Vrijdag 01 maart 2024Nieuwsbrief week 10 en verder   
 ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!Op ZA 02/03 staat DJ JanV achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door
DJ JanV.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
In Dixies kan je enkel cash betalen of met Payconiq!
Afspraakplaats : DIXIES, Pauwelslei 18 2930 Brasschaat.
Aanvangsuur : vanaf 22u
Einde: 4u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 VR 01/03/24 Praatcafé Mortsel  VR 01/03/24 Praatcafé Mortsel
 VR 01/03/24 Praatcafé Mortsel Wil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat? Kom gerust even langs in Sportcentrum TC Blauwe Regen in Mortsel tussen 20 en 21u. om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Eén van onze medewerkers zal je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Alle Oeverleden zijn ook welkom tussen 20u en 24u om bij te praten.
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel. INGANG via het terras van het Sportcentrum, rechts van de tennisvelden.
Aanvang : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be
 DI 05/03 Dinsdagavondfilm Poor things (Yorgos Lanthimos) 5 ***** UGC + eventueel etentje Antwerpen  DI 05/03 Dinsdagavondfilm Poor things (Yorgos Lanthimos) 5 ***** UGC + eventueel etentje Antwerpen
 DI 05/03 Dinsdagavondfilm Poor things (Yorgos Lanthimos) 5 ***** UGC + eventueel etentje Antwerpen De sensatie van het awardseizoen: ‘Poor things’ is een exuberant en meesterlijk gothic sprookje
De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos komt na The favourite opnieuw met een weergaloze, ongewone kostuumfilm. Emma Stone schopt tegen de schenen van het patriarchaat in Poor things, een compleet bizarre en virtuoze trip.
Ruben Aerts, 16/01/24 in De Standaard
Van Yorgos Lanthimos en met Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef
Duur: 141min.
Je kunt veel zeggen van kostuumfilms, maar niet dat de sexappeal er altijd vanaf spat. Jarenlang was een blik op zo’n filmposter al genoeg om de mottenballen te ruiken. Tot in 2018 Yorgos Lanthimos met The favourite het genre een knetterende stroomstoot gaf. Olivia Colman was onnavolgbaar als een nukkige, diep ongelukkige Queen Anne. Met eendenraces ging ze de 17de-eeuwse verveling te lijf, terwijl Rachel Weisz en Emma Stone zich om beurt in haar schoot wierpen. Ver weg van de versmachtende ernst van die ingesnoerde keurslijven serveerde de film donker, hilarisch vertier.
Het moet wel dat de Griek zijn honger naar flamboyante gekte nog niet had gestild. Van royals is geen sprake in Lanthimos’ lang aangekondigde Poor things, wel van een onbestemde Victoriaanse setting. Een waar hij met de nodige flair en groteske overdaad deze keer een compleet maffe wedergeboorte situeert.
Poor things provoceert, amuseert, riposteert. Wat een meesterlijke, ongeziene ervaring. Ook nu weer lapt Lanthimos de grenzen aan zijn laars van wat je voor mogelijk acht.
Emma Stone tekent opnieuw present, nu in de hoofdrol. De Amerikaanse is Bella Baxter. Hoogzwanger en nagenoeg dood, vist ene Godwin Baxter – “zeg maar God” – haar uit het water. Maar Baxter (gespeeld door Willem Dafoe) is niet zomaar een welwillende medemens, wel een zo mogelijk nog excentriekere evenknie van Mary Shelleys Frankenstein (Shelleys echte familienaam is Godwin). Een maffe wetenschapper die in zijn aanpak iets van een slager krijgt. Hij vindt er niets beter op dan het brein van het embryo in Bella’s buik onder haar schedelpan te stoppen. Het resultaat: een uk in een vrouwenlichaam. Zwalpend en wankelend zet ze haar eerste pasjes. Cute!

Griekse weird wave
Van Lanthimos weten we al veel langer dat hij een aparte fantasie heeft. Niet alleen omdat hij met films als Alps en Dogtooth één van de vaandeldragers was van wat critici soms de Griekse weird wave noemden. Toen hij Griekenland voor Groot-Brittannië verruilde om Engelstalige films te gaan maken, zette The lobster meteen de toon van zijn hunkeren naar een grotere aanhang. In die komedie, ergens in een dystopische toekomst, kregen alleenstaanden 45 dagen de tijd om een lief te vinden. Anders veranderden ze in een vooraf gekozen beest. Het idee, meteen goed voor een Oscarnominatie, bedacht de filmmaker samen met zijn vaste coscenarist Efthimis Filippou.
Poor things mag dan feilloos in dat even dolle straatje passen, de film is wel een adaptatie van een gelijknamige roman uit 1992 van de Schotse schrijver Alasdair Grey. Destijds bekroond en omschreven als levendig en geestig, maar ook vies en intelligent. Het doet vermoeden dat de Australische The favourite-scenarist Tony McNamara de geest van het originele werk behield.
Een viezig kantje is wat ene Duncan Wedderburn typeert, een man die zijn oog laat vallen op Bella en haar bevallige onschuld. Hij ziet in haar een simpele, kneedbare prooi. Wedderburn is overigens een verrassende rol voor een besnorde Mark Ruffalo, een acteur die we toch vaker als een baken van mededogen en morele rechtschapenheid zien opdraven. Niet hier, dus. Wat een grandioze sukkel speelt hij nu, onvolwassen en doortrapt als een lepe puber. Wedderburn is voor geen meter opgewassen tegen de wilskracht die al snel in Bella ontwaakt.
Daar gaat het finaal over: hoe Bella zich een weg baant in haar tweede leven, zich manoeuvrerend in een patriarchaat van twijfelachtige mannen. Want de kijker mag dan eerst getuige zijn van haar seksueel ontwaken en hoe dat onsmakelijk misbruikt wordt, langzaam gaat in haar een heel ander vuur flakkeren, één van balorig verzet en eigengereidheid.
Na La la land zou Emma Stone straks weleens opnieuw een Oscar kunnen winnen (tenzij Killers of the flower moon-actrice Lily Gladstone die voor haar neus wegkaapt).
Stone is doldwaas en onverschrokken in haar vertolking. Ze toont zich mateloos stoutmoedig, ook in haar blijvende durf op carrièrevlak.

Vleesgeworden nachtmerrie
Poor things kent geen dosering, evenmin visueel. Het is een exuberante wereld van soms nadrukkelijk valse decors, die cameraman Robbie Ryan (na The favourite) opnieuw door bolle groothoeklenzen in beeld brengt. Doelbewust ontwrichtend, zoals de film dat in meer dan één opzicht met verve is.
Met The favourite daagde Lanthimos de goegemeente al uit door de kostuumfilm van zijn fatsoen te ontdoen. Poor things gaat nog een stap verder. In zijn temperamentvolle coming of age resoneert de huidige tijdgeest. Toxisch gedrag passeert niet langer, oude man-vrouwverhoudingen gaan op de schop. Bella Baxter laat zich niet insnoeren, ze grijpt de touwtjes en bijt van zich af. Ze is de vleesgeworden nachtmerrie van dat patriarchaat. Een monster voor de man die zich haar schepper waant, maar een heldin van nu.
Poor things, dat in september in Venetië al de Gouden Leeuw won, is dé sensatie van dit awardseizoen. Volkomen terecht, want Lanthimos serveert een bizar gothic sprookje. Soms kinky, dan weer hilarisch en raak. Hokjesdenkers weten niet wat hen overkomt. Van een grensoverschrijdende filmervaring gesproken.

Bijdrage: op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets eten in Kunthun, Van Wesenbekestraat 73. Laat ten laatste op dinsdag 05 maart om 10u iets weten aan Ben als je mee gaat eten!
Afspraakuur : 16u45
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 17u
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
 VR 08/03/24 Avondje gezelschapsspelen Lier  VR 08/03/24 Avondje gezelschapsspelen Lier
 VR 08/03/24 Avondje gezelschapsspelen Lier Omdat gezelschapsspelen nu eenmaal leuker zijn met meer dan 1 persoon, komen wij bijeen in De Refuge te Lier.
Meebrengen : minstens 1 gezelschapsspel
Afspraakplaats : Café De Refuge, Zimmerplein 12 te 2500 Lier
Afspraakuur : 19u, aanvang 19u15
Info : Lieve J - 0473 28 43 89 - godelieva.jacobs64@gmail.com of Marc Van Doninck - 0473 52 42 30
 ZO 17/03/24 Bowling + snacks Ekeren  ZO 17/03/24 Bowling + snacks Ekeren
 ZO 17/03/24 Bowling + snacks Ekeren In 2011 opende Bowlingplanet haar deuren in het HealthCity sportcomplex in Ekeren. Met 16 geautomatiseerde bowlingbanen, trendy café en een uitstekend restaurant biedt Bowling Planet je 2 uren leuke bowling aan. Het jonge team van Bowlingplanet zorgt voor een vlotte service in een gezellig kader.
Inbegrepen in de € 11: 2 uur bowling + schoenen + snacks.
Alle dranken zijn voor eigen rekening.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Bowlingplanet - Barazza, Slijkweg 5 2180 Ekeren waar Pieter iedereen verwelkomt.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 31/03 Rose,Rose,Rose à mes yeux. James Ensor + het stilleven in België van 1830 -> 1930 Oostende  ZO 31/03 Rose,Rose,Rose à mes yeux. James Ensor + het stilleven in België van 1830 -> 1930 Oostende
 ZO 31/03 Rose,Rose,Rose à mes yeux. James Ensor + het stilleven in België van 1830 -> 1930 Oostende NOG 1 PLAATS!
Mu.ZEE organiseert van 16.12.2023 tot 14.04.2024 de tentoonstelling Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België 1830 – 1930.
Deze tentoonstelling concentreert zich voor het eerst helemaal op de stillevens van James Ensor. Een vijftigtal werken uit de belangrijke productie van Ensor op dit gebied - van de eerste burgerlijke voorbeelden over de ‘bespookte’ stillevens van de jaren ’90 tot de etherische, dromerige voorbeelden van de late periode – dient als ruggengraat en ijking voor een overzicht van het stilleven in België tussen 1830 en 1930. Meerdere talentvolle schilders zoeken in deze eeuw hoe het genre, dat verworden is tot een pronkerig, decoratief genre zonder artistieke inzet, opnieuw opgeladen kan worden, zowel picturaal en iconografisch. Ensor illustreert hier tegelijk de algemene ontwikkeling, en zijn eigen uitzonderlijke kwaliteit.
De tentoonstelling biedt vooreerst een overzicht van de 19e-eeuwse, academische, decoratieve traditie vanaf David De Noter tot Frans Mortelmans, met vele vergeten maar zeer vakkundige en in hun tijd zeer succesvolle schilders zoals Jean Robie en Hubert Bellis. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar geheel vergeten vrouwelijke schilders zoals Alice Ronner en Georgette Meunier, alsook de geïsoleerde figuur van Henri De Braekeleer.
Daarop volgt een selectie van schilders die zich, reeds binnen de geaccepteerde traditie van het modernisme, toeleggen op het stilleven, maar zelf binnen de geplogenheden van het genre blijven zoals Louis Thevenet.

Daarnaast worden een aantal schilders geplaatst die, net zoals Ensor, door hun picturale aanpak en beeldopbouw, zeer eigen, sterke beelden maken zoals Leon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe en de veel minder bekende Walter Vaes.
De tentoonstelling sluit af met kunstenaars die de vaste beeldruimte van het ‘theater van de dingen’ opblazen: Jean Brusselmans en René Magritte.

Een uitzonderlijke scenografie
Voor Rose, Rose, Rose à mes yeux, de “laatste tentoonstelling” in afwachting van de aanstaande renovatie van het museumgebouw, werd in Mu.ZEE een speciale scenografie door Kris Coremans en Guy Châtel (ssa/xx - architecten) ontworpen.
Ze maakt een voorgrond voor de expositie terwijl de talrijke ruimtelijke incidenten van het bestaande gebouw naar de coulissen worden verwezen. De scenografie confronteert het voormalige warenhuis waarin Mu.ZEE is gevestigd met het model van het 19de-eeuwse museum.
De ruwe houtstructuur evoceert de contouren van een klassiek museum met middenzaal en zijgalerijen.
De tentoongestelde stillevens zijn opgehangen aan een zijdeachtige populierbeplating.
De curatoren kozen ervoor de schilderijen dicht bij elkaar te hangen, opnieuw zoals in de 19de-eeuwse musea, om de bezoeker optimaal in staat te stellen om vergelijkend te kijken.
De hoger uitgewerkte houtstructuur blijft zichtbaar in het bovenste en het onderste register van de wandopbouw.
De centrale Ensorzaal vormt een schrijn. De beplating is er aaneengesloten, over de ganse omtrek. In de galerijen daarrond, waar de decoratieve 19de-eeuwse toepassing van het stilleven wordt getoond, is de beplating hier en daar onderbroken om perspectieven en doorkijken te openen, en zo het bestaande museumgebouw als zichtbare context aanwezig te stellen.
De zaal die aan de modernistische bevraging en problematisering van het genre “stilleven” is gewijd, wijkt met twee schuine wanden af van de conventionele rechthoek. Ze leidt naar de Epiloog waar de schilderijen die de opheffing van het genre typeren tegen de witte museumwanden worden getoond.
De tentoonstelling toont bruiklenen uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten van Gent, het Musée d’Orsay in Parijs en van talrijke publieke instellingen en private verzamelingen uit onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Monaco.

De prijs omvat: de gids in Mu.ZEE.
De inkom voor het museum is gratis met een Museumpas. Heb je geen Museumpas dan betaal je je ticket (€ 15) aan de kassa van Mu.ZEE.

Nadien gaan we gezellig nog iets drinken en/of eten in Oostende.
Afspraakuur : 13u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk voor mogelijke carpooling indien er zich voldoende chauffeurs aanbieden of om 15u aan de kassa van het Museum Mu.ZEE, Romestraat 11 8400 Oostende waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Indien je wil carpoolen, laat dan uiterlijk tegen DO 28/03 aan Nicole (nicole@oever.be of 0475 59 56 11) weten of je als passagier of als chauffeur naar Oud Berchem Kerk komt.
Je kan ook heel gemakkelijk met de trein naar Oostende sporen. In Antwerpen-Centraal vertrekt er een trein naar Gent-Sint-Pieters om 12u06. Je stapt over in Gent-Sint-Pieters en om 14u34 ben je in Oostende.
KIJK VOOR ALLE ZEKERHEID DE TREINEN NA!
Prijs ticket H/T € 23,20 en € 8,30 (65+).
Aanvangsuur : 15u15
Reservatie : € 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 05/04/24 Humor William Boeva 13 CC De Kern Wilrijk AANRADER! NOG 1 PLAATS! VR 05/04/24 Humor William Boeva 13 CC De Kern Wilrijk AANRADER! NOG 1 PLAATS!
 VR 05/04/24 Humor William Boeva 13 CC De Kern Wilrijk AANRADER! NOG 1 PLAATS!Dingen als ‘niet op de witte strepen van het zebrapad lopen’ (of net wel) herkent bijna iedereen. Dit is een uiting van OCD, obsessive-compulsive disorder, wat zeer onschuldig kan zijn, maar bij William Boeva is het een beetje te ver doorgeslagen.
William vertelt over hoe deze dwangstoornis stilletjes aan zijn leven overnam, hoe hij in soms pijnlijk hilarische situaties toch de schijn hoog probeerde te houden en hoe hij de stem in zijn hoofd het zwijgen oplegde.
Maar… als je brein alles controleert wat je denkt, wie controleert dan jouw brein?
Het publiek van De Kern natuurlijk.

Recensies:
De dwangneuroses van William Boeva: de beste comedyvoorstelling die we in tijden zagen (De Standaard)
(5*****)
Stand-upcomedian William Boeva legt in zijn show ‘13’ de lat torenhoog, en springt er probleemloos over
(4,5****) (Knack Focus)
PS: CC De Kern is helemaal uitverkocht!

Afspraakuur : 19u50
Afspraakplaats : aan de kassa van De Kern, Kern 18 in 2610 Wilrijk
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 18 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 07/04/24 Op ontdekkingstocht in Leuven met een gids Leuven OOK NIET-LEDEN! NIEUW! ZO 07/04/24 Op ontdekkingstocht in Leuven met een gids Leuven OOK NIET-LEDEN! NIEUW!
 ZO 07/04/24 Op ontdekkingstocht in Leuven met een gids Leuven OOK NIET-LEDEN! NIEUW!Met onze gids ontdekken we eerst het prachtige stadhuis. Dit stadhuis is UNESCO werelderfgoed en is één van de mooiste en meest bekende stadhuizen in gotische stijl ter wereld. We bewonderen ook de binnenkant van het stadhuis.

Nadien ontdekken we de gezondheidszorg in het oude Leuven.
We kennen Leuven allemaal als de stad waar zich de grote universitaire ziekenhuizen bevinden. Uiteraard komen we heel wat te weten over de Sint-Rafaël-kliniek, de Sint-Pieterskliniek. En wat te denken van het Sint-Laurentiusgasthuis of het Sint-Genovevagasthuis, of de pest, de eerste apotheker, het gasthuis voor de syfilislijders?
Uiteraard is Leuven sinds 1425, het jaar waarin de universiteit er gesticht werd, een centrum voor opleiding van medici en paramedici allerhande.
Na de eerste wandeling is er tijd om een kleinigheidje te gaan eten, liefst in kleine groepjes (vrije keuze en niet inbegrepen in de prijs).
Nadien neemt de gids ons mee voor de ontdekking van het 'Klassieke' Leuven.
De wandeling doorloopt het stadscentrum, en doet de Sint-Pieterskerk aan, een parel van Brabantse hooggotiek.
De Mechelsestraat, de Vaartstraat, de Diestsestraat, de Naamsestraat en de Brusselsestraat waren reeds in de Middeleeuwen de voornaamste uitvalswegen van de stad.
De Oude Markt bezit volgens de Leuvenaars de ‘langste toog’.
De restanten van de eerste stadswallen, gebouwd in het midden van de 12de eeuw zijn nooit veraf.
Uiteraard kunnen een aantal universiteitsgebouwen niet ontbreken, zoals de universiteitshal, de bibliotheek en enkele colleges.
We bezoeken ook de prachtige grote leeszaal van de centrale universiteitsbibliotheek.
Langsheen het parcours zal ingegaan worden op de dingen die ons meteen opvallen: de klokkenluider, de kotmadam, Fonske, het middelpunt van Leuven, Fier Margrietje,...
En waar zat de Vlaamse schrijver Albrecht Rodenbach op kot? Waar woonde de musicus Charles-Auguste de Bériot?

Het einde van de 2de gegidste wandeling is omstreeks 16u - 16u30.
De prijs omvat: de 2 gegidste wandelingen - het bezoek aan de leeszaal van de bibliotheek.
Niet leden betalen € 20.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de trappen van het stadhuis van Leuven waar Pieter & Nicole en onze gids iedereen verwelkomen.
Zeer gemakkelijk bereikbaar met de trein! Vanuit het treinstation van Leuven wandel je op een kwartiertje (± 1,1 km) tot aan het stadshuis.
Vanuit Antwerpen Centraal vertrekt er een rechtstreekse trein naar Leuven om 9u36. Je komt in Leuven aan om 10u23. Prijs H/T € 10,20 (weekendtarief) en € 8,30 (65+). Bestel best je treinticket op voorhand.
Indien je vanuit Antwerpen wil carpoolen (carpooling is enkel mogelijk als er zich voldoende chauffeurs aanmelden!), stuur dan een mailtje naar nicole@oever.be vóór 01/04 zodat we dit tijdig kunnen organiseren.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 15 (Oeverleden) of € 20 (niet-leden) overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 28/04/24 Tentoonstelling 'Imagine' 100 Years of International Surrealism KMSKB Brussel NIEUW! ZO 28/04/24 Tentoonstelling 'Imagine' 100 Years of International Surrealism KMSKB Brussel NIEUW!
 ZO 28/04/24 Tentoonstelling 'Imagine' 100 Years of International Surrealism KMSKB Brussel NIEUW!De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE!, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond.
Van Max Ernst tot Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró, Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray, Leonor Fini: ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.
Elk partnermuseum huist de kern van de reizende tentoonstelling en verrijkt deze door de klemtoon te leggen op haar eigen erfgoed. In Brussel vertrekken de KMSKB vanuit het symbolisme om een verbredende lezing van het surrealisme te kunnen bieden.
Met meer dan 130 kunstwerken (schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s) belicht IMAGINE! de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en één van zijn voorlopers, het symbolisme.
Vanaf 1880 was Brussel een culturele hotspot voor de kunsten en de avant-garde, zoals blijkt uit de tentoonstellingen van de Groupe Les XX en La Libre Esthétique. Het symbolisme, vertegenwoordigd door Rops, Spilliaert, Khnopff, Delville en Minne, ontwikkelde zich hier en anticipeerde op de opkomst van de surrealistische beweging.
Enkele decennia later wordt Brussel het brandpunt van het Belgisch surrealisme. Ondanks de culturele breuk die de Eerste Wereldoorlog met zich meebrengt, zijn de oudere symbolisten en de opkomende jeugd niet fundamenteel van elkaar vervreemd.
Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie.
2024 is dan ook het geschikte jaar om het surrealisme in de kijker te zetten: De beweging zette België internationaal op de kaart en vond tegelijkertijd verspreiding en betekenis binnen een Europese context. Bovendien is het in 2024 honderd jaar geleden dat het "Manifest van het Surrealisme" (1924) voor het eerst gepubliceerd werd.
Met de tentoonstelling IMAGINE! vieren de KMSKB de honderdste verjaardag van het surrealisme binnen een optimale Europese context.
Na Brussel en Parijs zal de tentoonstelling haar Europese en internationale tournee voortzetten in de Hamburger Kunsthalle en de Fundación Mapfré in Madrid, alvorens te eindigen in het Philadelphia Museum of Art.
We bezoeken deze niet te missen tentoonstelling met onze supergoede gids Deeviet Caelen die ook de tentoonstelling Het Surrealisme in België zal gidsen in Bozar op 21 april.
Ben je al ingeschreven voor de tentoonstelling het Surrealisme in België in Bozar op 21/04, schrijf je dan ook zeker in voor de tentoonstelling IMAGINE in KMSKB, want de 2 tentoonstellingen zijn complementerend!
De prijs omvat de inkom van de tentoonstelling + rondleiding met gids Deeviet Caelen. De Museumpas is hier niet geldig in combinatie met een rondleiding!
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3 in 1000 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan voordelig met de trein naar Brussel-Centraal met het Weekendticket: je betaalt dan € 10,20 H/T. Als 65+ betaal je € 8,30 H/T. Vanuit Brussel-Centraal is het nog enkele minuutjes wandelen. Koop best je treinticket op voorhand!
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 22 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 WO 15/05/24 Theater Amor Mundi Malpertuis Antwerpen NIEUW!  WO 15/05/24 Theater Amor Mundi Malpertuis Antwerpen NIEUW!
 WO 15/05/24 Theater Amor Mundi Malpertuis Antwerpen NIEUW! Oktober 1977, ergens in Duitsland. Cineast Rainer Werner Fassbinder* volgt koortsachtig het nieuws. Een vliegtuigkaping van een radicale groepering houdt hem wakker.
Op een flamboyante manier discussieert Fassbinder (een dubbelrol voor acteurs David Geysen, Ananda DevVaes) met zijn moeder (actrice Tania Van der Sanden) en zijn vriend (cabaretier Pieter Verelst) over de grondbeginselen van de democratie.
Wat verstaan we onder democratie? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire regimes? Kan geweld soms legitiem zijn?
Regisseur Piet Arfeuille plaatst in Amor Mundi verschillende generaties bij elkaar en laat ze luidop denken; hij schetst een tijdsbeeld uit de jaren '70 dat tegelijkertijd aanvoelt als dat van vandaag.
Radicaal zijn is cool…. zo lijkt het wel in deze tijd. Maar misschien is de echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft, maar juist vragen stelt en het denken opentrekt.
Amor Mundi is een verhaal over het recht of de plicht je standpunt duidelijk te maken, over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken, over broccoli, telefoongerinkel en veel alcohol.
*Rainer Werner Fassbinder (1945-1982): baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duitse samenleving becommentarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.
Productie Theater Malpertuis
Tekst naar onder meer Rainer Werner Fassbinder
Regie Piet Arfeuille
Spel Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes, Pieter Verelst
Theater Malpertuis maakte met dezelfde acteurs twee voorstellingen die inzoomen op het belang van burgerschap in onze democratie. In volle verkiezingsperiode slaan Monty en Corso de handen in elkaar om beide voorstellingen op twee opeenvolgende dagen te presenteren voorafgegaan en gevolgd door debat.
Daar waar Amor Mundi (naar Rainer Werner Fassbinder) vooral focust op het belang van het gesproken woord als politieke daad, zoomt Varkensstal (naar Pier Paolo Pasolini) in op de noodzaak van actie en protest.
Kunnen we het woord in deze mediatieke tijden nog als een politieke daad beschouwen? Werkt protest in de vorm van betogingen nog wel? Bestaat er zoiets als passief verzet?
Afspraakuur : 20u

Afspraakplaats : Monty, Montignystraat 3 in 2018 Antwerpen. Kom zeker op tijd want het zijn ongenummerde plaatsen!
Monty is vanuit alle richtingen vlot te bereiken met verschillende trams en bussen:
Halte Montigny: Tram 1
Halte Bestorming: Bus 1, Bus 13 en Tram 10
Halte Troonplaats: Bus 30, Bus 180, Bus 181, Bus 182 en Bus 183
Fiets
De stad heeft een fietsstalling voorzien net op de hoek met de Amerikalei. Je kan je fiets er veilig vastmaken. Zo blijft de stoep van Monty blij vrij voor de voetgangers.
Vlakbij Monty (Troonplaats of Amerikalei) bevindt zich een fietsstation van Velo, de Antwerpse stadsfietsen.
Aanvangsuur : 20u30
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN! DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN!
 DO 16/05/24 Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN! En als je nu gewoon met rust gelaten wil worden
door vrienden en vriendinnen met daadkrachtige idealen
door ouders die de wereld van je verwachten
Als je dat niet wil
Maar gewoon wat op jezelf wil zijn
zoals Julian
Als je genoeg hebt aan je eigen wereld in je hoofd
die al complex en interessant genoeg is
Als je geen ambities hebt voor macht en positie
Ben je dan een loser of ben je dan een held?
Varkensstal gaat over de strijd van een jongvolwassene die in opstand komt tegen de gevestigde orde. Lukt het Julian om het eeuwig draaiende vliegwiel te stoppen of zijn de systemen gewoon te sterk? Aan de basis van de voorstelling ligt de theatertekst Porcile (1967) van de Italiaanse cineast-dichter Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Het is één van zijn scherpste maar ook grappigste teksten. Een metafoor ook, want niets is wat het lijkt in dit krankzinnige verhaal dat zich voor de gelegenheid afspeelt in Vlaanderen in 2023.

In de pers
“Arfeuille werpt via zijn twistende figuren terechte vragen op. Met welke politieke bril bepalen we wat burgerlijk ongehoorzaam is? Waarom veroordelen we de ene actie als kannibalisme en vieren de andere als slim ondernemerschap?”
Gilles Michiels, De Standaard

De politieke boodschap, voor zover Arfeuille die expliciet brengt, komt helder over. De macht over de naoorlogse westerse samenleving, tot op vandaag, blijft in handen van hypocriete grootbankiers en -industriëlen, die probleemloos Hitler (Wilders, Meloni, Le Pen,…) terug aan de bewind zullen laten
Klaas Tindemans, Etcetera
“Zo etaleert Varkensstal onder al zijn actuele commentaar vooral een terugverlangen naar de dwarse eigengereidheid van de avantgarde, terwijl de wind van de (theater)wereld de andere kant uitwaait.”
Wouter Hillaert, Pzazz

Credits
tekst
Pier Paolo Pasolini
tekstbewerking, regie
Piet Arfeuille
spel
Tania Van der Sanden, David Geysen, Ananda Dev Vaes, Pieter Verelst

Timing
20u: Voorstelling 'Varkensstal'
21u30: nagesprek met Piet Arfeuille en Wouter Hillaert
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : in de foyer van CC Berchem, Driekoningenstraat 126 in 2600 Berchem waar Pieter en Nicole de deelnemers opwachten
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 16 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10

Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 23/05/24 Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen NOG 1 PLAATS DO 23/05/24 Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen NOG 1 PLAATS
 DO 23/05/24 Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen NOG 1 PLAATSOOK NIET-LEDEN!
Met meer dan zes miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify, is Álvaro Soler zonder twijfel één van de meest succesvolle latin pop-sterren uit Europa. Met zijn kenmerkende sound, een sterke combinatie van emotionele beleving en opwekkende ritmes, krijgt hij iedereen in de ban: van Buenos Aires tot Berlijn, van Stockholm tot São Paulo. El Mismo Sol, Sofia, La Cintura en Loca: het zijn maar enkele van zijn grootste hits. In zijn succesvolle carrière deelde hij ook al het podium met wereldsterren Jennifer Lopez en Flo Rida.
Maar Álvaro Soler is méér dan een popidool: hij schrijft en zingt al zijn songs zelf, bovendien bespeelt hij verschillende instrumenten en is hij de co-producer van elke track. Met zijn nieuwe werk, dat hij dit voorjaar live presenteert in De Roma, wil hij een nieuwe weg inslaan. Zijn laatste zomerhit Muero was hiervan al een mooie voorbode: een elegante en eigentijdse productie die groovy gitaren combineert met dansbare discobeats. "De afgelopen tijd creëerde ik songs die anders klinken dan mijn vorig werk, meer volwassen en een beetje mysterieus. Ik ben er zeker van dat mijn fans aangenaam verrast zullen zijn", aldus Soler zelf.
https://www.deroma.be/nl/agenda/alvaro-soler/12027/
We spreken zo vroeg af omdat er maar een beperkt aantal zitplaatsen op het balkon aanwezig zijn.
Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : aan de inkom van De Roma, Turnhoutsebaan 286 in 2140 Borgerhout.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 37 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Nicole - 0475 59 56 11 - - nicole@oever.be.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen NOG 2 PLAATSEN  ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen NOG 2 PLAATSEN
 ZA 25/05/24 Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen NOG 2 PLAATSEN Drie choreografen, vijf keer 20e-eeuwse kamermuziek. Danslegende Trisha Brown deelt de affiche met Anne Teresa De Keersmaeker en Jan Martens
Drie generaties, drie choreografen met elk hun eigen parcours, die toch in meer dan één opzicht in elkaars verlengde liggen. In een volmaakte dialectiek verenigen ze elk op hun manier eerbied voor muziek met een gelijkwaardige dans, regel met vrijheid, abstractie met herkenbaarheid en virtuositeit met minimalisme.
In haar beeldbepalende TWELVE TON ROSE vond Trisha Brown, na enkele decennia als één van ’s werelds kopstukken in de postmoderne dans, een evenknie in de gebalde muziek van Anton Webern.
Anne Teresa De Keersmaeker, één van haar bewonderaars, zou met haar proefstuk FASE op composities van Steve Reich dan weer het sanctum sanctorum van de Vlaamse danscanon voorgoed inpalmen.
Jan Martens, fervent fan van beiden, creëerde in 2021 met zijn trefzeker flitsende ON SPEED één van de meest adembenemende choreografieën van de voorbije jaren. De heldere lijnen van componiste Graciela Paraskevaídis inspireerden hem tot de wereldcreatie van de avond: GRACIELA QUINTET.
De voorstelling duurt 120 minuten, inclusief pauze.
10 minuten na het einde van de voorstelling, kan je een nagesprek bijwonen. De dramaturgen gaan in gesprek met het productieteam en het publiek.

De tickets kosten normaal € 47. We hebben uitstekende plaatsen. Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de kassa van Theater 't Eilandje, Kattendijkdok-Westkaai 16 in 2000 in Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 43 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenVR 01/03/24
Praatcafé Mortsel

Opbrouck & Brahms CC De Kern Wilrijk *** VOLZET

ZA 02/03/24
Lunch in Sir Anthony Van Dijck Antwerpen NIEUW! *** VOLZET
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 03/03/24
Natuurwandeling Schilde 18 km (of 14 km)

Expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945' MAS Antwerpen *** VOLZET

DI 05/03/24
Dinsdagavondfilm Poor things (Yorgos Lanthimos) 5 ***** UGC Antwerpen

DO 07/03/24
Concert 'Herreweghe en Helmchen schitteren met Mendelssohn' Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen *** VOLZET

VR 08/03/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

Robrecht Vanden Thoren 'Het Derde Oog' in 252CC Ekeren *** VOLZET

ZA 09/03/24
Skivakantie Andorra van ZA 09/03 tot ZA 16/03/2024 OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

Guido Belcanto & Roland 'Les stratiers de la chanson' Lier *** VOLZET

ZO 10/03/24
Natuurwandeling in Schriek (Heist-op-den-Berg) (20km)
Tentoonstelling Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid + architectuurwandeling Brussel *** VOLZET

DO 14/03/24
Praatcafé Brasschaat

VR 15/03/24
Praatcafé Mortsel

ZA 16/03/24
Concert 'De Mattheuspassie van Bach' Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen *** VOLZET

ZO 17/03/24
Wandeling te Kessel-lo, deel 1 (19,5km)
Bowling + snacks Ekeren NIEUW!
Multiculturele wandeling Antwerpen *** VOLZET

DO 21/03/24
Sauna Espace, Kalmthout
Ik noem jou (Ik, Israels )- HETGEVOLG & Sofie Decleir in CC De Kern, Wilrijk *** VOLZET

VR 22/03/24
Stan zingt (Stan Van Samang) Kaleidoscoop Mortsel *** VOLZET
Samenkomst Weekend Voeren VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/2024 Mortsel om 20u
Samenkomst fietsvakantie Andalusië van ZO 07/04 tot ZO 14/04/24 Mortsel om 21u

Oevercafé Mortsel

ZA 23/03/24
Noordteater 'Play it again Sam' Première Antwerpen *** VOLZET

Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 24/03/24
Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen *** VOLZET

WO 27/03/24
LOOS Leue Berchem *** VOLZET

VR 29/03/24
Oevercafé Mortsel

Hetty Helsmoortel MISSIE 2023 Arenberg Antwerpen *** VOLZET

ZA 30/03/24
Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten *** VOLZET

ZO 31/03/24
Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930 Oostende NOG 1 PLAATS!

DO 04/04/24
EWT Theater 'Achter de Schermen' Deurne *** VOLZET

VR 05/04/24
Praatcafé Mortsel

Humor William Boeva 13 CC De Kern Wilrijk *** NOG 1 PLAATS

ZA 06/04/24
Ballet 'Ombra' Antwerpen *** VOLZET

ZO 07/04/24
8-daagse fietsvakantie in Andalusië (Spanje) van ZO 07/04 tot ZO 14/04/2024 (8 dagen/7 nachten) PLAATSEN OP AANVRAAG!
Op ontdekkingstocht in Leuven met een gids Leuven OOK NIET-LEDEN! NIEUW!

VR 12/04/24
Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 Enkel Oeverleden! *** VOLZET

Avondje gezelschapsspelen Lier
Oevercafé Mortsel

ZO 14/04/24
Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)

DO 18/04/24
Sauna Espace, Kalmthout

VR 19/04/24
Praatcafé Mortsel

ZA 20/04/24
Theater Zeemanshuis 'Wit-love in den oven' Antwerpen *** VOLZET
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 21/04/24
Lentewandeling te Lubbeek, toeren tussen bossen en kastelen (20km)

Tentoonstelling 'Het Surrealisme in België' BOZAR Brussel *** VOLZET

VR 26/04/24
Oevercafé Mortsel

ZO 28/04/24
Tentoonstelling 'Imagine' 100 Years of International Surrealism KMSKB Brussel NIEUW!

VR 03/05/24
Onvergetelijke citytrip naar Londen met de Eurostar van VR 03/05 tot MA 06/05/2024 OOK NIET-LEDEN! NOG MEERDERE PLAATSEN!
Praatcafé Mortsel

ZA 04/05/24
Stand-up comedy Arnout Van den Bossche 'Coach' Antwerpen *** VOLZET

WO 08/05/24
Theater The Sheep Song Antwerpen Toneelhuis FC Bergman *** VOLZET

VR 10/05/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

ZA 11/05/24
Noordteater 'Sweeney Todd' Première Antwerpen *** VOLZET

WO 15/05/24
Theater Amor Mundi Malpertuis Antwerpen NIEUW!

DO 16/05/24
Vakantie naar charme-eiland Madeira van DO 16/05 tot DO 23/05/2024 8 dagen HP OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET
Sauna Espace, Kalmthout

Theater Malpertuis - Varkensstal (met nagesprek achteraf) Berchem NOG 5 PLAATSEN!

VR 17/05/24
Praatcafé Mortsel

ZA 18/05/24
Open Air party met DJ HANS in BARN64 Brasschaat

DO 23/05/24
Alvaro Soler: Más Que Verano Tour in de Roma Antwerpen OOK NIET-LEDEN! *** NOG 1 PLAATS

VR 24/05/24
Oevercafé Mortsel

ZA 25/05/24
Ballet 'Martens/De Keersmaeker/Brown' Antwerpen *** NOG 2 PLAATSEN

DO 30/05/24
Guga Baul & Jonas Van Thielen 'Badje vol met stroop XXL' UNIEKE BELEVING: DE 2 SHOWS OP ÉÉN AVOND! Stadsschouwburg Antwerpen *** VOLZET

VR 31/05/24
Oevercafé Mortsel
Voor reservatie, raadpleeg de activiteiten via www. oever.be. Wacht niet met reserveren!
url Klik hier voor meer info