Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Maart 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 7 Maart 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm The son (Florian Zeller) 3 *** UGC AntwerpenDI 07/03/23
Omschrijving :foto bij activiteitBezorgdheid om een zoon
Hugh Jackman balanceert tussen twee gezinnen in het melodrama The son, drie jaar nadat Florian Zeller een diepe indruk heeft gemaakt met The father.
Ruben Aerts, 28 februari 2023 in De Standaard
Theatermaker Florian Zeller heeft een missie, en wel in de filmwereld. Drie jaar geleden vertaalde de Fransman met The father voor het eerst één van zijn toneel­teksten naar het witte doek. Sir ­Anthony Hopkins was onvergetelijk in een aandoenlijke film die uitgerekend over vergeten ging. Zo moest het zijn om je greep op de werkelijkheid te verliezen.
Die tekst was toen al deel van een trilogie. The son is het tweede luik – voorlopig zijn er nog geen plannen om het sluitstuk The ­mother, op de planken gespeeld door Isabelle Huppert, te verfilmen. Verwant zijn de drie theaterstukken trouwens niet, ze voeren ­andere personages op. Wat ze met elkaar delen, is hoe ze door verschillende ogen kijken naar een ­familie waarin de harmonie flink verstoord is.
Beklemmend
‘Ik denk dat ik gek word’, zegt ­Nicholas in The son. Zijn vertrouwde thuis beklemt hem. De tiener wil niet meer bij moeder wonen. Voor die biecht had zij zich vooral zorgen gemaakt over zijn somber gemoed en zijn spijbelen. Enkele jaren eerder verliet de vader het gezin. Hij begon een nieuwe relatie met een jonge vrouw, maakte opnieuw een zoon. The son laat zien hoe de wankele mentale gezondheid van ­Nicholas het ex-gezin nu herenigt in een crisis.
The father had – naast Hopkins – het voordeel van een slimme vondst die beklijvend werkte: de mist in het hoofd van die man met alzheimer overkwam ook de kijker. Je was minstens even verward. Zoiets ­bedenk je geen tweede keer, zelfs niet een talent als Zeller. The son is veel meer een klassiek en recht­lijnig verhaal, maar niet een waar je ongevoelig bij blijft. Een frisse blik op gebukt gaan onder donkere gedachten, zoals The father dat met alzheimer deed, zit er wel niet in.
Perfect in pak
Hij kon makkelijk een onuitstaanbare ploert zijn, de vader die hier probeert de boel weer in balans te brengen. In dat geval had Zeller wel bij een andere acteur moeten aankloppen dan Hugh Jackman. De Australische superster heeft de ­reputatie vreselijk sympathiek te zijn. Ooit zal hij grandioos de etter uithangen, maar niet hier. Hij is ­Peter, een topadvocaat die perfect in het pak zit en zich tussendoor behoorlijk zorgen maakt over zijn zoon en diens moeilijk te peilen ­gedrag. Jackman speelt hem genuanceerd. Ook een man die de boel opblaast, kan bekommerd zijn om de ravage die achterblijft.
Je kunt het dan typerend vinden voor een mannelijke regisseur om van zo’n sujet geen duivel te ­maken. Maar Zeller trekt de lijn door. Zijn nieuwe lief (Vanessa ­Kirby) zet zijn ex (Laura Dern) niet ­tegen hem op. Ze is begripvol, ­inschikkelijk. Zelfs al had ze de ­zaken soms liever anders gezien. Dern is hartverscheurend als de ­alleenstaande moeder die haar ­gezinsgeluk van weleer terug wil. Ook nieuwkomer Zen McGrath overtuigt als Nicholas.
Iedereen heeft het beste met ­elkaar voor en daarin schuilt de ­empathische kracht van deze soms wat berekende film. Die gedeelde welwillendheid zet de boel ook ­onder spanning. In een scène die niet in het originele theaterstuk zat, duikt Anthony Hopkins op als ­Peters vader. Die ontmoeting werpt een licht op de man en vader die ­Peter geworden is.
Bezint eer ge herbegint, zo stelt Zeller. The son grijpt naar de keel, zelfs als dat flirten met een teveel aan melodrama naar het einde toe de bovenhand krijgt.
Van Florian Zeller en met Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Zen McGrath
(123 min.)
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wc071)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be