Vrijdag 14 december 2018Nieuwsbrief week 51   
 ZA 15/12/18 Oevers Party Time in Le CirQ, Hoogstraten OOK NIET-LEDEN!  ZA 15/12/18 Oevers Party Time in Le CirQ, Hoogstraten OOK NIET-LEDEN!
 ZA 15/12/18 Oevers Party Time in Le CirQ, Hoogstraten OOK NIET-LEDEN! BIJKOMENDE OEVERPARTY in een unieke locatie: Le Cirq in Hoogstraten!
Le CirQ was oorspronkelijk een oude cinemazaal die deel uitmaakte van de ROMA-bioscopen. Een aantal jaren geleden werd deze compleet gerestaureerd tot een theaterzaal met verschillende mogelijkheden.
Af en toe worden er in Le CirQ publiekelijke clubfeestjes gegeven en Le CirQ wordt dan omgetoverd in een chique discotheek.
Kom in deze unieke locatie ongedwongen dansen en feesten op de grootste hits van vroeger en nu, geheel in zijn eigen stijl aan elkaar gemixt door DJ Jan V, de resident DJ van Le CirQ en ook regelmatig de gast DJ op de Oeverfuiven in de Ruiterhal.
Sfeervolle verlichting, leuke mensen, dranken aan democratische prijzen en de gevarieerde muziekmix zorgen telkens weer voor een geweldige ambiance op de Oeverparty's
Toegang vanaf 25 jaar.
Leden Oever € 5 – Niet-leden € 10. Toilet is hier niet inbegrepen
DE BLAUWE OEVERJETONS ZIJN HIER NIET GELDIG!
Onder de aanwezige leden en niet-leden verloten wij bij de inkom 20 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. Alle party's van Oever zijn ROOKVRIJ!
Deuren: 21u Einde: 4u
Afspraakplaats: Le CirQ, Gravin Elisabethlaan 1, 2320 Hoogstraten.
Het centrum van Hoogstraten ligt niet ver van de autostrade E19 Antwerpen-Breda.
 ZO 23/12/18 Wintersneukelen Antwerpen OOK NIET-LEDEN! ZO 23/12/18 Wintersneukelen Antwerpen OOK NIET-LEDEN!
 ZO 23/12/18 Wintersneukelen Antwerpen OOK NIET-LEDEN!Een gids van vizit vzw neemt ons op sleeptouw voor een wandeling vol passionele, hartverwarmende verhalen over de stad én over de liefde. We proeven van een heerlijke winterpraline en laten de stroop van onze handen druipen bij een heerlijke lacquement.
De prijs omvat de wandeling met de gids + de versnaperingen.
De wandeling duurt 2 uur.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan het standbeeld Victor Driessens, Graanmarkt waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen. Dit is in de buurt van het Theaterplein.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 16 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit.
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 29/12/18 Expo 'Niki de Saint-Phalle. Hier is alles mogelijk.' Mons (Bergen)  ZA 29/12/18 Expo 'Niki de Saint-Phalle. Hier is alles mogelijk.' Mons (Bergen)
 ZA 29/12/18 Expo 'Niki de Saint-Phalle. Hier is alles mogelijk.' Mons (Bergen) OOK NIET-LEDEN!
Het BAM stelt 'Niki de Saint-Phalle. Hier is alles mogelijk' voor, de eerste grootschalige tentoonstelling over de kunstenares in België.
Niki de Saint-Phalle is een buitengewone 20e-eeuwse kunstenares. De tentoonstelling vertelt over de loopbaan van de kunstenares, haar visie op de wereld, haar verbeelding als een kracht in dit mannelijke universum. Je leert Niki de Saint-Phalle kennen als een geëngageerde en feministische kunstenares.
Om de mannelijke kunstenaars die de artistieke ruimte vroeger domineerden te evenaren of te overtreffen, was Niki de Saint-Phalle actief op diverse artistieke platforms: schilderijen, beelden, performances voor publiek en niet alleen ergens ver weg verscholen in een museum.
Tijdens deze artistieke tentoonstelling worden verschillende werken van Niki Saint-Phalle en haar evolutie doorheen de tijd, materialen en thema's voorgesteld.
De Franse kunstenares werd in 1930 in Frankrijk geboren als Catherine Marie-Agnès Fal de Saint-Phalle. In 1953 begon ze met schilderen en besloot ze kunstenaar te worden.
Niki de Saint-Phalle was de enige vrouw van de Nouveaux Réalistes (ze werkte onder meer samen met Jasper Johns en Robert Rauschenberg) en haar werken werden al snel tentoongesteld in Parijs en New York.
De jaren zestig luidde het begin in van haar beroemde "Nanas" en haar nieuwe passie: openluchtsculpturen.
Momenteel zijn er over de hele wereld veel projecten te vinden en haar werken worden tentoongesteld in de grootste musea ter wereld.
De prijs omvat inkom BAM + gids gedurende 1u30.
Na de tentoonstelling, snuiven we nog de feestdagen op in Mons en gaan we samen iets drinken en/of eten.
Afspraakuur : 11u30
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 13u ter plaatse aan de BAM van Mons/Bergen, Rue Neuve 8 te 7000 Mons.
Laat ten laatste op woensdag 26/12 aan Nicole (nicole@oever.be) weten of je al dan niet als chauffeur of als passagier komt naar Oud Berchem Kerk.
Aanvangsuur : 13u15
Reservatie : € 13 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden ook hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZA 29/12/18 China Light Antwerpen KINDVRIENDELIJK! OOK NIET-LEDEN!  ZA 29/12/18 China Light Antwerpen KINDVRIENDELIJK! OOK NIET-LEDEN!
 ZA 29/12/18 China Light Antwerpen KINDVRIENDELIJK! OOK NIET-LEDEN! China Light ZOO schittert dit jaar zoals nooit tevoren. De Zoo sluit haar verjaardagsjaar op indrukwekkende wijze af. Dit Chinese lichtfeest betovert met nog meer en nog imposantere figuren. Ze haalden hun mosterd in China, maar maakten er samen met hun Chinese partner hun eigen ZOOrecept van. Het lichtspektakel vertelt het romantische verhaal van een Lotusprinses en haar geliefde. Er was eens … een magisch sprookje voor jong en oud...
De tickets kosten normaal € 17. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 12.
Afspraakuur : 19u45
Afspraakplaats : aan de ingang van de Zoo, Koningin Astridplein Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 20u
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit. Niet-leden vermelden ook hun mailadres en gsm-nummer op hun overschrijving!
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 20
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Dinsdagavondfilm 18/12 Shoplifters (Hirokazu Kore-eda) 4* UGC Antwerpen Dinsdagavondfilm 18/12 Shoplifters (Hirokazu Kore-eda) 4* UGC Antwerpen
 Dinsdagavondfilm 18/12 Shoplifters (Hirokazu Kore-eda) 4* UGC AntwerpenHirokazu Kore-eda, op zoek naar de essentie van een familie
‘Laten we kijken zonder te oordelen’
Gouden Palmwinnaar Hirokazu Kore-eda heeft met ‘Shoplifters’ een ontwapenende film gemaakt over een bonte familie van kruimeldieven. ‘Pas wanneer je niet langer probeert een goede ouder te zijn, word je er een.’ (Jeroen Struysin De Standaard
Fijnproevers weten het al jaren: als de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda de vis versnijdt, is het tijd om de stokjes boven te halen. Met Shoplifters had hij in mei de Gouden Palm beet: eindelijk erkenning, voor iemand die al meer dan twee decennia filmliefhebbers verwent. De bekroning in Cannes komt de regisseur goed uit: op dit moment neemt hij zijn eerste niet-Japanse film op, in Frankrijk, met Catherine Deneuve en Juliette Binoche.
In eigen land brak Shoplifters – net zoals Girl bij ons – uit de niche van de arthouse: het werd de vierde succesvolste Japanse film van het jaar, in een top tien die verder alleen bestaat uit manga en commerciële komedies. Ook in China scoorde Kore-eda er een hit mee.
De enigen die er niet mee opgezet waren zijn de Japanse politieke leiders. Eerste Minister Shinzo Abe weigerde Kore-eda te feliciteren met de vierde Japanse Gouden Palm. Rechtse opiniemakers oordeelden dat hij de Japanse samenleving in een slecht daglicht stelt. Shoplifters is immers een film over een groep arme kruimel­dieven die aan hun lot zijn over­gelaten. ‘Ik oordeel niet’, meent de 56-jarige Kore-eda. ‘De hoofdpersonages zijn criminelen, maar het zijn ook achtergelaten mensen. Dat betekent: iemand heeft hen in de steek gelaten. Mijn film gaat over een familie, maar ook over de samenleving als geheel.’
‘Dit soort mensen wordt in de media gretig afgeschilderd als bandieten. Ze worden aan de schandpaal genageld, zonder enig mededogen. Daarom vertel ik het verhaal van hun kant. Ik denk dat je het als kijker niet volledig voor hen opneemt, maar hen ook niet volledig kan veroordelen. Ik hoop dat het publiek verscheurd is tussen die twee uitersten. Laten we kijken zonder te oordelen.’
Net als in de vorige films van Kore-eda is ook dit een familieportret, zij het dat de bende een nogal onconventionele famiglia vormt. ‘Zijn we een familie alleen omwille van de bloedband, of omwille van de tijd die we met elkaar doorbrengen? Dat vroeg ik me af na mijn film Like father, like son. Kun je een vader zijn voor een kind dat niet van jezelf is?’
In Japan zijn dat soort vragen blijkbaar ongewoner dan in België. ‘Adoptie of pleeggezinnen zijn bij ons uiterst zeldzaam. In Europa staat men meer open voor verschillende vormen van relaties en families. In Japan mag je maar één achternaam kiezen en is het homoseksuele huwelijk nog steeds niet gelegaliseerd. Politici hebben de mond vol van gelijkheid tussen man en vrouw, maar laten ondertussen vrouwen worstelen met de balans tussen werk en moederschap. In Japan wordt een gezinsmodel opgedrongen dat verre van divers is. Is het mogelijk om een gemeenschap te vormen ook al is er geen bloedband?’
Met mama voor tv
‘In Japan wordt een gezinsmodel opgedrongen dat verre van divers is. Is het mogelijk om een gemeenschap te vormen ook al is er geen bloedband?’
Voor Kore-eda stond er ook wat persoonlijks op het spel. ‘Ik werd zelf enkele jaren geleden vader en worstelde met het ouderschap. Hoe kon ik een goede vader zijn? De vaderfiguur in Shoplifters is er zich goed van bewust dat hij een vaderlijke rol heeft te spelen. Maar het is pas wanneer hij opgeeft om een vader te zijn, dat hij er echt een wordt. Misschien is dat waar het op neerkomt: wanneer je niet langer probeert een goede ouder te zijn, word je er een. In dat opzicht ben ik zelf nog geen geslaagde vader.’
De meester van familiefilms zou zelf een niet al te makkelijke kindertijd hebben gekend. Begin jaren 1960 kende Japan grote voorspoed, maar zijn ouders hadden het niet makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Er was geen stromend water in huis. Zijn vader had na de Tweede ­Wereldoorlog als krijgsgevangene twee jaar dwangarbeid verricht in Siberië. Zijn moeder werkte in een bank in Tokio.
‘Van haar kreeg ik mijn filmopleiding. Mijn moeder was dol op klassieke Hollywoodfilms, we ­keken voortdurend samen naar films op tv. Maar het was pas in mijn eerste jaar universiteit dat ik verliefd werd op film. De filmclub vertoonde La strada en Le notte di Cabiria van Federico Fellini in een double bill. Ik was negentien en omvergeblazen. Ik zag meteen dat Fellini verliefd was op zijn hoofdrolspeelster (Giulietta Masina, red.). Pas later las ik ergens dat de twee getrouwd waren. Toen begreep ik pas de kracht van een filmmaker: die is niet aanwezig in de cinema, en toch voelt het publiek zijn blik. Vanaf dan bracht ik mijn tijd door in de cinema in plaats van de aula.’

Bijdrage: Op vertoon van je geldige Oever lidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticket aan € 7,40. Normale prijs van een UGC filmticketje is € 10,30!
Wegwijzer: Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken. Als je auto in de parking staat, dan kun je hem beter verzetten vooraleer iets mee te gaan drinken.
 Overzicht activiteiten Overzicht activiteiten
 Overzicht activiteitenVR 14/12/18
Badminton Mortsel
Oevercafé Mortsel
Samenkomst Wandelvierdaagse in Haus Wallstein in de Sudeifel van DO 27 tot ZO 30/12/2018 Mortsel
ZA 15/12/18
Kerstshopping en/of bezoek Duisburg met luxe autocar OOK NIET-LEDEN!NOG PLAATSEN VRIJ! JE KAN NOG BETALEN BIJ HET VERTREK!
Natuurwandeling Kortenhoeff en Kalmthoutse Heide (20 km) (2 lussen)
Mooie winterwandeling vanuit Tielrode (± 9,5 km)
Klassiek Concert ‘Nature is Harmony’ Antwerpen
Arsenaal/Lazarus Rompslomp Brasschaat *** VOLZET
Oevers Party Time in Le CirQ, Hoogstraten OOK NIET-LEDEN!

ZO 16/12/18
Champagne Kerst Brunch in Zuster Agnes en Kerstmarkt Lier *** VOLZET
Kerstmarkt Lier
MA 17/12/18
Bowlen - Bowling stones Antwerpen

DI 18/12/18
Pétanque Wommelgem
Badminton Kessel
DO 20/12/18
Kerstconcert Carolus Borromeuskerk Antwerpen *** VOLZET
Volgend weekend:

VR 21/12/18
Badminton Mortsel
Singlesong avond Kontich
Praatcafé Mortsel
ZA 22/12/18
Oevers Party Time in de Ruiterhal, Brasschaat OOK NIET-LEDEN!


ZO 23/12/18
Luxe ontbijt en Kerstmarkt Antwerpen *** NOG 1 PLAATS
Wandeling in Néthin: For a few kilometers more (17km)
Wintersneukelen Antwerpen OOK NIET-LEDEN!
MA 24/12/18
Kerstetentje op kerstavond in Park West Berchem *** VOLZET
DI 25/12/18
Pétanque Wommelgem
Kerstwandeling Peerdsbos Schoten-Brasschaat (± 8 km)
Badminton Kessel
url Klik hier voor meer info