Zaterdag 23 maart 2024Nieuwsbrief week 13 en verder   
 ZA 23/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZA 23/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 23/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! Op ZA 23/03 staat DJ Hans achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door
DJ Hans.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
In Dixies kan je enkel cash betalen of met Payconiq!
Afspraakplaats : DIXIES, Pauwelslei 18 2930 Brasschaat.
Aanvangsuur : vanaf 22u
Einde: 4u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen NOG 1 PLAATS ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen NOG 1 PLAATS
 ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen NOG 1 PLAATSSam Dillemans (°1965) schildert met de overgave van een sportman, vol passie en gedrevenheid. Vaak werkt hij een specifiek thema uit (o.a. boksers, portetten, naakten, oude en moderne meesters, Wereldoorlog I). In zijn recentste reeks verkent hij het genre van het landschap. Zoals steeds zijn de plastische mogelijkheden quasi eindeloos. Hij toont de schilderijen in zijn eigen tentoonstellingsruimte, een gerenoveerd werkhuis, in confrontatie met enkele oudere werken. Het levert een gevarieerde presentatie op waarbij je je kan opladen aan zijn energieke oeuvre. Welkom op dit feest van vorm en kleur!
Met een zeer goede gids ontdekken we deze boeiende kunstenaar met zijn nieuwste tentoonstelling Landscapes.
De rondleiding duurt 90 minuten.
Na de rondleiding gaan we in de buurt samen nog iets drinken .
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan ingang van de Tentoonstellingsruimte, Eggestraat 2 in 2060 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 8 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DI 26/03/24 Dinsdagavondfilm 'C'è ancora domani' (Paola Cortellesi) 4,5 * UGC Antwerpen  DI 26/03/24 Dinsdagavondfilm 'C'è ancora domani' (Paola Cortellesi) 4,5 * UGC Antwerpen
 DI 26/03/24 Dinsdagavondfilm 'C'è ancora domani' (Paola Cortellesi) 4,5 * UGC Antwerpen Met Paola Cortellesi terug naar een naoorlogs Italië
In Nederland (dus ook in België) zal niet iedereen gehoord hebben van Paola Cortellesi, maar in Italië kan je niet om haar heen. Ze werd bekend als actrice, maar is ook zangeres, cabaretière, presentatrice, schrijfster, regisseur én producent. Afgelopen november werd ze 50 en nu volgt dit voorjaar haar film C'è ancora domani (2023), waarin ze zelf ook de hoofdrol speelt.
C'è ancora domani neemt ons mee terug naar het levendige en chaotische Rome van 1946, een stad in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. In een benauwd souterrain delen Delia en Ivano hun leven met hun kinderen en de ziekelijke vader van Ivano. De film biedt een intrigerende kijk op het delicate evenwicht tussen de euforie van de bevrijding en de schaduw van oorlogsjaren door de ogen van een vrouw die, ondanks de nieuwe vrijheid van haar land, weinig macht over haar eigen leven heeft.

Duik in de geschiedenis
De film van Cortellesi is geschoten in zwart-wit en heeft een kalm tempo met prachtige afwisselende shots waarmee af en toe interessante perspectieven worden opgezocht, zoals de slaapkamer van bovenaf in de openingsscène. Het is doodeenvoudig om je in te leven in Delia, omdat Cortellesi haar zo treffend speelt. De sympathieke maar hulpeloze vrouw voelt zich gevangen in haar rol als moeder maar vooral als slachtoffer van de agressieve Ivano, die haar weinig toestaat en slaat als hij ontevreden is. Ze is niet de enige vrouw in haar omgeving die te lijden heeft onder dominante mannen, maar haar geval lijkt wel het ergste. Maar als er een onverwachte brief bezorgd wordt, krijgt Delia hoop. En dan begint er langzaam iets te bloeien.

Een klein beetje hoop…
In de film is het duidelijk dat Delia aan alles voelt dat haar situatie onrechtvaardig is, maar tegelijkertijd is het voor haar vrijwel onmogelijk om aan de situatie te ontsnappen. Ze doet er alles aan om haar dochter een beter leven te geven, maar wordt steeds geconfronteerd met de conservatieve realiteit. Tot die realiteit begint te schuiven…
C'è ancora domani is een hoopvol verhaal over een belangrijk stuk Europese geschiedenis dat vandaag de dag relevanter is dan ooit. De film wordt op geen enkel moment belerend, maar vertelt kalm een indringend verhaal dat steeds aangrijpender wordt. De muziek eronder is af en toe wat afgezaagd, maar omdat de rest van de film zo sterk is, is dat regisseur en hoofdrolspeler Cortellesi vergeven. Het is tijd dat de rest van Europa haar leert kennen.
Van Paola Cortellesi en met Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea en Vinicio Marchioni
Duur: 1u58
Recensie van Filmvandaag (NL)

Bijdrage: op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.

Afspraakuur : 19u15
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 19u30
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
 DO 04/04/24 Bowling bij Superbowl in LIER NIEUW!  DO 04/04/24 Bowling bij Superbowl in LIER NIEUW!
 DO 04/04/24 Bowling bij Superbowl in LIER NIEUW! We gaan met Marc VD nog eens bowlen in Lier!
We komen samen om 15u45 zodat we zeker om 16u kunnen starten!
Marc heeft 4 banen gereserveerd tot hiertoe!
Wie wil, kan nadien, mee gaan eten in de ernaast gelegen Xuri Wok.
Hier is een ruime keuze en hier zal iedereen zijn gading wel vinden!!!!
Ook de auto, fiets, step, kan op de parking blijven staan tijdens het etentje
Voor een verder goed verloop moet Marc op voorhand de banen reserveren (hij heeft er nu alvast 4) maar kan er ofwel meer ofwel minder reserveren naargelang de ingeschreven personen!
Laat a.u.b. vóór VR 29/03 aan Marc weten indien je erbij wil zijn op dit toffe bowlinggebeuren. Laat ook tegelijk aan Marc weten of je al dan niet mee gaat eten in de Xuri Wok.
De inschrijvingen gebeuren via Marc Van Doninck!
Afspraakuur : 15u45
Afspraakplaats : op de parking van Superbowl, Mechelsesteenweg 144 in 2500 Lier
Om er te geraken, de inrit tussen China Garden en Xuri Wok nemen en rijden tot achteraan op de parking of de Bosstraat inslaan en 30 meter verder rechts op de parking van Superbowl rijden.
Aanvangsuur : 16u
Info : Marc VD - 0473 52 42 30 - marcus.van.doninck@telenet.be.
 VR 05/04/24 Combiwandeling De Ruien + Carolus Borromeuskerk Antwerpen OOK NIET-LEDEN! VR 05/04/24 Combiwandeling De Ruien + Carolus Borromeuskerk Antwerpen OOK NIET-LEDEN!
 VR 05/04/24 Combiwandeling De Ruien + Carolus Borromeuskerk Antwerpen OOK NIET-LEDEN!NOG 9 PLAATSEN!
We ontdekken samen met de fantastische gids Toon deze barokke parel uit de 17e eeuw.
We bezoeken tevens de Mariakapel en gaan achter de schermen de crypten en de Sacristie in.
Via een - ooit - geheime doorgang dalen we dan De Ruien in, om te genieten van het ondergrondse gangenstelsel waar de middeleeuwse gewelven stap voor stap hun geheimen onthullen.
Voor het afdalen naar de Ruien krijgen de bezoekers een beschermpak, laarzen en een rugzakje om schoenen en andere persoonlijke spullen in op te bergen tijdens de wandeling. Er kunnen geen bezittingen ter plekke worden achtergelaten.
De wandeling duurt 120 minuten en eindigt aan het Stadsmagazijn, Keistraat 5, 2000 Antwerpen.
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : aan de trappen van de Sint Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 13u45
Reservatie : € 26 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Niet-leden kunnen ook deelnemen maar betalen € 31 i.p.v. € 26. Zij vermelden hun mailadres, gsm-nummer, datum en activiteit op hun overschrijving!
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 8 KOKS! ENKEL OEVERLEDEN!  VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 8 KOKS! ENKEL OEVERLEDEN!
 VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 8 KOKS! ENKEL OEVERLEDEN! Ronny A. gaat voor elke activiteit 'Koken en eten met plezier', telkens 8 Oeverleden begeleiden bij het koken voor zichzelf en voor 12 andere Oeverleden.
Acht Oeverleden die van koken houden worden '8 koks voor 1 avond' met 12 Oevergasten.
Via 'Koken en eten met plezier' zal Ronny hen wat bijleren in de keuken, helpen bij het opmaken van menu’s, een beetje bijleren hoe je een tafel perfect kan dekken, hoe opdienen, hoe je het best vlotjes groenten kan snijden, hoe je het best soep bindt, welke saus je best maakt bij welk vlees of welke vis...
Allemaal zeer praktisch tips waardoor je lekker en met inzicht vlotter zal koken in de toekomst.
Tevens zal Ronny proberen om zoveel mogelijk antwoorden te geven bij vragen i.v.m. de keuken en de zaal.

In de praktijk zal het als volgt gaan:
8 Oeverleden (telkens andere) gaan samen een 3-gangen menu klaarmaken voor zichzelf en voor 12 gasten. Ze gaan samen een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert maken met z’n achten en gaan dit ook opdienen aan zichzelf en aan 12 andere Oeverleden en uiteraard wordt er dan samen lekker gegeten.
De kostprijs is € 20 per persoon voor de 8 koks en € 25 per persoon voor de 12 Oeverleden die komen eten.
In de prijs is een aperitief inbegrepen.
Overige dranken, ook water, zijn aan democratische prijzen.
De koks beginnen om 17u00 en de 12 Oeverleden-gasten zijn welkom om 19u30 (zeker niet vroeger!!!).
De etiquette zegt immers: te vroeg komen, o.a. op een etentje, is een grotere overtreding dan te laat komen. Zelfs vijf minuten te vroeg is al verkeerd! Mensen geven je een aankomstuur, dus hou je daar dan ook aan. Kom net op tijd of zelfs enkele minuutjes later!

Afspraakuur : 17u
Afspraakplaats : zaal Born in de Hemelhoeve, Azalealaan 5 in 2930 Brasschaat
Aanvangsuur : 17u
Reservatie : € 20 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Ronny A - 0468 16 14 11 - ronnyaerts@hotmail.com.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 12 GENODIGDEN! ENKEL OEVERLEDEN! VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 12 GENODIGDEN! ENKEL OEVERLEDEN!
 VR 19/04/24 Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 12 GENODIGDEN! ENKEL OEVERLEDEN!Ronny A. gaat voor elke activiteit 'Koken en eten met plezier', telkens 8 Oeverleden begeleiden bij het koken voor zichzelf en voor 12 andere Oeverleden.
Acht Oeverleden die van koken houden worden '8 koks voor 1 avond' met 12 Oevergasten.
Via 'Koken en eten met plezier' zal Ronny hen wat bijleren in de keuken, helpen bij het opmaken van menu’s, een beetje bijleren hoe je een tafel perfect kan dekken, hoe opdienen, hoe je het best vlotjes groenten kan snijden, hoe je het best soep bindt, welke saus je best maakt bij welk vlees of welke vis...
Allemaal zeer praktisch tips waardoor je lekker en met inzicht vlotter zal koken in de toekomst.
Tevens zal Ronny proberen om zoveel mogelijk antwoorden te geven bij vragen i.v.m. de keuken en de zaal.

In de praktijk zal het als volgt gaan:
8 Oeverleden (telkens andere) gaan samen een 3-gangen menu klaarmaken voor zichzelf en voor 12 gasten. Ze gaan samen een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert maken met z’n achten en gaan dit ook opdienen aan zichzelf en aan 12 andere Oeverleden en uiteraard wordt er dan samen lekker gegeten.
De kostprijs is € 20 per persoon voor de 8 koks en € 25 per persoon voor de 12 Oeverleden die komen eten.
In de prijs is een aperitief inbegrepen.
Overige dranken, ook water, zijn aan democratische prijzen.
De koks beginnen om 17u00 en de 12 Oeverleden-gasten zijn welkom om 19u30 (zeker niet vroeger!!!).
De etiquette zegt immers: te vroeg komen, o.a. op een etentje, is een grotere overtreding dan te laat komen. Zelfs vijf minuten te vroeg is al verkeerd! Mensen geven je een aankomstuur, dus hou je daar dan ook aan. Kom net op tijd of zelfs enkele minuutjes later!

Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : zaal Born in de Hemelhoeve, Azalealaan 5 in 2930 Brasschaat
Aanvangsuur : 19u30
Reservatie : € 25 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Ronny A - 0468 16 14 11 - ronnyaerts@hotmail.com.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 WO 01/05 Tentoonstelling 'Ridders van het Gulden Vlies': een schitterende mythe ontrafeld Mechelen  WO 01/05 Tentoonstelling 'Ridders van het Gulden Vlies': een schitterende mythe ontrafeld Mechelen
 WO 01/05 Tentoonstelling 'Ridders van het Gulden Vlies': een schitterende mythe ontrafeld Mechelen NIEUW! NOG 7 PLAATSEN!
In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen. Het is 1491 en een bijzondere bijeenkomst, het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, strijkt neer in de Dijlestad. De halsketting met de kleine gouden ramsvacht schittert bij elke ridder in de lentezon. Het is het symbool van een ridderorde die tot vandaag tot de verbeelding spreekt. Een teken van macht, maar ook van elitair denken, religie en politieke trouw.
In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, één van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.
In de introductie tot de tentoonstelling neemt meesterverteller Bart Van Loo je in een audio- en lichtverhaal mee naar de bijeenkomst van de ridders. Nadien ontdek je laag na laag de verhalen achter de roemruchte ridderorde, die vandaag nog steeds bestaat.
Het einde is voorzien rond 16u.
De prijs van € 12 omvat: de bijdrage voor de gids.
De Museumpass is hier geldig bij een gegidste rondleiding.
Heb je geen Museumpass, dan koop je vooraf on line een inkomticket (€ 15, diverse kortingen mogelijk (zie website)).
Na de tentoonstelling gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de kassa van het Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan best met de trein komen: kies voor het station Mechelen (op 1,6 kilometer van Hof van Busleyden) of station Mechelen Nekkerspoel (op 850 meter van Hof van Busleyden). De kortste weg is te voet vanaf station Mechelen Nekkerspoel. Neem de voetgangersbrug over het water. Wandel de Keizerstraat in, volg rechtsaf richting Veemarkt en vervolg je weg over de Biest naar de Frederik de Merodestraat.
Trein om 13u50 vanuit Antwerpen-Berchem, richting Brussel-Zuid. Aankomst in Mechelen Nekkerspoel om 14u11. Weekendticket HT € 6,20! Koop je treinticket op voorhand!
Carpooling vanuit Berchem bij voldoende interesse en voldoende chauffeurs: graag mailtje naar nicole@oever.be uiterlijk op MA 29/04.
In Mechelen is het altijd betalend parkeren, ook op een feestdag. Er is een gratis parking in de buurt van Nekkerspoel, op een kwartier wandelafstand.

Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 02/05/24 Theater De Roovers Dwarskijker 3 *** Liers Cultuurcentrum Lier NIEUW! NOG 4 PLAATSEN! DO 02/05/24 Theater De Roovers Dwarskijker 3 *** Liers Cultuurcentrum Lier NIEUW! NOG 4 PLAATSEN!
 DO 02/05/24 Theater De Roovers Dwarskijker 3 *** Liers Cultuurcentrum Lier NIEUW! NOG 4 PLAATSEN!Voor Agnes (rol voor Sofie Sente) hoeft het allemaal even niet meer. Ze is koppels net zo beu als vrijgezellen, alcoholici net zo beu als geheelonthouders. Om van de kunstenaars nog maar te zwijgen. Resoluut beslist de blogster niet mee te gaan naar een artistiek evenement. Ze heeft lak aan de schone schijn en neemt geen blad voor de mond om dat iedereen duidelijk te maken. Zelfs haar zoon Orlando, die zijn eigen nummers schrijft, zet ze zonder meer aan de kant. Wat hij beschrijft als diepdoorleefde teksten, noemt zij “slecht gekopieerd”. Uiteindelijk komen na het evenement kunstenaars van allerlei slag in haar woonkamer terecht.
Voor deze Dwarskijker gebruikten De Roovers een tekst van de Duitse Rebekka Kricheldorf. Scherpe dialogen over kunst wisselen af met geflirt onder de aanwezige kunstenaars en bevreemdende observaties van Elias (rol voor nieuwkomer John Niyibizi, die eerder te zien was in de VRT-reeks Season of sex). Er staat veel volk op scène: een mix van de kern van De Roovers en jonge spelers, maar er werd (terecht) gekozen om het stuk door Sente te laten dragen. Zij toont in dit puik stuk teksttheater als geen ander wat menselijke ijdelheid is, en hoe weinig we er helaas tegen kunnen doen.
Magali Degrande, 14 maart 2024 in Het Nieuwsblad

Tekst: Rebekka Kricheldorf
Van en met: Bartel Busschaert, Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Manizja Kouhestani, John Niyibizi, Luc Nuyens, Sofie Sente, Mil Sinaeve

GRATIS: In je ticket is een gratis drankje inbegrepen.
Afspraakuur : 19u50
Afspraakplaats : aan de kassa van CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 in 2500 Lier
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 20 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 04/05/24 De Miskenden Lazarus in CC Wilrijk *** NOG 3 PLAATSEN  ZA 04/05/24 De Miskenden Lazarus in CC Wilrijk *** NOG 3 PLAATSEN
 ZA 04/05/24 De Miskenden Lazarus in CC Wilrijk *** NOG 3 PLAATSEN Geen zin in donkergrijs theater dat klaagt en zaagt? Ga toch maar kijken naar ‘De miskenden’
De miskenden is visueel niet vernieuwend, maar geestig en scherp is de tekst des te meer. Zeker in de mond van twee rasacteurs.
Floris Baeke, 15 maart 2024 in De Standaard
Met grootse kwesties weet Stefaan Van Brabandt wel raad: met Socrates, Marx, Spinoza en Sartre & De Beauvoir vertimmerde hij filosofie al tot bekroond teksttheater, in november volgt Schopenhauer. Voor Lazarus schreef hij nu De miskenden, een dialoog tussen twee verzuurde mannen voor wie de aftakeling is ingezet. Ze reflecteren over de lamentabele staat van de kunst, de wereld en zichzelf. Geen zin in? Ga toch kijken, want ze schieten raak.
“Geen gezelschap is aangenamer dan alleen zijn: vaak voelen we ons eenzamer onder de mensen dan alleen in onze kamer”, schreef Henry David Thoreau. Het is het motto van Marc Vanneste (Günther Lesage). Hij, de misbegrepen kunstenaar die dan maar met opgetrokken neus docent is geworden, spreekt een keer per maand af met oud-student en vriend Kris Dhondt (Greg Timmermans). Die joeg wel zijn dromen na, maar – aan zijn sjofele sweater te zien – met wisselend succes.
Aan de formicatafel praten de miskenden over werk en leven, over verloren liefde en talent, met steeds dezelfde cynische conclusies. De media, de politiek, kunst, de wereld, Marcs prostaat: alles is in verval.
Pedant trekt Marc van leer tegen het “verstikkende middenklassengeleuter” op zijn muffe academie, tegen de pseudo-intellectuelen van de bionadebrigade met hun “edelkitsch”, en tegen de “Klaragepensioneerden”. Het publiek? Lamme, smaakloze schapen. De kunstwereld? Een potsierlijke poppenkast. Kunstenaars? Pastoors. Critici? Kneuterige onbenullen. Musea? Kermissen. “Iedereen trapt erin”, bromt Marc, behalve hijzelf natuurlijk.

Rake oneliners en grote denkers
Het bittere cultuursnobisme van Marc en Kris bulkt van de contradicties: ze verachten alles en iedereen, maar ze willen niets liever dan erbij te horen. Die herkenbare dubbelzinnigheid wordt prachtig belichaamd door de fijnbesnaarde Timmermans. Wat hij ook brengt, hij blijft openhartig, eerlijk en o zo ludiek. Over het metier van tekstbehandeling hoef je hem en Lesage trouwens niets te leren. De mannen die ze spelen zijn buitenstaanders die zich niet thuis voelen in de wereld en dat eigenlijk ook niet willen.
“Wandelen door Vlaanderen is wandelen door wansmaak”, of “Iedereen wenst je succes tot je het hebt”: aan rake oneliners is er bij Van Brabandt nooit gebrek. Ook in De miskenden vermengt hij die met grote denkers: we horen flarden Bukowski, Bourdieu, Einstein en Plato.
Visueel is De miskenden niet vernieuwend, alleen de tekst spreekt. En hoe meer je inhoudelijk afgezaagd pessimisme typeert, hoe meer je er natuurlijk zelf mee gaat flirten. Toch slaagt De miskenden er wonderwel in de zwartkijkerij en eigenwaan te ballen in een scherpzinnige en geestige tekst.
Op het eind klaart het op. Vriendschap en kunst zijn voor de twee een reddingsboei. En zelf denk je: wie op anderen neerkijkt, zoekt eigenlijk duizend-en-een-redenen om op zichzelf neer te kijken.
Tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Spel: Günther Lesage en Greg Timmermans

Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : aan de kassa van De Kern, Wilrijk (Antwerpen), Kern 18 in 2610 Wilrijk waar Ben VdP (verantwoordelijke van de dinsdagavondfilm) jullie opwacht.
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
Max. personen : 6
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 04/05/24 Oever kookt! Brasschaat  ZA 04/05/24 Oever kookt! Brasschaat
 ZA 04/05/24 Oever kookt! Brasschaat Benieuwd naar wat de 4de uitgave van "OEVER kookt!" te bieden heeft?
Onze enthousiaste hobbykoks (Kristin, Ronny, Anita en Leo - met de gewaardeerde assistentie van Ingrid en Kathleen) trekken je mee de lente in met een "ASPERGEFESTIVAL" - de typische lentegroente en ook wel "het witte goud " genoemd.
Zoals vorige edities proberen we een driegangenmenu aan te bieden met de beste ingrediënten. We halen de witte asperges rechtstreeks bij de boer voor de beste versheid en kwaliteit. Noem het gerust een gastronomische aspergeverwennerij!
Water aan tafel wordt gratis aangeboden en cola, cava, en wijnen zijn verkrijgbaar aan democratische prijzen.
Niettegenstaande de prijsstijgingen, houden we de prijs zeer laag.
Reserveer snel!
Afspraakuur : 18u30
Afspraakplaats : zaal Born in de Hemelhoeve, Azalealaan 5 in 2930 Brasschaat
Aanvangsuur : 18u30
Reservatie : € 30 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN! DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN!
 DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN! En als je nu gewoon met rust gelaten wil worden
door vrienden en vriendinnen met daadkrachtige idealen
door ouders die de wereld van je verwachten
Als je dat niet wil
Maar gewoon wat op jezelf wil zijn
zoals Julian
Als je genoeg hebt aan je eigen wereld in je hoofd
die al complex en interessant genoeg is
Als je geen ambities hebt voor macht en positie
Ben je dan een loser of ben je dan een held?
Varkensstal gaat over de strijd van een jongvolwassene die in opstand komt tegen de gevestigde orde. Lukt het Julian om het eeuwig draaiende vliegwiel te stoppen of zijn de systemen gewoon te sterk? Aan de basis van de voorstelling ligt de theatertekst Porcile (1967) van de Italiaanse cineast-dichter Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Het is één van zijn scherpste maar ook grappigste teksten. Een metafoor ook, want niets is wat het lijkt in dit krankzinnige verhaal dat zich voor de gelegenheid afspeelt in Vlaanderen in 2023.

In de pers
“Arfeuille werpt via zijn twistende figuren terechte vragen op. Met welke politieke bril bepalen we wat burgerlijk ongehoorzaam is? Waarom veroordelen we de ene actie als kannibalisme en vieren de andere als slim ondernemerschap?”
Gilles Michiels, De Standaard

De politieke boodschap, voor zover Arfeuille die expliciet brengt, komt helder over. De macht over de naoorlogse westerse samenleving, tot op vandaag, blijft in handen van hypocriete grootbankiers en -industriëlen, die probleemloos Hitler (Wilders, Meloni, Le Pen,…) terug aan de bewind zullen laten
Klaas Tindemans, Etcetera
“Zo etaleert Varkensstal onder al zijn actuele commentaar vooral een terugverlangen naar de dwarse eigengereidheid van de avantgarde, terwijl de wind van de (theater)wereld de andere kant uitwaait.”
Wouter Hillaert, Pzazz

Credits
tekst
Pier Paolo Pasolini
tekstbewerking, regie
Piet Arfeuille
spel
Tania Van der Sanden, David Geysen, Ananda Dev Vaes, Pieter Verelst

Timing
20u: Voorstelling 'Varkensstal'
21u30: nagesprek met Piet Arfeuille en Wouter Hillaert
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : in de foyer van CC Berchem, Driekoningenstraat 126 in 2600 Berchem waar Pieter en Nicole de deelnemers opwachten
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 16 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10

Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 19/05/24 Joodse wandeling met gids Hans Geldhof in Heide Kalmthout NOG 9 PLAATSEN!  ZO 19/05/24 Joodse wandeling met gids Hans Geldhof in Heide Kalmthout NOG 9 PLAATSEN!
 ZO 19/05/24 Joodse wandeling met gids Hans Geldhof in Heide Kalmthout NOG 9 PLAATSEN! Heide-Kalmthout is een mooie residentiële wijk in het groen. Maar 100 jaar terug was hier nog niets, alleen woeste heidegebieden, veel zand, enkele bomen en nauwelijks enige bewoning.
Alles veranderde toen in 1854 de spoorlijn Antwerpen-Amsterdam doorheen Kalmthout werd aangelegd en er later, meer precies in 1897 ook nog een stopplaats kwam in Heide. Het was het begin van een steeds groter wordende stroom van kunstenaars, stadstoeristen en inwijkelingen. In enkele jaren tijd werden er 12 hotels gebouwd.
Vanaf het begin van de 20ste eeuw, maar vooral tussen de twee wereldoorlogen was er een ware toevloed van joden. De grote joodse aanwezigheid heeft een wezenlijke bijdrage geleverd in de explosieve groei en bloei van Heide.
Tussen 1930 en 1942 waren er minstens 700 ingeschreven joodse inwoners. Bij het begin van de oorlog telde de parochie in het totaal 1350 inwoners! Maar naast die 700 joodse Kalmthoutenaren waren er vele honderden joodse toeristen in de weekends en tijdens de zomermaanden. Vele joden woonden hier zonder ingeschreven te zijn.
Eind jaren ’20 bouwden zij een mooie synagoge, de enige in België buiten de stad. Zij stichtten eveneens een Jeshiva, een hogeschool voor de talmoedstudie, de allereerste in België. In de jaren ’30 werd ook een landbouwschool voor joodse jongeren, in Heide gevestigd. Vlakbij, in Kapellen-bos, was Villa Altol, een nog steeds beroemd vakantiehuis voor joodse kinderen en gezinnen. Verschillende hotels waren specifiek gericht op joodse toeristen. En vele pensionnetjes en kamers bij gewone burgers hadden joodse gasten.
Voor en tijdens de tweede wereldoorlog waren vele joden, die het naderende onheil hadden zien aankomen, al vertrokken uit Heide en Antwerpen. Maar spijtig genoeg werden alle achter geblevenen, 37 in totaal, tijdens twee razzia’s ook hier in Heide door de Duitsers opgepakt.
Die grote joodse aanwezigheid liet uiteraard vele sporen na: huizen, synagoge, hotels, pensions.
Dit alles en de joodse geschiedenis van Heide worden tijdens de wandeling toegelicht.
Deze themawandeling met gids Hans Geldhof duurt 2 uur.
Na de wandeling kunnen we ter plaatse nog iets eten en/of drinken.
Afspraakuur : 14u
Afspraakplaats : aan het station van Heide Kalmthout, Heidestatieplein waar Pieter & Nicole en Hans Geldhof, onze gids met wie we het Centraal Station van Antwerpen bezochten, iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u15
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenZA 23/03/24
Noordteater 'Play it again Sam' Première Antwerpen *** VOLZET

Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 24/03/24
Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen NOG 1 PLAATS!
Multiculturele wandeling Antwerpen *** VOLZET
Wandelen in Westerlo (± 12 km)

MA 25/03/24
Theater The Interrogation NTGent / Milo Rau Toneelhuis Antwerpen OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

DI 26/03/24
Dinsdagavondfilm 'C'è ancora domani' (Paola Cortellesi) 4,5 * UGC Antwerpen

WO 27/03/24
LOOS Leue Berchem *** VOLZET

VR 29/03/24
Oevercafé Mortsel

Hetty Helsmoortel MISSIE 2023 Arenberg Antwerpen *** VOLZET

ZA 30/03/24
Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten *** VOLZET

ZO 31/03/24
Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930 Oostende *** VOLZET

MA 01/04/24
Wandeling op Paasmaandag: De Wouwse Plantage (18 km)

DO 04/04/24
Bowling bij Superbowl in Lier NIEUW!

EWT Theater 'Achter de Schermen' Deurne *** VOLZET

VR 05/04/24
Combiwandeling De Ruien + Carolus Borromeuskerk Antwerpen NOG 9 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN!

Praatcafé Mortsel

Humor William Boeva 13 CC De Kern Wilrijk *** VOLZET

ZA 06/04/24
Ballet 'Ombra' Antwerpen *** VOLZET

ZO 07/04/24
8-daagse fietsvakantie in Andalusië (Spanje) van ZO 07/04 tot ZO 14/04/2024 (8 dagen/7 nachten)
Op ontdekkingstocht in Leuven met een gids Leuven OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

DO 11/04/24
Praatcafé Brasschaat NIEUW!

VR 12/04/24
Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 *** VOLZET Enkel Oeverleden!

Avondje gezelschapsspelen Lier
Oevercafé Mortsel

ZO 14/04/24
Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)

DO 18/04/24
Sauna Espace, Kalmthout

VR 19/04/24
Praatcafé Mortsel

VR 19/04/24
Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 8 KOKS! ENKEL OEVERLEDEN! NIEUW!
Koken en eten met plezier Brasschaat VOOR DE 12 GENODIGDEN! ENKEL OEVERLEDEN! NIEUW!

ZA 20/04/24
Theater Zeemanshuis 'Wit-love in den oven' Antwerpen *** VOLZET
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 21/04/24
Lentewandeling te Lubbeek, toeren tussen bossen en kastelen (20km)

Tentoonstelling 'Het Surrealisme in België' BOZAR Brussel *** VOLZET

VR 26/04/24
Oevercafé Mortsel

ZO 28/04/24
Tentoonstelling 'Imagine' 100 Years of International Surrealism KMSKB Brussel *** VOLZET

WO 01/05/24
Tentoonstelling 'Ridders van het Gulden Vlies': een schitterende mythe ontrafeld Mechelen NIEUW!

DO 02/05/24
Theater De Roovers Dwarskijker Liers Cultuurcentrum Lier NIEUW! NOG 4 PLAATSEN!

VR 03/05/24
Onvergetelijke citytrip naar Londen met de Eurostar van VR 03/05 tot MA 06/05/2024 OOK NIET-LEDEN! NOG MEERDERE PLAATSEN! We sluiten de inschrijvingen af op 31 maart!
Praatcafé Mortsel

ZA 04/05/24
Theater De Miskenden Lazarus in CC Wilrijk *** NIEUW!, NOG 3 PLAATSEN
Stand-up comedy Arnout Van den Bossche 'Coach' Antwerpen *** VOLZET
Oever kookt! Brasschaat NIEUW!

WO 08/05/24
Theater The Sheep Song Antwerpen Toneelhuis FC Bergman *** VOLZET

VR 10/05/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

ZA 11/05/24
Noordteater 'Sweeney Todd' Première Antwerpen *** VOLZET

WO 15/05/24
Theater Amor Mundi Malpertuis Antwerpen *** VOLZET!

DO 16/05/24
Vakantie naar charme-eiland Madeira van DO 16/05 tot DO 23/05/2024 8 dagen HP OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET
Sauna Espace, Kalmthout

Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN!

VR 17/05/24
Praatcafé Mortsel

ZA 18/05/24
Open Air party met DJ HANS in BARN64 Brasschaat: meer info volgt!

ZO 19/05/24
Joodse wandeling met gids Hans Geldhof in Heide Kalmthout NOG 9 PLAATSEN!

DO 23/05/24
Chez Bricktop Muziektheater Transparant, Fanny & Alexander Toneelhuis Antwerpen NOG 2 PLAATSEN!

Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

VR 24/05/24
Oevercafé Mortsel

ZA 25/05/24
Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 1 PLAATS

DO 30/05/24
Guga Baul & Jonas Van Thielen 'Badje vol met stroop XXL' UNIEKE BELEVING: DE 2 SHOWS OP ÉÉN AVOND! Stadsschouwburg Antwerpen *** VOLZET

VR 31/05/24
Oevercafé Mortsel

ZA 01/06/24
Theater 'Opening Night' DE HOE & Het Laatste Bedrijf Toneelhuis Antwerpen NOG 1 PLAATS!

ZO 02/06/24
Theater 'De Nieuwe Man' DE HOE Toneelhuis Antwerpen *** VOLZET

WO 05/06/24
Theater 'ORFEUS' door LAZARUS, Koen De Graeve, Flat Earth Society (FES) Toneelhuis Antwerpen NOG 1 PLAATS!

VR 07/06/24
Praatcafé Mortsel

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen NOG 4 PLAATSEN!

WO 12/06/24
ALEX AGNEW 'WAKE ME UP WHEN IT’S OVER' Stadsschouwburg Antwerpen *** VOLZET

DO 13/06/24
Sauna Espace, Kalmthout

VR 14/06/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

ZO 16/06/24
EWT Theater 'De Vrijdagse Markt' Deurne NIEUWE DATUM! NOG 5 PLAATSEN

DO 20/06/24
Kathedraalconcert Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen NOG 2 PLAATSEN

VR 21/06/24
Praatcafé Mortsel

ZA 22/06/24
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

VR 28/06/24
Oevercafé Mortsel
Voor reservatie, raadpleeg de activiteiten via www. oever.be. Wacht niet met reserveren!
url Klik hier voor meer info