Vrijdag 26 april 2019Wandelingen en fietstocht week 17   
 ZO 28/04/19 Wandeling 'Ronde van Hoegaarden' (19km)  ZO 28/04/19 Wandeling 'Ronde van Hoegaarden' (19km)
 ZO 28/04/19 Wandeling 'Ronde van Hoegaarden' (19km) Iedereen kent zeker deze gemeente met zijn bieren en Toontuinen. Ook landschappelijk heeft ze heel wat te bieden. Holle wegen en beekvalleien wisselen elkaar af met mooie panorama's. We wandelen eerst naar de vallei van de Schoorbroekbeek en bereiken het St-Janscollege waar we onze picknick houden. Via het park (met sequoia's) en de donjon volgen we de Menebeekvallei. Dan gaat het even omhoog naar Babelom en de Carolushoeve om in de vallei van de Jordaanbeek te belanden. We komen zo in Hoksem waar we onze 2de stop houden. Tenslotte stappen we naar de Marollenkapel met een prachtig panorama over de streek. Via een holle weg passeren we de brouwerij en zo terug naar onze startplaats. Wie wil kan nog de Toontuinen bezoeken (gratis) of nog wat nagenieten met een frisse drank. Be there.
Meebrengen : hapje en drank voor onderweg (2 stops), stevige wandelschoenen, goed weer, goed humeur en Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 10u15
Afspraakplaats : Rode Kruisplein, 2800 Mechelen of om 11u15 op het Gemeenteplein, 3320 Hoegaarden (aan de kiosk).
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43 - rikvankers@yahoo.com.

 WO 01/05/19 Fietsen langs de Mark (± 45 km)  WO 01/05/19 Fietsen langs de Mark (± 45 km)
 WO 01/05/19 Fietsen langs de Mark (± 45 km) Met het mooie weer dat voor vandaag voorspeld wordt, maken we een mooie fietstocht langs het kronkelende riviertje De Mark en door het Mastenbos naar Breda. Het wordt een rustige tocht aan een snelheid van 16-18 km per uur.
Meebrengen : fiets in goede staat, hapje-drankje voor onderweg
Afspraakuur : 12u45
Afspraakplaats : Recreatiedomein De Mosten, Hoogeind 74 te 2320 Hoogstraten
Aanvangsuur : 13u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Diane DK - 0485 80 29 86 - dekoninck_diane@hotmail.com.
 WO 01/05/19 Wandeling De Inslag Brasschaat (± 8 km)  WO 01/05/19 Wandeling De Inslag Brasschaat (± 8 km)
 WO 01/05/19 Wandeling De Inslag Brasschaat (± 8 km) Op 1 mei gaat het normaal heel mooi weer zijn. We maken samen een wandeling in De Inslag.
De Inslag is een mooi wandelbos. De laatste jaren zijn de eentonige naaldhoutbossen omgevormd naar een gevarieerd gemengd bos. Exoten maakten plaats voor inheemse bomen en struiken als lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Omgevallen en dode bomen blijven behouden en veranderen zo in een minibiotoop vol leven.
Hier broeden zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor waterplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders.
Een beetje geschiedenis:
Al in de zeventiende eeuw werd er melding gemaakt van ‘Inslach’ wat ‘ontginning’ betekent. Het oorspronkelijke heidegebied werd ontgonnen als akker- en weideland. In de 19de eeuw legde men een kasteeldomein aan. De omgeving werd bebost en omgetoverd tot een weelderig jachtdecor.
Beide wereldoorlogen laten tot vandaag hun sporen na in het domein. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag. Nu kan je hier genieten van een aangenaam, gevarieerd en gemengd bos.
Er is geen tussenstop voorzien maar de wandeling eindigt aan de Kinderboerderij waar we iets kunnen drinken.
Kinderen welkom!
Meebrengen : gemakkelijke wandelschoenen, kleding aangepast aan het weer. Koekje-drankje voor onderweg!
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : aan de kruising van de Kerkedreef met Mikhof, 2930 in Maria-ter-Heide Brasschaat waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen!
Aanvangsuur : 13u45
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.