Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Februari 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 28 Februari 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm The Fabelmans (Steven Spielberg) 5***** CARTOON'S AntwerpenDI 28/02/23
Omschrijving :foto bij activiteitHoe een obsessie met cinema rauwe tienersmart verzachtte
Met het verhaal van een jeugdtrauma dat tegelijk een liefdesbrief aan de cinema is, levert Steven Spielberg zijn meest persoonlijke film af.
Steven De Foer, 22/02/23 in De Standaard
1952. Een kleuter ziet in de bioscoop zijn allereerste film, The greatest show on earth. Hij is te klein om het verhaal te begrijpen, maar bezeten van de crash tussen een trein en een auto. Thuis gaat hij met de modeltrein aan de slag, en – op aanraden van zijn liefhebbende en hoogst ongewone moeder – met een Super 8-filmcamera.
Zo begint The Fabelmans, en Steven Spielberg had zich de moeite van een schuilnaam kunnen besparen: de film is autobiografisch tot in de kleinste details. Hij heeft trouwens zijn jongere zussen bij de productie betrokken. Hij wilde zich niet door zijn jeugd laten inspireren, hij wilde het verhaal vertellen zoals het echt gebeurd is.
Spielberg is de geestelijke vader van wondere avonturen als E.T., Indiana Jones en Jurassic park en de man die grote ­geschiedenis meticuleus en grootschalig reconstrueerde in Schindler’s list en Saving private Ryan. Naar zijn normen gebeurt er weinig spectaculairs in The Fabelmans, zijn meest persoonlijke en intieme film.
Verplicht geweldig
In de handen van een mindere cineast zou het verhaal van zijn kwetsbare jeugd, het wankele huwelijk van zijn ouders en zijn hobby die al op uiterst jonge leeftijd een obsessie wordt, haast banaal kunnen ogen: huiselijke ruzie, pestkoppen op school, eerste liefde: wie heeft het nooit mee­gemaakt? Spielberg was van meet af aan verplicht een geweldige film af te leveren, anders zou hem ongetwijfeld narcisme ­verweten zijn.
Maar Spielberg is uiteraard geen mindere cineast. Hij vertelt een verhaal dat ráákt zonder sentimenteel te worden, met het ­onvoorstelbare metier en de visuele flair die hij sinds zijn tiende heeft ontwikkeld. Met zijn vloeiende camera en een perfect ge­doseerde mix van verwondering, emotie en humor leidt hij ons door zijn jonge leven.
Mateo Zoryan (als klein kind) en Gabriel LaBelle (als adolescent) zijn prima gecast om the artist as a young man te spelen, en ze spelen uiteraard prima: geen enkele ­regisseur heeft zoveel ervaring als kind­regisseur. Spielberg filmde het afscheid van Elliott (en Gertie) met E.T.
Paul Dano is ook prima als vader Fabelman/Spielberg, een goedbedoelende maar saaie nerd. Maar de show wordt gestolen door Michelle Williams, die zich kan laten gaan in het flamboyante karakter van de moeder – een creatieve vrouw, meer maatje dan ouder voor haar kinderen, onvoorspelbaar, te levensgulzig om genoegen te ­nemen met routine: wat een vertolking! En wat had Leah Spielberg deze film graag ­gezien.
Surprise in een bijrol
Voor ware filmliefhebbers is het ook smullen van de (waargebeurde) ontmoeting tussen de jongeman en de legendarische (en beruchte) regisseur John Ford. We gaan niet verklappen wie die rol speelt, maar het is de cameo van het jaar.
The Fabelmans is 2,5 uur kijkplezier, en nodigt bovendien ook nog eens uit tot huiswerk achteraf. Want of het nu de ver­latingsangst is of die voor monsters, of het antisemitische gepest op school: je gaat er ’s mans hele oeuvre anders door bekijken. Niet te missen!!

Van Steven Spielberg en met Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Mateo Zoryan
Afspraakuur :19u25
Afspraakplaats :aan de kassa van Cartoon's, Kaasstraat 4-6 Antwerpen.
Wegwijzer : door het feit dat de Cartoon’s gelegen is aan de Kaasstraat nabij het Stadhuis en de Grote Markt, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Je kan parkeren langs de kaaien.
Aanvangsuur :19u45
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :Cartoon's Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wb281)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be