Donderdag 19 mei 202210-daagse groepsrondreis Marokko van MA 12/09 tot WO 21/09/2022 Enkel Oeverleden! VOLZET   
 10-daagse groepsrondreis Marokko van MA 12/09 tot WO 21/09/2022 10-daagse groepsrondreis Marokko van MA 12/09 tot WO 21/09/2022
 10-daagse groepsrondreis Marokko van MA 12/09 tot WO 21/09/2022- ontdek de prachtige koningssteden
- per jeep door de Erg Chebbi duinen naar Merzouga
- afwisselende landschappen en steden
Rondreis
Marokko is een compleet andere wereld, op slechts vier uur vliegen van Nederland. Reis mee door de woestijn en naar de koningssteden en geniet van het heerlijke eten en de kleurrijke omgeving.
De reis begint in het bruisende Casablanca, het economische centrum van Marokko. Via de hoofdstad Rabat en de oude koningsstad Meknès komen we aan in het betoverende Fès. We duiken hier de oude medina in en nemen een kijkje in de beroemde leerlooierswijk.
De route voert langs cederbossen en pittoreske Berberdorpjes door het Midden-Atlasgebergte naar de zandduinen van de Sahara. We maken een jeeptocht door de woestijn en je kunt ervoor kiezen om per kameel verder de woestijn in te trekken en te overnachten in een tentenkamp (optioneel).
Vervolgens staat de kashba Aït Ben Haddou op het programma, het decor voor beroemde films en series zoals The Living Daylights, Gladiator en Game of Thrones.
De reis eindigt ontspannen in Marrakech, je waant je hier in een sprookje van duizend-en-één-nacht!

Vervoer: we vliegen met TRANSAVIA vanuit Nederland en in Marokko genieten we van comfortabel vervoer.

Verblijf in comfortabele en centraal gelegen hotels
Tijdens onze reis door Marokko verblijven we in comfortabele hotels, zodat we heerlijk kunnen uitrusten. De hotels liggen op goede locaties zodat we geen lange reisafstanden hebben als we zelf op pad willen. Er zijn ook enkele speciale overnachtingen voor ons in petto, zoals een overnachting in een echte kashba aan de rand van de Sahara.

Nederlandssprekende reisleiding
De reisleiders kennen Marokko door en door en zo brengen zij ons naar de allermooiste plekjes. Zijn we op zoek naar een gezellig restaurantje? Of een leuke activiteit op onze vrije dag? Onze reisleiders weten het te vinden en zij laten het ons graag zien.

Heel veel inclusief
De rondreis wordt uitgevoerd op basis van halfpension, dus zowel het ontbijt als de diners zijn dan inclusief! Diverse excursies zijn reeds inbegrepen in de reissom. Zo maken we een spectaculaire jeeptour, zien we de schitterende Todrakloof en brengen we een stadsbezoek aan Casablanca, Rabat, Meknès, Fès en Marrakech.

Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 31 personen.
 Verblijf: Zorgeloos overnachten Verblijf: Zorgeloos overnachten
 Verblijf: Zorgeloos overnachtenTijdens deze rondreis zijn we verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- of viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. ANWB heeft alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. We verblijven mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvangen we de definitieve hotellijst.

Casablanca:
Moroccan House Hotel

Het Moroccan House Hotel, gelegen nabij de gezellige medina, is gebouwd in een typisch Marokkaanse stijl en ademt een Arabische sfeer. In het midden van de rijkelijk versierde en kleurrijke lobby bevindt zich een kleine patio met een fontein.
De 46 kamers van het hotel liggen alle om de patio heen gebouwd, verdeeld over tien verdiepingen. Er zijn drie eetzalen die zijn ingericht als Marokkaanse huiskamers met lage banken en kussens. Er is dagelijks een wisselend menu met Marokkaanse specialiteiten. Na het diner kunnen gasten zich ontspannen in de theesalon. In het restaurant wordt het ontbijtbuffet geserveerd, dat met name bestaat uit zoetigheden.
Het hotel beschikt over een fitnessruimte en een traditionele hammam waar we gebruik kunnen maken van sauna- en massagefaciliteiten. In het hele gebouw is gratis wifi beschikbaar.

Meknès:
Menzeh Dalia Hotel
Menzeh Dalia Hotel ligt net buiten de stad, omgeven door talloze wijngaarden. Het traditionele Marokkaanse hotel voorziet ons van alle gemakken. In de twee restaurants kunnen we genieten van heerlijke authentieke Marokkaanse gerechten en we kunnen een drankje nemen in de bar of de theesalon. Ook kunnen we in het hotel gebruik maken van het zwembad, de sauna en gratis internetfaciliteiten.

Fez:
Fès Inn
Fès Inn staat in het moderne gedeelte van deze indrukwekkende stad. De combinatie tussen de Marokkaanse stijl en de moderne voorzieningen zorgen voor een aangename sfeer en een comfortabel verblijf in dit hotel.
Fès Inn beschikt over een heerlijk zwembad, gelegen aan de overkant van de weg. In het restaurant vinden we internationale gerechten. Alle verzorgde kamers beschikken over een badkamer, televisie, telefoon, airconditioning en kluisje.

Erfoud:
Hotel Belere
Hotel Belere is gebouwd in de stijl van een kasbah en heeft in totaal 150 kamers. In de tuin is een prachtig zwembad, omringd door een zonneterras met comfortabele ligbedden. Bij de bar kunnen we genieten van een heerlijk verfrissend drankje.
Het hotel beschikt over een lobby met receptie, restaurant, bar en wifi. De kamers zijn verzorgd ingericht en beschikken over een airconditioning, televisie, minibar, kluisje, wifi en een badkamer met bad en/of douche en een haardroger.

Merzouga:
Kasbah Tombouctou

Het prachtig gesitueerde Kashbah Tombouctou is gelegen aan de rand van de Sahara en alleen bereikbaar per landrover. We hebben een geweldig uitzicht op de indrukwekkende, glooiende zandduinen van de Sahara. Tombouctou ligt tussen twee oases en is omgeven door palmbomen. Het hotel is gebouwd in de vorm van een traditionele kasbah en heeft een mooi zwembad met ligbedden.
Het hotel heeft een sfeervolle hammam waar we geheel kunnen ontspannen bij een massage. Er wordt een heerlijk ontbijt geserveerd en ook de diners zijn voortreffelijk en we hebben de keuze uit zowel internationale als traditionele gerechten. Alle luxe kamers zijn zeer verzorgd ingericht en voorzien van alle comfort zoals een badkamer, airconditioning, telefoon en minibar.
Ook kunnen we er voor kiezen om de nacht door te brengen in een traditionele woestijntent aan de voet van de duinen. De tenten zijn voorzien van comfortabele matrassen en van elkaar gescheiden middels doeken. Een unieke ervaring!
Deze optionele excursie kunnen we ter plaatse reserveren bij de reisleider. Zie verder bij Excursies.

Ouarzazate:
Hotel Kenzi Azghor
Kenzi Azghor is een prachtig boutique hotel vlakbij het stadscentrum van Ouarzazate. Vanaf het dakterras hebben we een adembenemend uitzicht op de vallei van de rozen en de omliggende bergtoppen. In restaurant El Guedra kunnen we genieten van een internationale keuken. We kunnen heerlijk relaxen bij het zwembad of gebruik maken van de Spa van het hotel. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie en badkamer met douche en/of bad.

Marrakech:
Hotel Ayoub & Spa
Hotel Ayoub & Spa is een modern hotel in de wijk Guéliz in Marrakech. In het hotel hangt een prettige en warme sfeer, het is ingericht met oog voor detail. De accommodatie is voorzien van een lobby met receptie, restaurant, bar, gratis wifi, zwembad met zonneterras en ligbedden. In het spa centrum, tegen betaling, is een hammam, schoonheidssalon, kapper en kunnen we terecht voor een keuze aan massages en behandelingen. De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van airconditioning, televisie, minibar, kluisje en badkamer met bad en/of douche en haardroger.
 Reisprogramma Reisprogramma
 ReisprogrammaDag 1 - Reisduur 0.6 uur - Reisafstand 30 km
Amsterdam - Casablanca
We vertrekken vanaf Schiphol voor onze vlucht van ongeveer drieënhalf uur naar Marokko.
Rechtstreekse vlucht met Transavia.
Amsterdam 10u10 – Casablanca 12u50 Vlucht HV 5749

Op de luchthaven van Casablanca, het beginpunt van onze prachtige reis door mystiek Marokko, worden we opgewacht door onze Nederlandssprekende reisleiding en naar ons hotel gebracht.

Dag 2 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 245 km
Casablanca - Rabat - Meknes
Stadsbezoek Casablanca en Rabat.
We gaan vandaag op ontdekkingstocht in Casablanca en aansluitend in Rabat. Aan het einde van de middag komen we aan in Meknès waar we overnachten.
Stadstour door Casablanca
We bezoeken de enorme Hassan II-moskee. Dit gebedshuis ligt aan de kust en de helft steekt uit over het water van de Atlantische Oceaan. Met de bus rijden we verder, langs de boulevard van Casablanca en de woonwijk Anfa met prachtige huizen. Casablanca is een mix van het traditionele en moderne leven. We zien er moderne gebouwen, maar ook smalle straatjes binnen oude stadsmuren.
De hoofdstad Rabat
Onze volgende stop is Rabat, de eerste van de vier zogenaamde koningssteden. Deze steden zijn alle vier ooit hoofdstad geweest, en residentie van de koning. Rabat is nu (weer) hoofdstad en koninklijke residentie. Na de lunch bezoeken we de Hassantoren, het mausoleum van koning Mohamed V en wandelen we door de straatjes van de kashba van de Oudayass aan de kust.
Dan rijden we door naar Meknès.

Dag 3 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 60 km
Volubilis - Fès
Meknès en de mozaïekvloeren van Volubilis.
Na het ontbijt maken we een stadstour door de oude stad van Meknès en ook Volubilis staat op ons programma. Aan het einde van de middag komen we aan in Fès.
De oude stad van Meknès
Eén van de hoogtepunten van de stad is de graanschuur, een gigantisch gebouw uit de vroeg-18e eeuw, met daarnaast het oude waterbassin, dat gebruikt werd om de koninklijke tuin van water te voorzien. De grote poort van Bab Mansour wordt door velen als één van de mooiste van Marokko beschouwd. Ook bezoeken we het Moulay Ismail Mausoleum, één van de weinige heilige plaatsen waar ook niet-moslims welkom zijn.
De Romeinse stad Volubilis
Volubilis was ooit het bestuurlijk centrum voor dit deel van Romeins Afrika. De ruïnes staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Ze zijn nu het domein van de ooievaars die op de eeuwenoude zuilen hun nesten hebben gebouwd. Er is er nog veel te zien in dit openluchtmuseum: goed bewaarde mozaïekvloeren, tempels en poorten.
We overnachten twee nachten in de religieuze stad Fès.

Dag 4
Fès
Stadsbezoek Fès
Het markante Fès heeft een modern, Frans deel en een eeuwenoud deel, de medina. Deze bestaat uit Fès el Bali en Fès Jdid en is Unesco werelderfgoed.
Het oude centrum
We bekijken de indrukwekkende poort van het koninklijke paleis en de prachtige Bab Boujeloud toegangspoort. In het labyrint van het oude Fès vinden we souks, stadspaleizen, mausolea en de oudste universiteit ter wereld, die van de Karaouine moskee. We hebben de gelegenheid om midden in de kleurrijke en levendige medina van Fès heerlijk te lunchen in het authentieke Palais Mnebhi. Zie verder bij Excursies: lunch in het authentieke Paleis Mnebhi.

De leerlooierswijk van Fès
En natuurlijk zien we de beroemde leerlooiers, die hier sinds de 11e eeuw werkzaam zijn. In ronde stenen baden worden de huiden gelooid en geverfd. Prachtig om te zien vanaf één van de vele dakterrassen eromheen. Wel het takje munt dat je net gekregen hebt onder je neus houden: de sterke geur van het looien kan onaangenaam zijn.
Dag 5 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 455 km
Fès - Ifrane - Midelt - Erfoud
We laten de stad achter ons en rijden via cederbossen, pittoreske berberplaatsjes en het skioord Ifrane door het Midden-Atlasgebergte naar Erfoud.
Klein Zwitserland
Alles is er anders dan in de rest van Marokko. We maken een stop in Ifrane, het skiplaatsje van Marokko. Het is hier kouder en groener en langs de straten vind je geen palmbomen maar dennenbomen. De Marokkanen komen hier zelf graag voor vakantie, een dagje uit of om een weekendje te ontspannen.
Midelt, tussen de Midden- en Hoge Atlas
Midelt ligt op een hoogte van ruim 1500 meter, tussen de bergen van de Midden Atlas en het ruige Jbel Ayachi. We kijken uit op de prachtige uitgestrekte vlakte en vervolgens rijden we door een desolaat landschap met hier en daar een dorpje, een huis of een kudde schapen.
Erfoud zelf is een prachtige oase aan de voet van de imposante Sahara duinen.
We verblijven in een heerlijk comfortabel hotel.
Dag 6 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 80 km
Erfoud - Merzouga
Per jeep via de Erg Chebbi duinen naar Merzouga.
De ochtend is ter vrije besteding: het hotel heeft een fijn zwembad. Dan gaan we per 4WD, via de Erg Chebbi duinen, naar Merzouga.
Een erg is een gebied van zandduinen op rotsige ondergrond. Sommige duinen hier zijn 150 meter hoog.
Veel gebouwen worden in Marokko kashba genoemd; officieel is het een huis gebouwd als een verdedigingswerk - gesloten aan de buitenkant en soms met hoge muren.
In Merzouga verblijven we in een prachtig kashba hotel. Wie wil kan in de buurt van het hotel een rondje op een kameel maken. Zie verder bij Excursies.
Per kameel de woestijn in
Wie wil, kan er ook voor kiezen om per kameel verder de woestijn in te gaan en in een tentenkamp te overnachten, onder een schitterende sterrenhemel. De kamelentocht naar het tentenkamp duurt ruim een uur. Het geheel is een unieke ervaring die je niet mag missen. Zie verder bij Excursies: Overnachting in de woestijn.
Dag 7 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 300 km
Merzouga - Erfoud - Tineghir - Todra Kloof - Ouarzazate
Via de Todrakloof naar Ouarzazate.
s Ochtends vroeg kun je door de duinen wandelen en de zon zien opgaan. Per 4WD rijden we terug naar Merzouga en met de bus rijden we via de Todrakloof naar Ouarzazate.
De spectaculaire Todrakloof
We rijden via de weg van de duizend kasbas naar de Tineghir oase. Deze is bekend om de schitterende Todrakloof met rotsen die reiken tot wel 250 meter, gescheiden door een ijskoud gletsjerbeekje.
De spectaculaire kloof is vijftien kilometer lang en op het smalste punt is de afstand tussen de rotsen aan weerskanten slechts tien meter.
In de namiddag komen we aan in Ouarzazate.

Dag 8 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 205 km
Ouarzazate - Aït Ben Haddou - Marrakech
Na een kort bezoek aan Ouarzazate vertrekken we naar Aït Ben Haddou waar we de wereldberoemde kashba bezoeken. Aan het einde van de dag bereiken we het sprookjesachtige Marrakech, gelegen aan de voet van de Hoge Atlas.
De ksar van Aït Ben Haddou
Deze schitterende ksar is één van de grootste attracties van deze streek. Een ksar is een groep uit leem opgetrokken huizen (kashba), omgeven door hoge muren. Aït Ben Haddou was het decor voor veel films en series en is Unesco-werelderfgoed. Leuk om later terug te zien in films en series als The Living Daylights, Gladiator en Game of Thrones.
De rit gaat verder naar Marrakech en daarvoor moeten we het Hoge Atlasgebergte over. Via de schitterende bergpas Tizi-n-Tichka, met veel bochten en mooie uitzichten, naar een hoogte van 2260 meter. Het is de hoogste pas in Noord-Afrika.
Aan het einde van de dag bereiken we Marrakech waar we twee nachten verblijven.

Dag 9
Marrakech
Stadsbezoek Marrakech
De laatste van de koningssteden die we bezoeken is Marrakech. De rode stadsmuren en huizen uit de 12e eeuw gaven de stad de bijnaam de rode stad of rode parel.
Betoverend Marrakech
Tijdens onze stadstour bezoeken we onder meer de Saadische graven, het Bahia Paleis en de Koutoubia moskee met de hoogste minaret van Marrakech. Uiteraard komen we ook op het beroemde en levendige Djemaa El Fna plein, waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten vertonen. Het is heerlijk om later zelf rond te dwalen door de souk met zijn wirwar van straatjes en kleurrijke winkeltjes waar van alles te koop is, van prachtige tajines en potten tot geweldige tassen en schoenen.
De rode stad
De rood-oranje avondgloed zet de stadsmuren tegen de avond in vuur en vlam. Samen met de rood geschilderde huizen vormt dit een sprookjesachtig decor. Zie verder bij Excursies: Traditioneel diner met show.
Dag 10 - Reisduur 0.3 uur - Reisafstand 10 km
Marrakech - Amsterdam

Helaas, de reis zit er weer op. Met een transfer worden we naar de luchthaven van Marrakech gebracht voor onze vlucht terug naar Amsterdam. We kunnen terugkijken op een onvergetelijke reis door Marokko!
Rechtstreekse vlucht met Transavia.
Marrakech 10u25 – Amsterdam 15u10 Vlucht HV 5754
 Bij te boeken Bij te boeken
 Bij te boekenWil je nog meer genieten? Dat kan!
Deze reis kun je nog leuker maken door te kiezen voor de onderstaande extra excursies:
1. Fès: lunch in het authentieke Palais Mnebhi
Tijdens ons verblijf kunnen we midden in de kleurrijke en levendige medina van Fès heerlijk lunchen in het authentieke Palais Mnebhi. Het voormalige paleis is nu een restaurant en je kunt in deze oase van rust genieten van de prachtige mozaïeken en architectuur onder het genot van lokale gerechten. De lunch bestaat uit een drie-gangen menu.
Prijs: ± € 15 per persoon

2. Merzouga: Overnachting in de woestijn
Het is een unieke ervaring om per kameel (of dromedaris) een tocht te maken door de prachtige gouden duinen van de Sahara, waarna we vervolgens de zonsopgang kunnen meemaken in de woestijn. Diner en overnachting vinden plaats in goed verzorgde tenten. We slapen op een matras op de grond, met lakens en dekens. In het kamp zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen (drie toiletten) aanwezig. Door de prachtige omgeving is dit een ervaring om nooit meer te vergeten. We kunnen zelfs slapen onder de sterrenhemel. Het eerste gedeelte zal worden afgelegd per landrover waarna we vervolgens per kameel (of dromedaris) verder zullen gaan (ongeveer 1 uur). Bij terugkomst in Merzouga hebben we de gelegenheid om te douchen en ons even op te frissen om daarna te genieten van een heerlijk ontbijt in het hotel. Voor deze uitstap, heb je een extra reistas nodig.

Duur?
Halve dag en een nacht
Wanneer?
Einde van de middag
Prijs?
€ 40 per persoon
Inbegrepen:
Transfer, uur op de kameel of dromedaris (enkele reis), diner, overnachting in tent en muziek.
Opmerkingen:
Indien je van plan bent deze onvergetelijke excursie te boeken is het aan te raden om warme kleding voor de overnachting mee te nemen. Deze excursie kun je in lokale valuta (Dirham) betalen. De betaling kan alleen contant worden voldaan. Je boekt en betaalt ter plaatse bij de reisleider of bij de lokale vertegenwoordiging. De prijzen zijn indicatieprijzen per persoon. Deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen, gebaseerd op een minimum aantal deelnemers.

3. Marrakech: Traditioneel diner met show
Heerlijk genieten van een traditioneel diner met variërende artiesten, dit is mogelijk bij restaurant Dar Es Salam. De maaltijden worden volgens traditie en uitsluitend met verse producten bereid. Door een aandachtige voorbereiding en een kookmethode op zacht vuur krijgen de gerechten de juiste smaak en kwaliteit van de originele Marokkaanse keuken. Bij binnenkomst worden we warm ontvangen en wanen we ons in een Marokkaanse droomwereld door de prachtige sculpturen, tapijten en de zorgvuldig gekozen verlichting. Tijdens het diner worden onze ogen en oren verwend door de beste lokale folkloreartiesten.
Duur?
Hele avond
Wanneer?
De show start om 19.30 uur
Prijs?
± € 30 per persoon
Inbegrepen:
Transfer en diner
Opmerkingen:
Deze excursie kun je in lokale valuta (Dirham) betalen. De betaling kan alleen contant worden voldaan. Je boekt en betaalt ter plaatse bij de reisleider of bij de lokale vertegenwoordiging. De prijzen zijn indicatieprijzen per persoon. Deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen, gebaseerd op een minimum aantal deelnemers.
 Prijs van de rondreis en reservatie Prijs van de rondreis en reservatie
 Prijs van de rondreis en reservatie € 938 per persoon in een 2-persoonskamer (prijs onder voorbehoud want dit is de prijs op 19/05/2022).
Zeer snel inschrijven is dus de boodschap.
€ 1.102 in een singlekamer (prijs onder voorbehoud want dit is de prijs op 19/05/2022).
Zeer snel inschrijven is dus de boodschap.

Wat is er inbegrepen in deze reis?
- rechtstreekse vlucht Amsterdam - Casablanca en Marrakech - Amsterdam met Transavia incl. ruimbagage en gerelateerde belastingen & heffingen
- vervoer per comfortabele bus met airconditioning (afmeting bus afhankelijk van groepsgrootte)
- 9 overnachtingen in middenklasse hotels
- verzorging op basis van halfpension
- stadstour Casablanca*
- bezoek aan Rabat, Meknès, Fez en Marrakech
- bezoek aan Volubilis*
- jeeptour van Erfoud naar Merzouga
- bezoek aan zandduinen in de Sahara
- tocht via de Todrakloof naar Ouarzazate
- bezoek aan kashba van Ouarzazate*
- bezoek aan kashba van Aït Ben Haddou*
- Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 10

Wat is er niet inbegrepen in deze reis?
- entreegelden ± € 45 per persoon (zie *)
- optionele excursies
- bijdrage fooienpot € 35 per persoon
- fooien voor de reisleider en housekeeping
- niet genoemde maaltijden, entreegelden en persoonlijke uitgaven
- verzekeringen
- mogelijke fueltoeslagen
- transfer H/T naar Schiphol (wordt door Oever georganiseerd)
Reservatie:
Kijk eerst na of je een internationaal reispaspoort (geen identiteitskaart!) hebt en of die nog geldig is tot 90 dagen na 21 september 2022 (zo vermeld bij de reis van ANWB.)

Zo ja, dan kan je reserveren.
Zo niet, vraag dan snel een internationaal reispaspoort aan.
1) Indien je voor een singlekamer kiest, reserveer dan rechtstreeks via de site van ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/reis/10-daagse-groepsrondreis-marokko met vertrek op 12 september 2022.
Je hoeft nergens Oever te vermelden want we zijn gewoon deelnemers binnen een bestaande groep. Jijzelf bent de hoofdboeker.
Bij het invullen van je gegevens, gebruik je geen accenten in je naam of in de naam van de thuisblijver (je contactpersoon).
Om je telefoonnummer op te geven en ook het telefoonnummer van de thuisblijver, vul je gewoon je Gsm-nummer in zonder +32 ervoor en alles aan elkaar, b.v. 04785454...
Verzekeringen via ANWB, raadt ANWB af omdat we in België wonen en ANWB is Nederlands.
Wanneer je alles hebt ingevuld en je reis bevestigd hebt, krijg je via je opgegeven mailadres alle verder te volgen stappen zoals het bedrag van je voorschot, de datum waarop je saldo moet betaald zijn enz.
Laat via nicole@oever.be, weten dat je gereserveerd hebt zodat we weten wie er meegaat!
Heb je problemen met het reserveren van je reis, mail dan even naar nicole@oever.be.
2) Indien je voor een tweepersoonskamer kiest, weet dan dat je een tweepersoonskamer enkel kan reserveren met jouw naam en die van de 2de persoon.
Ofwel ken je iemand die met jou de kamer wil delen en jullie spreken dan onderling af om jullie reis te reserveren.
Ofwel ken je niemand om de kamer met jou te delen. Geen probleem: stuur snel een mail naar nicole@oever.be en telkens we 2 namen van deelnemers hebben, kunnen we een tweepersoonskamer vormen en spreken we verder af hoe er moet gereserveerd worden.
 Belangrijke info Belangrijke info
 Belangrijke info- Voor Marokko heb je een internationaal reispaspoort nodig. Dit moet nog 90 dagen geldig zijn na vertrek uit Marokko (zo vermeld bij de reis van ANWB).

- Toegang tot verzorging: om in Marokko toegang te hebben tot gezondheidszorg heb je het BM111-document van je ziekenfonds nodig. Dit document geeft je recht op verzorging die tijdens je verblijf onmiddellijk noodzakelijk werd (dringende verzorging).
Opgelet: dit document is maximaal 3 maanden geldig en is niet geldig als je naar Marokko gaat enkel om je te laten verzorgen.

- Valuta
- De munteenheid van Marokko is de dirham. Een dirham is verdeeld in honderd centimes. In bijna alle steden is het mogelijk om te pinnen en bijna overal zijn banken, waar je geld kunt wisselen. Wel even rekening houden met de openingstijden. Vrijdagmiddag zijn de meeste banken, vanwege gebedsdag, gesloten.
- Met je bankkaart en creditcard kun je bijna overal in Marokko, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat je aan je bank vraagt om je bankkaart open te stellen voor Marokko anders kun je je bankkaart niet gebruiken. Voor elke transactie betaal je een klein bedrag aan kosten. Je Mastercard of Visa Card worden op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeer kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

Fooien
- Voor elke (kleine) dienst wordt een fooi (bakshees) verwacht. Zorg daarom voor voldoende kleingeld.

- Bedieningsgeld is bij de restaurantrekening inbegrepen. Daar bovenop wordt een fooi van 10% zeer gewaardeerd.
- Een fooi voor kamermeisjes en gidsen wordt op prijs gesteld.
- Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Fooienpot
- Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt of en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is.
- De fooien voor de reisleider en housekeeping zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.
Prijspeil
- Eenvoudige maaltijd: vanaf € 4.
- Diner 3 gangen (2 pers.): vanaf € 20.
- Taxirit (ong. 3 km.): vanaf €1,50.
- Kopje koffie: vanaf € 1.
- Pintje: vanaf € 1.

Veiligheid
Over het algemeen is Marokko voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.
Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Marokko goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort en geld kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt, kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet.

Verblijfshotels in Marokko
Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. De buffetten hebben vaak een beperkte keuze, maar de kwaliteit is goed. Uiteraard houdt ANWB altijd rekening met de service en kwaliteit die je van hen mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in hun selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.
Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

Vervoer
ANWB gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in België gewend zijn. ANWB adviseert ons de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Elektriciteit
- Voltage: 220 volt
- Adapter: misschien niet nodig maar altijd interessant om een universele wereldstekker mee te nemen!

Fotograferen
- Indien je de bevolking wilt fotograferen, helpt het vaak om eerst toestemming te vragen (al dan niet in gebarentaal). Je merkt al snel aan de houding van deze persoon of dit gewenst is of niet. Wanneer je deze persoon eerst begroet en een praatje maakt, werkt het vaak ontwapenend. Ook waarderen zij het vaak als je de digitale foto achteraf laat zien. Toon te allen tijde respect, ook als een persoon zich niet wil laten fotograferen. Dit heeft namelijk meestal religieuze redenen.
- Wees terughoudend met het nemen van fotos bij religieuze gebeurtenissen, militaire gelegenheden en objecten zoals vliegvelden en bruggen. In musea is fotograferen veelal verboden.

Tijdsverschil
De meeste tijd van het jaar is het in Marokko 1 uur vroeger dan in België

Verzekeringen
Je dient zelf te zorgen voor een annulatieverzekering en/of een reisbijstandsverzekering indien je die wenst!

Samenkomst deelnemers: wordt later meegedeeld aan de deelnemers

Info:
Pieter 0478 54 54 54 pieter@oever.be
Nicole 0475 59 56 11 nicole@oever.be

Deze reis is een realisatie van ANWB.