Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Juni 2023pijl r
madiwodovrzazo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 6 Juni 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Sur L’Adamant (Nicolas Philibert) 4*** UGC AntwerpenDI 06/06/23
Omschrijving :foto bij activiteitDe documentaire ‘Sur L’Adamant’ richt de camera op het curieuze menselijke beestje, zonder commentaar of opsmuk.
Dave Mestdach, Chef film van Knack Focus uit Knack Focus van 31/05/2023
In zijn Gouden Beer-winnende documentaire Sur L’Adamant nodigt Nicolas Philibert je uit aan boord van een boot voor mensen met mentale problemen.
Het is ondertussen al meer dan twintig jaar geleden dat Nicolas Philibert een verrassende arthousehit scoorde met Être et avoir, een discreet observerende documentaire over het reilen en zeilen in een basisschooltje in de Auvergne. Sindsdien is er in het genre flink wat veranderd en lijken veel docu’s ofwel gestileerde, semifictieve thrillers ofwel vlammende politieke pamfletten, maar die mercantiele evoluties heeft de inmiddels 72-jarige Fransman rustig aan zich voorbij laten gaan.
Het bewijs ontdek je in het warmhartige Sur L’Adamant, waarin hij zijn camera nog maar eens richt op het kleine, maar curieuze menselijke beestje. Maar dan opnieuw zonder commentaar, zonder artificiële opsmuk en vooral: zonder zijn onderwerp in de weg te lopen.
Dat is dit keer een dagverblijf voor mensen met psychische problemen dat in hartje Parijs op de Seine ligt te dobberen, vlakbij de Charles de Gaulle-brug. Is de gigantische, drijvende schuit op zich al een opvallend personage, met zijn openklappende luiken uit hout, dan zijn de patiënten die er vrij in en uit lopen dat zeker. Ze komen er even aan de drukte van de stad en hun hoofd ontsnappen, en dat door middel van kunstklassen, infosessies, filmvertoningen of gewoon door een deugddoende koffie te drinken.
De film, die dit jaar de Gouden Beer won in Berlijn, opent met een onderbroken take van François, een veertiger die een rocksong zingt vanuit het diepste van zijn ziel in een van de zeldzame momenten waarin hij zich niet Jezus waant. Wat later ontmoeten we een oudere weduwe die niet alleen haar vrijheid maar ook haar enige zoon heeft verloren aangezien ze die moest achterlaten in een weeshuis. En dan is er Frédéric, een dandy op leeftijd die zich zo spiritueel verwant voelt met Vincent van Gogh dat hij zich luidop afvraagt ‘waarom zoveel tragische dingen met “ons” gebeuren’. Het zijn stuk voor stuk mensen uit de marge met een verhaal waarvan je hooguit enkele plotpunten te horen krijgt, maar die meteen duidelijk maken waarom L’Adamant – ‘de onbuigzame’ in het Nederlands – voor hen niet zomaar een sloep op de Seine is.
Psychiaters en begeleiders lopen af en toe op de achtergrond door het schokvaste beeld, en in enkele scènes krijg je te zien hoe zij hun dagprogramma opstellen. Maar de focus en het hart van Philibert – die vooral luistert en geenszins om dramatische ontboezemingen zit te hengelen – liggen duidelijk bij de patiënten. In tegenstelling tot Frederick Wiseman – de Amerikaanse veteraan van de fly-on-the-walldocumentaire – is hij dan ook niet zozeer geïnteresseerd in de dynamieken die in instituten en instellingen spelen. Wat Philibert wil onthullen, op een zo discreet mogelijke manier, is de persoonlijke en psychologische impact die regels en structuren hebben op individuen die houvast, én vrijheid, meer dan nodig hebben.
Een empathische, rustig opgebouwde en raak geobserveerde film over een ‘schip van gekken’, die mits een kunstklas, een filmmatinee en een luisterend oor een stuk ‘normaler’ blijken dan de normale mensen aan wal soms bevroeden.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wf061)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be