Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Oktober 2022pijl r
madiwodovrzazo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 25 Oktober 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm R.M.N. (Cristian Mungiu ) 4**** UGC AntwerpenDI 25/10/22
Omschrijving :foto bij activiteit‘R.M.N.’ is een humeurige beer van een film die nog lang na het rollen van de credits klauwt
Cristian Mungiu meet de koorts van Europa op met R.M.N., een sluwe slowburner over neoliberalisme, xenofobie en andere wilde beesten.
Is R.M.N. een familiaal drama over een man op de rand? Een kroniek over een hele gemeenschap in crisis? Of een suspenserijke allegorie over xenofobie, globalisering en andere spoken die tot in het troebele hart van Fort Europa kunnen worden gespot? De Roemeense filmauteur Cristian Mungiu, die van morele thrillers in naturalistische stijl zijn specialiteit heeft gemaakt, laat alle interpretaties open. Met langzaam absorberende gevolgen.
Draaiden zijn vorige, in Cannes bekroonde prijsbeesten4 Months, 3 weeks and 2 Days (2007), Beyond the Hills (2012) en Bacalaureat (2016) – om de dilemma’s waarmee een specifiek personage door een specifieke gebeurtenis wordt geconfronteerd, dan is R.M.N. vager en complexer, maar zeker zo spannend en beklemmend.
Centraal in deze sociaal-realistische koortsdroom staat een dorp in Transsylvanië dat bevolkt wordt door Roemenen en vooral Hongaren. Etnische spanningen zijn er niet nieuw, maar wanneer de lokale, industriële bakkerij, die om Europese subsidies en lageloonarbeid verlegen zit, migranten uit Sri Lanka aansleept, laaien de gemoederen op.
De gescheiden Matthias, die een akkefietje heeft gehad in een Duits slachthuis, bekijkt het met stoïcijnse blik. Hij heeft andere katten te geselen. Of beter: andere beren. Die werden door zijn bange zoontje in de nabijgelegen bossen gespot, al is het niet duidelijk of de knul wel de waarheid spreekt. Niet voor Matthias, en al helemaal niet voor de kijker.
Mungiu laat de plotlijnen leep door elkaar lopen, met als rode draad: een knagend gevoel van onbehagen en disruptie. De clash tussen de klassen, tussen Oost en West, tussen familie en nieuwkomers… Het wordt allemaal besproken, met als culminatiepunt – en showstopper – een fel, in één enkele take van 17 minuten opgenomen debat in het dorpshuis.
Bovendien doet Mungiu, die zijn inspiratie bij een waargebeurd en gelijkaardig incident haalde, dat zonder lesjes op te lepelen, wat zeldzaam is. Hij laat alle partijen aan het woord en zapt van kleine, individuele fricties naar socio-economische macro-analyses zonder dat je dat noodzakelijkerwijs doorhebt, met empathie voor alles en iedereen.
Het is een caleidoscoop aan ideeën en sentimenten waarvan je weet – én voelt – dat je nog eerder beren zult zien dan afgelijnde conclusies. Maar dat zit de esthetiek nooit in de weg. Mungiu giet ook nu alles in uitgekiende breedbeeldcomposities die niet alleen de Transsylvanische landschappen iets sinisters geven, maar zelfs de interieurs benepen doen aanvoelen.
Bovendien kan hij als steeds bogen op een prima, met naturel acterende cast. Machokop Marin Grigore loopt in het midden als moreel vastgelopen kompas Matthias. Judith State speelt diens minnares Csilla, die de bakkerij runt en misschien nog de meeste menselijkheid door haar aderen heeft stromen.
Een radiografisch precieze doorlichting van een Europa in chronische staat van crisis, én een humeurige beer van een film die nog lang na het rollen van de credits klauwt.
Van Cristian Mungiu en met Machokop Marin Grigore en Judith State.
Dave Mestdach, Chef film van Knack Focus 18-10-2022

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Mieke V - 03 455 11 32 - 0483 58 50 84
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vj252)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be