Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 November 2022pijl r
madiwodovrzazo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 29 November 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm She Said (Maria Schrader) 3* UGC AntwerpenDI 29/11/22
Omschrijving :foto bij activiteitEen Hollywoodfilm met een identiteitscrisis
De makers van She said tonen dat ze de gelijknamige MeToo-bijbel goed gelezen hebben. Jammer genoeg hebben ze het boek maar matig begrepen.
Valerie Droeven, De Standaard, 19/11/2022
Over de ontmaskering van filmproducent Harvey Weinstein als seksueel roofdier kwamen in 2019 twee boeken uit. She said, van New York Times-journalistes Jodi Kantor en Megan Twohey, en Catch and kill, van Ronan Farrow. Het tweede boek las als een spionagethriller, maar Kantor en Twohey schreven hun relaas van een indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek in alle bescheidenheid en nuchterheid op. Terwijl Farrow zichzelf voortdurend op de borst klopte, waren de ­helden uit She said de vrouwen die tegen Weinstein durfden te getuigen.
Het verbaast dus niet dat de Duitse cineaste Maria Schrader (Ich bin dein Mensch) ervoor koos om Catch and kill links te laten liggen en het veel betere She said te verfilmen. Dat boek is zowat de MeToo-bijbel voor journalisten én een meeslepend verhaal over schoppen tegen de macht en hardnekkig bullebakgedrag.

Drie films dooreen
De verfilming, geproduceerd door Brad Pitts bedrijf Plan B, is Hollywood over Hollywood. Sterker nog: het is Hollywood over ­zowat de meest netelige kwestie in Hollywood. Dat levert een film met een flinke identiteitscrisis op. Enerzijds bleven de makers behoorlijk dicht bij het boek, ­anderzijds laten ze essentiële ­elementen links liggen. Het is ­alsof ze niet goed wisten welke film ze precies wilden maken en er dus maar drie door elkaar ­verweven hebben.
Als She said een film wil zijn over onderzoeksjournalistiek in de traditie van Spotlight, waarom krijgen we de journalistes dan voortdurend in hun thuissituatie te zien? Worstelend met de combinatie werk en gezin? We zagen geen man in Spotlight met een van zijn kinderen bellen om aan te tonen wat er bij hun onderzoek (in dat geval naar pedofilie) op het spel stond. De film is een pak activistischer dan het boek was. Het wil in één trek het belang van het werk van Kantor en Twohey in de verf zetten én daarbij ook nog Het Structurele Seksisme in al zijn facetten aanklagen. Jammer, want Kantor en Twohey zijn in de eerste plaats imposante journalisten, en net géén activisten.
Naast een haast documentaire vertelling wil She said ook een grote publieksfilm zijn, met ­heldinnen die strijden voor het goede. Daarom wordt over hun verhaal een sentimentele saus ­gegoten. Kantor die op de redactie in huilen uitbarst als actrice en Weinstein-slachtoffer Ashley Judd toestemt om on the record te gaan? Of Twohey die haar zelfbeheersing verliest als een man hen beiden probeert te versieren op café? Het doet afbreuk aan een verhaal dat drie jaar geleden zo machtig goed opgeschreven werd.
Door de drang om alles te ­vertellen, ging bij het verfilmen een flinke portie spanning verloren. Weinstein werd zowat uit het verhaal geschrapt, maar zo voel je amper tegen welke oppermacht Kantor en Twohey het destijds opgenomen hebben. Het gebrek aan een eenduidige visie op hoe dit boek verfilmd moest worden, maakt de film langdradig en ­meliger dan nodig was.
Een slechte film is het niet, maar een ontzagwekkend verhaal als dit verdient er wel een betere.
Van Maria Schrader en met Zoe Kazan en Carey Mulligan

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u20
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vk292)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be