Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Mei 2023pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 30 Mei 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm PLAN 75 (Chie Hayakawa) 4*** UGC AntwerpenDI 30/05/23
Omschrijving :foto bij activiteitPLAN 75: hoe een samenleving die zichzelf tot elke prijs gezond wil houden net daardoor terminaal verziekt
In een toekomst die zo nabij is dat je nauwelijks onderscheid ziet met vandaag, neemt Japan drastische maatregelen tegen de vergrijzing. Chie Hayakawa maakt de onmenselijkheid persoonlijk.
Johan Faes, De Standaard 23/05/2023
De overheid moet wel ingrijpen na een golf van haatmisdrijven tegen ouderen die in de ogen van veel jongeren het land belasten: ze houden jobs bezet, wegen op de sociale zekerheid en werken op zowat ieders systeem. Met een nieuw initiatief worden 75-plussers aangemoedigd om voor euthanasie te kiezen.
Op televisie lopen reclamefilmpjes. Er hangen posters uit in gaarkeukens. Is de interesse gewekt, dan bezegelt een premie de deal, 100.000 yen die ze vrij mogen besteden aan een copieus laatste avondmaal of een luxueuze afscheidsreis. Melden ze zich aan voor het ‘groepsplan’, dan hoeven ze daar zelfs geen yen van te besteden aan de uitvaart, want dan wordt hun as na crematie samen begraven met die van anderen. ‘Senioren zijn van nature een­zame mensen’, luidt het in een verkoopspraatje – dankzij de groeps­optie van Plan 75 zijn ze tenminste postuum verzekerd van gezelschap.
Schrijver-regisseur Chie Haya­kawa exploreerde dit idee een eerste keer in 2018, als haar bijdrage aan Jû-nen: ten years Japan, waarin vijf filmmakers elk op hun manier naar de toekomst van hun land keken. Doet denken aan de Netflix-reeks Black mirror, al speelt die doorgaans meer in op technologische inno­vaties en hun impact op de samen­leving. In Plan 75, Hayakawa’s uit­gewerkte versie, zijn het geen robots of ander AI-tuig die een bedreiging vormen. Het zijn de mensen zelf die steeds meer vervreemden van elkaar, aan weerskanten van een generatiekloof.
Tokyo story
Dat is geen nieuw thema. In 1953 schetste Yasujiro Ozu in Tokyo story al meesterlijk die spreidstand tussen (groot)ouders en (klein)kinderen in een maatschappij die zichzelf voorbijsnelt en uitholt. Hij hanteerde die kenmerkende beeldenmix van lege landschappen en levenloze objecten gecontrasteerd met diepmenselijke close-ups. Film die stilstaat bij de tijd, de ruimte en wezens die nooit onbewogen blijven. Drama zonder overdreven sentiment.
Dat is ook de toon die Hayakawa aanhoudt in Plan 75. De systemische euthanasie wordt in de markt gezet als deel van de Japanse opofferingscultuur: ouderen ruimen vrijwillig de baan voor jongeren. Dat is een wettiging die op grote schaal en van veraf misschien werkt, maar door in te zoomen op drie betrokkenen bij het overheidsprogramma – rekruteerder, verpleegkundige en kandidate – vallen de maskers af en zie je unieke individuen op weg naar een massagraf. Vooral Michi, vertolkt door de tachtigjarige topactrice Chieko Baisho, trekt je langzaam mee naar de rand van een samen­leving die zichzelf tot elke prijs gezond wil houden en net daardoor terminaal verziekt.
Van Chie Hayakawa en met Chieko Baisho, Hayato Isomura, Stefanie Arianne
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=we301)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be