Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Februari 2022pijl r
madiwodovrzazo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 22 Februari 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Pétanque WommelgemDI 22/02/22
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vb221)    
 
 
 
Dinsdagavondfilm Grosse Freiheit (Great freedom) (Sebastian Meise) 4**** CARTOON'S AntwerpenDI 22/02/22
Omschrijving :foto bij activiteitRuben Aerts, De Standaard, woensdag 16 februari 2022
Het is 1968 en Hans houdt van mannen. Daar is niets crimineels aan, behalve dan in het Duitsland van toen. Hans wordt er vele malen op betrapt heren lief te hebben en telkens vliegt hij achter de tralies, waar hij telkens dezelfde oude bekenden terugziet. ‘Je kunt het gewoon niet laten, hè.’
Er is meer dan één manier om te vechten voor vrijheid. Er zijn de juridische en politieke paden en er is de weg van het luidste woord. Maar Hans houdt het eenvoudiger – schijnbaar, althans. Of toch ingetogener: hij volhardt in liefde. Omdat je niet kunt veranderen wie je bent, schikt hij zich in de gevolgen. Beminnen is een verzetsdaad in de weergaloze film Grosse Freiheit.
De Oostenrijkse cineast Sebastian Meise vond inspiratie in ware feiten, die zo mogelijk nog meer onthutsen. Hij ontdekte hoe homoseksuelen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, nadat ze door de geallieerden bevrijd waren uit de horror van de concentratiekampen, meteen opnieuw werden gevangengezet. Volgens paragraaf 175 van de Duitse strafwet was homoseksualiteit ontucht en dus verboden. Zo ging voor hen de vervolging in vredestijd gewoon door.
In Grosse Freiheit geeft de Duitse acteur Franz Rogowski gestalte aan Hans. Hij liet zich eerder opvallen in te weinig bekende films als Liebe in den Gängen, Undine en Transit, en hij speelde ook mee in Hanekes Happy end. Rogowski heeft uitstraling voor tien, als een Europese Joaquin Phoenix. Met hem op de affiche kan het niet misgaan.
Het verhaal duikt van eind jaren 60 terug in de tijd. Het houdt halt in 1945 en wipt dan weer naar 1957. We zien hoe Hans de celgenoot wordt van ene Viktor (Georg Fried­rich), een veroordeelde moordenaar met een vlassig staartje en een afkerige blik. De twee kunnen niet harder verschillen. Toch groeit er tussen hen iets waar je ook als kijker geen verweer tegen hebt. In Viktors ogen staat plots mildheid te lezen als hij de cijferreeks op Hans’ arm ziet. Eerder heeft hij nochtans staan briesen dat hij geen ‘poot’ wilde als celgenoot.
Zonder veel intrige en karig met dialoog brengt de filmmaker een liefde in beeld die met de jaren almaar inniger wordt. Grosse Freiheit toont zo ook een bedreven zoektocht naar tomeloos kunnen beminnen. Het einde situeert de regisseur daar waar je dat nog het minst verwacht.
Met een camera die traag door de betonnen kilte beweegt – een leegstaand cellencomplex in Maagdenburg deed dienst als decor – krijgen de scènes de tijd om in te werken. Die sobere stijl mist zijn effect niet.
‘Jij hebt me gevonden, en ik mezelf.’ Liefde is soms ook gevoelens toelaten die je dacht niet te hebben. De mooiste films grijpen in hun cruciale scènes niet naar de megafoon. Een blik vol glinstering en ­genegenheid zegt veel meer.
Van: Sebastian Meise
Met : Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn
Covid Safe Ticket + identiteitskaart + mondmasker noodzakelijk! Tijdens de film moet je het mondmasker ook ophouden!
Afspraakuur :19u50
Afspraakplaats :aan de kassa van Cartoon's, Kaasstraat 4-6 Antwerpen.
Wegwijzer : door het feit dat de Cartoon’s gelegen is aan de Kaasstraat nabij het Stadhuis en de Grote Markt, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Je kan parkeren langs de kaaien.
Aanvangsuur :20u15
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Nicole - 0475 59 56 11 -
Wegwijzer :Cartoon's Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vb222)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be