Vrijdag 15 maart 2024Wandelingen en fietstocht week 12 en verder   
 ZA 16/03/24 Fietstocht naar Opdorp en Buggenhout (± 50 km)  ZA 16/03/24 Fietstocht naar Opdorp en Buggenhout (± 50 km)
 ZA 16/03/24 Fietstocht naar Opdorp en Buggenhout (± 50 km) Fietstocht naar OPDORP: een gemeenteplein met meer dan 150.000 bloeiende narcissen en BUGGENHOUT: het grootste bos van Oost-Vlaanderen.
We komen langs Opdorp, een gemeente met nog een mooie Frankische Dries, een groot driehoekig dorpsplein met onmogelijk veel narcissen. Vandaar rijden we naar het Buggenhoutbos met een barokke boskapel waar jaarlijks een paardenwijding plaatsvindt.
Verder gaan we door het Lippelobos met het Hof te Melis, een mooi renaissancekasteel.
Er zijn voldoende tussenstops voorzien. Voorzie evenwel een drankje, koek en picknick!
Bij zware regenval gaat de tocht niet door.
We rijden aan ongeveer 17 km per uur zodat iedereen goed meekan.
Heb je zin om mee te gaan fietsen? Stuur dan een sms'je naar Eddy. Vermeld ook 'Moemoe' als je na de fietstocht blijft mee-eten, bij "de Moemoe" in Bornem.
Meebrengen: een fiets in goede staat, een reserveband en een regenjasje. Breng ook zeker je geldige Oeverlidkaart mee zodat Eddy de juiste lidnummers kan noteren!

Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : parking aan het stationsplein: Molenveldweg in 2880 Bornem
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : EddyVR - 0495 69 03 77 - eddy.vanriet@hotmail.com.
 ZO 17/03/24 Lentewandeling van Lippelo naar Opdorp (18 km)  ZO 17/03/24 Lentewandeling van Lippelo naar Opdorp (18 km)
 ZO 17/03/24 Lentewandeling van Lippelo naar Opdorp (18 km) We wandelen langs bos en veldwegen van Lippelo naar Malderen waar we na 8 km onze tussenstop houden in Café Onder Den Toren. We wandelen verder naar Opdorp waar het plein versierd wordt door duizenden bloeiende narcissen. Onze tocht brengt ons verder via verharde en onverharde wegen via het Lippelobos en kasteel (Hof Ter Melis) terug naar Lippelo waar we onze dorst kunnen lessen in Café Den Dorstige Duiker.

Meebrengen: stevige wandelschoenen, hapje, drankje voor onderweg
Vergeet zeker je geldige Oeverlidkaart niet zodat de verantwoordelijke de juiste lidnummers kan noteren!
Afspraakuur : 10u15
Afspraakplaats : aan de kerk van Lippelo 36 in 2890 Lippelo
Aanvangsuur : 10u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Nele Peeters - 0475 33 61 07.
 ZO 17/03/24 Wandeling Wijnegem – Wommelgem (± 10 km) Enkel voor Oeverleden  ZO 17/03/24 Wandeling Wijnegem – Wommelgem (± 10 km) Enkel voor Oeverleden
 ZO 17/03/24 Wandeling Wijnegem – Wommelgem (± 10 km) Enkel voor Oeverleden We verlaten het dorp via een aantal woonstraten en komen dan in de groene omgeving van de Schijnrivier. Het is er erg bosrijk met ook velden en enkele boerderijen. We bereiken de snelweg E-313 die we oversteken. Via een KMO-zone komen we in het centrum van Wommelgem, waar we een taphuis opzoeken voor een verfrissing en om bij te praten. Nadien verlaten we deze gemeente via de moderne brug over de snelweg en komen in een landelijke omgeving. Via een aantal paden door het gemeentepark van Wijnegem komen we terug op de plaats van vertrek.
Zij die nog iets willen blijven eten/drinken kunnen dit gerust doen. Er zijn verschillende mogelijkheden in Wijnegem.
Meebrengen: gemakkelijke wandelschoenen en goed humeur.
Breng ook zeker je geldige Oeverlidkaart mee zodat Luc de juiste lidnummers kan noteren!
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : Wijnegem-centrum, ter hoogte van Turnhoutsebaan 387, aan het “Monument van de gesneuvelden”. Voldoende parking in de belendende straten en achter restaurant De Swaen.
Aanvangsuur : 14u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Luc VDW - 0471 66 09 27 - luc.van.den.weygaert@telenet.be
 MA 01/04/24 Wandeling op Paasmaandag: De Wouwse Plantage (18 km)  MA 01/04/24 Wandeling op Paasmaandag: De Wouwse Plantage (18 km)
 MA 01/04/24 Wandeling op Paasmaandag: De Wouwse Plantage (18 km) Het bosgebied van de Wouwse Plantage is ongeveer 900 hectare groot en bestaat uit twee delen. De paden in het bosgebied ten oosten van de Plantagebaan zijn vrij toegankelijk. Enkele routes lopen door dit deel van het bos. In het stuk ten westen van de Plantagebaan mag je uitsluitend gebruik maken van uitgezette routes. Het is een oase van rust. Tijdens een wandeling hoor je de bladeren ruisen en de vogels fluiten. In het Woeste Gedeelte, dat ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd, liggen heuvels tot twintig meter boven NAP. Die heuvels zijn onderdeel van een zandrug die 20.000 jaar geleden is gevormd. Het landgoed is uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied met verschillende bostypen. Voor een aantal vogelsoorten geldt dat dit het belangrijkste broedgebied in Nederland is, zoals voor de wespendief en de zwarte specht...

Meebrengen: wandelschoenen, drankjes, picknick
Breng ook zeker je geldige Oeverlidkaart mee zodat Marc de juiste lidnummers kan noteren!

Eetgelegenheid: de mogelijkheid bestaat om 's middags iets te drinken of te eten.
Voor de liefhebbers die 's avonds willen blijven eten: het adres van de brasserie is Puts Meuleke, Putseweg 50
4641 SL Ossendrecht (NL)
Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : Schietbaan Trapke Op - Weg naar Wouw 44 te Huijbergen (Hoogerheide- NL)
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : MarcM - 0495 53 28 52 - marc.menu@proximus.be.
 ZO 14/04/24 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)  ZO 14/04/24 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)
 ZO 14/04/24 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km) Het Bertembos, Grevensbos en Eikenbos, vormen samen een groot boscomplex van 210 ha ten westen van Leuven. We treffen er allerlei voorjaarsbloeiers aan zoals bosanemoon, slanke sleutelbloem en dalkruid. We klimmen eerst naar het Vossenhol, gevolgd door een avontuurlijke afdaling naar de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goeden Bijstand. Hier stappen we in een brede vallei naar Café 't Pleintje in Everberg, waar we onze picknick kunnen eten. Daarna passeren we het Kasteel de Merode.
Graaf Charles Guillaume de Merode bleef als enige van zijn geslacht over en huwde de laatste Prinses van Grimbergen(1820). Hij is de stamvader van de hele familie. Vanaf 1930 mochten zij de titel van Prins dragen. Het is vanuit dit kasteel dat Veldmaarschalk Montgomery in 1944 zijn Slag bij Arnhem voorbereidde. We weten ondertussen allemaal hoe dat is afgelopen. We wandelen nu verder naar De Rotte Gaten, beheerd door Natuurpunt en klimmen dan door het Grevensbos naar de watertoren van Bertem. Hier is onze 2de stop.
Vervolgens gaan we weer op avontuur naar de Koeheide. Waar de Grote en de Kleine Reedelle samenkomen houden we een laatste stop. Om de biodiversiteit van de streek te verhogen, werd hier in 2016 i.s.m. de Nationale Boomgaardstichting een gemengde hoogstamboomgaard aangeplant van verschillende oude soorten appel, peer, pruim en kers. Hun namen spreken tot de verbeelding: Franse Bellefleur, Rambour d'Hiver, Bigarreau Napoléon, Mirabelle de Nancy, Belle de Louvain en ga zo maar verder.
Tenslotte komen we via de Bertemstraat en de Dorpsstraat terug aan ons vertrekpunt.
Wie wil kan de dag nog afsluiten in het café op het plein.
Be there.

Meebrengen: hapje en drank voor onderweg (3 stops voorzien), stevige, waterdichte wandelschoenen, walking sticks, een lach, droog weer en breng zeker je geldige Oeverlidkaart mee zodat Rik de juiste lidnummers kan noteren!
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan het Douaneplein in 2800 Mechelen of om 11u15 ter plaatse aan het Gemeenteplein, 3060 Bertem.
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43.
 ZO 21/04/24 Lentewandeling te Lubbeek, toeren tussen bossen en kastelen (20km)  ZO 21/04/24 Lentewandeling te Lubbeek, toeren tussen bossen en kastelen (20km)
 ZO 21/04/24 Lentewandeling te Lubbeek, toeren tussen bossen en kastelen (20km) Eerst maken we kennis met het natuurgebied De Spicht en daarin de motte van Stakenborg. Het pad gaat dan omhoog via Schoonbergen. Wat verderop komen we in het Kalvariebos waan we picknicken. Daarna passeren we het prachtige kasteel van T' Serclaes-de Biolley, met ervoor de kapel van OLV van Lubbeek. Via Terkeyen wandelen we naar het Hof ter Meren uit 1750 en komen in het gehucht Heurbeek. Onze tocht gaat verder door het Kapellebos naar het IJsmanneke van Binkom voor onze 2de stop. Even ons tegoed doen van het lekkere zoet en dan zetten we onze stappen naar het Tafelbos. Een holle weg voert ons omhoog naar het gehucht Eksternest en daalt dan weer langs een gerestaureerde hoeve. Zo komen we aan het Kasteel van Gemp. Tenslotte doen we nog de vallei van de Molenbeek (hier kan het wel drassig zijn) en een stuk van de GR512 om zo aan ons vertrekpunt te komen. Be there!

Meebrengen: hapje en drank voor onderweg (min 2 stops), stevige, waterdichte wandelschoenen, goed weer, goed humeur en breng zeker je geldige Oeverlidkaart mee zodat Rik de juiste lidnummers kan noteren!
Afspraakuur : 10u30
Afspraakplaats : Douaneplein in 2800 Mechelen of om 11u15 Sint Martinuskerk van 3210 Lubbeek
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43.