Donderdag 30 maart 2023Hemelvaartsweekend in Texel (NL) van DO 18/05 tot ZO 21/05 of MA 22/05/2023 Enkel Oeverleden!   
 Hemelvaartsweekend in Texel (NL) van DO 18/05 tot ZO 21/05 of MA 22/05/2023 Enkel Oeverleden! Hemelvaartsweekend in Texel (NL) van DO 18/05 tot ZO 21/05 of MA 22/05/2023 Enkel Oeverleden!
 Hemelvaartsweekend in Texel (NL) van DO 18/05 tot ZO 21/05 of MA 22/05/2023 Enkel Oeverleden!Om te kunnen reserveren voor dit weekend, moet je nog wachten tot MA 03/04 om 19u. Dan verneem je via een tweede Nieuwsflash en via onze website welk voorschot je moet overschrijven op rekening BE17 9730 2679 0121 van Oever weekends & vakanties om te kunnen reserveren. Aangezien de nieuwsbrieven niet altijd op hetzelfde moment toekomen bij jullie, raden we jullie aan om op MA 03/04 de Nieuwsbrief om 19u te openen op de voorpagina van onze website www.oever.be. Je kan ook om 19u inloggen als lid en zo de weekends en vakanties raadplegen.
Welkom in het mooiste natuurgebied van Nederland: het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

Tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken ligt een belangrijk natuurgebied dat uniek is in de wereld. De Waddenzee is een wereld op zich, een wereld met twee gezichten, om en om geregeerd door eb en vloed, door zand en water. Ongeveer vijftig eilanden beschermen als parels aan een ketting de ondiepe Waddenzee. De ketting begint met de vijf Nederlandse Waddeneilanden, parels met elk een eigen sfeer en karakter.
Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland is gemiddeld 8 km breed en 20 km lang en heeft daarmee een oppervlakte van ongeveer 170 km². Texel beschikt ook over 30 kilometer strand.
Op Texel kun je van alles zien en doen. Van heerlijk tot rust komen in de natuur tot en met sportieve activiteiten zoals wandelen, wadlopen en fietsen. Op de fiets zijn prachtige binnendoor routes. Texel is niet voor niks met 140 kilometer fietspad hèt Fietseiland bij uitstek van Nederland!
Tijdens dit verlengd Hemelvaartsweekend ervaren we het echte eilandgevoel op Texel!
We fietsen over de leukste routes, we gaan wandelen met een gids in De Slufter, we brengen een bezoek aan een schapenboer en we genieten er van lokale producten en… als slaapplek kiezen we voor een groot, mooi luxueus huis waar rekening gehouden wordt met het klimaat.
 Verblijf Verblijf
 VerblijfWe verblijven vlakbij het centraal gelegen Den Burg in landgoed Nieuw Leven Texel Natuurlijk Genieten met royale en luxe villa’s op een heerlijk terrein met een adembenemend uitzicht.
Voor Oever beschikken we over een 24 persoonsvilla.
• Oppervlakte circa 500 m²
• 12 tweepersoons slaapkamers met eigen luxe badkamer met wellnessdouche en toilet, ruime kastenwand (hang en leg), twee éénpersoons boxspring (opgemaakt), 1 handdoeken set per persoon en een flatscreen tv
• 2 heerlijke wellness badkamers met ligbad/whirlpool en sauna
• Grote landelijke leefkeuken
• Woonkamer met gezellige openhaard/houtkachel
• Een diepe tuin met adembenemend uitzicht over het Texelse landschap
• Gratis snel Wi-Fi met onbeperkt datagebruik
• Centraal op het landgoed ligt een prachtige natuur zwemvijver met een ruim zwemgedeelte, bereikbaar via een fraaie hardhouten steiger met zwemtrap.
• Een heerlijke wandeltuin (± 1 hectare), aansluitend op de prachtige boeren wandelroute 'De Hal'
• Op zaterdag en zondag ochtend is er een naloop van de schoonmaak in de gemeenschappelijke ruimte.
• Er staat onbeperkt koffie/thee, munt water en fruit en bij aankomst bakkerskoekjes.
 Nieuw Leven is een echt familiebedrijf waar al sinds 1965 groepen kunnen overnachten. In het voorjaar van 2018 is de groepsaccommodatie geheel nieuwgebouwd, waarbij de focus is gelegd op duurzaamheid, rust, ruimte en natuur.
Landgoed Nieuw Leven Texel is de meest duurzame accommodatie in Europa. Qua energievoorziening is de accommodatie Nieuw Leven volledig zelfstandig. Een uniek project in Europa op deze schaal en in deze sector. Volledig zelfstandig wil zeggen: geen gas- en stroomaansluiting. Bovendien wordt er een waterbesparing van maar liefst 75% gerealiseerd!
Landgoed Nieuw Leven Texel verhuurt diverse soorten (elektrische) fietsen en mountainbikes.
Huur fiets 7 versnellingen: € 12 voor 1 dag, € 22 voor 2 dagen, € 28 voor 3 dagen.
Huur elektrische fiets: € 24 voor 1 dag, € 44 voor 2 dagen, € 60 voor 3 dagen.
Er is een oplaadplek voor elektrische fietsen en op de parkeerplaatsen zijn laadstations om elektronische auto’s op te laden.
HONDEN ZIJN NIET TOEGELATEN, NIET IN DE VILLA EN OOK NIET OP HET HELE DOMEIN!
 Hoe ziet het weekend er uit? (programma onder voorbehoud) Hoe ziet het weekend er uit? (programma onder voorbehoud)
 Hoe ziet het weekend er uit? (programma onder voorbehoud)Donderdag: je wordt verwacht vanaf 11u30 en bij aankomst plaats je je bagage op je kamer. Dan is het tijd om kennis te maken met de groep bij een koffietje of thee met een koekje.
Daarna lunchen of picknicken we met ons zelf meegebracht lunchpakket. Oever zorgt voor water en frisdrank en misschien ook wel voor een biertje. Koffie en thee zijn ook aanwezig.
Nog even samen genieten en om 15u45 worden we allemaal verwacht voor een prachtige gegidste wandeling in Natuurgebied De Slufter.
De Slufter-excursie is een tripje door een zoutwater-kweldergebied. Het sluftergebied staat in direct contact met de Noordzee en daardoor vind je hier zoutwater flora en fauna. Een beetje vergelijkbaar met het wad!
De gids vertelt over het leven in de zoutwater kreekjes en over de zoutwaterplantjes die er groeien.
Er wordt gevist in de kreekjes en we trekken dwars door de natuur terwijl de gids vertelt over het gebied en over alles wat we tegenkomen.
Eén van Texels mooiste gebieden! En het grootste zoutwater-kweldergebied van Noord-Europa!
Duur van de wandeling: ongeveer 2 uur. Laarzen krijg je ter plaatse.
Om 19u klinken we in onze villa op het weekend met een glaasje cava gevolgd door heerlijk stokbrood, een kaasbuffet, home made krabsla en kip curry, wijn, bier, water, frisdrank, koffie, thee, ... en we maken de afspraken voor vrijdag.
 Vrijdag: na het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar voor een wandeling of fietstocht.
Indien je niet meewandelt of meefietst, kun je ook één of meerdere bezienswaardigheden op Texel bezoeken.
Terug in onze villa, kunnen we ons opfrissen en nagenieten met een glaasje cava gevolgd door een heerlijke BBQ met vlees uit Texel.
Na het avondeten maken we de afspraken voor zaterdag.

Zaterdag: na het ontbijt, maken we ons klaar voor een bezoekje aan het schapenbedrijf De Waddel.
Schapenbedrijf De Waddel is gelegen in het oeroude Hoge Berggebied op Texel. Zij werken natuur-inclusief en zoveel mogelijk circulair, met respect voor mens, dier, natuur, bodem en omgeving. Hun kudde bestaat uit 400 ooien.

De Waddel en het omliggende landschap hebben een rijke geschiedenis. De boerderij is een monumentale stolp uit 1625. Op het bedrijf hebben door de eeuwen heen altijd schapen gelopen. In de stolp werd van oudsher al schapenkaas gemaakt en deze traditie wordt met veel plezier voortgezet.
Van mei tot oktober melken ze in De Waddel ongeveer 150 ooien. Van de melk maken ze traditionele Texelse schapenkaas.

De oude schapenfokkerij is gericht op Texelse schapen met een goede kuddegeest en goede moedereigenschappen. De dieren zijn robuust en zijn uitstekend bestand tegen de soms ruige weersomstandigheden op het eiland. De Texelaar is befaamd om haar prima karkaskwaliteit. In een deel van de moeders zit een snufje Fries bloed, voor een goede melkproductie. Al de lammeren worden tussen februari en april geboren. Ze lopen met hun moeders tussen de tuinwallen op en rondom de Hoge Berg, een oeroud schapengebied.
De weides staan vol met verschillende grassen en kruiden. Die houden de dieren gezond. Nadat de eerste lammeren zijn gespeend, wordt er vanaf mei weer gemolken en kaas gemaakt.
 Van 10u30 tot 11u30 worden we ontvangen in de schapenstal op het erf van het schapenbedrijf De Waddel. We krijgen naast koffie en thee een proeverij van Waddelproducten. Tijdens de proeverij vertelt Jan-Willem Bakker vol passie over het gebied, de boerderij uit 1625 en hun manier van werken. We komen normaal langs de kraamkamer. We zien waar de schapen worden gemolken en hoe de kaas wordt gemaakt. We komen van alles te weten over de werkzaamheden van een schapenboer en kruipen even zelf in de huid van een Texels schaap. In het voorjaar en in de vroege zomer barst het van de jonge dieren!
Aansluitend voorziet hij voor ons een wandeling door het gebied. Zij hebben twee leuke routes, één van 3 en één van 5 km. We krijgen een routeboekje met info mee. We lopen dwars door het landschap, over onverharde paden. Het is prachtig en overal lopen schapen met lammeren.

We zoeken zeker een leuke plek om te lunchen.
Om 15u zijn we zeker terug in onze villa. Misschien is er dan nog wel tijd voor een bezoekje aan De Burg met een koffietje op een zonovergoten terras of voor een korte fietstocht.
’s Avonds volgt er, na een glaasje cava een lekkere maaltijd.
Na het avondeten maken we de afspraken voor zondag.
 Zondag: na het ontbijt, maken we ons lunchpakket en vertrekken we voor een wandeling of fietstocht. Indien je niet meewandelt of meefietst, kun je ook één of meerdere bezienswaardigheden op Texel bezoeken.
Rond 16u ronden we het weekend af en passeren we even langs Pieter om de kosten van het weekend (alle maaltijden vanaf donderdagavond tot en met zondagmiddag en alle dranken vanaf donderdagmiddag tot en met zondagnamiddag) te regelen.
Je kan ook tot maandag blijven!
's Avonds gaan we eten in een restaurant in De Burg. Vermeld op je overschrijving ZO RESTO indien je zondag mee gaat eten.

Maandag: na het ontbijt, pakken we onze bagage om huiswaarts te keren. De kamers moeten vrij zijn om 10u. Er kan ook nog gefietst en gewandeld worden.
 Prijs en reservatie Prijs en reservatie
 Prijs en reservatiePrijs: € 365 voor 3 of 4 overnachtingen – gezelligheid.
Niet inbegrepen:
• Carpooling
• De veerboot Den Helder – Texel retour: € 26 (heenreis op di, woe of do). De prijs van het retourticketje wordt onder de chauffeur en de passagiers gedeeld.
• De kostprijs voor het eten en de drank die zondag rond 16u verrekend wordt onder de deelnemers. BRENG CASH GELD MEE!
• Het avondeten op restaurant op zondagavond

Reservatie: na betaling van het voorschot van € ??? op rekening IBAN BE17 9730 2679 0121 van Oever weekends & vakanties met vermelding van je lidnummer en Hemelvaartsweekend Texel. Het saldo moet uiterlijk op donderdag 20/04 op de Oeverrekening weekends en vakanties staan.
Er is plaats voor 24 personen waarbij er, buiten Pieter en Nicole, nog slechts 2 Oeverkoppels kunnen deelnemen.

Samenkomst deelnemers: vrijdag 5 mei om 21u in Sportcentrum Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel.
Hier wordt afgesproken voor de carpooling en de kamerindeling. Je maakt dan ook kennis met de andere deelnemers! Belangrijk dus dat je aanwezig bent op de samenkomst! Indien je echt niet kunt komen, dan verwittig je op voorhand Nicole (0475 59 56 11 of nicole@oever.be).
Carpooltarief: tarief weekends en vakanties
Begeleiding: Pieter & Nicole
Begeleiding fietstochten: Beatrijs R: reusens.beatrijs@telenet.be / 0472 21 06 27
Begeleiding wandelingen: Pieter en Nicole
Bijkomende informatie:
Oever (Pieter) 0478 54 54 54 of pieter@oever.be
Annulatievoorwaarden van Oever vzw