Zaterdag 17 oktober 2020Nieuwsbrief week 42   
 NIEUWE NATIONALE CORONAMAATREGELEN OP EEN RIJTJE NIEUWE NATIONALE CORONAMAATREGELEN OP EEN RIJTJE
 NIEUWE NATIONALE CORONAMAATREGELEN OP EEN RIJTJEDoor de ontstellende cijfers die hoger liggen dan wat we gezien hebben in maart en april, zei De Croo op de persconferentie na het overlegcomité. “De komende dagen zullen we nog geen goed nieuws zien in de cijfers. Vandaag hebben we één opdracht: de cijfers naar beneden krijgen.”
Daarom werden de volgende maatregelen genomen die ingaan vanaf MA 19/10/20 en gelden voor 1 maand en met evaluatie na 2 weken.
Horeca vier werken gesloten
Het overlegcomité is overeengekomen dat cafés en restaurants vanaf maandag voor 4 weken dicht moeten. De maatregel wordt na twee weken geëvalueerd. Afhalen van maaltijden blijft wel mogelijk tot 22 uur. Voor de horecasector komt er een omvangrijk steunpakket.
Avondklok vanaf middernacht
Er komt een ‘nachtklok’ tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends, behalve voor essentiële verplaatsingen, zoals woon-werkverkeer, professionele verplaatsingen of om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.
Telewerk wordt de regel
Na het Overlegcomité van vorige week werd erop gehamerd dat telewerk sterk aanbevolen wordt. Telewerk wordt de regel waar het kan zodat onder meer de druk op het openbaar vervoer vermindert. De maatregel mag de continuïteit van het bedrijf niet in het gedrang brengen. “Alles moet in het werk gezet worden zodat de werknemers dat op een veilige manier kunnen doen”, aldus premier De Croo over de bedrijven waar telewerk niet mogelijk is.
Slechts één nauw contact buiten het gezin
Het Overlegcomité heeft ook beslist dat elk individu nog slechts één nauw contact mag hebben buiten het eigen huishouden. Eén gezin mag vier dezelfde bezoekers ontvangen per twee weken. “Hou daarbij zeker anderhalve meter afstand. Vorige week zei ik dat je ook mensen buiten het huishouden mag knuffelen. Maar nu zeggen we: niet meer dan één persoon buiten je gezin, waarbij je die afstandsregel niet respecteert”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “We vragen wel dat mensen gedurende een periode van twee weken niet wisselen van personen, want dat heeft het virus graag. Na twee weken mag je dan aan andere mensen denken.”
(Kerst)markten
Markten en kleine kermissen (tot 200 mensen) blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes, kleine kerstmarkten en winterdorpen zijn verboden. “Hoe jammer het ook is, maar de kerstmarkten nodigen het virus uit om rond te dwalen”, zei Vandenbroucke.
Cultuur- en sportsector
Minister Vandenbroucke zei dat de protocollen met de cultuur- en sportsector de komende week herbekeken zullen worden om ze aan te passen aan de huidige situatie. In afwachting, tot volgende week vrijdag dus, blijven de huidige protocollen van kracht. Voor activiteiten die niet onder die protocollen vallen, wordt het maximum aantal mensen beperkt tot 40.
Voor indooractiviteiten blijven de huidige afspraken - de zogenaamde protocollen - gelden. Tegen volgende week vrijdag worden die geëvalueerd. Er geldt wel een verbod op de verkoop van drank en voeding. Toeschouwers bij sportwedstrijden kunnen voorlopig nog, maar worden beperkt. Kantines worden wel gesloten.
Coronabarometer nog niet op punt
De langverwachte coronabarometer staat nog niet definitief op punt. Volgens minister Vandenbroucke is er over de barometer een akkoord rond de drempelwaarden die gehanteerd zullen worden. Volgens die drempelwaarden zitten we nu in het hoogste alarmniveau, het niveau vier. Wel is nog niet uitgemaakt welke maatregelen er voor elk van de niveaus zullen gelden. “Als we de barometer op punt stellen, moet het duidelijk zijn wat dat betekent.”
Daarnaast blijven uiteraard deze eenvoudige basisregels van kracht:
Hou anderhalve meter afstand. Als dat niet gaat, dan draag je een mondmasker, zoals in de winkels, in de bus, op de tram of trein en ook in straten en op pleinen waar het heel druk is. Bovendien kunnen gouverneurs als het nodig is de mondmaskerplicht nog breder maken.
Beperk sociale contacten.
Regelmatig handen wassen en zakdoek maar één keer gebruiken.
Voor Oever betekent dit alvast dat er gedurende 4 weken geen praatcafé en Oevercafé meer zal zijn en dat de begeleide fietstochten en wandelingen zonder tussenstop of eindstop in de horeca zullen gebeuren. We blijven wel zoveel mogelijk veilige activiteiten organiseren!
 ZO 25/10/20 Gegidste wandeling Antwerpen Kiel 'Olympische wandeling' NOG 3 PLAATSEN ZO 25/10/20 Gegidste wandeling Antwerpen Kiel 'Olympische wandeling' NOG 3 PLAATSEN
 ZO 25/10/20 Gegidste wandeling Antwerpen Kiel 'Olympische wandeling' NOG 3 PLAATSENMarc, de gids die we al goed kennen van de vorige stadswandelingen in Antwerpen, neemt ons op sleeptouw voor zijn nieuwste wandeling.
100 jaar geleden hadden de Olympische Spelen plaats in Antwerpen. De enige Olympische Spelen die ooit in België hebben plaatsgehad. Tijdens deze vertelwandeling gaan we naar de plaatsen die nog herinneren aan deze gebeurtenis zoals het Beerschotstadion en de 'tentoonstelling' speciaal opgezet om deze verjaardag te vieren. Ook vergelijken we de oorspronkelijke Griekse Olympische Spelen met de huidige moderne Spelen. Tenslotte ronden we af met een kort overzicht van de geschiedenis van het Kiel.
Er kunnen slechts 15 personen deelnemen aan deze wandeling.
De gids vraagt uitdrukkelijk dat iedereen een mondmasker aandoet tijdens de wandeling.
De wandeling duurt 2 uur.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de trappen van de hoofdingang van het Stedelijk Lyceum (hoek Jan de Voslei en VIIe Olympiadelaan) waar een Oeververantwoordelijke iedereen verwelkomt. Pieter & Nicole zijn dan op Oeverweekend naar Blankenberge.
Openbaar vervoer: tram 2 of terminus tram 6
Auto: gratis parkeren op P & R aan terminus tram
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenZA 17/10/20
Noordteater 'Kunst ' Antwerpen OOK NIET-LEDEN! VOLZET!

ZO 18/10/20
Begeleide fietstocht Mechelse Broeken vanuit Mechelen (50 km) OP VOORHAND RESERVEREN via nicole@oever.be VERPLICHT! NOG 5 PLAATSEN!
Begeleide fietstocht naar Aalst (± 68 km) OP VOORHAND RESERVEREN via nicole@oever.be VERPLICHT! NOG 6 PLAATSEN!

Begeleide wandeling te Kessel-Lo, deel 2. You only walk twice (19km) OP VOORHAND RESERVEREN via nicole@oever.be VERPLICHT! MAXIMUM 10 OEVERLEDEN PER GROEP! NOG 3 PLAATSEN!

Begeleide wandeling Lint - Hove (10 km) OP VOORHAND RESERVEREN via nicole@oever.be VERPLICHT! MAXIMUM 10 OEVERLEDEN PER GROEP! VOLZET
Gegidste stadswandeling Antwerpen 'Straatnamen historische binnenstad' VOLZET

DI 20/10/20
Pétanque Wommelgem GAAT NIET DOOR!
Badminton Kessel
Bowlen - Bowling stones Antwerpen UITGESTELD!

VR 23/10/20
Badminton Mortsel

Genietersweekend Blankenberge (ter vervanging van Gulpen) ENKEL OEVERLEDEN! GAAT NIET DOOR!

Oevercafé Mortsel GAAT NIET DOOR!

ZO 25/10/20
Begeleide wandeling in het Zammelsbroek nabij Westerloo (12 km) OP VOORHAND RESERVEREN via nicole@oever.be VERPLICHT! MAXIMUM 10 OEVERLEDEN PER GROEP!
Gegidste wandeling Antwerpen Kiel 'Olympische wandeling' OOK NIET-LEDEN! *** NOG 3 PLAATSEN

DI 27/10/20
Pétanque Wommelgem GAAT NIET DOOR!
Badminton Kessel

WO 28/10/20
Robrecht vanden Thoren De hoogste berg Berchem NIEUWE DATUM! *** VOLZET
url Klik hier voor meer info