Donderdag 25 januari 2024Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 Enkel Oeverleden!   
 Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 Enkel Oeverleden! Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 Enkel Oeverleden!
 Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 Enkel Oeverleden!Op DI 30/01 om 18u kom je via onze website en via een Nieuwsflash te weten welk bedrag je moet overschrijven op rekening BE17 9730 2679 0121 van Oever Weekends & Vakanties om aan het Weekend in de Voerstreek van VR 12/04 tot ZO 14/04 of MA 15/04/24 te kunnen deelnemen.
Aangezien de nieuwsbrieven niet altijd op hetzelfde moment toekomen bij jullie, raden we jullie aan om op DI 30/01 de Nieuwsbrief om 18u te openen op de voorpagina van onze website www.oever.be. Je kan ook om 18u inloggen als lid en zo de weekends en vakanties raadplegen.
De Voerstreek, één van de mooiste Vlaamse wandelregio’s, is een stukje Vlaanderen in Wallonië en doet een beetje denken aan de Ardennen door haar heuvelachtig landschap, de dichtbegroeide bossen en pittoreske dorpjes.
ANWB rangschikt de Voerstreek in een Top 25 van stille en mooie streken in Europa op de 10de plaats!
Laat de tijd even stil staan en geniet.
Voeren telt zes prachtig rustieke dorpjes: 's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Moelingen, Remersdaal en Teuven. De authentieke vakwerkhuizen, die tot op heden bewoond zijn, dragen bij aan de authentieke sfeer van de regio. Ook kerken, kastelen en talloze kapelletjes maken deel uit van het historisch erfgoed dat hier alom tegenwoordig is. Tel daarbij de prachtige panorama's en je weet waarom deze streek geregeld het onderwerp is van fotoreportages en social media posts. Ook het oude spoorwegviaduct in Sint-Martens-Voeren is een unieke blikvanger in het landschap.
Wandellust is dé reden waarom gasten de Voerstreek opzoeken. De heuvels en valleien die deze regio te bieden heeft, zijn zelfs voor gevorderde wandelaars een uitdaging. Met het uitgebreide knooppuntenwandelnetwerk bepaal je zelf de moeilijkheidsgraad van je route. De grens met Nederland is nooit ver en omdat hun wandelnetwerk netjes aansluit op dat van ons, stap je zorgeloos verder.
Via het Stroevenbos en de Reesberg in het dorpje Remersdaal bereik je het hoogste punt van Vlaanderen voor een fenomenaal uitzicht.
 Wil je natuur en cultuur graag combineren? Dan is de Bronnenwandeling (9 km) helemaal iets voor jou. In 2012 werd deze wandelroute verkozen tot Mooiste van Vlaanderen en dat is niet zonder reden. De Bronnenwandeling ligt in een prachtig stukje afgelegen Vlaanderen. Deze route die in ’s Gravenvoeren start, voert je langs de typische vakwerkhuisjes en een prachtig graftenlandschap: het graftenlandschap van de Martelberg.
De Martelberg is een bijzonder waardevol stuk graftenlandschap. De hellingen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van 'graften': niveauverschillen die door menselijke ingreep in het landschap zijn ontstaan. Bij de ontginning van bossen die oorspronkelijk de dalhellingen bedekten, verzamelde men stenen en boomstronken aan de benedenrand en daar schoten nieuwe struiken op. Door erosie spoelden bodemdeeltjes naar beneden en werden daar tegengehouden door houtwallen. Zo stapelden de bodemresten zich op tegen hagen en struiken, maar hellingafwaarts kon de erosie opnieuw beginnen. Graften zijn de ideale biotoop van een grote variëteit aan bloemen, planten en dieren, waaronder de das, die hier een ideale plek vindt om er zijn burcht uit te graven. Wie weet spotten we zelfs een das!
 Even verderop beland je in Sint-Pieters-Voeren. Neem zeker een kijkje bij de Commanderij, een prachtig kasteel in Maaslandse renaissancestijl aan de bron van de rivier Voer.
De Voer is een zijrivier van de Maas die door het noordoosten van België en het uiterste zuiden van Nederlands Limburg (bij Mesch en Eijsden) stroomt. Zowel de Voerstreek, de gemeente Voeren alsmede de daarin gelegen plaatsen 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren hebben hun naam aan deze beek te danken. Bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren ligt de bron van het riviertje. De bron van de Voer levert het hele jaar door water dat aan de gestelde eisen voor forellen voldoet. Op het traject van ongeveer 400 meter tussen de bron en de plaats waar het water de kwekerij verlaat, verandert de temperatuur met maximaal één graad. Net als de andere bronnen in de Voerstreek ontspringt de bron van Sint-Pieters-Voeren op plaatsen waar water door kalkhoudend gesteente (mergel) sijpelt tot het op een ondoorlaatbare kleilaag botst. Vroeger kwam het hele dorp hier drinkwater halen. Met een debiet van zo'n 4.000 liter per minuut kan dat geen probleem zijn geweest. De bron is eigenlijk een verzamelpunt waar de toevoer van verschillende wateraders bij elkaar is gebracht. Het gebouwtje uit 1666 is afgesloten met een smeedijzeren poort met de wapenschilden van enkele adellijke leden van de Duitse Ridderorde, meer bepaald van de families
Autringen, Bocholtz en Rolshausen.

Op de fiets door Voeren
De Voerstreek is ook een fantastische regio om met de fiets te verkennen. De serieuze hellingen maken er een stevige uitdaging van. Maar met een elektrische fiets of stevig getrainde beenspieren swing je zo de bergen door. Op de fietsroute Verrassend Voeren fiets je letterlijk en figuurlijk langs hoogtepunten.
 Verblijf Verblijf
 VerblijfStoer vakantiehuis op bijzondere plek in de Voerstreek
Even buiten de dorpskern van St.-Martens-Voeren ligt vakantiehuis De Pensool, ingesloten door beschermd natuurgebied, te midden van een uitzonderlijk natuurschoon met uniek uitzicht. Deze stijlvolle hoeve uit 1890, vernoemd naar de plaatselijke gebiedsnaam Pensool en oorspronkelijk een boerderij met de rijke uitstraling van een pastorij, werd smaakvol gerenoveerd.
Met een fantastisch intiem terras met "Dordogne-vergezichten". Het is een plek voor mensen die rust en natuur pal voor de deur zoeken. Vanuit De Pensool kan je meerdere magnifieke wandelingen en fietstochten starten want De Pensool in hartje Voerstreek ligt super centraal tussen de talrijke wandel- en fietsroutes. Ideaal dus voor dit weekend!
De Pensool is een praktisch, knus en verrassend anders vakantiehuis uit 1890 en werd in de 90-er jaren van de vorige eeuw grondig gerenoveerd met vele natuurlijke materialen en rustgevende kleuren, zonder overdaad.
De groepsaccommodatie beschikt over 15 kamers waarvan 3 singlekamers.
Voor de kamerindeling houden we rekening met het moment waarop het juiste bedrag op de juiste Oeverrekening staat en met het uitkomen van de kamers.

Het is een praktisch huis, de sfeer is er warm, rustig en bescheiden.
De Oklahoma BBQ, een reus van een BBQ, is al zo’n 20 jaar het culinaire hart van De Pensool. Outdoor cooking met de Oklahoma buiten op het terras, maar evenzeer onder dak in de voormalige paardenstal, brengt de Franse Dordogne dichter bij dan je denkt.
Faciliteiten: free Wifi, parking, barbecuevoorzieningen, boerderijdieren aanwezig, fietsenberging, fietsverhuur nabij, haard, mountainbike routes in de buurt, omheinde tuin, tafeltennis, televisieruimte, terras, vaatwasmachine.
 Hoe ziet het weekend er uit? Hoe ziet het weekend er uit?
 Hoe ziet het weekend er uit?Vrijdagavond: je wordt ten vroegste in De Pensool verwacht om 18u. Om 19u klinken we op het weekend met een glaasje cava gevolgd door heerlijk stokbrood, een kaasbuffet, home made krabsla en kip curry, wijn, bier, water, frisdrank, koffie, thee, ...
Na het avondeten maken we de afspraken voor zaterdag.

Zaterdag: na het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar voor een wandeling of fietstocht.
Indien je niet meewandelt of meefietst, kan je ook één of meerdere bezienswaardigheden in de streek bezoeken.
's Avonds genieten we van een glaasje cava gevolgd door een heerlijke BBQ. Misschien kan er nog wel een dessertje bij?
Na het avondeten maken we de afspraken voor zondag.

Zondag: na het uitgebreid ontbijt met croissants en pistolekes, maken we ons lunchpakket klaar en vertrekken we voor een wandeling of fietstocht in de streek. Indien je niet meewandelt of meefietst, kan je ook één of meerdere bezienswaardigheden in de streek bezoeken.
Om 16u sluiten we het weekend af met een lekker stukje taart en een tasje koffie of thee!
Met diegenen die tot maandag blijven kunnen we een hapje gaan eten in 1 van de talrijke restaurants die Voeren telt.

Maandag: ten laatste om 10u moet De Pensool vrij zijn!
 Prijs en reservatie Prijs en reservatie
 Prijs en reservatiePrijs: € ?? per persoon voor 2 of 3 overnachtingen in een 2 of 3 persoonskamer / € ??? voor 2 of 3 overnachtingen in een singlekamer, bedlinnen, begeleide wandelingen, gezelligheid. Er zijn slechts 3 singlekamers!

Niet inbegrepen:
• Carpooling
• De kostprijs voor het eten en de drank (vanaf vrijdagavond 18u tot zondag 16u) die zondag rond 16u bij de koffie verrekend wordt onder de deelnemers. Richtprijs € 70. BRENG CASH GELD MEE!
• Het avondeten op restaurant op zondagavond

Reservatie: na betaling van € ?? (2 of 3 persoonskamer) of € ??? (singlekamer) op rekening IBAN BE17 9730 2679 0121 van Oever weekends & vakanties met vermelding van je lidnummer en Weekend Voeren.
 Algemene info Algemene info
 Algemene infoEr is plaats voor 27 personen waarbij er, buiten Pieter en Nicole, Marc en Myriam nog slechts 1 Oeverkoppel kan deelnemen.
Voor de kamerindeling houden we rekening met het tijdstip waarop je betaling op de rekening van Oever weekends & vakanties staat en met het uitkomen van de kamers.

Samenkomst deelnemers:
Alle deelnemers ontvangen nog een uitnodiging via mail.
Hier maak je kennis met de andere deelnemers, wordt de kamerindeling en de carpooling geregeld en wordt het programma besproken. Belangrijk dus dat je aanwezig bent op de samenkomst! Indien je echt niet kan komen, dan verwittig je op voorhand Pieter (0478 54 54 54 / pieter@oever.be).
Afstand van Antwerpen naar Sint-Martens-Voeren is ± 130 km.
Carpooltarief: tarief weekends en vakanties
Begeleiding: Pieter & Nicole
Begeleiding wandelingen: Marc DW
Bijkomende informatie:
Oever (Pieter) 0478 54 54 54 of pieter@oever.be
Annulatievoorwaarden van Oever vzw