Woensdag 30 november 2022DO 01/12/22 Het Nieuwstedelijk met 'Vrede, Liefde & Vrijheid' Schouwburg Noord Merksem AANRADER!   
 DO 01/12/22 Het Nieuwstedelijk met 'Vrede, Liefde & Vrijheid' Schouwburg Noord Merksem AANRADER! DO 01/12/22 Het Nieuwstedelijk met 'Vrede, Liefde & Vrijheid' Schouwburg Noord Merksem AANRADER!
 DO 01/12/22 Het Nieuwstedelijk met 'Vrede, Liefde & Vrijheid' Schouwburg Noord Merksem AANRADER!NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ! OOK NIET-LEDEN!
Het Nieuwstedelijk 'Vrede, Liefde & Vrijheid' met Michaël Pas, Prince K. Appiah en Clara Cleymans
In de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles ontmoeten drie mensen mekaar in een hotellobby in Parijs. De Grote Oorlog is achter de rug, de sfeer is uitgelaten: de twenties staan ready to roar.
De jonge, briljante econoom John Maynard Keynes - openlijk biseksueel in een tijd dat dat nog strafbaar was - is één van de onderhandelaars. Op een nacht valt hij voor de charmes van Lydia Lopokova, een ballerina van de Ballets Russes die in hetzelfde hotel logeert. Zij houdt een Afrikaanse man in het hotel voor een bediende. Die blijkt echter Charles D.B. King te zijn, gezant van Liberia, het enige vrije Afrikaanse land. King is dan ook de enige zwarte onderhandelaar op het congres. Er ontspint zich een gesprek over vrijheid. Waar ze alle drie naar op zoek schijnen.
John Maynard Keynes kantte zich als onderhandelaar scherp tegen de zware straffen die Duitsland opgelegd kreeg in de zogenaamde Vrede van Versailles, omdat ze volgens hem ingegeven waren door politieke wraakzucht en de kiem in zich droegen van een nieuw en veel groter conflict. Tijdens de conferentie haalde Keynes bakzeil. De geschiedenis gaf hem later gelijk. In de jaren dertig werd hij beschouwd als de architect van de New Deal, die de Amerikaanse economie na de beurscrash van 1929 uit het slop zou halen.
Sinds de financiële crisis in 2009 is de Keynesiaanse theorie overigens helemaal terug: om uit het slop te geraken, moeten regeringen durven investeren in crisistijd. Het is een inzicht dat het afgelopen voorjaar - onder druk van de coronacrisis - nog helderder naar voren kwam.
Anno 1919 zijn alle andere Afrikaanse landen nog Europese kolonies en dus niet zelfstandig vertegenwoordigd in Versailles. Liberia is echter een land opgericht door voormalige Amerikaanse slaven: eigenlijk is het dus ook een kolonie, met de inheemse bevolking als tweederangsburgers en de ingeweken, hoogopgeleide, Engelstalige, bevrijde Afro-Amerikaanse ex-slaven als eersterangs burgers.
De conferentie in Parijs vindt overigens plaats terwijl de Spaanse Griep wereldwijd om zich heen grijpt. De pandemie eist naar schatting 20 tot 100 miljoen levens, en overtreft daarmee ruimschoots het dodental van de Grote Oorlog zelf. De griep verspreidt zich ironisch genoeg als een lopend vuurtje tijdens de vieringen, vaak massabijeenkomsten, die ontstaan wanneer de soldaten naar hun eigen land terugkeren.

Cast: Michaël Pas, Prince K. Appiah, Clara Cleymans
Tekst en regie: Stijn Devillé

Na de voorstelling drinken we samen nog iets in de foyer!
Recensies:
"Een onvergetelijke rit." (Knack)
"Een portret van burgerwoede." (De Morgen)
"Dankzij de stomende soundtrack waan je je zelfs in een thriller." (De Standaard)
Afspraakuur : 19u40
Afspraakplaats : aan de kassa van Schouwburg Noord, Nieuwdreef 135 te 2170 Merksem.
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : bel Nicole (0475 59 56 11) en betaal € 18 ter plaatse!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten