Donderdag 20 juli 2023Wandelingen en fietstochten week 30 en verder   
 VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km)  VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km)
 VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km) Wandelen langs rustige wegen met Domein Hof Ter Zielbeek, Polder van Bree, natuurgebied Prayon en plaats van de dijkbreuk.
Meebrengen: hapje en drankje voor onderweg, stevige wandelschoenen en Oeverlidkaart .
Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : Nele wacht iedereen op in zaal De Krinkel, Ruisbroekdorp 30 A, 2870 Ruisbroek
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Nele Peeters - 0475 33 61 07.
 VR 21/07/23 Fietsen naar de Trappisten van Westmalle vanuit E10-plas Schoten (± 40 km)  VR 21/07/23 Fietsen naar de Trappisten van Westmalle vanuit E10-plas Schoten (± 40 km)
 VR 21/07/23 Fietsen naar de Trappisten van Westmalle vanuit E10-plas Schoten (± 40 km) We fietsen aan een rustig tempo langs het klooster van de Trappistinnen (Abdij O. L. Vrouw van Nazareth in Brecht), voor een korte stop, en langs de Abdij der Trappisten van Westmalle.
Het terras van Café Trappisten nodigt uit voor een drankje of....
We fietsen terug langs de Antitankgracht, ook Antitankkanaal genoemd.
Op het terras aan de E10-plas kunnen we na de tocht nog iets gebruiken.

Zorg voor een fiets in goede staat en je Oeverlidkaart!
Afspraakuur : 13u15
Afspraakplaats : ter hoogte van de Schotense Waterskiclub, Elzendreef 30 in 2900 Schoten
Parking onder de brug van de E19.
Ook bereikbaar via Kleine Mik Brasschaat.
Aanvangsuur : 13u30.
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Diane DK - 0485 80 29 86.
 ZA 22/07/23 Stadswandeling Brussel ZA 22/07/23 Stadswandeling Brussel
 ZA 22/07/23 Stadswandeling BrusselWe wandelen door Brussel langs pleinen en parken, door straten en wijken daar waar de Brusselaars wonen, zonder gids dus op eigen tempo en als we dorst hebben zoeken we een terras.
De wandeling begint in het station Brussel-Noord: we spreken af in de hall aan de loketten (kort bij spoor 1). Eerst bezoeken we de Noordwijk.
De Noordwijk was van oorsprong een volkswijk, maar die werd gesloopt midden vorige eeuw om er naar voorbeeld van Parijs en Londen een zakenwijk op te trekken. Door het beperkte succes van de kantoortorens zijn er terug woonblokken gebouwd en heeft de wijk een eigen karakter gekregen.
Via het Maximiliaanpark en -boerderij gaan we naar het Brussels kanaal. De oude Citroen-garage in modernistische stijl uit 1930 staat er in zijn blootje bij. Het gebouw is volledig gestript om er het Kanal – Centre Pompidou - Brussel museum te bouwen.
We steken het kanaal over naar Sint-Jans Molenbeek. Molenbeek, van oorsprong een uitgebreid landbouwdorp, werd door de ligging aan het kanaal tijdens de industriële revolutie een industriegebied. Tot de annexatie met Brussel eind 19e eeuw daar een eind aan maakte en de woonwijken rond de fabrieken in verval geraakten. Sinds de laatste decennia van vorige eeuw is er veel geïnvesteerd in de herwaardering van de gemeente. Met resultaat dat vele oude fabriekspanden nu een nieuwe bestemming gekregen hebben, er parken en pleinen gecreëerd zijn voor de bewoners.
We gaan het kanaal terug over aan de bekende brasserie “Walvis” om in de Dansaertwijk te komen. Mocht er al een hongertje zijn dan kunnen we hier iets gaan eten.
Via de Beurs gaan we het centrum in en wie wil kan in het Centraal Station de trein nemen. Nog een terrasje doen blijft ook een optie.
De wandeling is ongeveer 6km dus gemakkelijke schoenen is aangeraden en drank voor onderweg ook, niet in alle wijken zijn er evenveel drankgelegenheden.
Blij slecht weer wordt de wandeling uitgesteld.
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : In het Noordstation Brussel, in de hall aan de loketten en ticketautomaten (kort bij spoor 1)
Om 13u05 en 13u21 komt er een trein aan vanuit Antwerpen.
Aanvangsuur : 13u45
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : FrankVG - 0484 49 31 72 - vangeel.f@skynet.be.
 ZO 23/07/23 Wandeling langs het smokkelaarspad vanuit Meerle (16km)  ZO 23/07/23 Wandeling langs het smokkelaarspad vanuit Meerle (16km)
 ZO 23/07/23 Wandeling langs het smokkelaarspad vanuit Meerle (16km) In de Eerste Wereldoorlog vierde smokkel hoogtij. Er werd door heel veel mensen gesmokkeld. Dit blijkt uit het grote aantal rapporten onder meer van de rechtbanken waar de gearresteerden berecht werden. Het waren vooral werklozen die zich schuldig maakten aan smokkel. Dit blijkt ook uit het plotselinge teruglopen van smokkel rond de maand oktober. Velen vonden dan namelijk tijdelijk werk in de bietencampagne. Alles wat in België goedkoper was, werd naar Nederland gesmokkeld: suiker, elastiek, tabak, lampen enz. De spullen werden veelal op de fiets meegenomen in zakken aan het stuur, maar ook weggestopt in bijvoorbeeld holle zadels of onder de kleren. Uiteraard werden er ook zaken van Nederland naar België gesmokkeld. Vlees en vis waren erg in trek. Ook levende beesten werden de grens overgebracht. Jutezakken om de poten, voorkwamen hoefafdrukken. Smokkelen was dan geen "centje bijverdienen", het ging om grof winstbejag ten koste van de Belgen. Eén en ander was mogelijk door medewerking van hier gelegerde militairen. Militaire voertuigen waren de eerste auto's die betrokken waren bij smokkel.
We vertrekken door het domein 'De Elsakker'. Dit voormalig kloosterdomein is vandaag een rustgebied voor mens en dier (160 hectare). Vooral wild is hier in zijn nopjes. Bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers vormen de belangrijkste elementen. Opvallend bij een bezoek aan deze groene oase is de grote verscheidenheid aan vogels. Een ideale plek om even op adem te komen. Verderop steken we de Nederlandse grens over langs de Smokkelroute. De Elsakker sluit hier aan bij de Nederlandse natuurgebieden van Staatsbosbeheer (Strijbeekse heide en Goudberg) en Natuurmonumenten (Chaamse Beken) en maakt zo deel uit van een veel groter natuurgebied, gezamenlijk meer dan 600 hectare.
Vraag van vandaag: in het Heilig Hart Kapelletje in de Elsakker ligt een gedenksteen. Aan wat herinnert deze steen?
Meebrengen: hapje en drankje voor onderweg, waterdichte wandelschoenen en je Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 10u
Afspraakplaats : 9u15 Omgeving Brasschaat - contacteer Luc of om 10u00 in Meerle - Afspanning De Posthoorn - Kerkstraat 4 - 2328 Meerle
Parkeren kan op het Gemeenteplein, schuin tegenover De Posthoorn.
Aanvangsuur : 10u15
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : LucDB - 0499 14 87 73 - lucdebode@hotmail.com.
 VR 28/07/23 Vleermuizenwandeling en vleermuizen spotten in het Park van Brasschaat  VR 28/07/23 Vleermuizenwandeling en vleermuizen spotten in het Park van Brasschaat
 VR 28/07/23 Vleermuizenwandeling en vleermuizen spotten in het Park van Brasschaat Het nachtelijk leven van de vleermuizen blijft de mensen doorheen de eeuwen fascineren.
Dé vleermuis bestaat niet, er zijn wereldwijd wel 1400 soorten waarvan er zeker zo’n 15 soorten in onze provincie Antwerpen voorkomen.
Welke vleermuizen kunnen we vinden in Brasschaat? Dat komen we te weten tijdens onze zoektocht met bat detectors.
Nu ongeveer, breekt voor veel vleermuizen de paartijd aan. Mannetjes proberen met luid geroep vrouwtjes naar hun verblijfplaats te lokken en met ze te paren. Tot aan de winter proberen de vleermuizen hun vetreserve weer aan te vullen en zoeken hun winterverblijfplaatsen op om in winterslaap te gaan.
Onze gids geeft ons een korte inleiding van enkele laatvliegers die we zien uitvliegen aan de kerk. Verder gaan we, in het park van Brasschaat, zeker nog de gewone en de ruige dwergvleermuis tegenkomen, de laatvlieger en de watervleermuis.
Honden thuis laten a.u.b.!
Nadien kunnen de liefhebbers nog iets gaan drinken in Brasschaat.
Afspraakuur : 20u50
Afspraakplaats : aan de Sint-Antoniuskerk van Brasschaat, Bredabaan 381 Brasschaat waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 21u
Reservatie : € 7 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 30/07/23 Fietsen door de maïs in Limburg vanuit Paal (Beringen) (± 50 km)  ZO 30/07/23 Fietsen door de maïs in Limburg vanuit Paal (Beringen) (± 50 km)
 ZO 30/07/23 Fietsen door de maïs in Limburg vanuit Paal (Beringen) (± 50 km) We maken er een dagje Limburg van, bekend om zijn mooie fietsroutes. We fietsen langs de Paalse Plas, door het avontuurlijke maïsdoolhof en langs de Mijnterril van Heusden-Zolder, door de Vallei van de Zwarte Beek en langs Beringen-Mijn.
We stoppen ook aan Blueberry Fields. Hier kan je het domein bezoeken en de bosbessen zien groeien maar ook de vers geplukte bosbessen eten (in ijs, taart, drankje enz.) in een prachtig decor.

Na de tocht kunnen we nog iets eten/drinken aan de Paalse Plas.
Bij regenweer wordt de tocht verplaatst: contacteer Diane!

Meebrengen: fiets die in orde is + reserve binnenband, picknick voor onderweg, drankje, koekje,...
Afspraakuur : 11u45
Afspraakplaats : Fietscafe Surplas, Holststraat 85, 3583 Paal (Beringen)
Aanvangsuur : 12u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Diane DK - 0485 80 29 86.
 ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem  ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem
 ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem Marc, die al veel voor Oever gegidst heeft, neemt ons mee voor zijn nieuwste wandeling van 2 uur.
Dit jaar viert de Stad Brussel de 130e verjaardag van de Art Nouveau met heel wat activiteiten. Maar ook Antwerpen kent heel wat Art Nouveau. Met deze wandeling verlaten we de geëffende paden zoals de Cogels-Osylei of de Victor Jacobslei en gaan we alternatief wandelen langs prachtige panden ontworpen door Antwerpse architecten. Zo gaan we ontdekken hoe Antwerpse architecten deze Art Nouveau verwerkt hebben in hun ontwerp en maken we kennis met heel wat variatie op hetzelfde thema.
Nadien drinken we samen nog iets.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de inkomhal van het treinstation Berchem in 2600 Berchem waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten