Vrijdag 22 september 2023Nieuwsbrief week 39 en verder   
 VR 22/09/23 Kommil Foo Grind Schoten *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN! VR 22/09/23 Kommil Foo Grind Schoten *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!
 VR 22/09/23 Kommil Foo Grind Schoten *** NOG 1 PLAATS OOK NIET-LEDEN!Raf en Mich Walschaerts eren in deze nieuwe voorstelling niet alleen hun ouders, maar ook hun vakmanschap als theatermakers. Zelden stonden ze zo naturel op het podium.
Karel Michiels in De Standaard van 30/04/23
Wat zou je tegen je vader willen zeggen als hij nog een kind zou zijn? Misschien wel dat hij de beste leraar ooit zou worden, in het geval van Jef Walschaerts. Het is alsof zijn twee zonen staan te mijmeren, alsof ze ter plekke herinneringen ophalen aan hun ouders, alsof ze de voorstelling ter plekke creëren.
Ooit pakte Kommil Foo uit met spectaculaire decors en constructies, vandaag hebben ze genoeg aan hun uitgepuurde teksten, schijnbaar spontane dialogen bijna en verstilde liedjes. Mich zingt hoger en breekbaarder dan ooit, Raf fluistert zijn halve parlando’s, de samenzang klinkt nog hechter. De begeleiding op piano en gitaar is klein maar ragfijn. Een ongemeen grappige stilte mondt uit in een funky humanbeatboxtune met zalige dansmoves. Vader Walschaerts was een fantastische danser, vandaar. En het publiek mag meedoen, meescatten ook, zoals Mich zo goed kan. Nooit gedacht dat Kommil Foo ons daar nog eens toe zou aanzetten.
Mich kan ook boos zijn, en met zijn broer recapituleert hij het gesprek dat daaraan voorafging. Het past allemaal in het grote familieverhaal. Dat begint in de jaren 1940 met de vroegste herinnering van Jef. In 1961 speelt zich een magisch moment af, ook al komt George Clooney plots voorbijgelopen. Het verleden blijkt de broers ook niet altijd even scherp voor de geest te staan. Ze corrigeren elkaar, kruipen in de huid van hun ouders en dwalen af naar hun eigen liefdesleven. Soms gaan ze radicaal meta, wat de waarachtigheid van het geheel paradoxaal genoeg alleen maar ten goede komt. Het lijkt bij momenten alsof je met de mannen aan de bar staat en ze honderduit vertellen.

Van kwetsbaar naar komisch en terug
We willen hier niet spoilen welke dieren Mich zo meesterlijk imiteert, maar ook zij hebben hun plaats in dit verhaal. En ze zijn natuurlijk onweerstaanbaar grappig. De humor van Kommil Foo is nooit hard of complex, maar wel altijd raak. Op zijn minst is hij goed voor een monkellach van mentale verlichting, vaker voor een bevrijdende, collectieve lach, de ideale tegenhanger van de ontroering en de kwetsbaarheid in de liedjes.
Op het einde wordt de cirkel mooi en vooral gepast rondgemaakt, in een scène die opnieuw heel naturel overkomt. Vader en zoon in hun dagelijkse habitat, en toch is er plots die flits naar het verleden.
We hebben Kommil Foo in deze krant (De Standaard) al vaak bewierookt, maar ze blijven na meer dan dertig jaar dan ook op het hoogste niveau theater maken, in een volstrekt unieke stijl bovendien, die het beste van het Nederlandse cabaret nog altijd samenbrengt met de mooiste Vlaamse verhalen en hun heel eigen en toch zo vertrouwde vorm van humor.

Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : in de foyer van CC De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10 in 2900 Schoten waar Nicole de deelnemers verwelkomt. Je kan parkeren op het Marktplein, op parking ’t Ven en op het Cordulaplein.
Neem bus 610 als je met het openbaar vervoer komt.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : bel snel Nicole 0475 59 56 11 en betaal € 27 ter plaatse aan Nicole.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 8
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 23/09/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! ZA 23/09/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 23/09/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!Vanavond staat DJ Hans achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Hans.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Afspraakplaats : DIXIES, Pauwelslei 18 2930 Brasschaat.
Aanvangsuur : vanaf 22u
Einde: 4u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 DI 26/09/23 Dinsdagavondfilm Le Livre des Solutions (Michel Gondry) 3,5* UGC Antwerpen  DI 26/09/23 Dinsdagavondfilm Le Livre des Solutions (Michel Gondry) 3,5* UGC Antwerpen
 DI 26/09/23 Dinsdagavondfilm Le Livre des Solutions (Michel Gondry) 3,5* UGC Antwerpen ‘Le livre des solutions’ is een film die bijwijlen aanvoelt als een ontroerende biecht én als een oprechte spijtbetuiging
Van Michel Gondry en met Pierre Niney, Blanche Gardin, Françoise Lebrun en Frankie Wallach
Erik Stockman in Humo van 19/09/2023
Wanneer wij terugdenken aan de vele wonderlijke bedenksels van de Franse filmregisseur en meester-knutselaar Michel Gondry, licht onze ziel op als een kroonluchter. De zee van cellofaan en de onderwaterzwemtocht door Parijs in ‘The Science of Sleep’. De piancocktail, de zeepbellen blazende muis en de wandelende deurbel in zijn Boris Vian-verfilming ‘L’écume des jours’. En hoe zouden we zijn aangrijpendste vondst kunnen vergeten: de létterlijk afbrokkelende liefde tussen Joel (Jim Carrey) en Clementine (Kate Winslet) in ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. Tussen 2000 en 2015 blééf Gondry’s fontein van inspiratie maar spuien, maar toen werd het – op wat televisiewerk na – ineens stil rond de cineast.
Tot nu: in zijn mooie comebackfilm ‘Le livre des solutions’, het portret van een hyperactieve regisseur (Pierre Niney vlamt prachtig op als Marc) die in het landhuis van zijn tante Denise zijn nieuwste film afwerkt, zet Gondry de sluizen van zijn verbeelding opnieuw helemaal open. Voor zijn monteuse, een overwerkte dame die net als de rest van de kleine crew zijn grillen met een vreemde gelatenheid ondergaat, bouwt Marc een wel héél bijzondere montagekamer, de Camiontage geheten (Marc: ‘Gelieve het stuur naar rechts te draaien om de beelden vooruit te spoelen en te claxonneren om te snijden’). In één van de vele catchy dialogen verkondigt Marc dat er niets vreselijkers bestaat dan leuke meisjes die hun liefje aan je komen voorstellen (zeer juist!). En wist u – en dit vonden we de schitterendste vondst – dat de bosgrond in de herfst niet alleen ligt bezaaid met bladeren, maar ook met brillen?
Typisch voor Gondry is dat hij bij het uitwerken van zijn doorgetripte ideeën geen gebruik maakt van digitale foefjes, maar van lekker ouderwetse technieken, zoals stop-motion en met de hand getekende animatie. In het verleden durfde Gondry weleens zóveel effectjes in zijn films te proppen dat zijn personages erin dreigden te verdrinken, maar niet zo in ‘Le livre des solutions’: alle ingevingen en trucages vloeien perfect logisch voort uit het kolkende brein van de ietwat megalomane Marc. Diens griezelig opengesperde ogen laten gaandeweg vermoeden dat er een vreemde kronkel in zijn hersens zit, en inderdaad: wanneer tante Denise hem er attent op maakt dat hij zijn pillen is vergeten te nemen, begint het te dagen dat je zit te kijken naar een bijzonder accuraat portret van een manisch-depressief man. Diegenen die zich afvragen waarom het acht jaar lang stil bleef rond Gondry, krijgen in het autobiografische ‘Le livre des solutions’een film die bijwijlen aanvoelt als een ontroerende biecht én als een oprechte spijtbetuiging – het antwoord: het lag aan de bipolaire demonen in zijn hoofd. Nee, het lijkt ons geen pretje om Marc te zijn. In zijn manische buien knettert zijn brein van creativiteit, maar gedraagt hij zich tegelijk als een verschrikkelijk vermoeiende gesel voor zijn vrienden en familieleden. Wanneer hij zijn antimanische medicijnen slikt, verandert hij dan weer in een neerslachtig schuifelende zombie. Laat het aan Gondry om, tussen die twee polen, een prachtfilm te weven.

Bijdrage: op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50. Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur : 19u15
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 19u30
Info : Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be of Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com.
 VR 29/09/23 Lekkere Italiaanse wijnen proeven Hove Enkel Oeverleden  VR 29/09/23 Lekkere Italiaanse wijnen proeven Hove Enkel Oeverleden
 VR 29/09/23 Lekkere Italiaanse wijnen proeven Hove Enkel Oeverleden Frankrijk leeft in de perceptie bij de meeste mensen als het grote Europese wijnland. Niets is minder waar: er zijn nog grote en interessante wijnlanden in Europa. Denk maar aan Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Duitsland, ...
Vandaag leggen we de nadruk op Italië, en dan specifiek op het noorden en noordoosten van dit land. We leren, via een digitale verkenning met de nodige uitleg, vier rode en vier witte wijnen kennen.
Italiaanse antipasti (knabbeltjes) begeleiden deze regionale wijnen.
Bijdrage: € 10, ter plaatse te betalen.
Einde: rond 22u.
Inschrijven verplicht wegens het beperkt aantal deelnemers (max. 20 personen).
Info en inschrijven bij: Luc.van.den.weygaert@telenet.be – 0471 / 66 09 27.
Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : “Casa di Speranza”, Kapelstraat 101 in 2540 Hove (op 100 meter van het NMBS-station)
Aanvangsuur : 20u
Info : Luc VDW - 0471 66 09 27 - luc.van.den.weygaert@telenet.be.
 ZA 30/09/23 Spaans etentje Tapa's in Via Via Café in Antwerpen NOG 9 PLAATSEN! ZA 30/09/23 Spaans etentje Tapa's in Via Via Café in Antwerpen NOG 9 PLAATSEN!
 ZA 30/09/23 Spaans etentje Tapa's in Via Via Café in Antwerpen NOG 9 PLAATSEN!ViaVia Joker Reiscafés zijn ontmoetingsplaatsen voor wereldreizigers. Het zijn kruispunten tussen oost en west, noord en zuid.
Bij ViaVia Antwerpen, al meer dan 20 jaar een gevestigde waarde in Antwerpen, staat de wereldkeuken centraal.

Je kan hier lekker eten in een zeer gezellig decor en aan een democratische prijs!
Vanavond genieten we met Oever van heerlijke Tapa's:
Gevulde auberginerolletjes met walnotencrème
Albondigas in pikante tomatensaus
Libanese Tabouleh
Peruaanse Ceviche
Georgische kip
Chili con carne
Nachos
Hummus
Lookbroodjes
Brood
Pinxtos met zalm
Pinxtos met brie
Tzatziki
Chili sin Carne
Sigara Boreg

De dranken zijn niet inbegrepen en voor eigen rekening. BRENG cash geld mee om de dranken af te rekenen!
Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : aan de toog van het reiscafé Via Via, Wolstraat 43 2000 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 19u
Reservatie : € 25 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 01/10/23 Orgeldraaien Open Belgisch Kampioenschap Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZO 01/10/23 Orgeldraaien Open Belgisch Kampioenschap Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZO 01/10/23 Orgeldraaien Open Belgisch Kampioenschap Brasschaat OOK NIET-LEDEN! Brasschaat krijgt Belgisch kampioenschap orgeldraaien over de vloer
Op het Armand Reusensplein in Brasschaat vindt op 1 oktober het Belgisch kampioenschap orgeldraaien plaats. Wie orgel zegt, denkt meteen aan de grote stukken van de Gebroeders Decap. Brasschatenaar Roger Mostmans, achterkleinzoon van de oprichter van deze zaak, zal met één van zijn pronkstukken van de partij zijn.
Roger Mostmans werkt nu al 52 jaar aan de orgels. Zij gaan iedere keer zelf op zoek naar de nodige planken. De kwaliteit die je toegestuurd krijgt, is vaak ontoereikend. Het moeten echt compleet gave planken zijn. De laatste jaren maken ze minder nieuwe Decap-orgels. En als er een bestelling binnen komt, dan doen ze dat tussen de restauraties van bestaande orgels door. Dat doet Roger trouwens het liefst. Ze krijgen er van overal binnen. In Duitsland en Zwitserland zijn er veel orgels, natuurlijk niet alleen Decap-orgels. Maar ze restaureren ze allemaal. Vroeger hadden we veel orgels in dancings en cafés staan. Denk maar aan de 14 Billekens en Café Beveren. Dat laatste bestaat trouwens nog.
Roger Mostmans ontwikkelde uiteraard een scherp gehoor. Hij volgde muziekschool in Brasschaat en was al vlug gefascineerd door orgels, ook kerkorgels. In principe werken die op dezelfde manier. Vandaag zijn er ook al Decap-orgels die computergestuurd zijn. De Vlaamse Gemeenschap beschikt over een eigen orgelcollectie. Die staat bij Katoen Natie.

Draaiorgelspelers uit het hele land dingen mee naar de nationale titel. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel, alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.
“Het belooft dit jaar een mooie editie te worden, met grote en kleine draaiorgels. Ze komen in alle maten. We verwachten een 20-tal deelnemers. Zij zullen het publiek trakteren op zowel traditionele als moderne muziek op verschillende soorten draaiorgels, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. Dit muzikaal, bont spektakel met een hoog nostalgiegehalte spreekt ook heel wat jonge mensen en gezinnen met kinderen aan.” (MechaMusica-voorzitter Johnny Claes)
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Sinds 2007 is er om te twee jaar een BK met telkens een groeiend deelnemersveld.
De organisatie is in handen van het gemeentebestuur van Brasschaat, Cultuurcentrum Brasschaat en MechaMusica. Zij verenigen draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land.
Van 13u tot 16u30 kan het publiek langs een uitgestippeld parcours in het park genieten van de verschillende draaiorgelspelers die er het beste van zichzelf geven. Om 17u00 vindt de officiële prijsuitreiking plaats in de feesttent op het Armand Reusensplein. Op de tonen van een heus danscaféorgel van Decap zal er zelfs een ‘danske geplaceerd’ kunnen worden tijdens dit slotmoment. Het einde is voorzien om 20u.
Kom zeker iets drinken bij Pieter en zijn ploeg die voor alle dranken zorgen tijdens dit niet te missen Belgisch Kampioenschap!
Afspraakuur : 14u
Afspraakplaats : op het Armand Reusensplein in 2930 Brasschaat aan de toog in de feesttent waar Pieter en zijn ploeg voor de drank zorgen!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZO 01/10/23 Tentoonstelling Expeditie Egypte Brussel NOG 5 PLAATSEN! ZO 01/10/23 Tentoonstelling Expeditie Egypte Brussel NOG 5 PLAATSEN!
 ZO 01/10/23 Tentoonstelling Expeditie Egypte Brussel NOG 5 PLAATSEN!Expeditie Egypte verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum.
Op de tentoonstelling Expeditie Egypte worden een tweehonderdtal objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling samengebracht. De blikvangers van de tentoonstelling zijn onder meer de rijkelijk versierde lijkkisten uit de priesterlijke cachette van Deir el-Bahari. Daarnaast wordt een groot aantal opmerkelijke stukken uit de verzameling voor het eerst tentoongesteld. Voorwerpen zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen, en shabti-beeldjes die de doden vergezelden in het hiernamaals, maken de bezoekers wegwijs in de Egyptische godenwereld en het eeuwige leven. Tenslotte wordt de tentoonstelling ook rijkelijk voorzien van uniek historisch fotomateriaal.
Deze reis doorheen de tijd wordt op meerdere plaatsen aangevuld met artistieke interventies van Sara Sallam (°1991, Caïro). De kunstenares exploreert de Egyptische culturele identiteit van vandaag en bevraagt de geschiedenis en erfenis van de egyptologie. Herinneringen uit haar kindertijd en archeologische en museale bronnen inspireren het werk van Sara Sallam, dat een frisse kijk biedt op de erfenis van het oude Egypte.
De prijs omvat de rondleiding met gids.
De inkom is gratis voor houders van een Museumpas. Zonder Museumpas is de inkom € 17, voor 65+ € 12.
De rondleiding duurt 90 minuten, nadien kan je eventueel nog op eigen houtje de tentoonstelling doorlopen.
Nadien gaan we samen nog iets drinken en/of eten.
Afspraakuur : 13u
Afspraakplaats : voor carpooling (indien er voldoende chauffeurs zijn) aan Oud Berchem Kerk of om 14u15 ter plaatse aan de kassa van het Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10 1000 Brussel.
Voor carpooling, stuur je ten laatste op DO 28/09 een mail naar nicole@oever.be indien je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt.
Met een weekendticket kan je goedkoop met de trein naar Brussel. Afstappen in Station Brussel-Schuman en dan nog 10' stappen naar het museum.
Aanvangsuur : 14u30
Reservatie : € 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 14/10/23 Theater Zeemanshuis 'Deze congé telt nie mee' Antwerpen *** NOG 2 PLAATSEN  ZA 14/10/23 Theater Zeemanshuis 'Deze congé telt nie mee' Antwerpen *** NOG 2 PLAATSEN
 ZA 14/10/23 Theater Zeemanshuis 'Deze congé telt nie mee' Antwerpen *** NOG 2 PLAATSEN Een nieuwe vakantiekomedie van Stijn Van Haecke

Het zat de familie Denecker-Maes niet altijd mee als ze op vakantie gingen. Telkens was er wel iets waardoor er roet in het eten werd gegooid. Of lag het aan hen?
Want voor, tijdens of na de vakantie kunnen we allemaal wel eens “zagen en klagen” of een ander “een kleedje passen”.
Nu haar man Albert overleden is, wil Martha absoluut de draad weer opnemen.
​Opnieuw op congé! Met de hulp van haar broer Paul moet dat zeker lukken. Hij werkt tenslotte voor de hotelketen “Congé Olé! Waar Vlamingen thuis zijn”, waar ook animatrice Kimmy voor de sfeer zorgt. ​Maar wat lijkt Kimmy’s broer Wesley toch sterk op Albert…

Een plezante vakantie-komedie om het zomergevoel nog even te rekken.
Auteur: Stijn Van Haecke
Regie: Stijn Van Haecke en Jan Tiebos
Cast: Maggy Cuppens, Jan Tiebos, Hans Claes, Saly Salem, Stijn Van Haecke, Tine Vechter, Laila Mariën
Nadien is er mogelijkheid om samen iets te drinken.
De tickets kosten normaal € 23.

Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : aan de kassa van de Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7 2000 Antwerpen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 19 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 15/10/23 Bowling + snacks Ekeren  ZO 15/10/23 Bowling + snacks Ekeren
 ZO 15/10/23 Bowling + snacks Ekeren In 2011 opende Bowlingplanet haar deuren in het HealthCity sportcomplex in Ekeren. Met 16 geautomatiseerde bowlingbanen, trendy café en een uitstekend restaurant biedt Bowling Planet je 2 uren leuke bowling aan. Het jonge team van Bowlingplanet zorgt voor een vlotte service in een gezellig kader.
Inbegrepen in de € 11: 2 uur bowling + schoenen + snacks.
Alle dranken zijn voor eigen rekening.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Bowlingplanet - Barazza, Slijkweg 5 2180 Ekeren waar Pieter iedereen verwelkomt.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 15/10/23 Chocoladewandeling Brussel  ZO 15/10/23 Chocoladewandeling Brussel
 ZO 15/10/23 Chocoladewandeling Brussel België en dus ook Brussel zijn wereldwijd bekend voor hun traditie in chocolade en hun overheerlijke pralines!

Met woord én daad gaan we dit thema te lijf. Onder begeleiding van Raf, onze supertoffe gids die we hebben leren kennen als gids van de Art Déco wandeling van 25/06 in Brussel, leren we over de productie en geschiedenis van de chocolade en wandelen we van de Kunstberg tot aan Sint-Katelijne.
We gaan op vier verschillende plaatsen langs voor een kleine degustatie, bij zowel traditionele als recente chocolatiers.
Een rondleiding waar je nog lang zoet mee zal zijn!
Einde: om 17u30 aan de Vismarkt ("Baksteenkaai")
In deze gezellige buurt zijn er voldoende toffe adresjes om iets te drinken en/of te eten.
PS: kom best met de trein aan een zeer voordelig weekendtarief.
Indien je toch zou willen carpoolen vanuit Oud Berchem Kerk, graag een mailtje aan nicole@oever.be vóór 12/10. Vermeld of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. De carpooling gaat enkel door als er voldoende chauffeurs zijn.

Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk voor mogelijke carpooling indien er zich voldoende chauffeurs aanbieden of om 14u45 op het ronde pleintje voor het Centraal Station Brussel ("Europakruispunt") waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 22/10/23 Ensorhuis - Ensorwandeling + tentoonstelling Anna Boch Oostende  ZO 22/10/23 Ensorhuis - Ensorwandeling + tentoonstelling Anna Boch Oostende
 ZO 22/10/23 Ensorhuis - Ensorwandeling + tentoonstelling Anna Boch Oostende Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het werd pas recent in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd.
Meer nog: door ook het aanpalende pand te integreren, is het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar.

Dankzij het authentiek meubilair, de reproducties en kleine documentaire-presentaties beleef je de werk- en leefruimte van de kunstenaar op een unieke wijze. Vijf belevingskamers belichten elk een ander thema.
We bezoeken het Ensorhuis met een gids. Nadien neemt de gids ons mee voor een James Ensorwandeling in Oostende. Deze wandeling van 3 km loodst ons langs 13 plaatsen die belangrijk waren voor de kunstenaar.

Om 15u30 bezoeken we de prachtige tentoonstelling van Anna Boch.

Mu.ZEE brengt een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), kunstschilderes en mecenas. Dit, 175 jaar na haar geboorte. De tentoonstelling richt zich op Anna Boch als kunstenares en als vrouw aan het einde van de 19e eeuw in België. Ze stond bekend als zeer vooruitstrevend: ze bezat een auto, reisde veel en vaak alleen – niet evident als vrouw in die tijd. Net zoals haar impressionistische tijdsgenoten Berthe Morisot (1841- 1885) in Frankrijk of Mary Cassat (1844-1926) in de Verenigde Staten, wordt ook Anna Boch geboren in een erg welgesteld milieu. Anna’s broer Eugène (1855-1941) zal ook schilder worden in Parijs en hij raakt er bevriend met Vincent van Gogh. Haar neef, advocaat en schrijver Octave Maus (1856-1919), is de grondlegger van de impressionistische kunstenaarsgroepen Les XX en La Libre Esthétique, in Brussel. Haar familie was eigenaar van de Manufacture Boch Frères Keramis in La Louvière.

Deze impressionistische kunstenares genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar: ze verzamelde werk van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars nemen zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in in haar oeuvre. Ook de Noordzee als onderwerp verschijnt in haar oeuvre: de Belgische kust en vooral Oostende, de stad van James Ensor, waren haar niet vreemd: James Ensor, van wie ze onder meer een sleutelwerk La Musique russe verwierf, lag haar nauw aan het hart.
Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan zoals Paul Signac, La Calanque (KMSKB), Paul Gauguin, Conversation dans les prés Pont-Aven (KMSKB), Vincent van Gogh, Portret van Eugène Boch (Musée d’Orsay, Paris).
De prijs omvat: gids James Ensorhuis - wandeling James Ensor met gids - gids tentoonstelling Anna Boch.
De inkom voor beide musea zijn gratis met een Museumpas. Heb je geen Museumpas dan betaal je € 12 aan de kassa van het Ensorhuis en € 15 aan de kassa van Mu.ZEE voor de tentoonstelling van Anna Boch.
Nadien gaan we gezellig nog iets drinken en/ of eten in Oostende.
Je kan voordelig sporen naar Oostende. Ben je 65+ betaal je € 7.80 heen en terug. Anders is het € 21.80. Er is een trein in Antwerpen Centraal om 10u06, zodat je om 11u52 in Oostende bent.
Indien je toch zou willen carpoolen vanuit Oud Berchem Kerk, graag een mailtje aan nicole@oever.be vóór 19/10, 20u. Vermeld of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. De carpooling gaat enkel door als er voldoende chauffeurs zijn.
Afspraakuur : 11u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk voor mogelijke carpooling indien er zich voldoende chauffeurs aanbieden of om 12u45 aan de kassa van het James Ensorhuis, Vlaanderenstraat 27 in 8400 Oostende waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 13u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 28/10/23 Kaas- en wijnavond + party Oelegem OOK NIET-LEDEN!  ZA 28/10/23 Kaas- en wijnavond + party Oelegem OOK NIET-LEDEN!
 ZA 28/10/23 Kaas- en wijnavond + party Oelegem OOK NIET-LEDEN! Niet te missen: de kaas- en wijnavond van Oever, gevolgd door een leuke party! DE BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER GELDIG!
Dit jaar kiezen we opnieuw voor kwaliteit en gaan opnieuw in zee met de bekende kaasmeester Lourdon uit Brasschaat, een garantie voor topkazen.
We starten met een aperitief en daarna presenteren we jullie een overheerlijk kaasbuffet met een waaier aan broodvariëteiten, feestelijk versierd met gedroogde vruchten, noten en rozijnen.
Voor diegenen die geen kaas lusten, kunnen we ook een charcuterieschotel voorzien. Vermeld dit dan duidelijk op je overschrijving!
Zoals vroeger voorzien we weer meerdere kaasbuffetten zodat de tijd van aanschuiven tot een minimum herleid wordt!
Dranken en wijnen zijn apart te verkrijgen aan democratische prijzen. Gebruik hiervoor je blauwe Oeverjetons!
Vanaf 22u volgt de fuif met de zeer dansbare muziek van DJ Michel!! Einde van de party is voorzien om 24u.
Niet-leden betalen € 30.
Inbegrepen: Aperitief - Oeverheerlijk kaasbuffet of charcuterieschotel - inkom party.
PS: kaas- en wijnavond en party zijn 1 pakket! Enkel naar de party komen, is niet mogelijk!
Afspraakuur : vanaf 19u
Afspraakplaats : Parochiezaal Oelegem - Venusstraat 10 te 2520 Oelegem.
Aanvangsuur : 19u30
Reservatie : € 25 of € 30 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 148
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DI 31/10/23 Halloweenwandeling met gids in De Schorre Boom  DI 31/10/23 Halloweenwandeling met gids in De Schorre Boom
 DI 31/10/23 Halloweenwandeling met gids in De Schorre Boom Samhain of de oorsprong van Halloween
Op Halloween vertelt de gids je meer over de goden en heiligen die iets betekenden in het dagelijks leven rond deze periode.
Het is niet de bedoeling om er een halloweentocht van te maken met schrikeffecten (maar misschien toch wel verrassend).
Het blijft een wandeling met verhalen en uitleg over rituelen.
De wandeling duurt 120 minuten.
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de hoofdingang van De Schorre, Schommelei waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Van daaruit wandelen we samen naar het vertrekpunt van de wandeling: Congrescentrum De Pitte in De Schorre.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 6 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 13
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenVR 22/09/23
Relaxed zonvakantie in Lesbos van VR 22/09 tot VR 29/09/2023 (8 dagen All Inclusive) Enkel Oeverleden *** VOLZET

Oevercafé Mortsel

Kommil Foo Grind Schoten NOG 1 PLAATS! OOK NIET-LEDEN! BEL SNEL NICOLE 0475 59 56 11.

ZA 23/09/23
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 24/09/23
Stadswandeling Oude dokken Antwerpen VOLZET!
Panorama wandelroute in de Vlaamse Ardennen (16km)
Fietstocht: net over de grens (± 45 km)
Wandeling Lint – Waarloos (12 km) Enkel Oeverleden

DI 26/09/23
Dinsdagavondfilm Le Livre des Solutions (Michel Gondry) 3,5* UGC Antwerpen

DO 28/09/23
Werfsafari Oosterweel Zeebrugge OOK NIET-LEDEN! VOLZET!

VR 29/09/23
De Leermeesters - Sofie De Cleir, Bruno Vanden Broecke, Koen De Bouw in CC De Kern, Wilrijk VOLZET!
Lekkere Italiaanse wijnen proeven Hove Enkel Oeverleden
Oevercafé Mortsel

ZA 30/09/23
Spaans etentje Tapa's in Via Via Café in Antwerpen NIEUW!

ZO 01/10/23
Tentoonstelling Expeditie Egypte Brussel NOG 8 PLAATSEN!
Orgeldraaien Open Belgisch Kampioenschap Brasschaat OOK NIET-LEDEN! NIEUW!
Natuurwandeling in de Vlaamse Ardennen te Brakel (20 km)

WO 04/10/23
Ballet 'New Ballet mécanique/Half Life' Antwerpen VOLZET!

DO 05/10/23
Sauna Espace, Kalmthout

VR 06/10 tot ZO 08/10
Weekend Uitwaaien aan zee in De Panne van VR 06/10 tot ZO 08/10/2023. VOLZET!

WO 11/10/23
De Gelukzoekers - Theater Malpertuis in CC De Kern, Wilrijk VOLZET!

VR 13/10/23
Oevercafé Mortsel

Avondje gezelschapsspelen Lier

ZA 14/10/23
Theater Zeemanshuis 'Deze congé telt nie mee' Antwerpen NOG 2 PLAATSEN!

Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
ZO 15/10/23
Chocoladewandeling Brussel NIEUW!
Bowling + snacks Ekeren NIEUW!

VR 20/10/23
Praatcafé Mortsel

ZA 21/10/23
Noordteater 'De Ronde van Vlaanderen' Première Antwerpen VOLZET!

ZO 22/10/2023
Ensorhuis - Ensorwandeling + tentoonstelling Anna Boch Oostende NIEUW!
Wandeling te Herent (20km), bij swinging Bart.

VR 27/10/23
Oevercafé Mortsel

ZA 28/10/23
Kaas- en wijnavond + party Oelegem OOK NIET-LEDEN!

DI 31/10/23
Halloweenwandeling met gids in De Schorre Boom NIEUW!

Je kan al reserveren voor de meeste culturele activiteiten tot en met mei 2024: EWT, Noordteater, Theater Zeemanshuis, Ballet, Kerstconcert, de vertoningen in de culturele centra. Raadpleeg de activiteiten via www. oever.be. Wacht niet met reserveren!
url Klik hier voor meer info