Vrijdag 08 september 2023Wandelingen week 37 en verder   
 ZA 09/09/23 Fietsen langs het water in Zeeland (± 45 km)  ZA 09/09/23 Fietsen langs het water in Zeeland (± 45 km)
 ZA 09/09/23 Fietsen langs het water in Zeeland (± 45 km) Op een warme dag fietsen we aan een rustig tempo langs de Ooster- en de Westerschelde naar Yerseke waar we kunnen ronddwalen in de haven en voor een lekkernij stoppen we in de Theetuin Sequoiahof. We kunnen ook een bezoekje aan de prachtige siertuin brengen. En aan de Zimmermanplaten, bij Rilland-Bath, kunnen we zeehondjes spotten door de telescoop.
Zorg voor een fiets in goede staat.
Vergeet je watertje voor onderweg, zonnecrème en petje niet!
Afspraakuur : 12u15
Afspraakplaats : op de carpool parking, Oude Rijksweg (aan de rotonde) 4675 RB Rilland Nederland
Aanvangsuur : 12u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Diane DK - 0485 80 29 86.
 ZO 10/09/23 Een dagje Lier: Open Monumentendag & namiddagwandeling naar Kessel (12 km)  ZO 10/09/23 Een dagje Lier: Open Monumentendag & namiddagwandeling naar Kessel (12 km)
 ZO 10/09/23 Een dagje Lier: Open Monumentendag & namiddagwandeling naar Kessel (12 km) Vandaag is het Open Monumentendag in Vlaanderen.
Lier heeft als relatief kleine stad een enorme hoeveelheid erfgoed op haar grondgebied. De tijd staat echter niet stil, de ruimte is schaars en er is nood aan een nieuwe invulling voor heel wat historische gebouwen. Op die manier kunnen de vaste wil om waardevol erfgoed te behouden voor de volgende generaties en de veeleisende behoeften van het leven anno 2023 met elkaar verzoend worden.
Historische gebouwen krijgen zo een betekenisvolle herbestemming. We gaan langs enkele erfgoedlocaties die de voorbije jaren een nieuwe invulling kregen of die vandaag nog midden in hun transitie naar herbestemming zitten. We hebben een ruime keuze tussen het Schaekberd aan de Grote Markt, C.C. Vredeberg, de Lierse Maatschappij voor Huisvesting, de voormalige Rijkswachtkazerne, het Begijnhof. Ook volgende locaties zijn open: het vroegere sashuis aan de Binnen-Nete Het Spui en het Huis van Oscar. De Sint-Gummaruskerk staat nog in stelling tot eind 2024, maar je kan via een kijkdoos in het westelijk hoofdportaal de werken in de kerk volgen.
Op de middag nemen we een korte hap in een Liers eethuis.
In de namiddag maken we een mooie natuurwandeling door enkele bossen en langs de Nete naar Kessel waar we een tussenstop houden in een bekend taphuis.
’s Avonds kunnen de hard-liners nog iets eten/drinken in de Lierse binnenstad.
Men kan deze activiteit opsplitsen in enkel het stadsbezoek en/of de natuurwandeling.
Afspraakuur : 9u45
Afspraakplaats : Stadhuis, Grote Markt. Kom je enkel voor de namiddagwandeling, dan is de afspraak en het vertrek om 14u aan het Stadhuis op de Grote Markt.
Lier is vlot bereikbaar met trein en bus. Voldoende parking omheen de binnenstad (ook enkele betalende).
Aanvangsuur : 10u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Luc VDW - 0477 93 52 94 - luc.van.den.weygaert@telenet.be.
 ZO 10/09/23 Fietstocht vanuit Duffel: langs water en door natuurgebied (± 45km) Enkel Oeverleden!  ZO 10/09/23 Fietstocht vanuit Duffel: langs water en door natuurgebied (± 45km) Enkel Oeverleden!
 ZO 10/09/23 Fietstocht vanuit Duffel: langs water en door natuurgebied (± 45km) Enkel Oeverleden! We fietsen langs Nete, Rupel, jachthaven Klein- Willebroek, Hazewinkel, Zenne, Zennegat, Dijle, Vrouwvliet,(Mechelen), vijvers, natuurgebieden.
Enkele wegen zijn weinig verhard.
Stops: Hazewinkel, Rozendaal.
Tempo ca. 18 km/u
Nadien kunnen de liefhebbers nog iets drinken en/of eten.
Het verkeersreglement voor individuele fietsers geldt.
Bij slecht weer gaat deze fietstocht niet door en wordt deze verplaatst naar een latere datum. Bij twijfel neem je contact op met de verantwoordelijke.
Meebrengen: fiets in goede staat, reservebinnenband, opgeladen batterij, stevig opgepompte banden, eventueel drankje, regenjasje.
Afspraakuur : 13u
Afspraakplaats : Duffel, parking G. Van der Lindenlaan 23 in 2547 Duffel
Aanvangsuur : 13u15
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Jos Heylen - 0486 31 66 76 - jo.heylen1@gmail.com.
Max. personen : 20
 ZO 10/09/23 Wandeling met gids 'De Noordoostwijk: daar is alles luxe, kalmte en volop thee' Brussel  ZO 10/09/23 Wandeling met gids 'De Noordoostwijk: daar is alles luxe, kalmte en volop thee' Brussel
 ZO 10/09/23 Wandeling met gids 'De Noordoostwijk: daar is alles luxe, kalmte en volop thee' Brussel NOG 11 PLAATSEN! OOK NIET-LEDEN
De Noordoostwijk of wijk van de Squares vormt de noordelijke uitloper van de Europese Wijk.
Het Ambiorix-plantsoen is net als het Maria-Louizaplantsoen één van die groene oazen in de stad waar de straataanleg de vloeiende vorm van de hoogtelijnen volgt. Bankiers, ondernemers en kunstenaars lieten er schitterende woningen optrekken door meesters als Horta, Strauven, Taelemans en Van Waesberghe.
Het grillige smeedijzerwerk, de glasramen en de sgraffiti in de voorgevels getuigen van een toen erg vernieuwende art nouveau. Vandaag bewonderen we die meer dan ooit!
De gegidste wandeling duurt 150 minuten. Het einde is voorzien aan Maelbeek metrostation, Spastraat.
Neem zeker een watertje mee voor onderweg, zonnecrème en een zonnepetje! En een waaier doet ook wonderen!
Nadien gaan we samen nog iets drinken.
Afspraakuur : 13u15
Afspraakplaats : aan Oud Berchem Kerk voor carpooling of om 14u15 ter plaatse, Archimedesstraat 1 bij het Schumann metrostation in 1000 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan er ook gemakkelijk met de trein naartoe!
Aanvangsuur : 14u30
Reservatie : bel of sms snel Pieter (0478 54 54 54) en betaal € 14 ter plaatse!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 14/09/23 Fietsen door de stille Kempen langs velden en kanalen vanuit Olen (ruim 60 km) DO 14/09/23 Fietsen door de stille Kempen langs velden en kanalen vanuit Olen (ruim 60 km)
 DO 14/09/23 Fietsen door de stille Kempen langs velden en kanalen vanuit Olen (ruim 60 km)Fietsen door de stille Kempen langs velden en kanalen vanuit Olen naar het Prinsenpark en door Dessel

Het koningshuis verwierf het Prinsenpark van Retie in 1853 op naam van de kinderen van Leopold I, vandaar de naam “prinsenpark”. Prinses (van Retie) Liliane, de tweede vrouw van Leopold III werd eertijds meermaals gespot in deze regio, zo ook koning Boudewijn. Het domein werd in 1972 eigendom van de Provincie Antwerpen. In het 215 ha grote wandelpark staan de natuur en de educatieve waarde centraal.
Dessel is een typisch Kempisch dorp met zijn zandgronden. Het is bekend om de ligging in de buurt van het atoomcentrum. Een boeiende tentoonstelling is “Tabloo” waar je onder andere kan zien hoe radioactief afval veilig en voorgoed geborgen kan worden, zeker de moeite waard om later te bezoeken.
We fietsen aan een tempo van ongeveer 18 km/u.
Picknick bij het Prinsenpark in Retie (toilet beschikbaar). Nadien volgt nog een stop in Mol. Bij aankomst in Olen is er de mogelijkheid om bij te praten bij een glas en indien gewenst iets te eten, in de nabij gelegen Taverne Den Hertog.
Meebrengen: picknick en fiets in goede staat
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de Sint-Jozefskerk, Pastoor A. Janssensplein 1 in 2250 Olen
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Leo H. - 0471 53 15 03 - leo.heylen1@telenet.be.
 ZO 01/10/23 Natuurwandeling in de Vlaamse Ardennen te Brakel (20 km)  ZO 01/10/23 Natuurwandeling in de Vlaamse Ardennen te Brakel (20 km)
 ZO 01/10/23 Natuurwandeling in de Vlaamse Ardennen te Brakel (20 km) We vertrekken aan de Sint-Martinuskerk van Opbrakel. Dit landschap in de Zwalmstreek typeert veelal een licht glooiend idyllisch landschap, met hier en daar bloesems van Vlier, Meidoorn en af en toe een bomenrij knotwilgen, her en der kabbelende beekjes met af en toe een mooi boerderijtje.
We wandelen in de richting van Everbeek-Boven en lopen langs de rand van het Hayesbos, deze worden ook de Everbeekse bossen genoemd. In Everbeek-Boven passeren we de Sint Jozefkerk en treffen we al een eerste cafeetje, Het Meiklokje bij den Benny, maar hier lopen we wel voorbij.
We gaan hierna direct links en wandelen op kleine wegeltjes tussen de weiden, waar ook zwarte schaapjes grazen, en in de verte zie je het glooiende landschap waar we even later afdalen. We steken de Molenbeek over in het Trimpontbos.
In de Vlaamse Ardennen komt een twaalftal heuvels voor die sterk opvallen in het reliëf omdat ze niet alleen allemaal ongeveer een hoogte van rond de 150 meter bereiken, maar ook doordat ze op één enkele west-oost-gerichte lijn zijn gelegen. Men noemt deze heuvels ook nog wel ‘getuigenheuvels’. Het Trimpontbos-Hayesbos ligt op één van deze heuvels. Er zijn verschillende valleitjes aanwezig in het bos, en er is het brongebied van de Terkleppebeek en de Verrebeek. Op de valleihelling komen duidelijke taluds voor.
Even later vertoeven we in het Livierenbos en wandelen we op grondgebied Wallonië. Het bosgebied ligt pal op de taalgrens in het gebied tussen de gemeenten Brakel en Vloesberg (Flobecq). Even later zitten we terug in het Hayesbos en steken we de grens weer over. We lopen even door een privétuin die mooi is aangelegd met snoeivormen, eerder een cottagestijl, en passeren ook enkele boomgaarden met perelaars, na een tijdje maken we een lus in het Brakelbos.
Het Brakelbos maakt deel uit van het boscomplex dat zich uitstrekt tussen Brakel en Vloesberg. Samen met het Pottelbergbos en het Bos Ter Rijst vormt het één geheel van 200 hectare. Middenin deze bossen ligt het gehucht d'Hoppe (La Houppe) dat bij Vloesberg hoort. Het Brakelbos is deels Vlaams, deels Waals.
De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes naar De Zwalm, een speelparadijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.
In d'Hoppe, kunnen we zeker een biertje drinken op een van de caféterrassen. We verlaten het Brakelbos en wandelen even op de grens en ook hier aan de rand van het bos kan de verleiding groot zijn om nog een lekker ijsje te verorberen bij de kleine caravan. Het is wel laat op seizoen en misschien staat het er niet meer.
We lopen verder tussen de velden terug naar Opbrakel, en voor het dorp kunnen we nog op het mooie tuinterras van La Granja 4 een glaasje wijn of een biertje deinken.
Indien er nadien interesse is, kunnen we bij onze stop in La Houppe in een van de cafés reserveren.
PS: deze wandeling werd al georganiseerd in mei 2021.
Meebrengen: Hapje en drankje voor onderweg, stevige waterdichte wandelschoenen
Afspraakuur : 9u30
Afspraakplaats : aan P&R Waasmunster voor carpooling (afslag 13 Patotterijstraat/N446)
of om 10u30 aan de Sint-Martinuskerk, Sint-Martensstraat te 9660 Opbrakel. Parkeren in de omgeving van de kerk of in J. Sadonespad, een zijstraatje aan de kerk.
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Beatrijs - 0472 21 06 27.