Zaterdag 04 maart 2023Nieuwsbrief week 10 en verder   
 ZA 04/03/23 Minigolf spelen in Antwerpen Enkel Oeverleden!  ZA 04/03/23 Minigolf spelen in Antwerpen Enkel Oeverleden!
 ZA 04/03/23 Minigolf spelen in Antwerpen Enkel Oeverleden! Het “golfseizoen” is terug open!
We houden het vandaag bij een leuke sportieve ontspanning. De bedoeling is het parcours van 18 holes met zo weinig mogelijk slagen af te leggen. Iedereen kan aan dit spannende spel mee doen.
Nadien kunnen we nog een wandeling maken in de nabije parken Den Brandt, Middelheimpark en Nachtegalenpark. Voldoende horecazaken in de buurt.
Bij zware regenbuien gaat deze activiteit niet door en schuift dan op naar een andere datum.
Bijdrage: € 6 per persoon, groepen vanaf 10 personen: 5 euro (ter plaatse te betalen). Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : Minigolf Midget, Eglantierlaan in Antwerpen (niet ver van het Nachtegalenpark, vlakbij Antwerpse Ring en A-12.) Voldoende parkeergelegenheid in de buurt.
Aanvangsuur : 15u
Info : Luc VDW - 0477 93 52 94 - luc.van.den.weygaert@telenet.be.
 DI 07/03/23 Dinsdagavondfilm The son (Florian Zeller) 3 *** UGC Antwerpen  DI 07/03/23 Dinsdagavondfilm The son (Florian Zeller) 3 *** UGC Antwerpen
 DI 07/03/23 Dinsdagavondfilm The son (Florian Zeller) 3 *** UGC Antwerpen Bezorgdheid om een zoon
Hugh Jackman balanceert tussen twee gezinnen in het melodrama The son, drie jaar nadat Florian Zeller een diepe indruk heeft gemaakt met The father.
Ruben Aerts, 28 februari 2023 in De Standaard
Theatermaker Florian Zeller heeft een missie, en wel in de filmwereld. Drie jaar geleden vertaalde de Fransman met The father voor het eerst één van zijn toneel­teksten naar het witte doek. Sir ­Anthony Hopkins was onvergetelijk in een aandoenlijke film die uitgerekend over vergeten ging. Zo moest het zijn om je greep op de werkelijkheid te verliezen.
Die tekst was toen al deel van een trilogie. The son is het tweede luik – voorlopig zijn er nog geen plannen om het sluitstuk The ­mother, op de planken gespeeld door Isabelle Huppert, te verfilmen. Verwant zijn de drie theaterstukken trouwens niet, ze voeren ­andere personages op. Wat ze met elkaar delen, is hoe ze door verschillende ogen kijken naar een ­familie waarin de harmonie flink verstoord is.
Beklemmend
‘Ik denk dat ik gek word’, zegt ­Nicholas in The son. Zijn vertrouwde thuis beklemt hem. De tiener wil niet meer bij moeder wonen. Voor die biecht had zij zich vooral zorgen gemaakt over zijn somber gemoed en zijn spijbelen. Enkele jaren eerder verliet de vader het gezin. Hij begon een nieuwe relatie met een jonge vrouw, maakte opnieuw een zoon. The son laat zien hoe de wankele mentale gezondheid van ­Nicholas het ex-gezin nu herenigt in een crisis.
The father had – naast Hopkins – het voordeel van een slimme vondst die beklijvend werkte: de mist in het hoofd van die man met alzheimer overkwam ook de kijker. Je was minstens even verward. Zoiets ­bedenk je geen tweede keer, zelfs niet een talent als Zeller. The son is veel meer een klassiek en recht­lijnig verhaal, maar niet een waar je ongevoelig bij blijft. Een frisse blik op gebukt gaan onder donkere gedachten, zoals The father dat met alzheimer deed, zit er wel niet in.
Perfect in pak
Hij kon makkelijk een onuitstaanbare ploert zijn, de vader die hier probeert de boel weer in balans te brengen. In dat geval had Zeller wel bij een andere acteur moeten aankloppen dan Hugh Jackman. De Australische superster heeft de ­reputatie vreselijk sympathiek te zijn. Ooit zal hij grandioos de etter uithangen, maar niet hier. Hij is ­Peter, een topadvocaat die perfect in het pak zit en zich tussendoor behoorlijk zorgen maakt over zijn zoon en diens moeilijk te peilen ­gedrag. Jackman speelt hem genuanceerd. Ook een man die de boel opblaast, kan bekommerd zijn om de ravage die achterblijft.
Je kunt het dan typerend vinden voor een mannelijke regisseur om van zo’n sujet geen duivel te ­maken. Maar Zeller trekt de lijn door. Zijn nieuwe lief (Vanessa ­Kirby) zet zijn ex (Laura Dern) niet ­tegen hem op. Ze is begripvol, ­inschikkelijk. Zelfs al had ze de ­zaken soms liever anders gezien. Dern is hartverscheurend als de ­alleenstaande moeder die haar ­gezinsgeluk van weleer terug wil. Ook nieuwkomer Zen McGrath overtuigt als Nicholas.
Iedereen heeft het beste met ­elkaar voor en daarin schuilt de ­empathische kracht van deze soms wat berekende film. Die gedeelde welwillendheid zet de boel ook ­onder spanning. In een scène die niet in het originele theaterstuk zat, duikt Anthony Hopkins op als ­Peters vader. Die ontmoeting werpt een licht op de man en vader die ­Peter geworden is.
Bezint eer ge herbegint, zo stelt Zeller. The son grijpt naar de keel, zelfs als dat flirten met een teveel aan melodrama naar het einde toe de bovenhand krijgt.
Van Florian Zeller en met Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Zen McGrath
(123 min.)
Bijdrage: op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.

Afspraakuur : 19u10
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 19u30
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
 VR 10/03/23 Avondje gezelschapsspelen Lier VR 10/03/23 Avondje gezelschapsspelen Lier
 VR 10/03/23 Avondje gezelschapsspelen LierOmdat gezelschapsspelen nu eenmaal leuker zijn met meer dan 1 persoon, komen wij bijeen in De Refuge te Lier.
Meebrengen : minstens 1 gezelschapsspel
Afspraakplaats : Café De Refuge, Zimmerplein 12 te 2500 Lier
Afspraakuur : 19u, aanvang 19u15
Info : Lieve J - 0473 28 43 89 - godelieva.jacobs64@gmail.com of Marc Van Doninck - 0473 52 42 30
 ZA 11/03/23 Film Pacifiction (Albert Serra) 4**** De Cinema Antwerpen  ZA 11/03/23 Film Pacifiction (Albert Serra) 4**** De Cinema Antwerpen
 ZA 11/03/23 Film Pacifiction (Albert Serra) 4**** De Cinema Antwerpen Paradijselijke afdaling in de waanzin
Albert Serra wil films maken die unfuckable zijn – niet te doorgronden en daardoor amper te bekritiseren. Maar in Pacifiction maakt hij die ondoorgrondelijkheid wel waanzinnig aantrekkelijk.
Fien Meynendonckx, 10 januari 2023 in De Standaard
Van Albert Serra en met Benoît Magimel, Sergi López, Pahoa Mahagafanau
Duur: (165 min.)
Het notoire Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma riep Pacifiction niet voor niets uit tot beste film van 2022. Ondanks de lange duurtijd en een gebrek aan doorzichtige verhaallijn is hij immers toegankelijker dan Serra’s eerdere films. Zo maakte hij de kijker in Liberté tot voyeur van ondraaglijke libertijnse uitspattingen, en in La mort de Louis XIV van de hemeltergend trage sterfscène van de Zonnekoning. In Pacifiction is Serra vrijgeviger en strooit hij met herkenbare elementen uit politieke-spionagethrillers. In dat genre is weliswaar niets ooit wat het lijkt, en dat is zeker het geval in dit verhaal over een Hoge Commissaris op een Frans-Polynesisch eiland. Het neo­logisme uit de titel, een samentrekking van Pacifique en fiction, geeft meteen weg dat je niets moet aanvaarden van wat je te zien krijgt.

Uitzinnig surreëel
De begenadigde Franse acteur ­Benoît Magimel, de voormalige ­meneer Juliette Binoche, verdwijnt volledig in De Roller, de bureaucraat die zich op zijn beurt in zijn rol verliest. Zijn ceremoniële functie is louter performance: veel praat en weinig actie. Vanachter de blauwe zonnebril die zijn oprechtheid verbergt, doet De Roller meesterlijk uitschijnen dat hij verandering zal teweegbrengen, of hij nu locals geruststelt of politici naar de mond praat. Zijn meest uitgesproken zin is ‘Ik zal helpen’. Loze woorden, met veel elan gebracht. Tot De Roller plots tot ware actie wordt aangezet wanneer hem ter ore komt dat er zich voor de kust een onderzeeër schuilhoudt met plannen om kernproeven uit te oefenen.
Voorbij die concrete aanleiding waait een wind van afstandelijkheid, even desoriënterend als de bries die het eiland domineert. Elke interactie volgt de logica van een droom en het is onmogelijk om een intieme inkijk in De Roller te krijgen. Die koortsachtige vervreemding bereikt een hoogtepunt in de uitzinnig surrealistische scène waarin surfers hun ­leven wagen op een artificieel lijkende zee. De chaos werpt de centrale vragen in ons gezicht: wat is echt? ­Bestaat dit paradijs werkelijk? Is er een onderzeeër? Ontwikkelt zich echt een relatie tussen De Roller en de charismatische receptioniste Shannah? Er hangt van alles in de onheilszwangere lucht, maar nooit eenduidigheid.
Lynchiaanse vervreemding
Pacifiction is totaal en volkomen een Serra-film, maar zijn evocatieve en tastbare natuurbeelden kunnen moeiteloos naast die van Terrence Malick (Badlands en Days of Heaven) staan. De constante vervreemding en droomachtige ambiance zijn dan weer erg lynchiaans (David Lynch, regisseur van Twin Peaks, Mulholland Drive, Eraserhead.) En zoals bij Malick en Lynch is de kijkervaring er één van volledig ­ondergaan en pas achteraf onder­vinden hoe beelden en gevoelens je plots weer overvallen.
Die opzettelijke raadselachtigheid levert Serra wel dubieuze vrijheden op. Zo lopen exploitatie en koloni­satie als belangrijke thema’s door de film, altijd met het risico dat de vertoner van die thema’s zelf ook in exotisme vervalt. De camera van ­Serra observeert wel heel lustig, ­zeker wanneer hij zich richt op het zweet van inheemse dansers, die ­bovendien geregisseerd worden door blanken. Een metafoor voor het hele eiland waarover de kolonisator zich tot regisseur heeft gekroond? Of voor Serra zelf misschien?
Voor films worden verschillende ticketprijzen gehanteerd:
standaard ticket: € 7 / € 5
voor speciale events gelden andere tarieven
het reductietarief van € 5 geldt voor -26 jaar, +60 jaar, lerarenkaart, Vrienden van het M HKA en groepen vanaf 15 personen.
Na de voorstelling gaan we nog iets drinken en een hapje eten in Kapitein Zeppos. We moeten er wel reserveren. Daarom: als je meegaat naar de film en daarna mee gaat eten in Kapitein Zeppos, stuur dan een mailtje naar Nicole (nicole@oever.be) uiterlijk op donderdag 9 maart!
Afspraakuur : 16u
Afspraakplaats : aan de kassa van De Studio & De Cinema, Maarschalk Gérardstraat 4 in 2000 Antwerpen.
De Studio & De Cinema liggen centraal aanhet Mechelseplein. Je komt best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Er is een fietsenstalling voor de deur. De dichtstbijzijnde Vélo fietsstations zijn 084-Elzenveld en 073-Maarschalk Gérard. Je kan De Cinema ook bereiken met tram 4, 7, 12 en 24 of bus 1, 13, 22, 290 en 500.
Aanvangsuur : 16u30
Info : Ben VdP - 0470 90 24 73 - ben.vanderpoorten@skynet.be.
 ZO 12/03/23 Bowling + snacks Ekeren ZO 12/03/23 Bowling + snacks Ekeren
 ZO 12/03/23 Bowling + snacks EkerenIn 2011 opende Bowlingplanet haar deuren in het HealthCity sportcomplex in Ekeren. Met 16 geautomatiseerde bowlingbanen, trendy café en een uitstekend restaurant biedt Bowling Planet je 2 uren leuke bowling aan. Het jonge team van Bowlingplanet zorgt voor een vlotte service in een gezellig kader.
Inbegrepen in de € 11: 2 uur bowling + schoenen + snacks.
Alle dranken zijn voor eigen rekening.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Bowlingplanet - Barazza, Slijkweg 5 2180 Ekeren waar Pieter iedereen verwelkomt.
Aanvangsuur : 11u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - - pieter@oever.be.
Max. personen : 12
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 3 PLAATSEN! ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 3 PLAATSEN!
 ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 3 PLAATSEN!Elk jaar kennen we in Antwerpen de Meeting of Styles, een bijeenkomst van alle grote internationale Street Art artiesten. Daarvoor is Antwerpen internationaal bekend geraakt als "graffiti"-stad en is Street Art erkend als een volwaardige kunstvorm. Alle districten in Antwerpen hebben dan ook "murals" laten maken door lokale en internationale Street Art kunstenaars. Onze wandeling voert ons langs de "masterpieces" van een hele reeks "kings" zoals de Groten worden benoemd.
Zin om kennis te maken met de oervorm van onze Westerse kunst (denken we maar aan de graffiti op de wanden van de grotten van Lascaux en Altamira)?

Marc, die al veel voor Oever gegidst heeft, neemt ons mee voor zijn nieuwste wandeling van 2 uur.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de inkomhal van het treinstation Berchem waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 18/03/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZA 18/03/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 18/03/23 Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! De vorige party's in DIXIES kenden een groot succes en iedereen was super enthousiast!
Vanavond staat DJ Hans achter de draaitafel! Ambiance en dansplezier verzekerd!
Kom ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Hans.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 21 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 20 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven.

Ben je jarig de dag van de party? Als je dit kan bewijzen, dan krijg je gratis toegang!

Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Deuren: 22u Einde: 4u
Waag je kans om een vrijkaart te winnen voor deze party via onderstaande link! Succes!
url Klik hier voor meer info
 ZO 19/03/23 Tentoonstelling Theodoor Rombouts, virtuoos Vlaamse caravaggisme Gent Nog 3 plaatsen ZO 19/03/23 Tentoonstelling Theodoor Rombouts, virtuoos Vlaamse caravaggisme Gent Nog 3 plaatsen
 ZO 19/03/23 Tentoonstelling Theodoor Rombouts, virtuoos Vlaamse caravaggisme Gent Nog 3 plaatsenZe waren bijna buren van elkaar in Antwerpen. Peter Paul Rubens leefde op de Wapper, Theo Rombouts op de Meir.
De Antwerpse Theodoor Rombouts was in de 17de eeuw een gewaardeerde en succesvolle schilder, maar hij moest het afleggen tegen Peter Paul Rubens en Antoon Van Dyck.
De reputatie van Rubens was zo groot dat zijn kunst na zijn dood de norm werd. Rombouts werd daardoor helemaal verzwegen.
Rombouts was een veelzijdige schilder en een man van vele stijlen en thema's toont de thematisch opgebouwde tentoonstelling.
Het verblijf van Rombouts in Rome was van groot belang voor de ontwikkeling van zijn schilderkunst. Hij ontdekte de kunst van Caravaggio en diens navolgers en volgde hun spoor. De Antwerpse schilder speelt met licht en donker zoals zijn Italiaanse collega's, maar voegt er eigen accenten aan toe.
Rombouts zag wat op de kunstmarkt domineerde toen hij in 1624 terugkeerde naar Antwerpen en er zijn atelier opende: Rubens en Van Dyck, de barokmeesters.
Zijn caravaggisme kreeg daarom een likje barok mee en zijn doeken werden minder sober en minder uitgepuurd.
Rombouts was dan wel een Antwerpse schilder, de band met Gent en het MSK is sterk. Het museum kocht in 1860 voor 400 Belgische frank het schilderij 'Allegorie van de vijf zintuigen' uit 1632. Het was het eerste schilderij van een oude meester voor met museum dat nu drie Romboutsen in zijn collectie heeft.
We bezoeken deze boeiende tentoonstelling samen met een gids.
De prijs van € 12 omvat de bijdrage voor de gids. De toegang is gratis met een Museumpass. Heb je geen Museumpass, dan koop je ter plaatse je ticket aan € 20.
Wil je carpoolen, graag een mailtje naar nicole@oever.be voor 13/03. Vermeld of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. De carpooling is enkel mogelijk indien er chauffeurs zijn.
Je kan ook zeer voordelig met de trein naar Gent.
Nadien gaan we gezellig iets drinken en/of eten.
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk (voor carpooling) of om 14u45 aan de kassa van MSK Gent, Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 24/03/23 Pieter Embrechts, Noémie Schellens & Maarten Vandenbemden - La Serenata Brasschaat  VR 24/03/23 Pieter Embrechts, Noémie Schellens & Maarten Vandenbemden - La Serenata Brasschaat
 VR 24/03/23 Pieter Embrechts, Noémie Schellens & Maarten Vandenbemden - La Serenata Brasschaat NOG 4 PLAATSEN!
La Serenata: een lofzang op de liefde
Sopraan, actrice Noémie Schellens, zanger, acteur, muzikant Pieter Embrechts, en gitarist Maarten Vandenbemden brengen een lofzang op het leven en de liefde met beeld, muziek, serenades, poëzie en verhalen. Dit alles in een betoverende visual art installation van Anne Marcq. Deze concertvoorstelling speelt uitsluitend in het decorum van prachtige kerken -halleluja- waar de grote liefde wordt bezongen in al haar schoonheid, lelijkheid, intimiteit, hilariteit, grilligheid, intensiteit, vurigheid, gulzigheid, geilheid, onnozeliteit, wijsheid, helaasheid en tederheid.
Kom kijken want dit is uw tijd!
PS: CC Brasschaat is helemaal uitverkocht!
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de inkom van de Sint-Jozefkerk Brasschaat-Driehoek, Rerum Novarumlei 47 in 2930 Brasschaat
Aanvangsuur : 20u
Bijdrage : € 16
Reservatie : € 16 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 25/03/23 Noordteater Zwarte Komedie: Slapend Geld Antwerpen NOG 4 PLAATSEN! ZA 25/03/23 Noordteater Zwarte Komedie: Slapend Geld Antwerpen NOG 4 PLAATSEN!
 ZA 25/03/23 Noordteater Zwarte Komedie: Slapend Geld Antwerpen NOG 4 PLAATSEN! Jack’s onverwachte terugkeer zorgt voor de nodige opschudding binnen zijn familie. Zijn zuster Lorna wil er het fijne van weten. Komt hij gewoon terug thuis wonen of is hij op de vlucht? Waar is zijn vrouw, die door iedereen gehaat wordt? En waar komt al dat geld plotseling vandaan?

Theresa Rebeck’s nieuwste comedy gaat over hebzucht, kleinstedelijke bekrompenheid en of je altijd terug bij je familie terecht kunt... zonder dat er lastige vragen gesteld worden.
Theressa Rebeck: auteur
Yann Van Den Branden: regie
Vanavond is het première!
Inbegrepen: inkom, een receptie met cava en hapjes na de voorstelling, gratis vestiaire en programmaboekje.
Afspraakuur : 19u30
Afspraakplaats : aan de kassa van het Noordteater, Sint Nicolaasplaats 3-6, Antwerpen waar Leo en Anita iedereen verwelkomen.
Het NOORDTEATER is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Door de centrale ligging ligt het op wandelafstand van alle belangrijke tram- en bushaltes.
Trams:
Tram 11 stopt voor de deur; tram 7 achter de hoek. Tram 3, 5, 9 en 15 stoppen in Premetrostation Meir dat op wandelafstand ligt van het theater.
Bussen:
De Rooseveltplaats en de Groenplaats liggen vlakbij. Vanuit die 2 busstations heb je rechtstreeks verbindingen met alle randgemeenten.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 22 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : LeoG - 0472 38 25 48.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids  ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids
 ZA 01/04/23 Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids Het gemeentehuis van Schaarbeek werd opgetrokken op een plek genaamd "den berg van de krumme trien", toen nog helemaal buiten de stad, nu het Colignonplein. Het gebouw in Italiaans-Vlaamse neorenaissancestijl heeft een 65 meter hoge toren en werd ontworpen door architect Jules Van Ysendyck (1836-1901), die de door de gemeente georganiseerde wedstrijd won. Drijvende kracht achter de bouw van het gemeentehuis was de toenmalige burgemeester van de gemeente, Achille Colignon, naar wie nadien ook het plein waarop het gemeentehuis werd gebouwd, werd vernoemd. De eerste steen werd gelegd op 15 maart 1885, waarop het gebouw op 21 juli 1887 — de nationale feestdag — werd ingehuldigd door koning Leopold II van België.
In de nacht van 16 op 17 april 1911 werd het gebouw gedeeltelijk vernield door een waarschijnlijk met opzet aangestoken brand. Maurice Van Ysendyck, zoon van de eerste architect, werd belast met de wederopbouw, die aanving in 1912 en duurde tot 1915. Hij gebruikte de plannen van zijn vader en bouwde de U-vorm toe met een uitbreiding in Italiaanse neogotiek. Hoewel het gemeentehuis al opnieuw in gebruik werd genomen op 1 oktober 1915, was het pas na de Eerste Wereldoorlog in 1919 dat, in aanwezigheid van koning Albert I en koningin Astrid, de plechtige inhuldiging kon plaatsvinden.
Het gemeentehuis werd op 13 april 1995 bij Koninklijk Besluit geklasseerd als onroerend erfgoed.
Nadien bezoeken we één van de eerste pareltjes van Victor Horta. In 1893 was Horta 32 jaar oud: na zijn stage bij Alphonse Balat, enkele huizen in Gent en talrijke andere projecten vraagt zijn logevriend Eugène Autrique, ingenieur bij Solvay, hem om een huis voor hem te ontwerpen. De wensen van Autrique waren eenvoudig: “geen enkele luxe, geen enkele extravagantie: een bewoonbaar souterrain, een waardige vestibule en trappenhuis, de salon en de eetkamer prettig samen, een eerste etage met bad en toilet (nog niet gebruikelijk in die periode) en een tweede mansardeverdieping voor kinderen en personeel” (V. Horta, Memoires, p. 31).
Dit wordt het eerste grote herenhuis dat Victor Horta maakt.
De prijs omvat de bijdrage voor de 2 gidsen. Heb je geen Museumpass, dan betaal je er ter plaatse nog de toegang tot het Autrique huis € 5 bij.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 14u45 aan de ingang van het Gemeentehuis van Schaarbeek, Colignonplein 1030 Schaarbeek waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Indien je van de carpooling wil genieten, laat dan uiterlijk op woensdag 29 maart aan Nicole (nicole@oever.be) weten of je als passagier of als chauffeur naar Oud Berchem Kerk komt.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 18 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde  ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde Een excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe is voor velen een onvergetelijke ervaring en vandaag hebben we eindelijk de gelegenheid dit fascinerende en uitzonderlijke domein onder leiding van een gids te bezoeken. Er is een wachttijd van meer dan 1 jaar hiervoor!
In dit 36 km² grote oerlandschap zullen we een voor Nederland en België uniek wildernisgevoel ervaren. Deskundige gidsen nemen ons mee in het niet vrij toegankelijke deel van het natuurreservaat. Zij laten ons kennis maken met de rijke natuur en geschiedenis van het grootste brakwaterschor van Europa. Hoogtepunten van de excursie kunnen o.a. zijn: borrelende zoetwaterbronnen, het zien van een vliegende deur (zeearend), ervaring opdoen met drijfzand, sporen van de buitendijkse schapenhouderij zien en natuurlijk de vele bijzondere panorama’s.
Met Oever nemen we, voor de eerste keer, deel aan de excursie Saeftinghe tot aan de Schelde.
Dit is een lange tocht van minimaal 5 tot 6 uur naar de boorden van de Westerschelde met zijn zandstranden en turfbanken. Op de turfbanken zijn onder meer sporen te vinden van vervening, van boomgroei en van boormossels. Er leven brakwaterpokken en zeemos (een holtedier verwant aan het koraaldiertje). Met enig geluk zijn er zeehonden te spotten. Voor deze tocht zijn een goede wandelconditie en uithoudingsvermogen noodzakelijk.
De deelnemers worden geacht om tijdens de tocht in groep te blijven. Uitzwermen of op afstand van de groep lopen is niet toegestaan. Het achterlaten van afval, etensresten of andere materialen in het gebied is uiteraard niet toegestaan. Roken is verboden.
Draag aan het weer aangepaste kleding en hou er rekening mee dat je kleren vuil zullen worden. Neem propere en droge kleding en schoeisel mee voor na de tocht. Er is een beperkte omkleedmogelijkheid.
Draag bij voorkeur goed passende hoge laarzen of stevige, goed aan te snoeren schoenen. De gids kan beslissen of bepaald schoeisel voldoet en een deelnemer weigeren indien dit niet het geval is.
Deelname op blote voeten, aftapen van de laarzen en het dragen van een waadpak is niet toegestaan.
Een wandelstok is aan te bevelen. Deze zijn tegen € 2 ook te huur in het bezoekerscentrum.
Neem ook zeker versnaperingen, voldoende drank en een PICKNICK mee!
Honden zijn niet toegelaten!
De wandeling duurt 5-6 uren.
Afspraakuur : 8u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 8u45 aan het bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4 NL4568 PW Nieuw Namen. Graag uiterlijk op DI 04/04 aan Nicole (nicole@oever.be) laten weten of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. Laat ook iets weten indien je rechtstreeks rijdt!
Aanvangsuur : 9u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid  MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid
 MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid Onze vertrouwde gids Marc neemt ons mee voor een wandeling door het Oud Zuid. We bewonderen achtereenvolgens de verschillende Art Nouveau huizen en de vroegere Handelshogeschool. We lopen langs het monument “Schelde Vrij” en zo verder langs het herdenkingsteken van de V-bommen. We bewonderen de beelden van Rodin en De fontein van Cristina Iglesias. Ook het gebouw van het KMSKA zal niet ontbreken om zo bij het stukje Antwerps Montmartre aan te komen: de Lambermontplaats. Dan via de Waterpoort naar de “Zuiderdokken”. We staan stil bij het FOMU (Fotomuseum), M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst) en vooral bij het Zuiderpershuis met zijn hydraulische koudwaterpersdruksysteem. Dan gaan we nog naar de nieuwe kaaien en keren via de Oude Vismijn naar de Leopold de Waelplaats waar gezellige terrasjes ons uitnodigen voor een natje en droogje.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de trappen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Activiteiten Activiteiten
 ActiviteitenZA 04/03/23
Wandeling Westerlo. In de voetsporen van de Prins van Merode (14km)

Skivakantie Andorra van ZA 04/03 tot ZA 11/03/2023 OOK NIET-LEDEN! VOLZET

Minigolf spelen in Antwerpen Enkel Oeverleden!

EDITH EN SIMONE De Speling Fakkeltheater Zwarte Zaal Antwerpen OOK NIET-LEDEN! VOLZET

ZO 05/03/23
Wandeling door de Brabantse Kouters (20km)
Wandeling Bos- en Beemdenpad - Lint - Hove (8 a 8,5 km)

DI 07/03/23
Dinsdagavondfilm The son (Florian Zeller) 3 *** UGC Antwerpen

VR 10/03/23
Oevercafé Mortsel

Avondje gezelschapsspelen Lier

ZA 11/03/23
Film Pacifiction (Albert Serra) 4**** De Cinema Antwerpen
NIEUW: Oever kookt! *** VOLZET

ZO 12/03/23
Wandeling te Kessel-lo, deel 1 (19,5km)

Bowling + snacks Ekeren

Graffitiwandeling Berchem

VR 17/03/23
Wandeling de Kempische Heuvelrug en de Kleine Nete Herentals (14 km)

Praatcafé Mortsel

Samenkomst Ontspannend weekend in Kemmel en Heuvelland van VR 24/03 tot ZO 26/03 of MA 27/03/2023

ZA 18/03/23
Oevers Party Time in DIXIES, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

ZO 19/03/23
Tentoonstelling Theodoor Rombouts, virtuoos van het Vlaamse caravaggisme Gent NOG 3 PLAATSEN!

DO 23/03/23
Sauna Espace, Kalmthout

METEJOOR Exclusieve try-out in CC De Mol Lier VOLZET

VR 24/03/23
Ontspannend weekend in Kemmel en Heuvelland van VR 24/03 tot ZO 26/03 of MA 27/03/2023 Enkel Oeverleden!

Oevercafé Mortsel

Pieter Embrechts, Noémie Schellens & Maarten Vandenbemden - La Serenata Brasschaat

ZA 25/03/2
Noordteater Zwarte Komedie: Slapend Geld Antwerpen

DO 30/03/23
EWT Theater 'Geluksnummers' Deurne VOLZET

VR 31/03/23
Koningin Elisabethzaal, rondleiding achter de schermen Antwerpen VOLZET

De Johannespassie van Bach Antwerpen VOLZET

ZA 01/04/23
Gemeentehuis Schaarbeek + Huis Autrique met gids

ZA 08/04/23
Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde

MA 10/04/23
Stadswandeling Antwerpen Zuid
Fietstocht in Noord Brabant – Loonse en Drunense Duinen – Kampina te Oisterwijk (NL) (68,4 km)
url Klik hier voor meer info