de pedagoog Sugata Mitra, die rond de eeuwwisseling straatkinderen in India vrij had laten experimenteren met computers en daar verbluffende resultaten mee had geboekt.
‘Het was een simpele mentaliteitswijziging’, legt regisseur Zalla uit. ‘In plaats van de autoritaire figuur die op je neerkijkt, stilte en gehoorzaamheid eist en zegt wat je moet onthouden, is de leraar iemand die je vraagt wat je interesseert en wat je wilt leren, die toont dat nieuwsgierigheid beloond wordt met ontdekking. En dat motiveert. Het plezier om zelf dingen te ontdekken is voor mij de essentie van jong zijn.’
‘Radical’ slaat ondanks het occasionele sentiment aan omdat de film evenzeer focust op de kinderen als op de leraar, en omdat je met hen meeleeft. Je raakt diep onder de indruk van de creativiteit en het doorzettingsvermogen die Juárez aan de dag legt. De filosofie van Mitra heeft de voorbije decennia met succes ingang gevonden in bepaalde onderwijsstructuren, bijvoorbeeld in Finland. Maar het zegt veel dat de echte Sergio Juárez bij de Mexicaanse overheid nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdient. Niet dat het hem veel kan schelen. Hij blijft aan de slag in zijn school in Matamoros. Tot grote vreugde van zijn leerlingen.

De essentie
De hartverwarmende Mexicaanse film ‘Radical’ is gebaseerd op feiten.
Centraal staat een onderwijzer die besluit zijn lessen compleet anders aan te pakken.
Geïnspireerd door een Indiase pedagoog stopt hij zijn leerlingen alle initiatief in handen en houdt hij zich beschikbaar voor vragen.
Die methodiek blijkt onverwachte vruchten af te werpen.
De film schuwt het sentiment niet, maar slaat aan omdat hij de harde dagelijkse realiteit van de kinderen niet verbergt.

Van Christopher Zalla en met Eugenio Derbez
Duur: 125 min
Na de film gaan we samen nog iets drinken!
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de kassa van Cartoon's, Kaasstraat 4-6 Antwerpen.
Wegwijzer : door het feit dat de Cartoon’s gelegen is aan de Kaasstraat nabij het Stadhuis en de Grote Markt, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus).
Aanvangsuur : 20u
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
 ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN! ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!
 ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!Drie choreografen, vijf keer 20e-eeuwse kamermuziek. Danslegende Trisha Brown deelt de affiche met Anne Teresa De Keersmaeker en Jan Martens
Drie generaties, drie choreografen met elk hun eigen parcours, die toch in meer dan één opzicht in elkaars verlengde liggen. In een volmaakte dialectiek verenigen ze elk op hun manier eerbied voor muziek met een gelijkwaardige dans, regel met vrijheid, abstractie met herkenbaarheid en virtuositeit met minimalisme.
In haar beeldbepalende TWELVE TON ROSE vond Trisha Brown, na enkele decennia als één van ’s werelds kopstukken in de postmoderne dans, een evenknie in de gebalde muziek van Anton Webern.
Anne Teresa De Keersmaeker, één van haar bewonderaars, zou met haar proefstuk FASE op composities van Steve Reich dan weer het sanctum sanctorum van de Vlaamse danscanon voorgoed inpalmen.
Jan Martens, fervent fan van beiden, creëerde in 2021 met zijn trefzeker flitsende ON SPEED één van de meest adembenemende choreografieën van de voorbije jaren. De heldere lijnen van componiste Graciela Paraskevaídis inspireerden hem tot de wereldcreatie van de avond: GRACIELA QUINTET.
De voorstelling duurt 120 minuten, inclusief pauze.
10 minuten na het einde van de voorstelling, kan je een nagesprek bijwonen. De dramaturgen gaan in gesprek met het productieteam en het publiek.

De tickets kosten normaal € 47. We hebben uitstekende plaatsen.
PS: de 6 voorstellingen in Antwerpen zijn uitverkocht!

Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de kassa van Theater 't Eilandje, Kattendijkdok-Westkaai 16 in 2000 in Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 43 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Niet-leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 02/06/24 Expo James Ensor 'Maestro' Bozar Brussel NOG 5 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN! ZO 02/06/24 Expo James Ensor 'Maestro' Bozar Brussel NOG 5 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!
 ZO 02/06/24 Expo James Ensor 'Maestro' Bozar Brussel NOG 5 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!2024 is het Ensorjaar. Dan herdenken we de 75e verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische kunstenaar James Ensor. Hij is veel meer dan de schilder van maskers en geraamten. Hij was niet alleen een begaafde schrijver, maar ook een grote muziekliefhebber en componist. Daarom brengt Bozar hulde aan de kunstenaar met een tentoonstelling die al zijn facetten in de verf zet in een bloemlezing van een 100-tal werken. Je ontdekt er zijn gevarieerde oeuvre, van zijn jeugdwerken tot zijn laatste creaties: olieverfschilderijen, werken op papier, prenten, manuscripten, foto’s en handgeschreven partituren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan minder bekende werken, aan zijn drukgrafiek en aan zijn muzikale composities zoals La Gamme d’Amour.
De prijs omvat: inkom Museum + gids.
Nadien gaan we gezellig nog iets drinken.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de kassa van BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23 1000 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan voordelig met de trein naar Brussel-Centraal met het Weekendticket: je betaalt dan € 10,20 H/T. Als 65+ betaal je € 8,30 H/T. Vanuit Brussel-Centraal is het nog enkele minuutjes wandelen tot aan Bozar. Koop best je treinticket op voorhand!
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 22 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Niet-leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 07/06/24 Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen VR 07/06/24 Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen
 VR 07/06/24 Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Antwerp Symphony Orchestra AntwerpenNOG 2 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!
De laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd hebben zich tijdens de laatste week van het concours afgezonderd in de Koningin Elisabethkapel, en als apotheose zwaaien ze het Belgische publiek uit met het traditionele laureatenconcert in de Koningin Elisabethzaal, waarbij ze de grootste mijlpalen uit het vioolrepertoire vertolken. Mis deze afspraak met de toekomst niet, want dit is een nieuwe generatie topviolisten die na een overtuigende passage op deze wereldberoemde wedstrijd aan de start van een internationale carrière staan.

Dirigent: Tung-Chieh Chuang

Het programma wordt later bekendgemaakt.
We hebben uitstekende plaatsen op balkon 1!
De normale prijs van een ticket is € 59.
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de inkom van de Koningin Elisabethzaal, Astridplein 16 te 2018 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 53,10 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Niet-leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 15/06/24 Barbecue + party in Oelegem met DJ Hans OOK NIET-LEDEN!  ZA 15/06/24 Barbecue + party in Oelegem met DJ Hans OOK NIET-LEDEN!
 ZA 15/06/24 Barbecue + party in Oelegem met DJ Hans OOK NIET-LEDEN! Onze jaarlijkse BBQ is terug en nu beter dan ooit tevoren!!
Na het succes van vorig jaar behouden we onze formule.
We opteren voor de formule MIXED GRILL en er is keuze uit 5 verschillende soorten vlees (kip cajun, buikspekspies, hamburger, Ierse steak, varkenshaasspies) en 1 soort vis (scampi’s) allemaal verdeeld in kleine porties. Door de kleine porties kan iedereen genieten van veel verschillende smaken.
Er is ook een lekker en gezond groentebuffet met 6 soorten groenten/salades: ambachtelijke aardappelsalade, eieren in zachte currysaus, pastasalade met pesto, komkommersalade met dille, tomatensalade met verse kruiden, gemengde ijsbergsla. Bolsterbos kan ook een variatie invoeren!
De sausjes (cocktail, tartaar, BBQ, curry) en broodjes maken de BBQ compleet.
Voor de vegetariërs onder jullie voorziet de traiteur, buiten het uitgebreid groentebuffet, de sausjes en de broodjes, ook een vegetarische variant: BBQ asperges, een vegi burger en een gevulde portobello. Bolsterbos kan ook een variatie invoeren!

Indien je vegetariër bent, graag vermelding hiervan op je overschrijving!

De deelnemers zijn welkom vanaf 18u30 en bij het binnenkomen krijgt iedereen 1 jeton voor een fris aperitiefje.
Na het aperitiefje, genieten we, vanaf 19u30 ongeveer, van de overvloedige MIXED GRILL barbecue.
Als afsluiter komt de ijskar nog even langs. Het ijsje is niet inbegrepen in de prijs, breng dus klein geld mee!
Na de BBQ speelt DJ Hans ons allemaal de dansvloer op!
Einde party: 01u00!
Niet-leden kunnen ook deelnemen aan het Barbecuefestijn en betalen € 35 i.p.v. € 30.

In de prijs van € 30 (leden) of € 35 (niet-leden) is ook de party inbegrepen! ER ZIJN GEEN VOORDEELTARIEVEN!
Het Barbecuefestijn en de party zijn 1 pakket! Alleen naar de party komen, kan niet!
PS: Snel inschrijven is de boodschap want elk jaar is de BBQ volzet!
Afspraakuur : vanaf 18u30
Afspraakplaats : Parochiezaal Oelegem - Venusstraat 10 in 2520 Oelegem.
Aanvangsuur : 19u
Reservatie : € 30 (leden) of € 35 (niet-leden) overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 130
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 16/06/24 EWT Theater 'De Vrijdagse Markt' Deurne NIEUWE DATUM! NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN! ZO 16/06/24 EWT Theater 'De Vrijdagse Markt' Deurne NIEUWE DATUM! NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!
 ZO 16/06/24 EWT Theater 'De Vrijdagse Markt' Deurne NIEUWE DATUM! NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!Opkopers 'Johannes Janssens en zonen' vieren in 1974 hun 50-jarig bestaan op de Vrijdagmarkt. In 2024 wordt het eeuwfeest door de kleinkinderen overgedaan maar met nog meer schwung, glitter en de nodige verrassingen.
Een volkse komedie vol bekende meezingers die de zaal in vuur en vlam zet.
Dé perfecte manier om de zomer welkom te heten.
Auteur en regie: Frank De Kaey
Acteurs: Door Van Boeckel, Dirk Bosschaert, Annik Pauwels, Mathias Daneels, Thomas Van Goethem, Dorothy Wuyts, Theo Van Baarle, Jerry Verhaert en Laura Delmas.
Na de voorstelling drinken we samen nog iets in de bar.

Afspraakuur : 20u
Afspraakplaats : aan de kassa van EWT Theater, Hertstraat 2 2100 Deurne. Het ticket is af te halen bij de kassa.
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 21 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 06/07/24 Ballet 'Puur' Wim Vandekeybus Antwerpen  ZA 06/07/24 Ballet 'Puur' Wim Vandekeybus Antwerpen
 ZA 06/07/24 Ballet 'Puur' Wim Vandekeybus Antwerpen In zijn iconische voorstelling PUUR onderzoekt de Belgische choreograaf Wim Vandekeybus extreem geweld tegen onschuldigen.
Vandekeybus vertelt het verhaal van een man die doodt uit angst zijn macht te verliezen. De choreograaf werd hiervoor niet enkel geïnspireerd door oude mythologieën en Herodes’ Bijbelse kindermoord, maar ook door hedendaagse genocides. Vandekeybus creëerde in PUUR diepmenselijke karakterstudies met epische proporties. In deze hybride voorstelling komen dans, theater en film samen in een duister universum waarin Vandekeybus’ wervelende bewegingstaal en zinnenprikkelende beelden nooit aan poëtische kracht inboeten.
De Belgische allround kunstenaar Wim Vandekeybus hoort in het rijtje van internationaal gerenommeerde choreografen en regisseurs die in de jaren 1980 de Vlaamse Golf vormden. Voor het eerst wordt Vandekeybus’ werk nu onderdeel van het repertoire van Opera Ballet Vlaanderen. Het past daarmee volledig in de missie om belangrijke oeuvrewerken van Vlaamse choreografen te blijven tonen én door te geven aan een nieuwe generatie dansers én publiek.
PUUR is een niet te missen hoogtepunt uit de recente Vlaamse dansgeschiedenis.
Regie en choreografie: Wim Vandekeybus
De voorstelling duurt 120 minuten, pauze inbegrepen.
De tickets kosten normaal € 58. We hebben uitstekende plaatsen!
Gratis inleiding, 1 uur voor aanvang van de voorstelling!
Afspraakuur : 18u30
Afspraakplaats : aan de trappen van de inkom van de opera, Frankrijklei 28 in 2000 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. De inleiding start om 19 uur. Best op tijd komen zodat je goede plaatsen hebt in de zaal waar de inleiding gegeven wordt.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 48 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 28/07/24 Wandeling Superdivers Antwerpen  ZO 28/07/24 Wandeling Superdivers Antwerpen
 ZO 28/07/24 Wandeling Superdivers Antwerpen In deze wandeling gaan wij samen met onze gids Hans Geldhof op stap in 2060 Antwerpen, vlakbij het Centraal Station. Wij zien er een zeer diverse samenleving. Sinds 2019 is Antwerpen een minority-majority stad: meer dan de helft van de Antwerpse bevolking heeft recente of minder recente roots in de migratie. De stad is bevolkt door een meerderheid van minderheden.
2060 Antwerpen verandert van straat tot straat: Chinezen en andere Aziaten worden om de hoek afgewisseld door Afrikanen, in een volgende straat Irakezen, iets verder Marokkanen. Enzovoort. Je ziet er de ganse wereld. Er leven in de stad 175 nationaliteiten.
Wij proberen na te gaan welke de oorzaken en de geschiedenis zijn van deze veranderingen. Wij zien de Chinese en Aziatische gemeenschap, de joodse gemeenschap, de moslims en de Afrikanen in Antwerpen.
Overal in deze buurt zijn er verschillende en zeer actieve godsdienstige activiteiten. Voorbeeld: de oecumenische werking in de H. Hart van Jezuskerk.
Tegelijk is deze buurt een zeer oude oer-Antwerpse buurt. Vele bekende Antwerpenaars zijn hier geboren en getogen.
Parcours: o.a. Koningin Astridplein, Van Wesenbeekstraat, De Coninckplein, Muizenstraat, Elisabethstraat, Handelstraat, Stuivenbergplein, Lange Beeldekensstraat, Dambruggestraat, Carnotstraat.
De wandeling duurt 3 uur.
Nadien mogelijkheid om iets te drinken en/of eten.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan het Toeristisch bureau in het Centraal Station van Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 18/08/24 Tentoonstelling 'Constant Permeke in tegenlicht' met gids Jabbeke  ZO 18/08/24 Tentoonstelling 'Constant Permeke in tegenlicht' met gids Jabbeke
 ZO 18/08/24 Tentoonstelling 'Constant Permeke in tegenlicht' met gids Jabbeke De tentoonstelling Constant Permeke in tegenlicht biedt een verrassende kijk op een dertigtal in het oog springende kunstwerken van Constant Permeke, die zijn verscheidenheid en zijn grensverleggende karakter bevestigen. Het nodigt bezoekers uit om vanuit nieuwe inzichten de kunst van Permeke te benaderen. Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan uit private collecties en (inter)nationale musea. Het is de eerste tentoonstelling bij de heropening van het Permekemuseum na een grondige renovatie.
We kennen Constant Permeke vooral als centrale figuur van het Vlaamse expressionisme. Toch was hij eerder een buitenbeentje. De keuze voor de term Vlaams expressionisme was veeleer een promotionele zet van de Brusselse galerie Sélection in de jaren twintig. Constant Permeke koos voor een eigenzinnig traject in de marge van het kubisme, het expressionisme en het humanisme. Hij schilderde zijn dagelijkse realiteit: onverbloemde, bezielde portretten van zijn familie, mensen uit zijn omgeving, alledaagse gebeurtenissen, het tedere moederschap, landschappen en zeegezichten. Zijn aandacht ging naar diepmenselijke thema’s, naar de verbondenheid van mensen onder elkaar en met de natuur. Maar bovenal ging het hem om het spel en het proces bij het creëren, de zoektocht en het experiment, het constant beslissen om door te gaan of los te laten. Hij koos om risico’s te nemen en grenzen te verleggen bij het kiezen van zijn technieken, materialen en formaten die hij als collages samenbracht. Wars van taboes en beperkingen, volledig in de lijn van het modernisme, zocht Constant Permeke hoe hij het academisme kon wentelen of doorbreken, hoe hij de teken-, schilder- en beeldhouwkunst telkens opnieuw kon uitvinden.
Het woonhuis biedt een permanente presentatie waarin werk en leven van Permeke op een hedendaagse manier worden gesitueerd. De nieuw aangelegde ecologische tuin – waar plaats is voor continu experiment en evolutie –weerspiegelt Permekes grensverleggende en innoverende karakter.
De prijs omvat: gids + inkomticket. De museumpas is niet geldig met een gegidste groep!
De gegidste rondleiding duurt 90 minuten.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de kassa van het Permekemuseum, Gistelsesteenweg 11 in 8490 Jabbeke waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Carpooling: indien je wil carpoolen vanuit Oud Berchem Kerk om 12u45, stuur je uiterlijk tegen WO 14/08 een mail naar nicole@oever.be met vermelding of je chauffeur bent of passagier. De carpooling is enkel mogelijk indien er voldoende chauffeurs zijn!
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 18 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 25/08/24 Dagje Brugge, Brugge die Scone  ZO 25/08/24 Dagje Brugge, Brugge die Scone
 ZO 25/08/24 Dagje Brugge, Brugge die Scone Brugge die Scone of Bruges la Morte of het Venetië van het Noorden zijn maar enkele van de omschrijvingen voor Brugge. De stad wordt voor het eerst in de 9de eeuw vermeld. Brugge werd snel een belangrijk handelscentrum. Het hoogtepunt situeert zich in de 12de tot de 14de eeuw. Alle grote Europese steden en gewesten waren er actief. Het was een echte internationale metropool.
In de 15de eeuw beleefde Brugge een nabloei in de Bourgondische periode. Nadien verviel de stad in een winterslaap. Pas op het einde van de 19de eeuw herwon Brugge opnieuw aan belang met het opkomend toerisme en de haven van Zeebrugge.
Brugge is vandaag één van de best bewaarde historische steden van de wereld. De volledige oude binnenstad is door de Unesco erkend als werelderfgoed. Zijn geschiedenis is schitterend en zijn patrimonium adembenemend.
Tijdens de wandeling worden niet alleen de klassieke bekende plaatsen bezocht, maar worden eveneens de minder bekende delen van de stad doorkruist. Wij starten aan het station (kant van de stad) en wandelen zo naar het romantische Minnewater en het ingetogen Begijnhof. Verder nog: langs de O.L.Vrouwekerk en het Sint-Janshospitaal, Dyver, Huidevettersplein, de Burg en de Markt. ’s Middags eten wij iets in Vlissinghe, het oudste café van de stad (niet inbegrepen in de prijs!)
Onze gids Hans Geldhof neemt ons mee op sleeptouw voor een boeiende dag Brugge.
Einde van de wandeling: ca 16u.
Afspraakuur : 10u15
Afspraakplaats : aan de voorkant van het station, Stationsplein waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Er is naast het station een reuzeparking. Je kan voordelig sporen naar Brugge.
Aanvangsuur : 10u25
Reservatie : € 18 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
 ZA 30/11/24 Stef Bos 'Bloemlezing 2024' Liers Cultuurcentrum Lier *** NOG 2 PLAATSEN  ZA 30/11/24 Stef Bos 'Bloemlezing 2024' Liers Cultuurcentrum Lier *** NOG 2 PLAATSEN
 ZA 30/11/24 Stef Bos 'Bloemlezing 2024' Liers Cultuurcentrum Lier *** NOG 2 PLAATSEN Stef Bos speelt zoals de afgelopen jaren
Twee maanden in het najaar
Solo
In België en Nederland
Een keuze uit zijn repertoire
En verzoeknummers die via de site www.stefbos.nl kunnen worden aangevraagd
Zo speelt hij
Een Bloemlezing
Die elke avond anders is

PS: CC Lier is al voor een groot deel uitverkocht! Voor Oever hebben we tickets op de 2de rij!
GRATIS: In je ticket is een gratis drankje inbegrepen.
Afspraakuur : 19u50
Afspraakplaats : aan de kassa van CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 in 2500 Lier
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 24 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenVR 17/05/24
Praatcafé Mortsel

ZA 18/05/24
Mediterraans koud buffet + Open Air Party in BARN64 met DJ HANS Brasschaat OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

Open Air party (uiteraard overdekt!) met DJ HANS in BARN64 Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 19/05/24
Joodse wandeling met gids Hans Geldhof in Heide Kalmthout *** VOLZET

MA 20/05/24
Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km)

Wandelen in Zoomland en Lievensberg (± 13 km)

DI 21/05/24
Dinsdagavondfilm Radical (Christopher Zalla) 3*** CARTOON'S Antwerpen

DO 23/05/24
Chez Bricktop Muziektheater Transparant, Fanny & Alexander Toneelhuis Antwerpen *** VOLZET

Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

VR 24/05/24
Oevercafé Mortsel

MA 20/05/24
Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km)

ZA 25/05/24
Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!

ZO 26/05/24
Wandeling Prinsenpark Retie (18 km) Retie NIEUW!

DO 30/05/24
Guga Baul & Jonas Van Thielen 'Badje vol met stroop XXL' UNIEKE BELEVING: DE 2 SHOWS OP ÉÉN AVOND! Stadsschouwburg Antwerpen *** VOLZET

VR 31/05/24
Oevercafé Mortsel

ZA 01/06/24
Etentje Restaurant August Antwerpen *** VOLZET

Theater 'Opening Night' DE HOE & Het Laatste Bedrijf Toneelhuis Antwerpen *** VOLZET

ZO 02/06/24
Expo James Ensor 'Maestro' Bozar Brussel NIEUW! NOG 5 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!

Theater 'De Nieuwe Man' DE HOE Toneelhuis Antwerpen *** VOLZET

WO 05/06/24
Theater 'ORFEUS' door LAZARUS, Koen De Graeve, Flat Earth Society (FES) Toneelhuis Antwerpen *** VOLZET

VR 07/06/24
Praatcafé Mortsel

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen NOG 2 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!

WO 12/06/24
ALEX AGNEW 'WAKE ME UP WHEN IT’S OVER' Stadsschouwburg Antwerpen *** VOLZET

DO 13/06/24
Sauna Espace, Kalmthout

VR 14/06/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

ZA 15/06/24
Barbecue + party in Oelegem met DJ Hans OOK NIET-LEDEN! NIEUW!

ZO 16/06/24
EWT Theater 'De Vrijdagse Markt' Deurne NIEUWE DATUM! NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!

DO 20/06/24
Kathedraalconcert Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen *** VOLZET

VR 21/06/24
Praatcafé Mortsel

ZA 22/06/24
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

DI 25/06/24
Wouter Deprez try-out Kaleidoscoop Mortsel *** VOLZET

VR 28/06/24
Weekend Zeeland in Burgh-Haamstede (NL) van VR 28/06 tot ZO 30/06 of MA 01/07/2024 (Enkel Oeverleden): inschrijven nog niet mogelijk! NIEUW!

Oevercafé Mortsel

ZO 30/06/24
Natuurwandeling van Valkenberg tot Stabrechtse Heide (19,5 km) NIEUW!

VR 05/07/24
Praatcafé Mortsel

ZA 06/07/24
Fietsvakantie Polen: Krakau en Hoge Tatra van ZAT 06/07 tot ZAT 13/07 (of MA 15/07/2024) *** VOLZET

Ballet 'Puur' Wim Vandekeybus Antwerpen NIEUW!
Deze lijst is niet volledig! Er worden geregeld activiteiten bijgevoegd!
Voor reservatie, raadpleeg de activiteiten via www. oever.be. Wacht niet met reserveren!
url Klik hier voor meer info