Zondag 25 augustus 2019Nieuwsbrief week 34   
 ZA 31/08/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!  ZA 31/08/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!
 ZA 31/08/19 Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN! Eindelijk is het zover! Na 2 maanden zijn we terug met een spetterende, onvergetelijke, bruisende Oeverfuif tot in de late uurtjes!
We geven een gratis cava (of ander drankje) aan alle feestvierders die uiterlijk om 22u aanwezig zijn en we verloten aan de inkom 2 maal zoveel vrijkaarten voor 1 van de daaropvolgende fuiven!
Oevers Party Time staat garant voor een avond ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Bjorn.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance.
Mis dit niet en beleef het zelf!
Toegang vanaf 25 jaar.
Leden Oever € 6 – Niet-leden € 11 (WC inbegrepen!)
Leden die hun geldige lidkaart niet kunnen voorleggen, betalen € 11.
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Deuren: 21u
Einde: 4u
Afspraakplaats : Ruiterhal, Azalealaan 6, (voorheen Gemeentepark 10), Brasschaat.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Waag je kans om via onderstaande link een vrijplaats te winnen voor deze party!
url Klik hier voor meer info
 ZA 07/09/19 Rondleiding 'De Antwerpse Jodenrazzia’s' Antwerpen NOG 5 PLAATSEN! ZA 07/09/19 Rondleiding 'De Antwerpse Jodenrazzia’s' Antwerpen NOG 5 PLAATSEN!
 ZA 07/09/19 Rondleiding 'De Antwerpse Jodenrazzia’s' Antwerpen NOG 5 PLAATSEN!OOK NIET-LEDEN!
Onze steengoede gids Marc, die we al goed kennen van de Joodse wandeling, de wandeling doorheen het schipperskwartier en de parels van Berchem, neemt ons op sleeptouw voor een zeer boeiende wandeling.
Na de capitulatie van het Belgisch leger op 28 mei 1944 werd België geleid door een Militärverwaltung die rechtstreeks instructies kreeg van het Duitse gezag. De Nazi-wetten inzake de Joden werden hier ook van toepassing. Een zwarte bladzijde in onze Antwerpse geschiedenis werd geschreven die eindigde in massadeportaties van Antwerpse joden naar de kampen waar ze uiteindelijk bijna allemaal vermoord werden. Tijdens deze wandeling hoor je het verhaal van de georganiseerde Jodenvervolging die geëindigd is in de holocaust. Deze wandeling is doorspekt met de schrijnende getuigenissen van een reeks joden die het allemaal van dichtbij hebben meegemaakt. De gids verklaart hoe deze verschrikking is kunnen gebeuren tegen de achtergrond van die tijd en hoe de slechts 1300 teruggekeerde Joden opnieuw hier een bestaan hebben opgebouwd.
Nadien gaan we iets drinken en/of een hapje eten.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de Toeristische Dienst in het Centraal Station, Koningin Astridplein Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 8 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden in de plaats van een lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer!
Info : Pieter - 0478 54 54 54 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 08/09/19 LABIOMISTA en Koen Vanmechelen Genk NOG 6 PLAATSEN! ZO 08/09/19 LABIOMISTA en Koen Vanmechelen Genk NOG 6 PLAATSEN!
 ZO 08/09/19 LABIOMISTA en Koen Vanmechelen Genk NOG 6 PLAATSEN!OOK NIET-LEDEN!
Concept
Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.
Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.
In deze unieke samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en Stad Genk krijgt een gedeelde visie over het potentieel van identiteit & diversiteit op verschillende manieren vorm. LABIOMISTA is een permanent en evoluerend kunstwerk dat je uitnodigt, uitdaagt en inspireert. Het is een broedplek voor tal van nieuwe ideeën, creaties, projecten en samenwerkingen. En het vormt een ontmoetingsplek voor alle soorten op deze wereld.
LABIOMISTA schept ook nieuw leven. Het inspireert en bevrucht meteen ook de omgeving met energie en initiatief op tal van culturele, sociale & economische domeinen. Zo ontstaat een diepgaande en unieke kruisbestuiving tussen kunstenaar en stad, mens en maatschappij.

Koen Vanmechelen en stad Genk
LABIOMISTA is de belichaming van Vanmechelens artistieke en filosofische visie. Al meer dan 20 jaar werkt de wereldbekende kunstenaar op de snijlijn van kunst, ge­meenschap en wetenschap. Zijn wijdlopig oeuvre omvat schilderijen, sculpturen, video’s, mixed media installaties en ‘levende kunst’ projecten. Zijn gedrevenheid stoelt op het geloof in kunst als promotor van wederzijds begrip en als gids in de zoektocht naar antwoorden op de grote uitdagingen van de 21e eeuw, de relatie tussen natuur en cultuur en duurzame gemeenschapsopbouw in het bijzonder.
Als meest diverse stad van Vlaanderen deelt Stad Genk de visie van Koen Vanmechelen dat diversiteit het heden verklaart en de toekomst vormgeeft. Ze geven hem voor LABIOMISTA dan ook alle vertrouwen om de rijke voedingsbodem van Zwartberg samen te be­vruchten, om te experimenteren en te herontwikkelen. De thema’s die in het werk van Koen Vanmechelen aan bod komen, kunnen zo vertaald worden naar de context van een kleinschalige, kosmopolitische stad als Genk. Het is een nieuwe gedurfde aanpak van stads­vernieuwing.

Park en ontmoetingsplek
Het 24 hectare grote gebied bestaat voor de helft uit vrije natuur. LABIOMISTA huisvest daarnaast ook de studio en het hoofdkwartier van de werking van Vanmechelen (The Battery), de gerestaureerde directeurswoning van de voormalige mijn en later zoo van Zwartberg, omgetoverd tot Villa OpUnDi en een in het oog springend poortgebouw (The Ark). Naast een openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties, telt het verder een plaats voor workshops en educatie (LabOvo). De bekende Zwitserse architect Mario Botta ontwierp The Ark en The Battery. Samen met Botta creëerde Vanmechelen een buitengewone serre (The Looking glass) en een enorme arendskooi als deel van zijn studio.
Het parkge­deelte bevat drie dierencompartimenten van ruim 9.000 m², drie vijvers, een wandelpad van meer dan een kilometer lang met enkele bruggen. De dieren in het park spelen een essentiële rol in het werk van Van­mechelen, naast zijn welgekende kippensoorten, zie je er onder andere ook lama’s, emoes, dromedarissen, struisvogels, alpaca’s en nandoes.
 Inhoudelijk project, ingebed in de community
De kruisbestuiving tussen Koen Vanmechelen en de stad uit zich in de eerste plaats in de vorm van een inhoudelijk project. Stad, buurt en kunstenaar werken samen aan het versterken van de buurt. Dat past in de gedeelde visie om duurzame, gezonde en levendige gemeenschappen te ondersteunen via de koppeling van het lokale en het globale, van kunst en maatschappij.
Het entreegeld van LABIOMISTA zal daarom ook integraal geherinvesteerd worden in de publieke werking van het park en in de projecten in de buurt. Die projecten worden uitgewerkt in OpUnDi Genk (Open University of Diversity) die een fysieke plek krijgt in Villa OpUnDi.

Nomadland
Grenzend aan LABIOMISTA ligt Nomadland, naar een concept van Koen Vanmechelen. Nomadland verwijst naar de nomade, de reiziger langs de zijderoute, die rijkdommen van verschillende culturen samenbrengt. Met de volkstuintjes, picknickplaatsen en evenementenweide wordt het de ontmoetingsplaats bij uitstek.

De prijs omvat : gids + inkomticket.
De rondleiding duurt 2 uur.
Belangrijk:
Na de rondleiding hebben we de kans om nog verder LABIOMISTA te bezoeken en/of in Nomadland, de ontmoetingsplaats bij uitstek, samen te genieten. In LABIOMISTA is er bewust voor gekozen om geen horeca te voorzien in het park, LABIOMISTA wil hiermee de initiatieven en handelaars uit de buurt ondersteunen. Eten en drinken in het park is toegelaten, maar niet in de gebouwen. Breng zelf je drankje mee!
Om 18u kunnen diegenen die het wensen mee gaan eten in Da Mangia, een Italiaans restaurant, gelegen net over LABIOMISTA. De prijzen zijn er zeer democratisch en op Tripadvisor krijgt dit restaurant zeer goede commentaar!
Laat je tegen 1 september aan Nicole (0475 59 56 11 of nicole@oever.be) iets weten indien je met ons gaat eten?
Afspraakuur : 12u30
Afspraakplaats : rond punt Wommelgem ter hoogte van fruitkraam Cools (dit is eindhalte van tram 8) waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen of om 13u45 aan de kassa van La Biomista, Marcel Habexlaan 50 3600 Genk.
Laat uiterlijk op vrijdag 06/09 aan Nicole (0475 59 56 11 of nicole@oever.be) weten of je als passagier of als chauffeur naar het rond punt van Wommelgem komt. Laat ook weten indien je rechtstreeks zou gaan. Zo kunnen we de carpool regelen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden in de plaats van een lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Dinsdagavondfilm 27/08 Richard says goodbye (Wayne Roberts) 3 *** UGC Antwerpen  Dinsdagavondfilm 27/08 Richard says goodbye (Wayne Roberts) 3 *** UGC Antwerpen
 Dinsdagavondfilm 27/08 Richard says goodbye (Wayne Roberts) 3 *** UGC Antwerpen Johnny Depp heeft zijn eerste degelijke rol sinds lang te pakken in 'Richard Says Goodbye'
Terwijl Hollywood Johnny Depp met plezier uitwuift, maakt Wayne Roberts met Richard Says Goodbye een passende onemanshow voor de vallende ster.
'Wijn is géén investering als je hem meteen na aankoop opdrinkt', zei Johnny Depp vorig jaar over de huwelijks-, hasj- en hypotheekproblemen waarmee hij al even kampt. Dat verklaart allicht waarom hij maandelijks dertigduizend dollar aan het prijzige druivensap spendeert en ook in dit komische indiedrama constant aan het boemelen is. Je zou voor minder. In de beginscène krijgt Richard (Depp) immers meteen zijn doodvonnis te horen: longkanker. 'Fuck!' Méér kan de literatuurprofessor daarover niet kwijt. Zelfs tegen zijn eigen vrouw en dochter kan hij niet zeggen dat hij niet lang meer heeft.
Wat doe je dan, als je geen afscheid kunt nemen? Volgens regisseur Wayne Roberts feministen uitkafferen, pretsigaretten roken, je slappe snikkel uit slaapstand halen en tijdens politiek incorrecte kroegcolleges de volgende generatie klaarstomen voor een leven dat ze ten volle moeten benutten. Hoewel dat als een gonzoversie van Dead Poets Society klinkt, levert het vooral een voorspelbaar portret op van een zielige man die zich door de vijf stadia van rouw sleurt, en zijn ontkenning of aanvaarding elk apart in een hoofdstuk behandeld ziet.
Dat veel critici de film hierdoor afkraken, is niet gek. Het scenario van Wayne Roberts is te rechtlijnig en de mensen rondom Richard brengt hij maar zelden écht tot leven. Ook Tim Orrs generische fotografie doet de statige collegezalen, bruine kroegen en duffe universiteitsvertrekken weinig eer aan. Richards verkruimelende zelfbeeld met een portie humor portretteren doet de indiefilmer evenwel prima. Met het mooie afscheidsportret Katie Says Goodbye, over een jonge vrouw die haar trailer in Arizona wil ruilen voor een droom in California, toonde Roberts al eerder dat hij een film kan puren uit de simpele gedachte dat je pas beseft wat je hebt als je op het punt staat het te verliezen.
Dat klinkt natuurlijk melig, en de strijkers op de soundtrack benadrukken dat ook. Maar het blijft Johnny Depp, de piraat uit Pirates of the Caribbean die Disney eind vorig jaar overboord kieperde vanwege zijn liederlijke leven, die de stervende Richard speelt en al mompelend de droogste en pijnlijkste situaties met bitterzoete ironie overgiet. Met zijn rebelse attitude, monotone geneuzel en charismatische rockerlook geeft hij deze fijne onemanshow genoeg cachet om het negentig minuten durende afscheid nog wat langer te laten hangen.
Veel drink- of alimentatiegeld zal het Depp allemaal niet opgeleverd hebben, maar zijn eerste degelijke rol sinds lang nemen ze hem alvast niet meer af.
Regie: Wayne Roberts
met Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young
Johannes De Breuker in Knack Focus van 21/08/19

Bijdrage: Op vertoon van je geldige Oever lidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticket aan
€ 7,40. Normale prijs van een UGC filmticketje is € 11,40! Breng gepast geld mee als het kan!
Wegwijzer: Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken. Als je auto in de parking staat, dan kun je hem beter verzetten vooraleer iets mee te gaan drinken.
Afspraakuur : 19u20
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Aanvangsuur : 19u45
Info : Paula W - 0496 60 49 51 - film@oever.be. of : Nicole - 03 653 46 13 - 0475 59 56 11 - nicole@oever.be.
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenZO 25/08/19
M'charaf (Kennismaking met de Marokkaanse gemeenschap) van Expeditie De Stad Antwerpen OOK NIET-LEDEN! *** VOLZET
Fietstocht vanuit Hulst (NL) naar Terneuzen en Philippine (± 80 km)
Mooie luswandeling van Wéris over Erezée (19 km)
Fietstocht vanuit Mechelen (± 42km) NIEUW!
Wandeling door groen Mortsel (8,4 km) NIEUW!


DI 27/08/19
Pétanque Wommelgem
Badminton Kessel
Dinsdagavondfilm Richard says goodbye (Wayne Roberts) 3 *** UGC Antwerpen

DO 29/08/19
Sauna Espace, Kalmthout

VR 30/08/19
Badminton Mortsel OOK NIET-LEDEN!
Oevercafé Mortsel
GRATIS VRIJDAGEN: DISCOBAR GALAXIE + JTOTHEC OLT Rivierenhof Deurne

ZA 31/08/19
Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!

Een mooie fietstocht vanuit Vremde richting Herentals (± 68 km)
ZO 01/09/19
Ontspannen fietsmidweek in de Westhoek Enkel Oeverleden! *** VOLZET
Wandeling Klein-Brabant (± 22km)
Fietstocht vanuit Baal (± 75 km)
Klassiek in de Stad met Antwerp Symphony Orchestra
DI 03/09/19
Pétanque Wommelgem
Badminton Kessel
url Klik hier voor meer info