Vrijdag 14 januari 2022Nieuwsbrief week2   
 DI 18/01/22 Dinsdagavondfilm The Tragedy of Macbeth (Joel Coen) 4**** UGC Antwerpen  DI 18/01/22 Dinsdagavondfilm The Tragedy of Macbeth (Joel Coen) 4**** UGC Antwerpen
 DI 18/01/22 Dinsdagavondfilm The Tragedy of Macbeth (Joel Coen) 4**** UGC Antwerpen Joel Coen tovert Shakespeares 'The Tragedy of Macbeth' om tot uitgepuurde, geabstraheerde cinema
Niels Ruëll uit Knack Focus van 22/12/2021
Joel Coen blijkt zijn broer niet nodig te hebben om William Shakespeare om te zetten in uitgebeende, geselende cinema.
The Big Lebowski, Fargo, O Brother, Where Art Thou?, No Country for Old Men: Ethan en Joel Coen hebben op 37 jaar tijd veel onvergetelijke films gemaakt. Maar Joel kan het ook zonder zijn broer. In navolging van Orson Welles, Akira Kurosawa, Roman Polanski en Justin Kurzel adapteerde hij Macbeth, William Shakespeares kortste tragedie. Het resultaat is strak en ijzingwekkend en niet zo bont en grappig als we van de Coens gewoon zijn.
Joel Coen focust op de essentie van het gitzwarte verhaal. Opgejut door de profetie van drie heksen en de fatale ambitie van zijn vrouw, vermoordt oorlogsheld Macbeth zijn slapende koning en neemt hij zelf plaats op de Schotse troon. Veel plezier beleeft hij daar niet aan. Onhandelbare nachten, vreselijke schaduwen, smerig gefluister en hier en daar een reële bedreiging drijven hem en Lady Macbeth steeds dieper in de waanzin. Ook aan Shakespeares virtuoos woordenspel wordt niet geraakt. Het is aan de cast om de theatrale volzinnen aan de hedendaagse toeschouwer te verkopen, en dat lukt prima. Denzel Washington en Frances McDormand spelen de pannen van het dak. Onverschrokken, wegglijdend in wanhoop of onverschillig: Washington is in elke scène een andere Macbeth, maar altijd precies de juiste.
Bovenal tovert Coen het theaterstuk om tot cinema. Uitgepuurde, geabstraheerde cinema die niet in realisme, maar in expressionisme en film noir is gedrenkt. De verbluffende, minimalistische mise-en-scène negeert het middeleeuwse Schotland volledig. Bruno Delbonnels camerabewegingen en uitgekiende zwart-witcomposities en het onheilspellende klankentapijt van Carter Burwell klaren de klus.
Macbeths horror wordt je deel. Kom, geesten die neigen naar sterfelijke gedachten!

Van Joel Coen
Met Denzel Washington, Frances McDormand, Kathryn Hunter, Bertie Carvel

COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk. Het mondmasker moet je ook ophouden tijdens de hele film!

Info: Een filmticketje koop je ter plaatse van de verantwoordelijke, Luc. De ticketjes kosten normaal € 7.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken!
Je Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs heb je nodig voor de bioscoop en voor de horeca erna!
Afspraakuur : 19u
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's! Vergeet je Covid Safe Ticket niet!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur : 19u20
Info : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@hotmail.com of Nicole - 0475 59 56 11 - nicole@oever.be.
 VR 21/01/22 Praatcafé Mortsel COVID SAFE TICKET en mondmasker verplicht! VR 21/01/22 Praatcafé Mortsel COVID SAFE TICKET en mondmasker verplicht!
 VR 21/01/22 Praatcafé Mortsel COVID SAFE TICKET en mondmasker verplicht!Wil je graag kennismaken met Oever? Wil je weten wat we zoal organiseren en hoe alles in zijn werk gaat? Kom gerust even langs in Sportcentrum TC Blauwe Regen in Mortsel tussen 20 en 21u. om met ons en met andere Oeverleden kennis te maken.
Een van onze medewerkers zal je verwelkomen en in kleine groep een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. En erna kan je de avond op een aangename manier verder doorbrengen met andere Oeverleden!
Ook alle Oeverleden zijn welkom tussen 20u en 23u om bij te praten.
Mondmasker opzetten tijdens je verplaatsingen in het praatcafé, je Covid Safe Ticket tonen en plaatsnemen aan tafels van max. 6 personen!
De Horeca sluit om 23u!
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel.
Aanvangsuur : 20u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZA 22/01/22 Theater Tg STAN 'A Separation' Merksem OOK NIET-LEDEN! ZA 22/01/22 Theater Tg STAN 'A Separation' Merksem OOK NIET-LEDEN!
 ZA 22/01/22 Theater Tg STAN 'A Separation' Merksem OOK NIET-LEDEN!Nog 2 plaatsen!
COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk
Eerste beeld: een koppel bij de rechtbank. Zij wil weg, het land uit, om haar dochter een betere toekomst te bieden. Hij wil blijven om voor zijn oude, zieke vader te zorgen.
De scheidingsprocedure wordt opgestart.
Maar wat wil het kind eigenlijk?
We zien vijf spelers die gestalte proberen te geven aan alle personages uit de film: stuk voor stuk antihelden, vechtend voor een betere toekomst.
Een menselijk verhaal over schuld en onschuld. Een universeel verhaal zonder helden.
Over échte mensen die strijden voor hun rechten en voor hun gelijk.
Over fouten maken.
Over vergeven.
Over kind zijn.
Over vrouw zijn.
Over man zijn.
Over oud en hulpeloos zijn.
Binnen een systeem van onderdrukking en censuur.
Waar botsen de spelers op de grenzen van hun voorstellingsvermogen?
En waar dringen politieke en religieuze verschillen binnen tussen hen en dat wat er gespeeld moet worden?
'Edelachtbare, wat moet ik doen?'
'U kunt niet voor elk klein probleem een scheiding aanvragen.'
'Klein? Mijn probleem is niet klein.
Het gaat hier om mijn dochter.'
'Het is ook zijn dochter.
Hij heeft ook rechten.
Ik ben hier de rechter en ik vind dat uw probleem klein is.
Hier tekenen alstublieft en tot ziens.'

De voorstelling heeft als belangrijkste uitgangspunt de Iraanse film ‘A Separation’ van Asghar Farhadi die in 2011 onder andere met een Oscar, Gouden Beer, César en Golden Globe werd bekroond.
Recensies:
“Tummers en medeacteurs Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem onderbreken het naspelen van de film geregeld voor geestige terzijdes en een geslaagd spel met realiteit en fictie.” Filip Tielens, De Standaard, 21 september 2020
"Met veel spelplezier en terzijdes worden vooroordelen blootgelegd tussen culturen en klassen; zowel binnen het verhaal als binnen de realiteit van het spelersensemble."
Moos van den Broek, Theaterkrant, 24 september 2020
Keuze van de criticus"STAN heeft zich voorgenomen zijn jarenlange ervaring als collectief door te geven aan jonge makers en spelers, onder meer door actieve ondersteuning van hun werk. En zo zien we Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem op toneel, in een vernuftige filmbewerking die ook onmiskenbaar een STAN-stempel draagt."
Karin Veraart, de Volkskrant, 25 september 2020

Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : Schouwburg Noord (vroeger CC Merksem), Nieuwdreef 135 te 2170 Merksem (Antwerpen)
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 11/02/22 Bezoek Tropisch Instituut Antwerpen OOK NIET-LEDEN! VR 11/02/22 Bezoek Tropisch Instituut Antwerpen OOK NIET-LEDEN!
 VR 11/02/22 Bezoek Tropisch Instituut Antwerpen OOK NIET-LEDEN!COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!
Door de grote interesse in deze activiteit, voorzien we voor Oever 2 gidsen mat telkens maximum 25 deelnemers! Er zijn dus opnieuw plaatsen beschikbaar!
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is wereldwijd bekend voor zijn onderwijs, onderzoek en dienstverlening in de tropische geneeskunde en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Vandaag hebben we een buitenkans om deze architecturale parel te ontdekken.
Het hoofdgebouw is een art-deco parel uit 1933. Hier vind je de onderzoeksafdeling, het ziekenhuis en de algemene diensten. Al in de hal snuif je de typische art-decostijl op: het hoge plafond, de brede trappen in zwart en grijs marmer en de sober versierde witkoperen trapleuningen.
Verderop in de straat zie je een imposant zeventiende-eeuws klooster in expressieve barokstijl en traditionele kalkzandsteenstijl. Dat is Campus Rochus, de thuishaven van honderden internationale studenten. Na grondige renovatie werden de serene kloosterzalen, gangen en cellen omgevormd tot bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen. Laboratoria worden niet bezocht.
De rondleiding duurt ongeveer 2 uur.
Ook niet-leden zijn welkom en betalen € 19 i.p.v. € 14.

Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de ingang van het Tropisch Instituut, Nationalestraat 155 te 2000 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 25/02/22 Guy Swinnen, Axl Peleman, Jan Hautekiet e.a. 'Negentig jaar Johnny Cash' Merksem 25/02/22 Guy Swinnen, Axl Peleman, Jan Hautekiet e.a. 'Negentig jaar Johnny Cash' Merksem
 25/02/22 Guy Swinnen, Axl Peleman, Jan Hautekiet e.a. 'Negentig jaar Johnny Cash' MerksemCOVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!
Vijfenzestig jaar geleden kwam de jonge Johnny Cash onder de vleugels van producer Sam Phillips terecht bij het legendarische Sun Records. Songs uit die eerste periode, zoals ‘Folsom Prison Blues’ en ‘I Walk The Line’ groeiden in de loop der jaren uit tot evergreens. Tien jaar later wandelde June Carter zijn leven binnen en schreef voor hem de internationale hit ‘Ring of Fire’.
Legendarisch waren ijn optredens in de gevangenissen van Folsom Prison en San Quentin. Rauw en ongepolijst bezong hij, daar waar ze het hardst gevoeld werden, de schrijnende rafelranden in de marginaliteit van het bestaan.
In de jaren ‘90 drong Johnny Cash met zijn ‘American Recordings’ door tot een jong en alternatief publiek. Songs van Beck, Soundgarden maar vooral ‘Hurt’ van Nine Inch Nails kregen een nieuwe dimensie onder de deskundige leiding van meesterproducer Rick Rubin. Op 26 februari 2022 zou Johnny Cash negentig jaar zijn geworden.
Dit warme eerbetoon aan ‘The Man in Black’ is in vertrouwde handen bij Guy Swinnen, Nathalie Delcroix, Patrick Riguelle, Bjorn Eriksson, Piet De Pessemier, Axl Peleman, Jan Hautekiet en Ron Reuman.

Afspraakuur : 19u50
Afspraakplaats : aan de kassa van Schouwburg Noord, Nieuwdreef 135 te 2170 Merksem. Er is een gratis ondergrondse parking en in de buurt kun je vrij gemakkelijk parkeren. Ook zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer!
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 20 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10

Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenVR 14/01/22
Oevercafé Mortsel

ZO 16/01/22
Kunstuur Mechelen Enkel Oeverleden! *** VOLZET

Boshoekwandeling Boechout (± 10 km) Enkel Oeverleden!

DI 18/01/22
Dinsdagavondfilm The Tragedy of Macbeth (Joel Coen) 4**** UGC Antwerpen
Petanque Wommelgem

VR 21/01/22
Praatcafé Mortsel

Samenkomst Fietsvakantie vanuit Valencia (Spanje) Mortsel UITRGESTELD NAAR VR 11/03/2022 OM 20U

Mama's Jasje 'DE JAREN VAN VERSTAND' Kapellen (Covid Safe Ticket, identiteitskaart en mondmasker verplicht!) *** VOLZET

ZA 22/01/22
Tg STAN 'A Separation' Merksem OOK NIET-LEDEN! *** NOG 2 PLAATSEN

ZO 23/01/22
Begeleid Bezoek Sint-Pauluskerk Antwerpen Enkel Oeverleden! *** VOLZET

VR 28/01/22
Oevercafé Mortsel

ZO 30/01/22
Expo 'Oriënt-Express' Schaarbeek Covid Safe Ticket, identiteitskaart en mondmasker verplicht! *** VOLZET

MA 31/01/22
Sauna Espace, Kalmthout

DO 03/02/22
EWT Theater Nondedju! Deurne (COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!) *** VOLZET

VR 04/02/22
Theater Erik Van Looy 'Verslaafd' Merksem (COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!) *** VOLZET

ZA 05/02/22
Guido Belcanto 'In de kronkels van mijn geest' Wilrijk (COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!) *** VOLZET

ZO 06/02/22
Uniek bezoek 'Beaux-arts Pand "Den Gruunen Doktoor" Antwerpen *** VOLZET

VR 11/02/22
Bezoek Tropisch Instituut Antwerpen (COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!) OOK NIET-LEDEN!

VR 25/02/22
Ardennenweekend met verblijf in Hôtel Chalet-sur- Lesse in Maissin

Guy Swinnen, Axl Peleman, Jan Hautekiet e.a. 'Negentig jaar Johnny Cash' Merksem (COVID SAFE TICKET + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk!)
url Klik hier voor meer info