Vrijdag 31 maart 2023Nieuwsbrief week 14 en verder   
 ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids OOK NIET-LEDEN! ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids OOK NIET-LEDEN!
 ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids OOK NIET-LEDEN!NOG MEERDERE PLAATSEN!
Het gemeentehuis van Schaarbeek werd opgetrokken op een plek genaamd "den berg van de krumme trien", toen nog helemaal buiten de stad, nu het Colignonplein. Het gebouw in Italiaans-Vlaamse neorenaissancestijl heeft een 65 meter hoge toren en werd ontworpen door architect Jules Van Ysendyck (1836-1901), die de door de gemeente georganiseerde wedstrijd won. Drijvende kracht achter de bouw van het gemeentehuis was de toenmalige burgemeester van de gemeente, Achille Colignon, naar wie nadien ook het plein waarop het gemeentehuis werd gebouwd, werd vernoemd. De eerste steen werd gelegd op 15 maart 1885, waarop het gebouw op 21 juli 1887 — de nationale feestdag — werd ingehuldigd door koning Leopold II van België.
In de nacht van 16 op 17 april 1911 werd het gebouw gedeeltelijk vernield door een waarschijnlijk met opzet aangestoken brand. Maurice Van Ysendyck, zoon van de eerste architect, werd belast met de wederopbouw, die aanving in 1912 en duurde tot 1915. Hij gebruikte de plannen van zijn vader en bouwde de U-vorm toe met een uitbreiding in Italiaanse neogotiek. Hoewel het gemeentehuis al opnieuw in gebruik werd genomen op 1 oktober 1915, was het pas na de Eerste Wereldoorlog in 1919 dat, in aanwezigheid van koning Albert I en koningin Astrid, de plechtige inhuldiging kon plaatsvinden.
Het gemeentehuis werd op 13 april 1995 bij Koninklijk Besluit geklasseerd als onroerend erfgoed.
Nadien bezoeken we één van de eerste pareltjes van Victor Horta. In 1893 was Horta 32 jaar oud: na zijn stage bij Alphonse Balat, enkele huizen in Gent en talrijke andere projecten vraagt zijn logevriend Eugène Autrique, ingenieur bij Solvay, hem om een huis voor hem te ontwerpen. De wensen van Autrique waren eenvoudig: “geen enkele luxe, geen enkele extravagantie: een bewoonbaar souterrain, een waardige vestibule en trappenhuis, de salon en de eetkamer prettig samen, een eerste etage met bad en toilet (nog niet gebruikelijk in die periode) en een tweede mansardeverdieping voor kinderen en personeel” (V. Horta, Memoires, p. 31).
Dit wordt het eerste grote herenhuis dat Victor Horta maakt.
De prijs omvat de bijdrage voor de 2 gidsen. Heb je geen Museumpass, dan betaal je er ter plaatse nog de toegang tot het Autrique huis € 5 bij.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 14u45 aan de ingang van het Gemeentehuis van Schaarbeek, Colignonplein 1030 Schaarbeek waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Indien je van de carpooling wil genieten, laat dan nog snel aan Nicole (nicole@oever.be) weten of je als passagier of als chauffeur naar Oud Berchem Kerk komt.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : bel of mail snel Pieter (0478 54 54 54 of pieter@oever.be) en betaal € 18 ter plaatse!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 02/04/23 Een dagje in Lier en omgeving. Reservatie via Luc VDW ZO 02/04/23 Een dagje in Lier en omgeving. Reservatie via Luc VDW
 ZO 02/04/23 Een dagje in Lier en omgeving. Reservatie via Luc VDWLier is niet groot, maar ook niet klein met 37.000 inwoners, samen met de deelgemeente Koningshooikt (autobussen Van Hool). Lier ligt aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Lier wordt “de Poort der Kempen” genoemd en Lierenaars hebben als bijnaam de “schapenkoppen” omdat ze ooit een schapenmarkt verkozen boven een universiteit.
Lier kende een grote bloei in de 14de en 15de eeuw dankzij de lakennijverheid en het privilege van de veemarkt. In 1496 vond er het huwelijk plaats tussen Filips de Schone en Johanna van Castilië. Dit was een ongezien evenement voor die tijd. Een Spaanse koningin die vanuit Spanje naar de Nederlanden kwam om er te trouwen. Deze plechtigheid geschiedde in de Sint-Gummaruskerk (de peperbus).
Lier heeft binnen de wallen veel burgerlijke en religieuze bezienswaardigheden. Als je alles tot in de details wil bewonderen, heb je ettelijke dagen nodig.
Het culinaire van Lier mag er ook zijn, dit bewijst de uitgebreide horeca in al zijn uitingen.
We maken eerst een korte verkenning van een gedeelte van de binnenstad. Op de middag nemen we een korte hap in een gekend eethuis (uitgebreide kaart) aan de Grote Markt. Nadien vervolgen we onze tocht in een ander stadsdeel en maken een wandeling door het groen en langs het water naar de jachthaven van Emblem, waar we een tussenstop nemen op een historisch schip. Nadien vervolgen we onze weg langs het Netekanaal naar de samenvloeiing van de twee Neten, en bezoeken we de omgeving van de oude Sionskazerne, de historische normaalschool en enkele belangrijke kerken en kapellen. Tot slot komen we aan op het Zimmerplein (met de toren) waar we nog iets kunnen eten/drinken. Totale wandelafstand: 10 km.
Deze activiteit is niet opsplitsbaar.
Gelieve tijdig in te schrijven bij Luc VDW, de organisator, ten laatste op zaterdagavond 20u, om je plaats in het restaurant te reserveren. Vol = vol!

Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Leopoldplein, NMBS-station, grote gratis parking in nabije Tramweglei
Aanvangsuur : 11u
Info en organisator: Luc VDW - 0477 93 52 94 - luc.van.den.weygaert@telenet.be.
Max. personen : 20
 DI 04/04/23 Dinsdagavondfilm Godland (Hlynur Pálmason) 4**** CARTOON'S Antwerpen  DI 04/04/23 Dinsdagavondfilm Godland (Hlynur Pálmason) 4**** CARTOON'S Antwerpen
 DI 04/04/23 Dinsdagavondfilm Godland (Hlynur Pálmason) 4**** CARTOON'S Antwerpen Geen God te bespeuren in onverbiddelijk Godland
Ruben Aerts, DS 22/03/2023
De IJslandse regisseur Hlynur Pálmason vond in een kistje met zeven glasplaatfoto’s inspiratie voor het verhaal van een jonge Deense priester en zijn barre survival door IJsland – of dat fabeltje spelde hij de acteurs en producenten aanvankelijk toch op de mouw.
Godland is niet het zoveelste patserige avontuur, wel is het onverbiddelijke cinema. Mystiek en zinnenprikkelend. De titel ten spijt is God in geen velden of bossen te bespeuren. Vaker nog dan IJslanders, zal ­Lucas, de uitverkorene, zichzelf tegen­komen.
We schrijven eind 19de eeuw. ­Lucas, zoals de devote jongeman heet, is uitgezonden om toe te zien op de bouw van een lutherse kerk. Een boot had de Deen ter plekke kunnen afzetten, maar liever stapt hij aan land ter hoogte van de oostkust, om van daaruit naar het dorpje in het westen te trekken. ‘Ik wil het landschap zien, de bevolking ontmoeten.’ Niet zomaar zeult hij een camera met zich mee: hij wil die bevolking ook vereeuwigen. Maar mens en natuur blijken weerbarstig en norser dan verwacht, ondervindt hij op zijn tocht.
Vier jaar na A white, white day geeft de cineast de ruwe schoonheid van zijn vaderland opnieuw een rol. Evenveel gaat Godland over wat speelt ­tussen Denemarken en IJsland, dat ­destijds nog onder de Deense kroon viel. Bij voorbaat zet dat ontmoetingen onder spanning.
Het vierkante beeldformaat beperkt je blikveld, zoals ook deze priester, soms met oogkleppen op, naar de wereld lijkt te kijken. ­Elliott Crosset Hove zet Lucas neer als onbeholpen, wereldvreemd en naïef. Een zoekende, tere ziel in een al even broos harnas, dat als een ­rode lap werkt op alfamannen. Zeker wanneer die hem niet begrijpen. Godland heeft soms iets dreigends, versterkt door dat prangende kader. Ondanks het weidse landschap botst de priester op grenzen. Loopt deze intense trip finaal noodlottig af? De hoornklanken beloven weinig goeds.
Een film om te ervaren!

Van Hlynur Pálmason en met Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Hilmar Guðjónsson
Duur: 143min.
Afspraakuur : 19u25
Afspraakplaats : aan de kassa van Cartoon's, Kaasstraat 4-6 Antwerpen.
Wegwijzer : door het feit dat de Cartoon’s gelegen is aan de Kaasstraat nabij het Stadhuis en de Grote Markt, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Je kan parkeren langs de kaaien.
Aanvangsuur : 19u45
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
Wegwijzer : Cartoon's Cinema
url Klik hier voor meer info
 VR 07/04/23 Praatcafé Mortsel VR 07/04/23 Praatcafé Mortsel
 VR 07/04/23 Praatcafé MortselWil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat? Kom gerust even langs in Sportcentrum TC Blauwe Regen in Mortsel tussen 20 en 21u. om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Eén van onze medewerkers zal je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Alle Oeverleden zijn ook welkom tussen 20u en 24u om bij te praten.
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel. INGANG via het Sportcentrum en niet via de winterbar!
Aanvang : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be
Wegwijzer : Sportcentrum Blauwe Regen
url Klik hier voor meer info
 ZA 08/04 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe-Westerschelde OOK NIET-LEDEN! ZA 08/04 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe-Westerschelde OOK NIET-LEDEN!
 ZA 08/04 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe-Westerschelde OOK NIET-LEDEN!Een excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe is voor velen een onvergetelijke ervaring en vandaag hebben we eindelijk de gelegenheid dit fascinerende en uitzonderlijke domein onder leiding van een gids te bezoeken. Er is een wachttijd van meer dan 1 jaar hiervoor!
In dit 36 km² grote oerlandschap zullen we een voor Nederland en België uniek wildernisgevoel ervaren. Deskundige gidsen nemen ons mee in het niet vrij toegankelijke deel van het natuurreservaat. Zij laten ons kennis maken met de rijke natuur en geschiedenis van het grootste brakwaterschor van Europa. Hoogtepunten van de excursie kunnen o.a. zijn: borrelende zoetwaterbronnen, het zien van een vliegende deur (zeearend), ervaring opdoen met drijfzand, sporen van de buitendijkse schapenhouderij zien en natuurlijk de vele bijzondere panorama’s.
Met Oever nemen we, voor de eerste keer, deel aan de excursie Saeftinghe tot aan de Schelde.
Dit is een lange tocht van minimaal 5 tot 6 uur naar de boorden van de Westerschelde met zijn zandstranden en turfbanken. Op de turfbanken zijn onder meer sporen te vinden van vervening, van boomgroei en van boormossels. Er leven brakwaterpokken en zeemos (een holtedier verwant aan het koraaldiertje). Met enig geluk zijn er zeehonden te spotten. Voor deze tocht zijn een goede wandelconditie en uithoudingsvermogen noodzakelijk.
De deelnemers worden geacht om tijdens de tocht in groep te blijven. Uitzwermen of op afstand van de groep lopen is niet toegestaan. Het achterlaten van afval, etensresten of andere materialen in het gebied is uiteraard niet toegestaan. Roken is verboden.
Draag aan het weer aangepaste kleding en hou er rekening mee dat je kleren vuil zullen worden. Neem propere en droge kleding en schoeisel mee voor na de tocht. Er is een beperkte omkleedmogelijkheid.
Draag bij voorkeur goed passende hoge laarzen of stevige, goed aan te snoeren schoenen. De gids kan beslissen of bepaald schoeisel voldoet en een deelnemer weigeren indien dit niet het geval is.
Deelname op blote voeten, aftapen van de laarzen en het dragen van een waadpak is niet toegestaan.
Een wandelstok is aan te bevelen. Deze zijn tegen € 2 ook te huur in het bezoekerscentrum.
Neem ook zeker versnaperingen, voldoende drank en een PICKNICK mee!
Honden zijn niet toegelaten!
De wandeling duurt 5-6 uren.
Afspraakuur : 8u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 8u45 aan het bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4 NL4568 PW Nieuw Namen. Graag uiterlijk op DI 04/04 aan Nicole (nicole@oever.be) laten weten of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. Laat ook iets weten indien je rechtstreeks rijdt!
Aanvangsuur : 9u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 09/04/23 Bezoek aan Villa Empain Brussel NOG MAAR 3 PLAATSEN! RESERVEER SNEL! ZO 09/04/23 Bezoek aan Villa Empain Brussel NOG MAAR 3 PLAATSEN! RESERVEER SNEL!
 ZO 09/04/23 Bezoek aan Villa Empain Brussel NOG MAAR 3 PLAATSEN! RESERVEER SNEL!De Villa Empain is uitgegroeid tot een belangrijke culturele trekpleister in Brussel. Ze is een knap staaltje art-deco architectuur, gebouwd aan het begin van de jaren 1930 door architect Michel Polak, op vraag van baron Louis Empain. De Villa diende achtereenvolgend als privéwoning, museum, ambassade van de USSR en zetel van de Luxemburgse tv-zender RTL. Daarna raakte het gebouw verwaarloosd, beschadigd en werd het zelfs deels vernield. Aan het begin van de jaren 1980 bevond het zich in een erbarmelijke staat. In 2006 besliste de Boghossianstichting de Villa aan te kopen en werd begonnen met een grondige restauratie, die vier jaar in beslag zou nemen. De minutieuze restauratie was een complex en delicaat project. Ze werd uitgevoerd met respect voor de geschiedenis van het gebouw en werd zelfs door de Europese Unie bekroond met de Europa Nostraprijs. De Villa Empain opende haar deuren in 2010 als Centrum voor Kunst en Dialoog tussen Ooosterse en Westerse culturen.
We bezoeken deze parel met een gids.
De prijs omvat de bijdrage voor de gids. De toegang is gratis met een Museumpass. Zonder Museumpass betaal je ter plaatse de toegang van € 12 of € 8 (65+) .
Je kan voordelig sporen naar Brussel.
Openbaar vervoer:
Met de tram: Tram 25 – Tram 8 (halte Solbosch)
Met de bus: Bus 71 (halte ULB) – TEC 366 (halte ULB)
Indien je wil carpoolen vanuit Oud Berchem Kerk, is het vertrek daar om 12u30. De carpooling is enkel mogelijk indien er voldoende chauffeurs zijn. Laat ten laatste op WOE 05/04 aan Nicole (nicole@oever.be) weten of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt om te carpoolen!
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67 1050 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie voor de gids : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 14/04/23 Avondje gezelschapsspelen Lier VR 14/04/23 Avondje gezelschapsspelen Lier
 VR 14/04/23 Avondje gezelschapsspelen LierOmdat gezelschapsspelen nu eenmaal leuker zijn met meer dan 1 persoon, komen wij bijeen in De Refuge te Lier.
Meebrengen : minstens 1 gezelschapsspel
Afspraakplaats : Café De Refuge, Zimmerplein 12 te 2500 Lier
Afspraakuur : 19u, aanvang 19u15
Info : Lieve J - 0473 28 43 89 - godelieva.jacobs64@gmail.com of Marc Van Doninck - 0473 52 42 30
 ZA 15/04/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZA 15/04/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 15/04/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! De vorige party's in DIXIES kende een enorm groot succes en iedereen was super enthousiast!
Vanavond staat DJ Jan V achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Jan V.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 20 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Deuren : 22u
Einde : 4u
Afspraakplaats : DIXIES, Pauwelslei 18 2930 Brasschaat.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.

Waag je kans om een vrijkaart te winnen voor deze party via onderstaande link!
url Klik hier voor meer info
 DO 20/04/23 Bezoek Amarylliskwekerij Loenhout OOK NIET-LEDEN! DO 20/04/23 Bezoek Amarylliskwekerij Loenhout OOK NIET-LEDEN!
 DO 20/04/23 Bezoek Amarylliskwekerij Loenhout OOK NIET-LEDEN!We worden ontvangen in de splinternieuwe ontvangstruimte middenin een tropische binnentuin met vijver.
Daarna neemt de gids ons mee op verhaal doorheen de geschiedenis, legt ons alles uit over de machines en bekijken we het ganse kweekproces. Halverwege is er koffie/thee en gebak voorzien. Je kan dan amaryllissen bestellen die op het einde van de rondleiding zullen klaarliggen. Er is zeker geen aankoopverplichting.
De rondleiding duurt 3 uur.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de ontvangstruimte van de kwekerij, Leiweg 20 2990 Loenhout. Met het openbaar vervoer is de kwekerij moeilijk bereikbaar. Diegenen die geen wagen hebben, kunnen meerijden (carpooling onder voorbehoud van voldoende chauffeurs!) vanaf de grote parking aan de Kerkelei, naast de Kerk van Maria-ter-Heide. Bus 640 stopt net voor de kerk, Bredabaan 1047, Maria-ter-Heide. Het vertrek is daar om 13u15 stipt. Stuur uiterlijk op DI 25/04 naar Nicole een mail (nicole@oever.be) als je wil carpoolen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 29/04/23 Concert Het Requiem van Verdi Antwerpen  ZA 29/04/23 Concert Het Requiem van Verdi Antwerpen
 ZA 29/04/23 Concert Het Requiem van Verdi Antwerpen Groot was ieders verbazing toen het Italiaanse operagenie Giuseppe Verdi zijn publiek plots een requiem voorschotelde. Zijn monumentale Messa da Requiem hoort dan ook niet zomaar thuis in het traditionele rijtje van dodenmissen. Als religieus skepticus spreekt Verdi ook in dit werk eerder de taal van het theater dan die van de kerk. Toch is het resultaat Verdi pur sang: het Dies Irae en Rex Tremendae zijn zinderende brokken energie, de vier solisten zorgen voor enkele intieme passages en het hele werk dooft langzaam uit in een toon van nijpende vertwijfeling. Zelfs in zijn opera’s doorkruiste Verdi nooit zo’n breed emotioneel spectrum op zo weinig pagina’s. Philippe Herreweghe laat koor en orkest schitteren in een van de grote favorieten uit het koorrepertoire.
Philippe Herreweghe dirigent
Eleanor Lyons sopraan
Sophie Harmsen mezzosopraan
Ilker Arcayürek tenor
Tareq Nazmi basbariton
Collegium Vocale Gent koor
Groot was ieders verbazing toen het Italiaanse operagenie Giuseppe Verdi zijn publiek plots een requiem voorschotelde. Zijn monumentale Messa da Requiem hoort dan ook niet zomaar thuis in het traditionele rijtje van dodenmissen. Als religieus skepticus spreekt Verdi ook in dit werk eerder de taal van het theater dan die van de kerk. Toch is het resultaat Verdi pur sang: het Dies Irae en Rex Tremendae zijn zinderende brokken energie, de vier solisten zorgen voor enkele intieme passages en het hele werk dooft langzaam uit in een toon van nijpende vertwijfeling. Zelfs in zijn opera’s doorkruiste Verdi nooit zo’n breed emotioneel spectrum op zo weinig pagina’s. Philippe Herreweghe laat koor en orkest schitteren in een van de grote favorieten uit het koorrepertoire.
We hebben uitstekende plaatsen.
De normale prijs van de tickets is € 57.60.
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de inkom van de Koningin Elisabethzaal, Astridplein 26 in 2018 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 45,60 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 30/04/23 Bezoek aan de Hollandse Synagoge (Shomre Hadas) Antwerpen  ZO 30/04/23 Bezoek aan de Hollandse Synagoge (Shomre Hadas) Antwerpen
 ZO 30/04/23 Bezoek aan de Hollandse Synagoge (Shomre Hadas) Antwerpen Vandaag gaan we de pas gerenoveerde synagoge in de Bouwmeesterstraat bezoeken in gezelschap van Naftuli Pollak. De Hollandse Synagoge is een pareltje van Oriëntaalse bouwkunst.
Het is uitzonderlijk dat we hier toegang toe krijgen.
De Hollandse Synagoge is een synagoge van de joodse gemeente Shomre Hadas te Antwerpen. Deze bevindt zich aan de Bouwmeestersstraat 7 in de wijk "‘t Zuid". De Shomre Hadas of Israëlitische Gemeenschap Shomré Hadat is de grootste van drie orthodox-joodse gemeenten in Antwerpen en is iets moderner dan de charedische gemeente Machsike Hadas. De woorden Shomre Hadas zijn Hebreeuws, en betekenen "Bewakers van het Geloof".
De Hollandse Synagoge wordt zo genoemd omdat ze gefinancierd werd door afstammelingen van joodse immigranten uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830). Het was de eerste grote synagoge in de stad, ontworpen door de architecten Joseph Hertogs (1861-1930) en Ernest Stordiau (1855-1937). Hertogs ontwierp ook de protestantse Christuskerk uit 1893 in de Bexstraat en het Museum Ridder Smidt van Gelder aan de Belgiëlei. De synagoge werd ingewijd op 7 september 1893, aan de vooravond van Rosj Hasjana (het Joodse Nieuwjaar) en was de eerste grote synagoge in de stad Antwerpen.
Een andere synagoge van de Shomre Hadas is de Romi Goldmuntz-synagoge op de hoek van de Van den Nestlei en de Oostenstraat. Deze werd gebouwd in 1928.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : voor de Hollandse Synagoge in de Bouwmeesterstraat waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 30/04/23 Bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken Brussel  ZO 30/04/23 Bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken Brussel
 ZO 30/04/23 Bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken Brussel In de 19de eeuw gaf de vooruitgang van de bouwtechnieken en vooral de combinatie van metaal en glas als bouwmateriaal, gestalte aan een nieuw soort gebouw: de serre.
In 1873 ontwierp architect Alphonse Balat voor Koning Leopold II een serrecomplex dat aansloot bij het in klassieke stijl gebouwde Kasteel te Laken. De serres kregen het silhouet van een glazen stad ingeplant in een heuvelend parklandschap.
De monumentale paviljoenen, de glaskoepels, de lange gaanderijen die als overdekte straten het terrein doorsnijden, betekenen meer dan een gewoon verhaal over een exotische plantentuin of over de constructieve toepassingen van ijzer en glas, en van een bouwprogramma dat "ideaal glaspaleis" heet.
De Koninklijke Serres zijn het resultaat van de talrijke gesprekken, brieven, schetsen, voorstudies en ontwerpen uitgewisseld tussen architect Alphonse Balat en Koning Leopold II. Maar ze zijn vooral de inspiratiebron van de toenmalige nieuwe Belgische architectuur. Samen met de Art Nouveau werden zij over de hele wereld bekend.
Vroeger waren er verschillende serrecomplexen van dit kaliber, doch momenteel is onze Koninklijke Serre van Laken de enige die overgebleven is. Dagelijks werken er 48 mensen voor het onderhoud.
De huidige plantencollectie van de Koninklijke Serres heeft op drie wijzen een uitzonderlijke waarde:
1)De collectie bevat nog een aantal planten die tot de originele beplanting door Koning Leopold II aangebracht werden.
2)De huidige beplanting beantwoordt in haar geheel nog aan de geest waarin de originele beplantingen werden opgevat.
3)De Koninklijke Serres bevatten ten slotte nog vele uiterst zeldzame en waardevolle planten.
Na het bezoek aan de serres zoeken we nog een plekje om samen iets te drinken.
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : aan Oud Berchem Kerk voor carpooling (laat aan Nicole (nicole@oever.be) weten of je als passagier of als chauffeur langs Oud Berchem Kerk komt!) of om 14u15 aan het monument van de Dynastie op de parking over het kasteel van Laken, Koninklijke Parklaan.
Aanvangsuur : 14u30
Reservatie : € 5 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 17/06/23 Oeverbarbecue MIXED GRILL + party Oelegem BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER GELDIG!  ZA 17/06/23 Oeverbarbecue MIXED GRILL + party Oelegem BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER GELDIG!
 ZA 17/06/23 Oeverbarbecue MIXED GRILL + party Oelegem BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER GELDIG! Onze jaarlijkse BBQ is terug en nu beter dan ooit tevoren!!
Vorig jaar gingen we in zee met een nieuwe traiteur. Iedereen was zo in de wolken, dat we dit jaar met dezelfde mensen gaan werken.
We opteren voor de formule MIXED GRILL en er is keuze uit 5 verschillende soorten vlees (Kip cajun, Koreaanse buikspekspies, Hamburger, Ossenhaaspuntjes, Varkenshaasspies) en 2 soorten vis verdeeld in kleine porties zodat iedereen van alles kan proeven.
Iedereen kan dus 100 % genieten!
Er is ook een lekker en gezond groentebuffet met aardappelsla, pastasla, wortelsla, komkommers, slamix, tomaten natuur & tomaten bieslook, eieren, maïs, American koolsla.
De sausjes (look, curry, cocktail, tartaar, mayonaise, BBQ saus) en broodjes maken de BBQ compleet. En uiteraard past er ook nog een aardappel in de schil bij!
Voor de vegetariërs onder jullie voorziet de traiteur een alternatief.

Indien je vegetariër bent, graag vermelding op je overschrijving!

De deelnemers zijn welkom vanaf 18u en bij het binnenkomen krijgt iedereen 1 jeton voor een fris aperitiefje.
Na het aperitiefje, genieten we vanaf 19u30 van de overvloedige MIXED GRILL barbecue.
Na de BBQ speelt DJ Michel ons allemaal de dansvloer op!
In de prijs van € 27 is ook de party inbegrepen!

Vanaf 01/05 kunnen ook niet-leden inschrijven voor de BBQ + party maar zij betalen dan wel € 32 en vermelden hun mailadres en gsm-nummer op de overschrijving!

BBQ + fuif zijn 1 pakket! Alleen naar de party komen, kan niet!
PS: Snel inschrijven is de boodschap want elk jaar is de BBQ volzet!
Afspraakuur : vanaf 18u
Afspraakplaats : Parochiezaal Oelegem - Venusstraat 10 te 2520 Oelegem.
Aanvangsuur : 19u30
Reservatie : € 27 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 130
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenVR 31/03/23
Oevercafé Mortsel
Koningin Elisabethzaal, rondleiding achter de schermen Antwerpen VOLZET

De Johannespassie van Bach Antwerpen VOLZET

ZA 01/04/23
Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids OOK NIET-LEDEN!

ZO 02/04/23
Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)
Een dagje in Lier en omgeving. Reservatie via Luc VDW

DI 04/04/23
Dinsdagavondfilm Godland (Hlynur Pálmason) 4**** CARTOON'S Antwerpen

VR 07/04/23
Praatcafé Mortsel

ZA 08/04/23
Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde. OOK NIET-LEDEN!

ZO 09/04/23
Bezoek aan Villa Empain Brussel

MA 10/04/23
Stadswandeling Antwerpen Zuid VOLZET!
Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km)
Fietstocht in Noord Brabant – Loonse en Drunense Duinen – Kampina te Oisterwijk (NL) (68,4 km)

VR 14/04/23
Oevercafé Mortsel

Avondje gezelschapsspelen Lier

ZA 15/04/23
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 16/04/23
Belle Epoque wandeling Boechout VOLZET!

DO 20/04/23
Sauna Espace, Kalmthout
Bezoek Amarylliskwekerij Loenhout OOK NIET-LEDEN!

VR 21/04/23
Praatcafé Mortsel

ZO 23/04/23
Mooie landelijke fietstocht richting Herdersem en Opwijk (± 74 km)

VR 28/04/23
Oevercafé Mortsel

Theater Geen kersentuin CC De Kern Wilrijk VOLZET!

ZA 29/04/23
Het Requiem van Verdi Antwerpen

ZO 30/04
Bezoek aan de Hollandse Synagoge (Shomre Hadas) Antwerpen
Bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken Brussel

...
...

ZA 17/06/23
Oeverbarbecue MIXED GRILL + party Oelegem BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER GELDIG!


url Klik hier voor meer info