Vrijdag 08 november 2019Nieuwsbrief week 45   
 ZA 09/11/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! ZA 09/11/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 09/11/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!Opnieuw een spetterende, onvergetelijke, bruisende Oeverfuif met DJ Hans in de Ruiterhal van Brasschaat tot in de late uurtjes! Niet te missen!
We geven een gratis cava (of ander drankje) aan alle feestvierders die uiterlijk om 22u aanwezig zijn en we verloten aan de inkom 2 maal zoveel vrijkaarten voor 1 van de daaropvolgende fuiven!
Oevers Party Time staat garant voor een avond ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Hans.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance.
Mis dit niet en beleef het zelf!
Toegang vanaf 25 jaar.
Leden Oever € 6 – Niet-leden € 11 (WC inbegrepen!)
Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Afspraakplaats : Ruiterhal, Azalealaan 6, (voorheen Gemeentepark 10), Brasschaat.
Deuren: 21u
Einde: 4u
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
 ZO 17/11/19 Tentoonstelling met gids 'V-bommen boven Antwerpen' Brasschaat ZO 17/11/19 Tentoonstelling met gids 'V-bommen boven Antwerpen' Brasschaat
 ZO 17/11/19 Tentoonstelling met gids 'V-bommen boven Antwerpen' BrasschaatOOK NIET-LEDEN!
In het kader van BELGIUM REMEMBERS 1944-45 maken we kennis met de terreur van de V1 en V2 bommen boven Antwerpen. Maar ook met luchtafweergeschut dat ingezet werd ter verdediging van de stad en de haven.
De Duitsers ontketenden na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 nog een onverwachts bloedig slotoffensief. De Antwerpse haven diende als toegangspoort voor de geallieerde troepen, de V1 en V2 -bommen hadden tot doel dit te bemoeilijken. Duizenden burgers lieten het leven, denken we maar aan de inslag van een V2-bom in REX cinema op de Keyserlei waarbij 567 doden vielen.
Heel wat V1 en V2 bereikten hun doel niet. Wist je dat de eerste V1-bom terechtkwam in Brasschaat?
De "Site Gunfire Brasschaat – WHI", is een militaire museale site gelegen in de gemeente Brasschaat.
De gemeente Brasschaat is ontegensprekelijk verweven met het rijke militaire verleden van de Belgische strijdkrachten. Vele eenheden ervan, hebben hier een onderkomen gehad, maar bovenal is het de bakermat van de Belgische Artillerie.
De "Site Gunfire Brasschaat-WHI"(SGB) bestaat uit een rijke collectie die opgebouwd is rond voertuigen en materiaal, al dan niet gepantserd. Deze voertuigen en materialen zijn het merendeel in gebruik geweest bij de Belgische strijdkrachten in Duitsland. Deze collectie geeft een duidelijk overzicht van de verschillende wapens binnen de Belgische strijdkrachten: Veldartillerie, Luchtdoelartillerie, Infanterie, Cavalerie (Tanks- Verkenningseenheden), de Genie en Logistieke eenheden. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de naoorlogse periode WO II, beter bekend als de periode van de “koude oorlog”. Daarnaast bevinden zich in de collectie een aantal waardevolle stukken afkomstig uit de periode van voor WO I en de periode tussen de beide wereldoorlogen in.
Er staat een replica van een V1-bom.
Deze boeiende tentoonstelling bezoeken we met een gids. Het einde is voorzien rond 16u.
De prijs omvat inkom + gids (maximum 15 personen per gids!)
Nadien drinken we nog iets in Perron Noord.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de kassa van site Gunfire - Licht Vliegwezenlaan 3 2930 Brasschaat waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 8 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 29/11/19 Etentje in Restaurant De Godevaart Antwerpen VR 29/11/19 Etentje in Restaurant De Godevaart Antwerpen
 VR 29/11/19 Etentje in Restaurant De Godevaart AntwerpenNog 4 plaatsen!
Horeca-ondernemer Jeremie Landweer en zijn zakenpartner Jean-Pierre Penders namen nog niet zo lang geleden De Godevaart in het centrum van Antwerpen over. Ze maakten van de gelegenheid gebruik het interieur van het karaktervolle pand, een voormalige vishandel, op te frissen. In plaats van de avant-garde keukenstijl die hier tot voor kort heerste, kwam een meer toegankelijke kaart met gerechten die appelleren aan een breed publiek.
Het menu verandert mee met de seizoenen, hoog op smaak gebracht en geïnspireerd door de natuur. Lekker én gezond eten bereid met verse producten, dat is waar De Godevaart anno 2019 voor staat.
Dit restaurant heeft een eervolle vermelding in Gault & Millau met 13,5.
Pieter en Nicole gingen hier onlangs eten en waren blij verrast met de heerlijke keuken en een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De huiswijnen zijn zeer lekker en niet duur.
We opteren voor het volgende Menu Gourmand 3-gangen keuzemenu:

Tartaar van Simmental rund - avocado - little gem - mosterdzaad (A)
of
Zeeuwse mosseltjes "à l'Escargot" (B)
* * *
Zeebaars - structuren van knolselder (C)
of
Patrijs - savooi - boschampignons (D)
* * *
Chaud froid van gezouten karamel en chocolade

Vermeld op je overschrijving welk voorgerecht je wenst: A of B en welk hoofdgerecht: C of D
Aperitief, dranken en koffie zijn niet inbegrepen en naar ieders budget!

Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : aan de inkom van Restaurant De Godevaart, Sint Katelijnevest 23, 2000 Antwerpen waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 19u
Reservatie : € 37 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 14
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 01/12/19 Tentoonstelling Brancusi 'Sublimeren van Vorm' Brussel  ZO 01/12/19 Tentoonstelling Brancusi 'Sublimeren van Vorm' Brussel
 ZO 01/12/19 Tentoonstelling Brancusi 'Sublimeren van Vorm' Brussel EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.
Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.
De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’.
Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.
Enkele weetjes over misschien wel de beste beeldhouwer van de 20ste eeuw:
1) Roemenië: Brancusi groeide op in een arm gezin in een klein dorpje in Roemenië, Hobita. Op zijn zevende ging hij aan de slag als herder en daarna stroopte hij de mouwen op als assistent tonnenmaker en pottenbakker. Zijn hele leven bleef hij trots op zijn vaderland - hij serveerde zijn chique avant-garde vrienden traditionele Roemeense gerechten, kleedde zich als een Roemeense boer, en zong graag Roemeense volksliedjes.
2) Ceci n'est pas un 'I': als je tegen een Roemeen over Brancusi begint, is de kans groot dat hij geen flauw idee heeft over wie je het hebt. Niet dat ze niet trots zijn op hun bekendste kunstenaar in Roemenië (ze zijn héél trots zelfs), maar de Roemeense uitspraak is helemaal anders. De ‘I’ op het einde is namelijk helemaal niet onze klinker ‘i’, maar eerder een accent dat de uitspraak van de ‘s’ bepaalt. Roemenen noemen hem ‘Bran-koesj’.
3) Te voet: Brancusi komt in Parijs aan in 1904. De 27-jarige heeft de hele tocht Boekarest-Parijs te voet afgelegd, dwars door Oostenrijk en Duitsland, met een bijna-dodelijke longontsteking en een hoop avonturen onderweg. De legendarische voettocht gaat al snel deel uitmaken van de mythologie rond Brancusi – niemand minder dan Peter Greenaway maakt er op dit moment een film over.
4) Het Atelier: zijn Parijse atelier wordt de ontmoetingsplek voor vrienden, collega’s en leerlingen zoals Edward Steichen, Erik Satie en Amadeo Modigliani. Op latere leeftijd gaat hij zijn atelier beschouwen als een kunstwerk op zich, waarin hij zijn sculpturen zorgvuldig een plaatsje geeft. Bij zijn dood schenkt hij het atelier aan de Franse staat met als voorwaarde dat het intact blijft. Sinds 1977 kan je gratis een exacte reconstructie bezoeken vlak naast het Centre Pompidou in Parijs.
5) Selfie!: het beeldhouwatelier deed ook dienst als fotografiestudio. Brancusi, een goeie vriend van Man Ray, was zot van fotografie. Hij gebruikte foto’s als voorbereiding voor zijn sculpturen, die hij nadien ook uitgebreid zelf fotografeerde. Brancusi was zich ook erg bewust van zijn imago, dat hij vormgaf met minutieus geplande selfies.
Brancusi. Sublimeren van vorm. 4**** in De Standaard van 02/10/2019
De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.
De prijs omvat enkel de gids.
Met een Museumpas is de inkom gratis, info zie www.museumpas.be.
Heb je geen Museumpas, dan koop je ter plaatse een ticket aan € 17 (€ 15,50 voor +65).
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de kassa van Bozar, Ravensteinstraat 23 1000 Brussel waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Je kan heel voordelig met de trein naar Brussel Centraal, op korte loopafstand van het museum.
Indien je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt om te carpoolen (vertrek om 13u45!), stuur dan ten laatste op DO 28/11 een mailtje naar Nicole: nicole@oever.be
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 9 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Dinsdagavondfilm 05/11 'Sorry we missed you' 3*** UGC Antwerpen Dinsdagavondfilm 05/11 'Sorry we missed you' 3*** UGC Antwerpen
 Dinsdagavondfilm 05/11 'Sorry we missed you' 3*** UGC AntwerpenNet op tijd geleverd
Ken Loach toont hoe het ‘nieuwe werken’ verwoestend is voor hele gezinnen. ‘Sorry we missed you’ is een urgente film.
‘Je werkt niet voor ons, maar met ons’, klinkt het op wat ongetwijfeld een ‘intakegesprek’ heet. Ricky, vader van twee tieners, staat op het punt om pakjeskoerier te worden. ‘Breng je je eigen bestelwagen mee of huur je er een van ons?’
Als je grofheid maar achteloos genoeg brengt, lijkt het haast alsof je cadeautjes uitdeelt. Daartoe heeft de ‘disruptieve’ wereld van mini-jobs en deelplatformen zijn eigen taaltje ontwikkeld. ‘Je wordt meester van je eigen lot’, krijgt Ricky te horen.
Dat lot wordt tot op de seconde gemonitord door het toestel dat hij altijd bij zich moet hebben. Net voor hij in ‘zijn’ bestelwagen stapt, krijgt hij een plastic fles toegeworpen van een ‘collega’. Er zijn geen plaspauzes onderweg.

‘Patiënten’
Sorry we missed you vormt een tweeluik met I, Daniel Blake, waarmee de Brit Ken Loach (83) in 2016 zijn tweede Gouden Palm won. Beide spelen zich af rond Newcastle en tonen mannen die het stellen zonder sociale bescherming. Maar het is een betere film, vooral omdat hij niet hoeft te klinken als een prekerig pamflet om toch zijn punt te maken. De banale vernederingen zijn zo wel duidelijk genoeg. En bovenal: veel urgenter worden films niet. Op onze straten speelt zich een survival of the fittest af, met kartonnen dozen en Waze als wapens.
Voor de hoofdrol deed Loach een beroep op een man die jarenlang als loodgieter kilometers op de teller verzamelde. Voor de nevenpersonages castte hij mannen die als koerier hebben gewerkt. Het verhoogt de authenticiteit.
Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty hebben dit keer ook de moeite gedaan om een heel gezin neer te zetten. Ricky’s vrouw, Abby, is aan de slag als rondvliegende thuisverzorgster. Ze zou graag aardiger zijn tegen haar patiënten, die ze eigenlijk haar ‘klanten’ moet noemen. Daar is geen tijd voor.
Ook als je zelf niet zo’n job hebt, ken je deze mannen en vrouwen. Ze staan dubbelgeparkeerd op het fietspad. Voor de tieners blijft weinig tijd over, met alle gevolgen van dien. Een puber staat altijd klaar om je met de neus op de feiten te duwen. De temperatuur in het warme gezin daalt zienderogen.
Zo is het dat hele gezinnen in de 21ste eeuw uit elkaar gespeeld worden. Burn-out, bore-out, drop-out, vroeg oud, niet getrouwd en geen pensioen opgebouwd. Het is alsof de tweeverdieners proberen te bouwen in een moeras: hoe harder ze heien, hoe dieper ze zinken.

Het nieuwe normaal
In heel Europa verdient vandaag zo’n tien procent van de werkenden minstens een deel van zijn inkomen in de kluseconomie, gaande van Airbnb over Uber tot de fietskoeriers van Deliveroo en pakjesleveranciers als DPD. Het is het nieuwe normaal.
De films van Ken Loach wijzen dagelijkse praktijken aan als onrecht. Maar een film kan meer dan een opiniestuk: hij laat je ook voelen wat dat betekent. Wat je in het dagelijkse leven normaal bent gaan vinden, wordt op het scherm ontmaskerd als bijna absurd en vernederend.
Verknechting trekt wel vaker het kostuum van vooruitgang aan. Wie in de kluseconomie werkt, noemt dat geen slavernij maar net bevrijding, blijkt ook uit een recent artikel in De Standaard. Die is vooral dankbaar dat hij werk heeft. De negentiende eeuw is voor sommigen minder ver dan voor anderen. Het schijnt dat dat vooruitgang heet.
Het is niet dat Loach de positieve kanten verzwijgt. Ricky kan als koerier 1.200 pond per week verdienen in plaats van per maand. Hij moet er gewoon veertien uur per dag voor werken, zes dagen per week. Even op de tandjes bijten, Ricky.
Rooie Ken, socialist in hart en nieren, heeft gespot dat het net de mensen zonder vakbond zijn die het zwaarst getroffen worden. Dat is geen sexy slogan. Maar een goede film heeft die niet nodig. In Sorry we missed you staat het drama centraal. Een drama dat op grote schaal zo is georganiseerd.
Uiteraard blijft het een film van Loach – drammerig is zijn middle name. Maar Sorry we missed you is een film die hard binnenkomt. Hij doet je even twijfelen wanneer je weer online bestelt. Is de koerier ermee gebaat als je dat niet meer doet? Vast niet. Een overheid die haar burgers in bescherming neemt, dat zou al heel wat anders zijn.
Jeroen Struys in De Standaard van 29/10/19
Van: Ken Loach
Met: Kris Hitchen, Debbie Honeywood
Duur: 100 min.
Bijdrage: Op vertoon van je geldige Oever lidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticket aan
€ 7,40. Normale prijs van een UGC filmticketje is € 11,40! Breng gepast geld mee als het kan!
Wegwijzer: Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren (€3 voor 3 uren!) in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken.
Afspraakuur : 19u
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Aanvangsuur : 19u15
Info : Paula W - 0496 60 49 51 - film@oever.be. of : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@gmail.com.
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenVR 08/11/19
Badminton Mortsel OOK NIET-LEDEN!
Oevercafé Mortsel

ZA 09/11/19
Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

Fietstocht vanuit Postel (± 49 km)

ZO 10/11/19
Knooppunten-wandeling aan de Rovertse Leij in Poppel (19 km)
Fietstocht in het Meetjesland en de Zeeuwse polders (± 56 km)

MA 11/11/19
Wandeling in de buurt van Villers-la-Ville (± 18 km)
Wandel mee-dag te Stabroek (± 10 km)
De Grote Schijn - Magie in het park Deurne *** VOLZET
DI 12/11/19
Pétanque Wommelgem
Dinsdagavondfilm 'Sorry we missed you' 3*** UGC Antwerpen
Badminton Kessel
DO 14/11/19
Sauna Espace, Kalmthout
Bijkomend praatcafé, Mortsel
VR 15/11/19
Badminton Mortsel OOK NIET-LEDEN!
Praatcafé Mortsel

ZA 16/11/19
Compagnie Cecilia Frontaal Brasschaat *** VOLZET
ZO 17/11/19
Wandeling in Wechelderzande (17 km)
Tentoonstelling met gids 'V-bommen boven Antwerpen' Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

MA 18/11/19
Opera in de Cinema – Madama Butterfly / Puccini / Antwerpen
DI 19/11/19
Pétanque Wommelgem
Badminton Kessel
Bowlen - Bowling stones Antwerpen
url Klik hier voor meer info