Vrijdag 01 maart 2019Nieuwsbrief week 9   
 VR 01/03/19 Praatcafé Mortsel  VR 01/03/19 Praatcafé Mortsel
 VR 01/03/19 Praatcafé Mortsel Wil je kennismaken met Oever, loop dan even binnen in de gezellige bistro tussen 20 en 21u.
Een van onze medewerkers zal je verwelkomen en een woordje uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever.
Ook alle Oeverleden zijn welkom tussen 20u en 23u om bij te praten.
Afspraakplaats : Sportcentrum TC Blauwe Regen, Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel.
Aanvang : 20u (einde 23u)
Info : Nicole nicole@oever.be - 0475 59 56 11.
PS: het interieur van de bistro is vernieuwd met hoge tafels en hoge stoelen! Het is er heel gezellig en eigentijds geworden!
Je kan er sinds kort ook terecht voor een hapje!
url Klik hier voor meer info
 ZO 03/03/19 Tentoonstelling INCA Dress Code Brussel OOK NIET-LEDEN! ZO 03/03/19 Tentoonstelling INCA Dress Code Brussel OOK NIET-LEDEN!
 ZO 03/03/19 Tentoonstelling INCA Dress Code Brussel OOK NIET-LEDEN!Zondag gaat het regenen, ideaal dus om een museum te bezoeken!

Pracht en praal uit de Andes
De Amerikaanse collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis worden beschouwd als de mooiste en rijkste binnen Europa. De meeste mensen kennen de verschillende culturen van de Andes (Peru, Bolivië en Chili) meestal dankzij hun keramiek, smeedkunst en mummies. Over hoe deze volken leefden of gekleed gingen, is bij het brede publiek vaak minder geweten. Textiel bezat een bijzondere status omdat het gezien werd als een zeer waardevol product: de Inca’s gebruikten het niet enkel om zich te kleden, maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel.
De tentoonstelling geeft de bezoeker de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp. Het is een uitgelezen kans om de weefkunst, de complexiteit van de motieven en de uiteenlopende en tot vandaag stralende kleuren van de stoffen en veren te ontdekken en te bewonderen. Terwijl je hun garderobe ontdekt (schoenen, kleren, hoofddeksels en juwelen) leer je ook de mensen zelf kennen in hun dagelijkse leven. Bewonder de unieke stukken van uitzonderlijke kwaliteit en met een ongeziene kleurenpracht, naast ongeziene voorbeelden van edelsmeedkunst.
Dit alles wordt gepresenteerd in een op maat gemaakt scenografie, met architectuur uit de Andes, katoenvelden en graven. Voor de kleinsten zijn er een parcours op maat en educatieve animaties voorzien.
Ongeveer 200 voorwerpen uit de eigen museumcollectie, uit het Linden Museum van Stuttgart, het MAS in Antwerpen en uit Belgische privéverzamelingen worden tentoongesteld rond een thema dat nog nooit eerder behandeld werd.
Een expositie voor het brede publiek die je niet onberoerd zal laten!
De rondleiding met gids duurt ongeveer 90 minuten.
De prijs van € 8 omvat enkel de gids. De inkom van 15 euro betaal je ter plaatse aan de inkom! Breng je museumpas mee indien je er een hebt!
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de kassa van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis - Jubelpark 10 1000 Brussel waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : bel naar Pieter (0478 54 54 54) of Nicole (0475 59 56 11) en betaal ter plaatse € 8 voor de gids.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 15
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 08/03/19 Literaire Wandeling Antwerpen  VR 08/03/19 Literaire Wandeling Antwerpen
 VR 08/03/19 Literaire Wandeling Antwerpen Antwerpen heeft een terechte plek in de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis. De stad inspireerde en herbergde grote schrijvers en dichters. Hier ontstond de Vlaamse romantiek, hier stierven Elsschot, Claus en Van de Velde. En ook vandaag is onze stad thuis voor woordkunstenaars: een zoektocht door literair Antwerpen.
Onze stad geniet een voorname plaats in de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis, mede door de grote rijkdom aan schrijvers en dichters die er vertoefden, woonden en werkten. Sommige kroegen waren echte broeikassen voor Vlaamse romantiek. In 2008 stierven Hugo Claus en Wannes Van de Velde in Antwerpen. Maar als je denkt dat Antwerpen enkel in het verleden een thuis was voor woordkunstenaars, dan heb je het mis. De literaire cultuur is hier nog steeds springlevend.
Verwacht geen saaie opsomming van geboorte- en sterfhuizen, maar wel een wandeling voorzien van levendige anekdotes, uitgelezen citaten en dromerige gedichten.
De wandeling duurt 2 uur.
Eindpunt: Aan het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22.
We sluiten af met een drink in de buurt.
Wandelroute: Grote Markt – Hendrik Conscienceplein - Hoofdkerkstraat - Pottenbrug - Minderbroedersstraat.
Je brengt een kort bezoek aan de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en aan de inkomhal van het Letterenhuis.
Goed om weten: Deze wandeling is niet mogelijk in het weekend en op feestdagen.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen, Grote Markt 13.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 8 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 DO 18/04/19 Theater: Niet doen! Wilrijk  DO 18/04/19 Theater: Niet doen! Wilrijk
 DO 18/04/19 Theater: Niet doen! Wilrijk BRUNO VANDEN BROECKE & PETER DE GRAEF
NIET DOEN!
Iconisch toneel!
Een clash tussen archetypen,
Een Mythisch treffen, zeg maar ….
Van Emotie versus Ratio,
Fantasie versus Werkelijkheid.
Het vragen wordt in vraag gesteld.
De twijfel, betwijfeld.
Wat rest ons?
als intellectualisme banaal blijkt,
kennis beperkend,
En de hele wereld vast draait in wetenschappelijk onderbouwde tegenstrijdigheden?
Wie de neuk zijn wij!?
Wij mensen?
Een zoektocht,
Alweer. …
Bruno Vanden Broecke: “Ik heb Peter ontmoet tijdens de opnames van 'den elfde van den elfde' en 'De Bende van Jan De Lichte' en er was een verstandhouding tussen ons van bij de eerste ontmoeting. Ik voelde mij heel verwant en geraakte ontroerd door hoe Peter schrijft en ook door hoe hij speelt of niet speelt eigenlijk. En ik herken daar veel in van mijn eigen manier van spelen. Ik heb dus mijn stoute schoen aangetrokken en gevraagd of hij iets voor ons wilde schrijven. Zijn antwoord… ‘ik dacht dat ge het nooit zou vragen.’”
Peter De Graef: “Ik heb Bruno ook voor het eerst aan het werk gezien in 'Den elfde van de elfde'. We hadden daarin een paar scènes samen, die kregen we haast niet gespeeld van het lachen. Niet omdat het zo grappig was maar omdat hetgeen hij deed zo juist was. En dat was wederzijds, kennelijk. Zo’n match heb je niet vaak met een collega. En als auteur geraak ik dan opgewonden, omdat je voor zo iemand een partituur kan schrijven die de mogelijkheden van het medium aftast. Je kan de grenzen gaan opzoeken van het narratieve en het beeldende. Dus ik zit nu in de laatste rechte lijn van een heel merkwaardig stuk, voor ons twee geschreven … Enerzijds mooi, toegankelijk, maar tegelijk ook veelzijdig en gelaagd. En hopelijk ook suggestief, brutaal, ontroerend en kwetsbaar soms.”
Peter De Graef is meesterverteller en Louis d’Or-winnaar. Naast acteren, regisseert hij ook en schreef prijswinnende teksten als ‘Ombat’, ‘Henry’, ‘N!ks’ en ‘Zoals de dingen gaan’. Hij heeft een voorliefde voor eeuwenoude geschriften vol wijsheden die niemand nog lijkt te kennen.
Bruno Vanden Broecke is in de eerste plaats theateracteur. In het verleden was hij verbonden aan SKaGeN & de KOE. Hij speelt op zeer regelmatige basis voorstellingen bij en voor KVS, waaronder 'Missie', een gelauwerde monoloog, geschreven door David Van Reybrouck en de voorbije 11 seizoenen gespeeld in 4 talen, en ‘Para’, gemaakt bij dezelfde ploeg, waarvoor hij in 2018 de Louis d’Or kreeg. Bruno speelde in televisiereeksen als De Ronde, Duts, Call Boys en Safety First, deelde in de prijzen met Wat Als 1, 2 en 3 en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit Het Eiland. Hij sloot mee Man Bijt Hond af als confettiman in Vaneir of als Lustige Lezer en leverde voor het ter ziele gegane de Kruitfabriek fel gesmaakte slampoetrybijdragen als De Woordenaar. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Loft, Safety First de Movie & Billy.
Hij richtte verleden jaar met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans Brutteo op, waarmee ze een eerste speelfilm uitbrachten: Trio.

Tekst: Peter De Graef
Spel: Peter De Graef & Bruno Vanden Broecke
Productie: De Speelman
PS1: het zijn bijna de laatste plaatsen in CC Wilrijk
Afspraakuur : 19u50
Afspraakplaats : In de foyer op de eerste verdieping van CC De Kern, Kern 18 te 2610 Wilrijk.
Gemakkelijk om je auto te parkeren en goed bereikbaar met het openbaar vervoer!
Aanvangsuur : 20u15
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 10
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Dinsdagavondfilm 05/03 Green Book (4,5****) Oscar voor Beste Film, UGC Antwerpen  Dinsdagavondfilm 05/03 Green Book (4,5****) Oscar voor Beste Film, UGC Antwerpen
 Dinsdagavondfilm 05/03 Green Book (4,5****) Oscar voor Beste Film, UGC Antwerpen 'Green Book': ouderwets, maar ook goedhartig!

Peter Farrelly trekt on the road door een landschap vol raciale clichés in de genereuze crowdpleaser Green Book.
Recensie van Dave Mestdach, Chef film van Knack Focus, in Knack Focus van 30/01/19:
Het sprookje van Green Book begon vorig jaar in Toronto, waar Peter Farrelly's roadmovie - gebaseerd op de memoires van Frank 'Tony Lip' Vallelonga - de publieksprijs wegkaapte. Sindsdien volgden de prijzen en staande ovaties elkaar op, al zal de maker van Dumb and Dumber, There's Something About Mary en andere leut zich vorige week allicht de ogen hebben uitgewreven toen bleek dat zijn meest serieuze film op de Oscars ook nog eens de Oscar won van beste film.
In meerdere opzichten komt Green Book op het juiste moment. Niet alleen houdt de film, die vertelt over de trip die Tony Lip anno 1962 door het zuiden van de VS ondernam als chauffeur van de zwarte concertpianist Don Shirley, in deze gepolariseerde Trumptijden een warm en genereus pleidooi voor tolerantie. Farrelly durft ook resoluut de kaart van de oerklassieke, tragikomische boodschapfilm te trekken, een Hollywoodgenre dat in de eenentwintigste eeuw met uitsterven lijkt bedreigd maar waar het grote publiek, in deze snel muterende en ambivalente mediatijden, duidelijk meer dan ooit naar snakt.
Hoewel een gps in 1962, in tegenstelling tot segregatie, nog niet bestond, voel je alles wat Tony en Don tussen New York en Alabama meemaken van mijlenver aankomen. Tony (Viggo Mortensen in een zeldzame komische, dik aangezette rol) is een kettingrokende, pizza's vretende en marcellekes dragende Italo-Amerikaan die niets van kunst, jazz en zwarten moet weten. Doc (Moonlight-revelatie Mahershala Ali in een meer ingetogen rol) is een gevierde, fijnbesnaarde Afro-Amerikaanse muzikant die het vertikt om naar een aparte wc voor zwarten te gaan. Toch groeien de twee antipoden kilometer na kilometer alsmaar meer naar elkaar toe en begint zelfs de boertige Tony te begrijpen dat ze, ondanks hun verschil in afkomst en klasse, best buddy's kunnen zijn.
Om een raciaal en cultureel cliché zit Farrelly dus beslist niet verlegen, en onderweg kiepert hij humor, sentimentaliteit en simplistisch moralisme in zijn dramatische motor. Dat zorgt er wel voor dat alles met een vlot tempo, in een verzorgde, classicistische stijl en vooral op de geijkte paden vooruitgaat. Naar verklaringen voor het succes hoef je dus niet ver te zoeken, al kreeg Green Book (de titel verwijst naar The Negro Motorist Green Book, een reisgids die Afro-Amerikanen in de fifties en sixties gebruikten om door het gesegregeerde Zuiden te reizen) om precies dezelfde redenen ook de nodige kritiek te slikken.
Is Green Book een wit gekleurd, wat glad, geruststellend en geenszins culpabiliserend feelgoodsprookje dat té heikele issues wegmoffelt achter mooie plaatjes, zoals de criticasters beweren? Tuurlijk wel, maar dat waren The Defiant Ones (1958), Silver Streak (1976) en andere zwart-witte buddy movies in zekere zin ook al. Volstrekte neutraliteit bestaat nu eenmaal niet in kunst en cultuur, en zoals Mary Poppins al wist: 'a spoonful of sugar makes the medicine go down'.
Bovendien staat die discussie los van de kwaliteit. Zelfs de hardste cynicus of woke-activist zal moeten erkennen dat Farrelly's formule werkt. De glimlach en de tranen volgen elkaar op als Pavlov-effecten en op het métier inzake production design, montage en cinematografie valt niets af te dingen. Een ouderwetse en clichématige film over interraciale vriendschap, dat zeker. Maar ook een efficiënte, goedhartige en deugdelijk gemaakte.
Van regisseur Peter Farrelly met Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardenelli
Wegwijzer: Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken. Als je auto in de parking staat, dan kun je hem beter verzetten vooraleer iets mee te gaan drinken.
Afspraakuur : 18u45
Afspraakplaats : UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Aanvangsuur : 19u15
Info : Paula W - 0496 60 49 51 - film@oever.be.
of : Luc F - 0484 98 38 37 - lucferny@gmail.com.
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenVR 01/03/19
Badminton Mortsel
Praatcafé Mortsel

Michael Van Peel overleeft 2018 De Tiende Eindejaarsconference *** VOLZET
ZA 02/03/19
Fietstocht vanuit Diest richting Tessenderlo, Averbode en Scherpenheuvel (± 53 km)
ZO 03/03/19
Tentoonstelling INCA Dress Code Brussel OOK NIET-LEDEN!


DI 05/03/19
Pétanque Wommelgem
Dinsdagavondfilm Green Book (4,5****) Oscar voor Beste Film, UGC Antwerpen
Badminton Kessel

Volgend weekend:

VR 08/03/19
Literaire Wandeling Antwerpen
Badminton Mortsel

Oevercafé Mortsel
Concert met het Antwerp Symphony Orchestra ‘The Pursuit of Happiness’Antwerpen
ZA 09/03/19
Klassiek Thailand & Kanchanaburi rondreis van ZA 09/03 tot ZA 23/03/19 Enkel Oeverleden! *** VOLZET
Escape Room - Out of the box *** VOLZET
ZO 10/03/19
Wandeling te Kessel-lo, deel I, Live and let walk (18km)
MA 11/03/19
Opera in de Cinema – La Fille du Régiment Antwerpen
DI 12/03/19
Pétanque Wommelgem
Badminton Kessel
url Klik hier voor meer info