Zondag 26 maart 2023Wandelingen en fietstochten week 13 en verder   
   
 ZO 26/03/23 Wandeling Affligem en Dender (18km)  ZO 26/03/23 Wandeling Affligem en Dender (18km)
 ZO 26/03/23 Wandeling Affligem en Dender (18km) De abdij van Affligem werd gesticht door 6 ridders die in 1074 monnik werden in het dorp Affligem. De monniken leefden volgens de regels van Sint-Benedictus. Aangezien water drinken in die tijd niet de veiligste optie was, besloten ze - heel beleefd en bedachtzaam - om voor hun gasten bier te brouwen. Zeg dus nooit dat Belgen niet gastvrij zijn!
De monniken van Affligem hebben zware tijden doorgemaakt. Ze overwonnen grote en kleine moeilijkheden. Maar hun passie voor het brouwen, die verloren ze nooit!
De Dender: een rivier van Aat (bron) tot Dendermonde (monding in de Schelde) en 65km lang.
We vertrekken aan het Gasthof en wandelen, voorbij de abdij, de Dendervallei in via wandelpaadjes en steegjes. Ook hier zullen we de klassieke modder en plassen trotseren, dus aangepast schoeisel is aangeraden. In de zoektocht naar een “adhuc possiblis aquarium” is onze eerste stop al in Erembodegem, waar we onze picknick kunnen nuttigen. Vervolgens gaan we langs de Dender naar Denderleeuw en steken daar de sluis en stuw van Teralfine over. Via Hekelgem gaan we terug richting De Brouwerij.
Als we terug aan het Gasthof zijn, kunnen we daar nog iets drinken en wie wenst kan daar ook iets eten. (Er is spaghetti 😉)
Meebrengen: hapje en drank voor onderweg, stevige wandelschoenen, jouw beste glimlach en uiteraard je Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : Aan Gasthof “De Brouwerij”, Abdijstraat 6, 1790 Affligem
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : FrankVG - 0484 49 31 72 - vangeel.f@skynet.be.
 ZA 01/04/23 Fietsen vanuit Ekeren richting Huijbergen en Kalmthout (± 54 km)  ZA 01/04/23 Fietsen vanuit Ekeren richting Huijbergen en Kalmthout (± 54 km)
 ZA 01/04/23 Fietsen vanuit Ekeren richting Huijbergen en Kalmthout (± 54 km) We kiezen voor een schitterende fietstocht in de Antwerpse Noorderkempen maar een (kwart) deel van de rit heeft plaats in de zuidwesthoek van de provincie Noord-Brabant in Nederland. Vanuit Ekeren fietsen we via Stabroek en Zandvliet richting Huijbergen waar we voor de eerste maal een stop houden. Nadien zetten we onze weg voort richting Kalmthout en rijden we dwars door de Kalmthoutse heide. De route richting Brasschaat is heel mooi. Ter hoogte van café Perron Noord houden we nog een tweede tussenstop. Na aankomst, in Hof de Bist hebben we ook de gelegenheid om samen iets te drinken/eten.
Gemiddelde rijsnelheid: ± 20 km/u (rijsnelheid: 18 - 25 km/h)
Meebrengen: Een fiets in perfecte staat, een binnenbandje mee hebben AUB, een drankje en/of een snack voor onderweg.
Belangrijke opmerkingen:
1. Bij regenweer gaat deze fietstocht niet door. Bij twijfel neem je contact op met Danny.
2. Gelieve Danny tenminste één dag op voorhand te verwittigen van je deelname.
Afspraakuur : 12u20
Afspraakplaats : Brasserie Hof de Bist, Veltwijcklaan 254, 2180 Ekeren (voldoende parking)
Aanvangsuur : 12u45
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : DannyS - 0485 32 67 98 - danny.smet6@telenet.be.
 ZO 02/04/23 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)  ZO 02/04/23 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km)
 ZO 02/04/23 Prachtige lentewandeling te Bertem (19 km) Het Bertembos, Grevensbos en Eikenbos, vormen samen een groot boscomplex van 210 ha ten westen van Leuven. We treffen er allerlei voorjaarsbloeiers aan zoals bosanemoon, slanke sleutelbloem en dalkruid. We klimmen eerst naar het Vossenhol, gevolgd door een avontuurlijke afdaling naar de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goeden Bijstand. Hier stappen we in een brede vallei naar Café 't Pleintje in Everberg, waar we onze picknick kunnen eten. Daarna passeren we het Kasteel de Merode.
Graaf Charles Guillaume de Merode bleef als enige van zijn geslacht over en huwde de laatste Prinses van Grimbergen(1820). Hij is de stamvader van de hele familie. Vanaf 1930 mochten zij de titel van Prins dragen. Het is vanuit dit kasteel dat Veldmaarschalk Montgomery in 1944 zijn Slag bij Arnhem voorbereidde. We weten ondertussen allemaal hoe dat is afgelopen. We wandelen nu verder naar De Rotte Gaten, beheerd door Natuurpunt en klimmen dan door het Grevensbos naar de watertoren van Bertem. Hier is onze 2de stop.
Vervolgens gaan we weer op avontuur naar de Koeheide. Waar de Grote en de Kleine Reedelle samenkomen houden we een laatste stop. Om de biodiversiteit van de streek te verhogen, werd hier in 2016 i.s.m. de Nationale Boomgaardstichting een gemengde hoogstamboomgaard aangeplant van verschillende oude soorten appel, peer, pruim en kers. Hun namen spreken tot de verbeelding: Franse Bellefleur, Rambour d'Hiver, Bigarreau Napoléon, Mirabelle de Nancy, Belle de Louvain en ga zo maar verder.
Tenslotte komen we via de Bertemstraat en de Dorpsstraat terug aan ons vertrekpunt.
Wie wil kan de dag nog afsluiten in het café op het plein.
Be there.

Meebrengen: hapje en drank voor onderweg (3 stops voorzien), stevige, waterdichte wandelschoenen, walking sticks, een lach, droog weer en je Oeverlidkaart!
Meebrengen : hapje en drank voor onderweg (3 stops voorzien), stevige, waterdichte wandelschoenen, walking sticks, een lach, droog weer en je Oeverlidkaart!
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan het Douaneplein in 2800 Mechelen of om 11u15 ter plaatse aan het Gemeenteplein, 3060 Bertem.
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde  ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde OOK NIET-LEDEN!
Een excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe is voor velen een onvergetelijke ervaring en vandaag hebben we eindelijk de gelegenheid dit fascinerende en uitzonderlijke domein onder leiding van een gids te bezoeken. Er is een wachttijd van meer dan 1 jaar hiervoor!
In dit 36 km² grote oerlandschap zullen we een voor Nederland en België uniek wildernisgevoel ervaren. Deskundige gidsen nemen ons mee in het niet vrij toegankelijke deel van het natuurreservaat. Zij laten ons kennis maken met de rijke natuur en geschiedenis van het grootste brakwaterschor van Europa. Hoogtepunten van de excursie kunnen o.a. zijn: borrelende zoetwaterbronnen, het zien van een vliegende deur (zeearend), ervaring opdoen met drijfzand, sporen van de buitendijkse schapenhouderij zien en natuurlijk de vele bijzondere panorama’s.
Met Oever nemen we, voor de eerste keer, deel aan de excursie Saeftinghe tot aan de Schelde.
Dit is een lange tocht van minimaal 5 tot 6 uur naar de boorden van de Westerschelde met zijn zandstranden en turfbanken. Op de turfbanken zijn onder meer sporen te vinden van vervening, van boomgroei en van boormossels. Er leven brakwaterpokken en zeemos (een holtedier verwant aan het koraaldiertje). Met enig geluk zijn er zeehonden te spotten. Voor deze tocht zijn een goede wandelconditie en uithoudingsvermogen noodzakelijk.
De deelnemers worden geacht om tijdens de tocht in groep te blijven. Uitzwermen of op afstand van de groep lopen is niet toegestaan. Het achterlaten van afval, etensresten of andere materialen in het gebied is uiteraard niet toegestaan. Roken is verboden.
Draag aan het weer aangepaste kleding en hou er rekening mee dat je kleren vuil zullen worden. Neem propere en droge kleding en schoeisel mee voor na de tocht. Er is een beperkte omkleedmogelijkheid.
Draag bij voorkeur goed passende hoge laarzen of stevige, goed aan te snoeren schoenen. De gids kan beslissen of bepaald schoeisel voldoet en een deelnemer weigeren indien dit niet het geval is.
Deelname op blote voeten, aftapen van de laarzen en het dragen van een waadpak is niet toegestaan.
Een wandelstok is aan te bevelen. Deze zijn tegen € 2 ook te huur in het bezoekerscentrum.
Neem ook zeker versnaperingen, voldoende drank en een PICKNICK mee!
Honden zijn niet toegelaten!
De wandeling duurt 5-6 uren.

Afspraakuur : 8u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 8u45 aan het bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4 NL4568 PW Nieuw Namen. Graag uiterlijk op DI 04/04 aan Nicole (nicole@oever.be) laten weten of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. Laat ook iets weten indien je rechtstreeks rijdt!
Aanvangsuur : 9u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden hun mailadres en gsm-nummer!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km)  MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km)
 MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km) PAASMAANDAG!
Organisatie: Geert van der Spiegel
Planning:
11u00: vertrek voor 27,6 km tot aan onze middagstop in het zeer gezellige Boscafé De Rode Lelie.
We rijden door het prachtige gebied van de Loonse en Drunense Duinen, zeer gekend omwille van zijn uitgestrekte stuifzandvlaktes. We vinden er dan ook bossen, heide, vennen, akkers, woestijn.
We passeren de tavernes/cafés : Bosch en Duin en De Rustende Jager. Daarna komen we, langs enkele pittoreske dorpjes, Biezenmortel en Haaren, aan in de Oisterwijkse Kampina.

12u30: aankomst aan Boscafé De Rode Lelie, anno 1988, Adervendreef 4A in 5062 ST Oisterwijk, Nederland. Hier kunnen we iets drinken en een hapje eten van de kleine kaart. Het eten is er zeer lekker (zeer goede creatieve koks) en ze hebben een verzorgde keuken. Vooral de lunch voor 2 is een aanrader: 6 gangetjes en 1 warme drank voor 13 euro/persoon.
We moeten onze fietsen zetten eventjes voorbij het terras op de rechterkant.
We moeten ook reserveren want in het weekend is het immers vaak heel druk. Ze zullen dan voor ons tafels vrij houden.
Hier ligt ook het Natuurtheater Oisterwijk, het oudste openluchttheater van Brabant (Gemullehoekenweg 147 in 5062 SB Oisterwijk).

14u30: na de lunch vertrekken we voor 25 km doorheen de mooie Kampina (Oisterwijk) gekend voor zijn vele vennen, bossen, heide. We passeren al vrij snel langs het Boshuis Venkraai (ook een leuke eetgelegenheid). Er volgt nog een mooi stuk doorheen de Kampina die hier begraasd wordt door IJslandse paardjes. Daarna nog langs de leuke dorpjes Lennisheuvel en Esch. Zo bereiken we een groot meer.

16u00: hier kunnen we eventjes stoppen en desnoods een snackje/drankje verorberen dat je hebt meegebracht van thuis.

16u30: vertrek voor 15,9 km langsheen het jaagpad van een kanaal en doorheen de Loonse en Drunense Duinen tot aan ons vertrekpunt.

17u30: we komen terug aan bij de wagens en hier hebben we de mogelijkheid om nog iets te eten / drinken in De Roestelberg, gekend voor zijn vele pannenkoeken en bieren.
Gemiddelde snelheid: ongeveer 20 km/u
Kilometers: 68,4 km – Loon op Zand en Kampina
Ondergrond: meestal verharde fietspaden en enkele rustige autobanen. Soms ook half verharde fietspaden. Een koersfiets is daarom niet aan te raden, gewone fietsbanden zijn geen enkel probleem.
Inschrijven ten laatste zaterdag 08/04/2023 per mail naar g.vanderspiegel@scarlet.be met vermelding van je lidnummer.
Als er binnen de 24u vóór onze fietstocht nog iets wijzigt, of bij problemen, of ... bel dan Geertje 0478 41 91 79. Dus niet inschrijven via telefoon aub.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Café De Roestelberg, Roestelbergsesteenweg 2 in 5171 RL Kaatsheuvel, Nederland.
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Geertje VdS - g.vanderspiegel@scarlet.be.
 MA 10/04/23 Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km)  MA 10/04/23 Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km)
 MA 10/04/23 Prachtige natuurwandeling in Terlanen (21 km) Via de Trapkes en Varendel belanden we in een mooie holle weg. Eventjes de Koxberg af en op en zo wandelen we verder op het plateau naar de Stockemhoeve. Een klimmetje brengt ons naar het Hof ter Geiten en het kasteel Bisdom. Tijd voor onze picknick. Langs een oude boomgaard stappen we naar het kasteel Terdeck in Tombeek. De weg gaat op en neer en slingert zich door het dorp. Misschien is er tijd voor een ijsje in de Leemveldhoeve. Iets verderop is onze 2de stop. We vervolgen onze route naar Lange Elst en het Schaatbroekbos. In de vallei van de Laan passeren we de imposante Ferme de Bilande. Tenslotte keren we via het Molenhuis terug naar ons vertrekpunt.
Heuvelend parcours, holle wegen en mooie panorama's. Be there!
Meebrengen: Hapje en drank voor onderweg (2 stops), stevige, waterdichte wandelschoenen, goed weer, goed humeur en Oeverlidkaart!!
Afspraakuur : 10u30
Afspraakplaats : Douaneplein (carpool) of om 11u15 ter plaatse, St Michielskerk, Bollestraat te 3090 Terlanen
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43.
 ZO 23/04/23 Mooie landelijke fietstocht richting Herdersem en Opwijk (± 74 km) ZO 23/04/23 Mooie landelijke fietstocht richting Herdersem en Opwijk (± 74 km)
 ZO 23/04/23 Mooie landelijke fietstocht richting Herdersem en Opwijk (± 74 km)Deze mooie landelijke fietstocht biedt heel wat mogelijkheden: fietsen langsheen de boorden van de Durme (vanuit Tielrode richting Waasmunster), Dender (vanuit Dendermonde richting Herdersem) en Schelde (vanuit Sint-Amands richting Temse), via landelijke wegen vanuit Waasmunster richting Dendermonde en via de Leirekensroute richting Moorsel, Baardegem, Opwijk en Malderen.
Rijsnelheid: ± 20 km/uur (rijsnelheid: 18 - 25 km/u)
Aantal tussenstops: twee
Mee te brengen: een fiets in PERFECTE staat (kijk o.m. je buitenbanden goed na voor je vertrekt), een binnenband en fietspomp, een drankje en een picknick en/of snack(s)
Opmerkingen:
1. Bij regenweer gaat deze fietstocht niet door. Bij twijfel neem je contact op met Danny.
2. Gelieve Danny tenminste één dag op voorhand te verwittigen van je deelname.
3. Als je na de fietstocht mee aan tafel aanschuift voor een lekkere maaltijd in 't Veer, is reservatie verplicht. Laat Danny iets weten, ten laatste op vrijdag 21 april 15u!!!
Afspraakuur : 11u
Afspraakplaats : Sint Jozefstraat 35 aan Eetcafé 't Veer (ruime parkeergelegenheid) te 9140 Tielrode (Temse)
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : DannyS - 0485 32 67 98 - danny.smet6@telenet.be.