Vrijdag 26 januari 2024Nieuwsbrief week 5 en verder   
 DI 30/01/24 Dinsdagavondfilm 'Monster' (Hirokazu Kore-ede) 4**** UGC Antwerpen  DI 30/01/24 Dinsdagavondfilm 'Monster' (Hirokazu Kore-ede) 4**** UGC Antwerpen
 DI 30/01/24 Dinsdagavondfilm 'Monster' (Hirokazu Kore-ede) 4**** UGC Antwerpen Film ‘Monster’ is meer dan een coming of age: verschillende perspectieven tonen een andere boosdoener
De Japanse filmmaker Hirokazu Kore-ede (Shoplifters) goochelt met perspectieven in Monster, een uiterst fragiele film.
Ruben Aerts 10/01/2024 in De Standaard
Van Hirokazu Kore-eda en met Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi, Sakura Ando
Duur: 125 min.
Wat is er aan de hand met Minato? Het jongetje gedraagt zich vreemd en zijn moeder denkt dat zijn leraar er voor iets tussen zit. Thuis vieren de twee met taart de verjaardag van de vroeggestorven vader. ­Geknield zitten ze voor zijn foto. “Vertel hem hoe het op school gaat. Luidop!”
Slachtoffer of dader, Minato gaat onder iets gebukt. De Japanse regisseur Hirokazo Kore-eda laat mysterieus in het midden wat. Vanuit drie perspectieven kijken we achtereenvolgens naar hetzelfde, dat er iedere keer anders uitziet. Wat wel duidelijk is: hoe elk perspectief op een gewiekste manier telkens iemand anders tot een aannemelijk monster maakt.
Wie het kwade vermoedt, zal dat gaandeweg overal en in alles zien opduiken. Monster gaat niet alleen over roddels en hysterie, over pesten en stilzwijgen. Kore-eda, die in 2018 de Gouden Palm kreeg voor Shoplifters, komt met een film als een diepmenselijk vraagstuk over moraliteit en humanisme, over gender en identiteit.
In Soya Kurokawa (Minato) en Hinata Hiiragi (Minato’s klasgenoot Yori) vond de filmmaker twee jonge acteurs met een sprekende lichaamstaal. De score van de legendarische componist Ryuichi Sakamoto (The last emperor, The revenant), een jaar geleden overleden aan kanker, gaat met doorleefde pianoakkoorden recht naar het hart.
De complexe vertelstructuur is slechts schijn, want in zijn essentie is Kore-eda’s jongste film net beklijvend eenvoudig. Monster laat zich ontmaskeren als een ­gevoelige coming of age, warmbloedig en meeslepend van inborst.

Bijdrage: op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 19u
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com.
 VR 02/02/24 Praatcafé Mortsel  VR 02/02/24 Praatcafé Mortsel
 VR 02/02/24 Praatcafé Mortsel Wil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat? Kom gerust even langs in Sportcentrum TC Blauwe Regen in Mortsel tussen 20 en 21u. om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Eén van onze medewerkers zal je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Alle Oeverleden zijn ook welkom tussen 20u en 24u om bij te praten.
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel. INGANG via het terras van het Sportcentrum, rechts van de tennisvelden.
Aanvang : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be
 ZA 10/02/24 Chinees Nieuwjaar 2024 Jaar van de Draak Antwerpen  ZA 10/02/24 Chinees Nieuwjaar 2024 Jaar van de Draak Antwerpen
 ZA 10/02/24 Chinees Nieuwjaar 2024 Jaar van de Draak Antwerpen Kom op 10 februari 2024 naar de Lion Dance Parade in Chinatown kijken. Om 13u verlaten de leeuwen het De Coninckplein met drums en knetterend vuurwerk, richting Chinatown.
Chinees Nieuwjaar 2024 is het Jaar van de Draak. Dit is het enige mythische wezen in de Chinese dierenriem, so be honored. In China wordt de Draak geassocieerd met voorspoed, en succes. Het staat symbool voor kracht en moed.
In oorsprong is het vieren van Chinees Nieuwjaar een traditie uit de landbouw. Chinese landbouwers baseerden zich op de stand van de maan om de zaai- en oogstperiodes te determineren. Het Chinese nieuwjaar duidt het begin van het nieuwe zaaiseizoen aan. Deze dag is overgenomen doorheen de bredere Chinese cultuur en uitgegroeid tot het Chinees Nieuwjaar dat we vandaag kennen.
De viering telt traditioneel 15 dagen, hierbij heeft elke dag zijn eigen rituele betekenis en een daaraan verbonden symbool. Op deze dagen staat het samenzijn met familie vaak centraal. Dit symboliseert het samenkomen als één geheel. Samen kan iedereen dan de slechte dingen van het voorbije jaar vergeten en het nieuwe jaar met een schone lei inzetten.
De Leeuwendans is een belangrijk deel van de viering van het Chinese Nieuwjaar. Het heeft als doel om al het slechte van het vorige jaar te verjagen. De Leeuwendans komt van een legende waarbij er een beest het voedsel van dorpelingen opeet. De dorpelingen reageren door het beest weg te jagen met veel vuurwerk en de kleur rood. Ze doden het beest echter niet, aangezien het geluk en voorspoed brengt. De Leeuwendans symboliseert deze legende.
De dansende leeuw passeert bij elke winkelier, hier eet de leeuw telkens een krop sla. Op deze manier zorgt hij voor voorspoed en geluk voor de winkelier. Aan deze krop sla is telkens een rode envelop met geld bevestigd. In sommige winkels staan er bovendien altaren voor de goden opgesteld. Indien dit het geval is, zal de leeuw die groeten om de goden te eren.
De Leeuwendans heeft zich uiteraard verder ontwikkeld de voorbije jaren. Zo wordt er meer en meer aandacht besteed aan de leeuwenkoppen en aan de dans zelf. Het is ondertussen eveneens een sport geworden, waarbij er hoofdzakelijk gefocust wordt op synchronisatie en acrobatische sprongen op hoge palen. Deze competitie is vooral ontwikkeld in Maleisië.
De traditie van het Chinees Nieuwjaar is hoofdzakelijk via Hong Kong tot in België gekomen, aangezien de Chinese gemeenschap hoofdzakelijk vandaaruit naar België migreerde. In Antwerpen begon dit als een privé-evenement, waarbij in gesloten kring het nieuwe jaar werd ingeluid. Maar sinds het ontstaan van Chinatown in Antwerpen, in 2001, wordt er eveneens een publieke component aan verbonden. De viering van het Chinees Nieuwjaar in Antwerpen wordt georganiseerd door de organisatie ‘legends of lion dance’, de organisatie zet zich in om de Chinese overzeese cultuur in Antwerpen te promoten. Ook de Leeuwendans wordt in Antwerpen uitgevoerd, dit gebeurt in samenwerking met de Antwerpse kungfu school ‘Choi Lee Fat Belgium’, opgericht in 2001.

Dit is een gratis activiteit en reserveren is niet nodig.
Nadien is er mogelijkheid om iets te drinken in de buurt.

Afspraakuur : 12u45
Afspraakplaats : Ter hoogte van Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26 in 2060 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 13u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 DO 15/02/24 Praatcafé Brasschaat DO 15/02/24 Praatcafé Brasschaat
 DO 15/02/24 Praatcafé BrasschaatHet praatcafé in Mortsel is voor veel mensen uit het Noorden van Antwerpen te ver. Daarom willen we 1 keer per maand op een donderdag een praatcafé organiseren in Brasschaat.
Wil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat?
Kom gerust even langs in De Koperen Pan tussen 20 en 21u om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Pieter en Nicole zullen je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Alle Oeverleden zijn uiteraard ook welkom tussen 20u en ... om bij te praten.
Afspraakplaats : De Koperen Pan, Bredabaan 600 in 2930 Brasschaat. Bus 640 stopt net aan De Koperen Pan: halte Pauweslei
Aanvangsuur : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZA 17/02/24 Nieuwjaarsreceptie & ledenfuif Oelegem met DJ Hans ZA 17/02/24 Nieuwjaarsreceptie & ledenfuif Oelegem met DJ Hans
 ZA 17/02/24 Nieuwjaarsreceptie & ledenfuif Oelegem met DJ HansNaar jaarlijkse traditie houden we onze nieuwjaarsreceptie en aansluitende ledenfuif om het nieuwe jaar mooi in te zetten. Oever is groot geworden dankzij de leden en alle medewerkers en om jullie hiervoor te bedanken, bieden we jullie een receptie met een aperitiefje en hapjes aan!
De receptie start vanaf 20u en de party vanaf 21u30.
Einde om 1u.
Inkom: € 19 (leden) of € 24 (niet-leden) voor receptie met hapjes en aperitiefje en party met DJ Hans.
BRENG JE BLAUWE OEVERJETONS MEE!
Afspraakuur : vanaf 20u
Afspraakplaats : Parochiezaal Oelegem - Venusstraat 10 te 2520 Oelegem.
Reservatie : € 19 (leden) of € 24 (niet-leden) overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 180
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 22/02/24 Bedrijfsbezoek Koffie Verheyen met gids Antwerpen NOG 3 PLAATSEN DO 22/02/24 Bedrijfsbezoek Koffie Verheyen met gids Antwerpen NOG 3 PLAATSEN
 DO 22/02/24 Bedrijfsbezoek Koffie Verheyen met gids Antwerpen NOG 3 PLAATSENVandaag bezoeken we een kleine ambachtelijke koffiebranderij.
We krijgen van onze gids een uitgebreide uitleg over alles wat met koffie verband houdt: we volgen de koffiestruik van zijn pril begin tot hij is uitgebloeid, de gids overloopt de rijke en spannende geschiedenis van de koffie van Ethiopië tot in Antwerpen, we volgen het volledige rooster-proces dat nog steeds op ambachtelijke wijze gebeurt, we zien de verschillende fases van de moderne verpakkingsmethode en uiteraard genieten we er van een overheerlijk kopje koffie van Koffie Verheyen.
Uiteraard krijg je de gelegenheid de producten ter plaatse aan te kopen (niet verplicht!)
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : in de inkomhall, August Van de Wielelei 15 in 2100 Deurne waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 25/02/24 Bowling + snacks Ekeren  ZO 25/02/24 Bowling + snacks Ekeren
 ZO 25/02/24 Bowling + snacks Ekeren In 2011 opende Bowlingplanet haar deuren in het HealthCity sportcomplex in Ekeren. Met 16 geautomatiseerde bowlingbanen, trendy café en een uitstekend restaurant biedt Bowling Planet je 2 uren leuke bowling aan. Het jonge team van Bowlingplanet zorgt voor een vlotte service in een gezellig kader.
Inbegrepen in de € 11: 2 uur bowling + schoenen + snacks.
Alle dranken zijn voor eigen rekening.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Bowlingplanet - Barazza, Slijkweg 5 2180 Ekeren waar Pieter iedereen verwelkomt.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 25/02/24 Tentoonstelling 'De oudheid in kleur' met gids Tongeren OOK NIET-LEDEN! ZO 25/02/24 Tentoonstelling 'De oudheid in kleur' met gids Tongeren OOK NIET-LEDEN!
 ZO 25/02/24 Tentoonstelling 'De oudheid in kleur' met gids Tongeren OOK NIET-LEDEN!ENKEL VOOR LEDEN EN NIET-LEDEN MET EEN MUSEUMPAS!
Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden? En dat van kop tot teen. In deze fascinerende expo ervaar je hoe hun beeldhouwwerken er écht uitzagen.

Niet wit maar gekleurd
Hoe werden witmarmeren beeldhouwwerken in de klassieke oudheid beschilderd? De Duitse archeologen prof. dr. Vinzenz Brinkmann en dr. Ulrike Koch-Brinkmann doen er al jarenlang onderzoek naar. Samen maakten ze tientallen reconstructies, op ware grootte en trouw aan de technieken van toen. De kleurrijke beelden van keizers, goden en mythologische figuren reizen de wereld rond. Honderdduizenden mensen raakten er al door in de ban. Nu zijn ze te zien in Tongeren.

Een meeslepende ervaring
Een video-installatie voert je mee de expo in. Je ontdekt hoe vaak we die witmarmeren sculpturen tegenkomen. In musea, maar ook in tuinen, films en strips.
Even verderop zie je drie levensgrote, authentieke standbeelden. De topstukken staan krachtig opgesteld in een witglanzende ruimte.
Er zijn sfeervolle filmbeelden van een marmergroeve nabij Carrara, in Italië, te zien.
In een andere zaal waan je je op de binnenplaats van een woning in het oude Griekenland. Centraal staat een standbeeld van een jonge vrouw, beschilderd in dromerige pastelkleuren. Projecties zorgen voor een spel van licht en donker.

Leerrijke ontdekkingstocht
In video’s zie je hoe de oude Grieken en Romeinen hun sculpturen maakten, van het kap- en vijlwerk tot het beschilderen. In de vitrines liggen tal van authentieke werktuigen. Ook leer je bij over de pigmenten – oker, loodwit, Egyptisch blauw – die kunstenaars toen gebruikten.
Van de gids krijgen we extra uitleg over de betekenis die de beelden hadden in de klassieke oudheid. Schermen geven je een inkijk in hun opgravingsgeschiedenis, in het wetenschappelijk onderzoek en in de reconstructietechnieken.

Aangrijpende beelden … in brons
Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de reconstructies van enkele beroemde bronzen sculpturen: twee oud-Griekse krijgers en een beeldenpaar dat bekendstaat als ‘de Bokser en de Prins’. Ook die bronzen sculpturen zagen er in de klassieke oudheid gekleurder uit dan je denkt. Edelstenen dienden als ogen, terwijl lippen, tepels en wimpers werden afgewerkt met koper, tanden met zilver. Ze zijn minstens even verrassend als de kleurrijke beelden in marmer.

We bezoeken deze tentoonstelling met een gids.
De rondleiding duurt 90 minuten.

We hebben enkel gereserveerd voor 20 Oeverleden (en niet-leden) die een geldige Museumpas bezitten. De toegang tot het Museum is dan gratis. Wel je museumpas meebrengen!
Schrijf dus enkel € 12 over voor de gids.
Reserveer snel!
Na de rondleiding gaan we in de buurt samen nog iets drinken en/of eten.

Afspraakuur : 13u
Afspraakplaats : aan P & R Wommelgem, Autolei 305, ter hoogte van het vroegere Fruitkraam Cools aan terminus van tram 8 of om 14u45 aan de kassa van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15 3700 Tongeren waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Wil je carpoolen, graag een mailtje naar nicole@oever.be op uiterlijk 18/02.
Ook zeer goed bereikbaar met de trein. Vanuit het station van Tongeren is het nog 10 min. wandelen tot aan het Gallo-Romeins Museum.
Weekendtarief: € 18 en € 7,8 (65+) H/T. Koop best je treinticket op voorhand!
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Wegwijzer : Fruitkraam Cools / P&R Wommelgem (Terminus Tram 8)
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
url Klik hier voor meer info
 ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 02/03/24 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! Op ZA 02/03 staat DJ JanV achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door
DJ JanV.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
In Dixies kan je enkel cash betalen of met Payconiq!
Afspraakplaats : DIXIES, Pauwelslei 18 2930 Brasschaat.
Aanvangsuur : vanaf 22u
Einde: 4u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZO 03/03/24 Expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945' MAS Antwerpen NOG 4 PLAATSEN!  ZO 03/03/24 Expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945' MAS Antwerpen NOG 4 PLAATSEN!
 ZO 03/03/24 Expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945' MAS Antwerpen NOG 4 PLAATSEN! 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945'
De vaste expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld vielen minstens 25 000 doden. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijk deel van de geschiedenis tastbaar.
Op 10 mei 1940 valt nazi-Duitsland België binnen. Een paar dagen later hangt de nazi-vlag aan de Antwerpse kathedraal. De dictatuur verdeelt de stadsbewoners en leidt tot de massale vervolging van Joden en mensen die zich verzetten. Met de haven als strategisch militair doelwit is er ook voortdurend een militaire dreiging. Het bommengeweld maakt veel slachtoffers. De stad breekt onder oorlog en vervolging.
Hoe kan dit gebeuren? Wat betekent het om te leven in een bezette stad? Wat gebeurt er als basiswaarden zoals vrijheid en gelijkheid wegvallen? Wie wordt daar vooral het slachtoffer van en wie helemaal niet? Welke rol speelt de lokale overheid en de politie? Welke keuzes maken stadsbewoners zelf: vluchten of blijven, meewerken met de bezetter, afwachten en gehoorzamen of zich verzetten? En wat zou jij doen?
De tentoonstelling brengt de samenleving van toen tot leven met symbolische plaatsen zoals een cinema, een school, een huis, de kathedraal en het stadhuis. Daar maken persoonlijke verhalen en voorwerpen van Antwerpenaren de oorlog en de dictatuur tastbaar. Het zijn verhalen van verdeeldheid, machteloosheid, verraad, geweld, maar ook van moed, verzet en hulp. Het zijn verhalen om nooit te vergeten.

Sporen tot vandaag
Op 2 september 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog, maar het conflict laat zelfs nu nog sporen na, ook bij de kinderen en kleinkinderen van de mensen die toen in Antwerpen leefden. In 2020-2021 organiseerde het MAS een oproep om persoonlijk erfgoed over Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog te delen. Meer dan 300 mensen kwamen over hun familie, buren of kennissen vertellen. Sommigen schonken objecten of gaven ze in bruikleen. Een deel van deze getuigenissen zijn de basis voor de bijzondere persoonlijke verhalen in de expo.
De rondleiding duurt 90 minuten.
We hebben enkel gereserveerd voor 15 Oeverleden die een geldige Museumpas bezitten. De toegang tot het MAS is dan gratis.
Schrijf € 12 over voor de gids.
Reserveer snel!
Na de rondleiding gaan we in de buurt samen nog iets drinken en/of eten.

Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de kassa van het MAS, Hanzestedenplaats 1 in 2000 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 10/03 Tentoonstelling Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid + architectuurwandeling Brussel  ZO 10/03 Tentoonstelling Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid + architectuurwandeling Brussel
 ZO 10/03 Tentoonstelling Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid + architectuurwandeling Brussel Weense architect en ontwerper Josef Hoffmann (1870-1956) reisde in oktober 1955 naar Brussel ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Stoclet Huis, een ontwerp dat bekend raakte als ‘paleis’ en dat zijn leven en carrière een nieuwe wending gaf. De hardnekkige mythe rond dit gebouw, maar ook de uitzonderlijke productcultuur die voortvloeide uit het vakmanschap van de Wiener Werkstätte (Weense ateliers), beheersen tot op vandaag de studie van zijn werk. De tentoonstelling JOSEF HOFFMANN - In de ban van schoonheid tracht een breder perspectief te bieden door het kunstenaarschap van Hoffmann te belichten en, voor het allereerst in België, de ontwikkeling hiervan in de loop van zestig jaar productie.
De tijdloze schoonheid van Hoffmanns creaties toont niet enkel zijn belang als historische figuur, maar ook als bron van inspiratie voor meerdere generaties studenten zowel aan de Weense School voor Toegepaste Kunsten als elders, wat van hem een internationale referentie voor de postmoderne kunst maakt. Deze retrospectieve tentoonstelling beoogt een dieper inzicht te bieden in de idealen van Hoffmann en de evolutie hiervan, zowel voortvloeiend uit, als losstaand van de diverse ideologische en sociale omstandigheden waaronder ze tot stand kwamen. De tentoonstelling is samengesteld uit alom bekende werken afgewisseld met zeldzame stukken uit privéverzamelingen. De verhaallijn wordt verlevendigd door biografische details maar ook met nieuw opgedoken, nooit eerder bestudeerde gegevens. Dit alles om het begrip van deze spilfiguur van de moderne design te verbreiden.
Elk onderdeel van de tentoonstelling is opgebouwd rond één of meer maquettes - waaronder een nieuwe maquette van het paviljoen dat Hoffmann ontwierp voor de Werkbund tentoonstelling in Keulen in 1914 - die dienstdoen als voorbeeld en referentiepunt voor constellaties meubelstukken, voorwerpen, ontwerpen, textiel en documenten. Meerdere narratieven worden nevengeschikt, om zo elk aspect van de artistieke productie van Hoffmann te belichten, zij het architectuur, design, decoratieve kunsten, scenografie, schrijfkunst of onderwijs. Verder wordt de klemtoon gelegd op zijn creatieve werkwijze en zijn kleurgebruik.

We bezoeken deze toptentoonstelling van 14u tot 15u30 met Deviet, een topgids, wat zeker een meerwaarde betekent!
Daarna neemt Deviet ons nog mee voor een architectuurwandeling van 1 uur in het Jubelpark met de tempel van Horta, de façade van het Cauchie-huis en de geschiedenis van de triomfbogen.
Het einde van de architectuurwandeling is voorzien rond 16u30.
De prijs van € 22 omvat: de bijdrage voor de gids voor de rondleiding in de tentoonstelling en voor de architectuurwandeling.
De Museumpass is hier geldig bij een gegidste rondleiding. Heb je geen Museumpass, dan koop je ter plaatse een inkomticket (€ 18 of € 12 voor 65+).
Na de architectuurwandeling gaan we samen nog iets drinken in de buurt.

Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de inkom van het Museum voor Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10 in 1000 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan voordelig met de trein naar Brussel-Schuman met het Weekendticket: je betaalt dan € 9,60 H/T. Als 65+ betaal je € 7,80 H/T. Vanuit Brussel-Schuman is het nog 10' wandelen. Koop best je treinticket op voorhand!
Carpooling vanuit Oud Berchem Kerk is ook mogelijk indien er zich voldoende chauffeurs aanbieden.
Vertrek daar is om 12u30.
Laat uiterlijk tegen DO 05/03 aan Nicole (nicole@oever.be of 0475 59 56 11) weten of je als passagier of als chauffeur naar Oud Berchem Kerk komt.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 22 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen  ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen
 ZO 24/03/24 Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen Sam Dillemans (°1965) schildert met de overgave van een sportman, vol passie en gedrevenheid. Vaak werkt hij een specifiek thema uit (o.a. boksers, portetten, naakten, oude en moderne meesters, Wereldoorlog I). In zijn recentste reeks verkent hij het genre van het landschap. Zoals steeds zijn de plastische mogelijkheden quasi eindeloos. Hij toont de schilderijen in zijn eigen tentoonstellingsruimte, een gerenoveerd werkhuis, in confrontatie met enkele oudere werken. Het levert een gevarieerde presentatie op waarbij je je kan opladen aan zijn energieke oeuvre. Welkom op dit feest van vorm en kleur!
Met een zeer goede gids ontdekken we deze boeiende kunstenaar met zijn nieuwste tentoonstelling Landscapes.
De rondleiding duurt 90 minuten.
Na de rondleiding gaan we in de buurt samen nog iets drinken .
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan ingang van de Tentoonstellingsruimte, Eggestraat 2 in 2060 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 8 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 30/03 Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten NOG 2 PLAATSEN  ZA 30/03 Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten NOG 2 PLAATSEN
 ZA 30/03 Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten NOG 2 PLAATSEN We genieten van een heerlijk 5-gangen diner + amuses in het uitstekende restaurant Présence in Schoten.
Présence serveert ons een uiterst verfijnde en uitgekiende Belgische en Franse keuken in een sfeervol en huiselijk ingericht restaurant met loungebar.
De normale prijs voor het menu is € 72!
Alle dranken zijn voor eigen rekening en naar ieders budget.
Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : in de inkomhal van restaurant Présence, Brechtsebaan 277 te 2900 Schoten waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 19u
Reservatie : € 40 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 22
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenVR 26/01/24
Oevercafé Mortsel
Samenkomst Fietsvakantie Polen: Krakau en Hoge Tatra van ZAT 06/07 tot ZAT 13/07 (of MA 15/07/2024) Mortsel OM 20U!

Samenkomst Weekend Ouddorp met verblijf in Landal VR 02/02 tot ZO 04/02 of MA 05/02/2024 Mortsel OM 21U!

ZA 27/01/24
Gourmetavond Brasschaat ER IS 1 PLAATS VRIJGEKOMEN! OOK VOOR EEN NIET-LID! BEL SNEL PIETER 0478 54 54 54

ZO 28/01/24
Wandeling Etten-Leur (19 km waarvan 17,2 km onverhard)
Wandelen in het Moretusbos te Putte-Stabroek (± 12 km)
Wandeling Lier – Emblem (12km)
Ballet 'Die sieben Todsünden & Petroesjka' Antwerpen *** VOLZET
’t Stuivenberg Vertelt Groep Oever 1 ENKEL OEVERLEDEN! *** VOLZET

’t Stuivenberg Vertelt Groep Oever 2 ENKEL OEVERLEDEN! *** VOLZET

DI 30/01/24
Dinsdagavondfilm 'Monster' (Hirokazu Kore-ede) 4**** UGC Antwerpen

DO 01/02/24
EWT Theater 'De Carona Pandemie' Deurne *** VOLZET

Theater Alle schone dingen Toneelhuis Olympique Dramatique Tom Dewispelaere Antwerpen *** VOLZET

VR 02/02/24
Weekend Ouddorp met verblijf in Landal van VR 02/02 tot ZO 04/02 of MA 05/02/2024 *** VOLZET

Praatcafé Mortsel

ZA 03/02/24
Noordteater 'All my sons' Première Antwerpen *** VOLZET

DO 08/02/24
Zusje! Johnny MUS (voorheen De kolonie) (Peter De Graef) (première) Berchem *** VOLZET

VR 09/02/24
Samenkomst Skivakantie Andorra van ZA 09/03 tot ZA 16/03/2024 Mortsel
Avondje gezelschapsspelen Lier
Oevercafé Mortsel

ZA 10/02/24
Chinees Nieuwjaar 2024 Jaar van de Draak Antwerpen
NIEUWE DATUM: Theater Zeemanshuis 'Rijen en vrijen' Antwerpen *** VOLZET

ZO 11/02/24
Tentoonstelling Museum Mayer van den Bergh - vaste expo + Conversations Antwerpen Enkel voor Oeverleden met een Museumpas! *** VOLZET

DO 15/02/24
Sauna Espace, Kalmthout
Praatcafé Brasschaat

VR 16/02/24
Praatcafé Mortsel

Humor Jan Jaap van der Wal 'Geen stem' (try-out) Kaleidoscoop Mortsel *** VOLZET

ZA 17/02/24
Nieuwjaarsreceptie & ledenfuif Oelegem met DJ Hans

ZO 18/02/24
Gegidste wandeling Centraal Station en omgeving Centraal Station Antwerpen *** VOLZET

DO 22/02/24
Bedrijfsbezoek Koffie Verheyen met gids Antwerpen NOG 3 PLAATSEN!



VR 23/02/24
Oevercafé Mortsel

ZA 24/02/24
Tentoonstelling Inspired by Love - Belfius Art Collection Brussel Enkel Oeverleden! OOK NIET-LEDEN! NOG 1 PLAATS!

ZO 25/02/24
Bowling + snacks Ekeren

Tentoonstelling 'De oudheid in kleur' met gids Tongeren

VR 01/03/24
Praatcafé Mortsel

Opbrouck & Brahms CC De Kern Wilrijk *** VOLZET

ZA 02/03/24
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 03/03/24
Expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945' MAS Antwerpen NOG 4 PLAATSEN!

DO 07/03/24
Concert 'Herreweghe en Helmchen schitteren met Mendelssohn' Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen *** VOLZET

VR 08/03/24
Avondje gezelschapsspelen Lier

Oevercafé Mortsel

Robrecht Vanden Thoren 'Het Derde Oog' in 252CC Ekeren *** VOLZET

ZA 09/03/24
Skivakantie Andorra van ZA 09/03 tot ZA 16/03/2024 OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET

Guido Belcanto & Roland 'Les stratiers de la chanson' Lier *** VOLZET

ZO 10/03/24
Tentoonstelling Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid + architectuurwandeling Brussel NIEUW!

DO 14/03/24
Praatcafé Brasschaat

VR 15/03/24
Praatcafé Mortsel

ZA 16/03/24
Concert 'De Mattheuspassie van Bach' Antwerp Symphony Orchestra Antwerpen *** VOLZET

DO 21/03/24
Sauna Espace, Kalmthout

Ik, Israels - HETGEVOLG & Sofie Decleir in CC De Kern, Wilrijk *** VOLZET

VR 22/03/24
Samenkomst fietsvakantie Andalusië van ZO 07/04 tot ZO 14/04/24

Oevercafé Mortsel

ZA 23/03/24
Noordteater 'Play it again Sam' Première Antwerpen *** VOLZET

Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 24/03/24
Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans 'Landscapes' Antwerpen

WO 27/03/24
LOOS Leue Berchem *** VOLZET

VR 29/03/24
Oevercafé Mortsel

Hetty Helsmoortel MISSIE 2023 Arenberg Antwerpen *** VOLZET

ZA 30/03/24
Gastronomisch etentje (5 gangen + amuses) in Restaurant Présence Schoten NOG 2 PLAATSEN

Voor reservatie, raadpleeg de activiteiten via www. oever.be. Wacht niet met reserveren!
url Klik hier voor meer info