Donderdag 14 september 2023DO 28/09/23 Werfsafari Oosterweel Zeebrugge OOK NIET-LEDEN!    
 DO 28/09/23 Werfsafari Oosterweel Zeebrugge OOK NIET-LEDEN!  DO 28/09/23 Werfsafari Oosterweel Zeebrugge OOK NIET-LEDEN!
 DO 28/09/23 Werfsafari Oosterweel Zeebrugge OOK NIET-LEDEN! RESERVEER UITERLIJK TEGEN WO 20/09/23!
Vanmiddag bezoeken we met een gids de gigantische bouwwerf in de haven van Zeebrugge waar de enorme tunnelonderdelen gebouwd worden voor Oosterweel. Mis deze unieke kans niet!
Veruit het grootste, meest ambitieuze project dat Lantis in goede banen leidt, is de Oosterweelverbinding, ook wel bekend als ‘de werf van de eeuw’. In realiteit gaat het om honderden werven waar op zijn hoogtepunt 3000 à 4000 knappe koppen en straffe handen bij betrokken zijn. Omwille van zijn schaal, groot aantal stakeholders en vele kennisdomeinen is het een uniek project, niet alleen in Vlaanderen, maar zelfs binnen Europa. Het is een echt huzarenstukje. Alle denkbare technologische en bouwtechnische innovaties worden ingezet om een vlottere, veiligere, groenere en gezondere Antwerpse regio te creëren.
De Ring wordt rond
Met enkele belangrijke ingrepen maakt Lantis de Ring rond. Er komt een nieuwe snelwegtunnel onder de Schelde. Deze verbindt Linkeroever en Rechteroever aan de noordkant van de stad, niet ver van het kerkje van Oosterweel in het zuiden van de haven. Zo ontstaat er rond Antwerpen een extra mogelijkheid om de Schelde te kruisen, naast de Kennedy- en de Liefkenshoektunnel. Via het nieuwe Oosterweelknooppunt aan het Noordkasteel en de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal, sluit de nieuwe Scheldetunnel aan op de Ring en rij je vlot richting Nederland of het zuiden van de stad.
Een heel andere Ring
Lantis brengt de Ring meer in harmonie met haar omgeving. Dit doen ze met nieuwe tunnels onder de Schelde, het Amerikadok en het Albertkanaal, maar ook door delen van de Ring te overkappen of te verdiepen. Het wegverkeer rijdt zo onder de grond waardoor er veel extra ruimte ontstaat voor parken, (speel)pleinen, fietspaden, .... Waar er vandaag nog geen overkappingen gepland zijn, leggen ze groene bermen aan die het geluid verminderen en de Ring uit het zicht houden.
Parken op en langs de Ring
Bij het ontwerpen is goed nagedacht over de omgeving: hoe kan Lantis meer ruimte vrijmaken, zodat het voor buurtbewoners en passanten aangenamer wordt? Waar de Ring overkapt wordt, ontstaat een zee van ruimte om te wandelen, te spelen, te fietsen en te sporten. ’t Stad en de Antwerpenaar gaan er zo flink op vooruit.
Minder auto’s, meer duurzaam vervoer
Oosterweel is er niet alleen voor de automobilist. Lantis zorgt er eveneens voor dat het makkelijker wordt om de wagen te laten staan om met de (deel)fiets, trein, tram of bus te gaan. Dat doen ze onder meer met de aanleg van maar liefst 35 kilometer nieuwe fietspaden, fietsbruggen en fietstunnels en betere aansluitingen op het openbaar vervoer. Kiezen voor een veilig, gezond, duurzaam én sneller alternatief dan de wagen, wordt zo een fluitje van een cent.
Programma:
- Ontvangst met koffie en thee
- Presentatie Oosterweel en werken Zeebrugge
- Wandeling van ongeveer 2 km langsheen het bouwdok
Duurtijd activiteit 180 minuten
Het is verplicht om een lange broek te dragen tijdens het werfbezoek. Helmen en hesjes worden door de bouwheer voorzien. Breng best je eigen veiligheidsschoenen mee als je die hebt. Er zijn verschillende maten beschikbaar maar de bouwheer vraagt ons begrip dat niet iedereen de juiste maat zou kunnen dragen. Best een extra paar sokken meebrengen.
Voor Oever sluiten we de inschrijvingen af op 20/09. De bouwheer heeft dan een deelnemerslijst nodig en enkel wie hierop staat, krijgt toegang.
Niet-Oeverleden kunnen ook deelnemen en betalen € 19 i.p.v. € 14.
Afspraakuur : 11u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 12u45 ter plaatse TM COUTU - Werf Bouwdok Koffieweg 8380 Zeebrugge waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Wil je graag carpoolen vanuit Oud Berchem Kerk? Graag een mailtje naar nicole@oever.be uiterlijk op MA 25/09. Carpooling is enkel mogelijk indien er zich chauffeurs aanbieden!
Aanvangsuur : 13u
Reservatie : € 14 (leden) of € 19 (niet-leden) overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten