Woensdag 06 april 2022Paasweekend in Cochem (Moezel) (D) van VR 15/04 tot MA 18/04 of DI 19/04/2022 Enkel Oeverleden!   
 Paasweekend in Cochem (Moezel) (D) van VR 15/04 tot MA 18/04 of DI 19/04/2022 Paasweekend in Cochem (Moezel) (D) van VR 15/04 tot MA 18/04 of DI 19/04/2022
 Paasweekend in Cochem (Moezel) (D) van VR 15/04 tot MA 18/04 of DI 19/04/2022OOK NIET-LEDEN!
ER ZIJN NOG 3 PLAATSEN VRIJ: we geven aan 3 niet-leden de kans om met Oever kennis te maken tijdens een lang en zonnig paasweekend met temperaturen tussen de 14 en 17°! Aarzel niet en profiteer van de gelegenheid!
OOK OEVERLEDEN KUNNEN UITERAARD NOG INSCHRIJVEN!
Soms hoef je niet eens zo lang te rijden om in een compleet andere wereld te komen! Zo ben je vanuit Antwerpen in 3 uur rijden in het fraaie Moezelgebied aangekomen. Hier komt de wereldberoemde wijn vandaan, die geoogst wordt in de wijngaarden langs de steile rivierhellingen. In de gezellige wijndorpjes gaat het er nog echt 'gemütlich' aan toe en zijn er veel bezienswaardigheden te vinden.

De Moezelvallei: Wijn, Natuurschoon, Geschiedenis en Cultuur
Tussen Trier en Koblenz slingert de Moezel door een romantisch wijnlandschap met groene steile hellingen. Dit dal of vallei is het mooiste gedeelte van deze 544 km lange rivier. Na elke bocht zijn er volop idyllisch gelegen wijndorpen met prachtige huisjes en wijngaarden te vinden. Het Moezeldal is wereldberoemd door de bekende wijnen die er vandaan komen en kent een eeuwenoude rijke cultuurgeschiedenis die terug gaat tot de Romeinse en Keltische tijd. Het waren de Romeinen die de basis hebben gelegd voor het prachtige en tevens oudste wijnlandschap van Duitsland. Het milde soms bijna mediterrane klimaat in combinatie met de leisteenbodem van de hellingen maken het tot een ideale plaats waar de druivensoorten uitstekend groeien.
Alles draait hier om de wijn. Zelfs het meest kleine Moezeldorpje heeft zijn eigen wijnfeest omlijst met de nodige Folklore. De vele wijnproeverijen en wijncafés nodigen uit om de beroemde wijnen en de regionale gerechten te komen proberen. Als een groen lappendeken liggen de wijnvelden aaneengesloten langs de Moezel. In dit uniek Moezel wijnlandschap zijn de sporen van de vroegere bewoners ruimschoots te vinden. Overblijfselen uit de tijd van de Germanen, Kelten en Romeinen zijn op diverse plaatsen in de vallei goed bewaard gebleven. De periode van de Middeleeuwen uit zich in de tientallen burchten en kastelen die langs de rivier te vinden zijn. Burg Elz en Burg Cochem behoren tot de meest beroemde en unieke bewaard gebleven burchten van Duitsland. Een bezichtiging is dan ook meer dan de moeite waard.
 Met Oever verblijven wij in Cochem.
Cochem is een klein toeristisch stadje in het westen van Duitsland, gelegen aan de oevers van de Moezel aan de oostelijke rand van de Eifel. Als hoofdplaats van de moezelwijnen, wordt Cochem omringd door wijngaarden en prachtige natuur, maar ook in de stad zelf zijn heel wat schitterende bezienswaardigheden te vinden:
De Reichsburg van Cochem is de grootste bezienswaardigheid van de stad. Je ziet de burcht dan ook al van ver liggen. Het kasteel staat op een heuvel aan de oever van de Moezel en torent ongeveer 100 meter boven de stad uit. In de burcht is er een museum. Hierbij zijn een aantal ruimtes in de burcht ingericht in de stijl van de neorenaissance en neobarok en zijn er verschillende meubels, schilderijen, tapijten en andere objecten tentoongesteld. Het kasteel is dagelijks open van 09u tot 17u. Om de 15 minuten starten er rondleidingen. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. De toegang kost € 7.
De Sesselbahn: aan de rand van Cochem kan je op het Pinner Kreuz genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Moezel rivier. Om hier te komen kan je vanaf de Endertstraße met een stoeltjeslift naar boven: de Sesselbahn. De kabelbaan is een populaire attractie in de stad en terwijl je naar boven gaat, kan je al uitkijken over de omgeving. De stoeltjeslift heeft een lengte van zo’n 360 m en brengt je tot een hoogte van 255 m. Naast open stoeltjes hangen er ook cabines aan de kabelbaan, waardoor de Sesselbahn ook bij slecht weer gebruikt kan worden. Liever niet met de kabelbaan naar boven? Het Pinner Kreuz is ook te bereiken met een inspannende wandeling vanuit de stad. In het laagseizoen van eind maart tot eind juli is de Sesselbahn open tussen 10u en 17u of 18u. Een enkel ritje kost €4,90.
Rondvaart op de Moezel: de rivier de Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en loopt vervolgens door Luxemburg en Duitsland naar Koblenz, waar de rivier in de Rijn uitmondt. De oevers van de rivier zijn bedekt met wijnranken, met daartussen zeer idyllische en fotogenieke plekjes. Tijdens ons verblijf in Cochem is het dan ook een must om even op een rondvaartboot te stappen en zo niet alleen de stad maar ook het prachtige landschap in de omgeving vanaf het water te aanschouwen. Zo kan je onder andere de Reichsburg ver boven de stad uit zien steken en de schilderachtige huisjes langs de oevers van de rivier op een andere manier aanschouwen. Een boottocht vanuit Cochem duurt ongeveer 1 uur. Tickets voor de rondvaart vanaf € 11.
 Peterskapelle (Pestkapelle van Sint Rochus): ten westen van de Reichsburg kan je de Peterskapelle vinden. Door de ligging op de heuvel steekt ook deze kapel boven de stad uit.
De kapel staat ook wel bekend als de Pestkapelle van Sint Rochus en werd dan ook rond 1430 gebouwd in opdracht van de aartsbisschop ter herdenking van de pest die een paar jaar eerder door de regio woedde.
Marktplein van Cochem: wanneer je Cochem bezoekt, is de marktplaats eigenlijk niet te vermijden. Terwijl je wandelt door de stad, kom je al snel op dit centrale plein aan. Het marktplein wordt omringd door pittoreske vakwerkhuizen in verschillende kleuren. In de panden zelf vind je veel winkels en verschillende eetgelegenheden. Daarnaast liggen er rondom het plein ook verschillende andere bezienswaardigheden. Zo ligt het Erker Rathaus aan het plein, het barokke stadhuis dat in 1739 werd gebouwd. Ook de Sint-Martinuskerk, die uit het midden van de 20ste eeuw stamt, is gelegen aan het plein. Verder vind je op het plein ook de prachtige Martinsbrunnen, een fontein die in 1767 geplaatst werd. Rondom het marktplein zijn in de smalle straatjes nog veel meer prachtige vakwerkhuizen te vinden. Ook vind je in de buurt de Alte Thorschanke, een oude poortherberg uit 1625 die als één van de weinige gebouwen niet door de Fransen in 1689 verwoest werd. Verderop zijn ook enkele stadspoorten te vinden.
Moezelwijnen: Cochem ligt in de Moezelvallei en staat net als de rest van het gebied bekend om de gelijknamige wijnen. Langs de oevers van de rivier zijn vele wijngaarden op de hellingen van de heuvels te zien. De wijnen die van de druiven gemaakt wordt die hier worden geproduceerd, zijn uniek. De wijnranken kunnen door de steiltegraad van de heuvels niet machinaal geplukt worden. De druiven worden dus jaarlijks met de hand geoogst. De moezelwijnen die er vervolgens mee gemaakt worden, zijn in nagenoeg alle restaurants in Cochem te proeven, maar je kan ook terecht bij 1 van de vele proeflokalen.
Niet voor niets dus dat Cochem één van de populairste bestemmingen is in de deelstaat Rijnland-Palts.
 Verblijf Verblijf
 VerblijfMet Oever verblijven we in Ferienresort Cochem in Mosehöhe Ediger-Eller waar we 2 mooie 14-persoonsvilla’s hebben gehuurd. Er kunnen dus 28 Oeverleden mee waarvan maximum 4 Oeverkoppels.
De typische vakwerkhuizen, uitgestrekte wijngaarden, de rivier de Moezel en historische plaatsen rond Ferienresort Cochem roepen een romantische en authentieke sfeer op. Het vakantiepark is gelegen in heuvelachtig gebied en ligt op 350 meter hoogte, een kleine 200 meter boven het plaatsje Cochem. Hier geniet je vanuit je originele vakwerkvilla van het prachtige uitzicht op de omliggende heuvels en bosrijke omgeving. Het overdekt zwembad is gesloten maar we kunnen gratis minigolven! Er zijn er ook bowlingbanen.
Er zijn in het totaal, verdeeld over de 2 huizen, 12 slaapkamers aanwezig. Het zijn allemaal aparte boxspringbedden. In elk huis is er ook een traditionele sauna aanwezig.
Met Oever gaan we in eerste instantie naar Cochem om te wandelen, om te fietsen (al dan niet met een E-bike), om elektrisch te mountainbiken en om te ontspannen tijdens een boottocht op de Moezel.
In de omgeving zijn er veel mogelijkheden!
Tijdens je verblijf in de Moezelvallei geraak je in de ban van de uitgestrekte heuvels, de eindeloze wijngaarden, de bossen en de pittoreske dorpjes. Dit allemaal ontdek je tijdens de wandelingen of de fietstochten. Voor de fietsers zijn er talrijke prachtige en goed onderhouden routes te verkennen.
Aan en rondom de Moezel beleef je een lang weekend waarop lichaam en geest de soms nodige rust kunnen vinden.
Ben je meer geïnteresseerd in geschiedenis en de lokale cultuur? In dat geval zal je zeker Cochem bezoeken en je ogen uitkijken bij de vele Romeinse ruïnes die overal langs de Moezel te vinden zijn. Wat echter door niemand mag worden overgeslagen is een bezoekje aan Trier. In deze oude, gemoedelijke stad lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan.
Wie het liever wat rustiger aandoet, kan ook een boottocht maken op de Moezel en zo de vele steden en dorpen verkennen.
 Programma: (onder voorbehoud) Programma: (onder voorbehoud)
 Programma: (onder voorbehoud)VR 15/04: aankomst vanaf 17u. We spreken af in huis 443.
Om 19u breken we in 1 van de 2 huizen gezellig het ijs met de Oever traditional: heel lekker stokbrood, heerlijke kazen en charcuterie. Om al dit lekkers door te spoelen, is er wijn, water, cola, bier, koffie, thee.
Graag op voorhand een seintje indien je later dan 19u toekomt zodat er ook voor jou een bordje opzij wordt gezet!
We maken de nodige afspraken voor zaterdag.
ZA 16/04: na het ontbijt en het klaarmaken van het lunchpakket, vertrekken we met het watertje, het fruitsapje, het snoepje en het stukje fruit dat voor ons klaarstaat voor een mooie wandeling of een mooie fietstocht of 1/2 dagje elektrisch mountainbiken.
Indien je niet graag meewandelt of meefietst of het omliggende landschap verkent op een elektrische mountainbike, kan je ook een dagje naar Cochem of Trier of een boottochtje maken op de Moezel.
Na de wandeling, het fietsen of het bezoekje aan een bezienswaardigheid in de streek, kunnen we in de 2 huizen zalig ontspannen. Na het snijden van de nodige groentjes en na een lekkere cava als aperitief, volgt er een overheerlijke gourmet, ook een vegetarische gourmet is mogelijk! met een waaier aan groentjes en sausjes en achteraf nog een toetje.
We maken de nodige afspraken voor zondag.
PS: ben je vegetariër of heb je allergieën? Meld dit dan zeker op de samenkomst!
ZO 17/04: na het ontbijt en het klaarmaken van het lunchpakket, vertrekken we met het watertje, het fruitsapje, het snoepje en het stukje fruit dat voor ons klaarstaat voor een mooie wandeling of een mooie fietstocht of 1/2 dagje elektrisch mountainbiken.
Indien je niet graag meewandelt of meefietst of het omliggende landschap verkent op een elektrische mountainbike, kan je ook een dagje naar Cochem of Trier of een boottochtje maken op de Moezel.
Na de wandeling, het fietsen of het bezoekje aan een bezienswaardigheid in de streek, kunnen we in de 2 huizen zalig ontspannen.
’s Avonds gaan we samen eten in een restaurant in Cochem (niet inbegrepen in de prijs!)
We maken de nodige afspraken voor maandag.
MA 18/04: na het ontbijt en het klaarmaken van het lunchpakket, vertrekken we met het watertje, het fruitsapje, het snoepje en het stukje fruit dat voor ons klaarstaat voor een mooie kortere wandeling of een mooie kortere fietstocht of een 1/2 dag elektrisch mountainbiken.
Indien je niet graag meewandelt of meefietst, kan je ook een dagje of een 1/2 dagje naar Cochem of Trier of een boottochtje maken op de Moezel zodat we in de namiddag, na het stukje taart rond 16u, tijdig naar huis kunnen keren.
DI 19/04: diegenen die het wensen, kunnen tot dinsdagmorgen blijven. De huizen moeten proper (alle vuilbakken en vaatwasser leegmaken en het vuil naar de aangewezen plaats brengen, kuisen hoeft niet) achtergelaten worden en de sleutels moeten aan de receptie afgegeven worden. De huizen moeten uiterlijk om 10 u vrij zijn!
 Prijs en reservatie Prijs en reservatie
 Prijs en reservatiePrijs: € 139 voor 3 nachten of 4 nachten.
Inbegrepen:
• het verblijf
• het bedlinnen. Dus geen lakens meebrengen!

Niet inbegrepen:
• alle dranken en eten vanaf vrijdagavond tot en met maandagnamiddag en dit aan kostprijs en op het einde van het weekend
aan Pieter te betalen. Breng dus cash geld mee!
• het avondeten en de drank in het restaurant op zondagavond
• alle mogelijke uitstappen
• het elektrisch mountainbiken (een fantastische, niet te missen ervaring!)
• het huren van een fiets of E-bike
Reservatie: is pas geldig nadat je € 139 hebt overgeschreven op rekening van Oever vzw BE07 7310 3573 4266 met vermelding van je lidnummer en Paasweekend Cochem (Moezel).
Schrijf snel over want er zijn nog maar enkele plaatsen! Niet-leden vermelden i.p.v. een lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer
Mogelijke Oeverkoppels vermelden op hun overschrijving met wie ze de kamer delen!

Organisatie weekend: Pieter en Nicole
Organisatie wandelingen: Luc Ferny 0484 98 38 37
Organisatie fietstochten: Marc Huygen 0498 27 75 13
Organisatie elektrisch mountainbiken: Yves Geerts. Yves heeft 5 elektrische mountainbikes mee. Kostprijs per deelnemer: € 35 voor een 1/2 dag. Voor verdere info, contacteer je best Yves.: 0495 33 09 42

Samenkomst deelnemers: VR 08/04 om 20u in Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel
Op de samenkomst wordt afgesproken voor de carpooling en de kamerindeling. Je maakt dan ook kennis met de andere deelnemers! Belangrijk dus dat je aanwezig bent op de samenkomst! Indien je echt niet aanwezig kan zijn, dan verwittig je tijdig Pieter (0478 54 54 54 of pieter@oever.be)

Afstand Berchem - Cochem ± 293 km en ± 3u rijden.
Carpooltarief: tarief weekends en vakanties
Bijkomende informatie:
Oever (Pieter) 0478 54 54 54 of pieter@oever

NIEUW:
Je kan zelf een fiets of een E-bike huren in Cochem bij Schaltwerk bikes. De aanvragen zijn momenteel alleen telefonisch mogelijk
Prijzen:
Dames toerfiets € 12,50/dag
(lage instap/vering/7-versnellingen)
Toerfiets heren € 12,50/dag
(met stok/3e versnelling)
E-Bike € 25/dag (vanaf 2 fietsen per fiets € 22,50/dag)
lage instap en krachtige batterijen maken de fietstocht tot een plezier
Eigenaar Matthias Knigge
Ravenéstr. 33
56812 Cochem
Telefoon 00 49 2671 / 60 35 00
info@schaltwerk-bikes.de
Openingstijden
ma-vr 9:00-12:30 en 15:00-18:00
za 9.00 - 13.00 uur en zo 10.00 - 12.00 uur (van half april tot eind oktober)

Fietsen kunnen ook buiten openingstijden worden ingeleverd.