Donderdag 25 mei 2023DO 25/05/23 Theater 'Dag vader' Sam De Graeve CC De Kern Wilrijk AANRADER! OOK NIET-LEDEN!   
 DO 25/05/23 Theater 'Dag vader' Sam De Graeve CC De Kern Wilrijk AANRADER! OOK NIET-LEDEN! DO 25/05/23 Theater 'Dag vader' Sam De Graeve CC De Kern Wilrijk AANRADER! OOK NIET-LEDEN!
 DO 25/05/23 Theater 'Dag vader' Sam De Graeve CC De Kern Wilrijk AANRADER! OOK NIET-LEDEN!NOG 2 PLAATSEN! RESERVEER SNEL VIA PIETER 0478 54 54 54 of pieter@oever.be

Sam De Graeve maakt geestig stuk van brief aan zijn vader: “Ik ben nochtans meer een souffleur dan een speler”
Gentenaar Sam De Graeve had een succesboekje met Dag vader en heeft daar nu een geestige, maar ook roerende theatervoorstelling van gemaakt vol vaderliefde. Van man achter de tv-coulissen is De Graeve uitgegroeid tot een echte speler op scène, bleek bij de première in de Minardschouwburg in Gent.
Bart Moerman, 21/04/23 in Het Nieuwsblad
Sam De Graeve (53) is de man die de eerste tien jaar de vragen bedacht voor De slimste mens ter wereld en er ook de gasten voor aanbracht. Hij schopte het even tot hoofdredacteur van Humo, werd zelfs creatief directeur van Woestijnvis, en besefte plots dat hij eigenlijk geen zin en talent had om baas te spelen en liever iets met boeken wou doen, in plaats van tv-shows maken.
Net op dat moment vertelde zijn vader van (toen) 75 op een familie-etentje dat hij de muur van Hadrianus in Noord-Engeland wou gaan afstappen, 112 kilometer lang. Maar zijn wandelkompaan had afgehaakt en dus zou hij dat alleen doen. Onverantwoord, vond Sams moeder. In een impuls zei die dan maar dat hij met zijn vader zou meegaan – hij had toch ontslag genomen. Inmiddels werkt De Graeve overigens voor de Gentse uitgever Borgerhoff en Lamberigts, voor wie hij een literair fonds uit de grond mag stampen.

Autoritaire kant
Het boekje, en ook de voorstelling, verhaalt over die wandeling door Noord-Engeland. Vader Jan De Graeve was in de vorige eeuw bekend als politiek cartoonist Ian bij Knack en elders, en was een gegeerde gast in tv-spelletjes. Maar thuis ging hij blijkbaar veel ernstiger door het leven: hij was nog van een generatie die aan de autoritaire kant was, en nooit sprak over de dingen die ertoe doen in het leven.
Daarom hoopte Sam De Graeve tijdens die lange wandelingen wél tot diepzinnige gesprekken met zijn vader te komen, en vooral eindelijk de achtergrond te weten te komen van een van zijn grote jeugdtrauma’s. Hoe die verschillende pogingen tot praten verlopen, geeft veel diepgang aan de geestigheid en schijnbare lichtvoetigheid van De Graeves verhaal.
Vijf jaar na hun trip, en na lang broeden over de juiste toon, schreef hij er een succesboekje over: Dag vader. Minard-directrice Nathalie De Neve vroeg hem of hij daar niet een voorstelling uit kon puren. “Impulsief als steeds zei ik prompt ja”, vertelt De Graeve. “Zelfs al besef ik dat eigenlijk meer een souffleur dan een speler ben.”

Monoloog
“Lees gewoon voor uit je boekje, dat zal mooi zijn, suggereerde Raf Walschaerts van Kommilfoo. Maar dat vond ik te gemakkelijk, dus heb ik van nul een nieuwe tekst gemaakt.” Die is De Graeve gaan uittestten in dertig huiskamers, om tot de huidige voorstelling te komen: een geacteerde monoloog.
Natuurlijk voel je daarin dat hij geen geschoold acteur is, maar net dat geeft veel authenticiteit en echtheid aan de voorstelling. Door de vele tests voor een echt publiek slaagt De Graeve er ook doorgaans wonderwel in zijn grapjes juist te timen en te plaatsen. We hebben het wel eens anders geweten op premières.
Speelplezier
Op de eerste try-outs in huiskamers voelde hij zich onwennig, geeft hij toe, maar op den duur begon hij ervan te genieten. En dat speelplezier was ook duidelijk bij de première in Minard. “Sam, je bent van een souffleur een speler geworden”, zei de coach die hij inhuurde hem onlangs. En dat bleek wonderwel te kloppen.
En vader De Graeve? Die zat achteraan op een balkon tijdens de voorstelling. Hij applaudisseerde niet mee, keek onbewogen, zoals vaders van zijn generatie plegen te doen, maar leek achteraf toch even een traan weg te pinken. Wellicht was hij toch trots op zijn zoon?

Na de voorstelling drinken we samen nog iets ter plaatse in de foyer van CC De Kern.
Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : CC De Kern, Kern 18 in 2610 Wilrijk, op de eerste verdieping ter hoogte van de kassa.
Kom zeker op tijd want het zijn niet-genummerde plaatsen!
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : bel of mail snel Pieter (0478 54 54 54 of pieter@oever.be en betaal € 13 ter plaatse!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten