Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lMei 2024pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 21 Mei 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Radical (Christopher Zalla) 3*** CARTOON'S AntwerpenDI 21/05/24
Omschrijving :foto bij activiteit‘Radical’ maakt komaf met klassiek kennisonderwijs
Ruben Nollet, 01 mei 2024 in De Tijd

Wat als we ons onderwijs anders aanpakten? Wat als we de leerlingen konden prikkelen om zelf op zoek te gaan naar antwoorden? De Mexicaanse film ‘Radical’ vertelt het wonderlijke verhaal van een leraar die zo’n alternatieve methode ontwikkelde. In ondankbare omstandigheden.

‘Stilte ligt aan de basis van gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid ligt aan de basis van discipline. Discipline ligt aan de basis van leren.’ Dat refrein kregen de leerlingen van de basisschool José Urbina López in de Mexicaanse stad Matamoros telkens te horen op de eerste schooldag. In 2011 is die eerste dag echter voor één klas, het zesde leerjaar, het begin van een ervaring die het leven van de leerlingen voorgoed zal veranderen. Met dank aan de leraar die hen onder zijn hoede nam: Sergio Juárez Correa (rol van Eugenio Derbez).
Wat Juárez in negen maanden voor elkaar kreeg, sloeg iedereen met verstomming, binnen de school, in de stad, nationaal en uiteindelijk ook internationaal. In 2013 wijdde het Amerikaanse tijdschrift Wired een lang artikel aan de fenomenale resultaten die de man wist te boeken met zijn onconventionele lesmethodes, met als ronkende titel ‘A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses’.
De populaire Mexicaanse acteur-komiek Eugenio Derbez was er als de kippen bij om de filmrechten binnen te halen voor zijn productiebedrijf 3Pas, al duurde het nog tien jaar voor ze ‘Radical’ van de grond kregen met de hulp van regisseur Christopher Zalla.
Misschien is dat de reden waarom de film in grote lijnen het stramien van dit soort hartverwarmende en geestverheffende verhalen volgt. In wezen weet je van bij het begin wat ‘Radical’ zal brengen. De beginsituatie is pikdonker, er verschijnt een lichtende figuur aan de horizon met unieke ideeën om de boel recht te trekken, er is tegenwerking en tegenslag, maar finaal volgt het grote gelijk. Pas dat toe op het onderwijs, en je komt uit bij films als ‘Dead Poets Society’, ‘Dangerous Minds’ en ‘School of Rock’.

Stad zonder hoop
En toch is ‘Radical’ meer dan de zoveelste variatie op een welbekend thema. De omstandigheden waarin de twaalfjarige kinderen opgroeien, spelen zeker mee. De stad Matamoros ligt aan de overkant van de grens met de VS, naast het Texaanse Brownsville, en is een knooppunt in de drugssmokkel. Leerlingen kijken er niet van op als ze op weg naar school bedekte slachtoffers van schietpartijen voorbijlopen. Zodra ze een bepaalde leeftijd bereiken, groeit de druk om zich aan te sluiten bij één van de criminele bendes. Overdag weerklinken geregeld pistoolschoten.
De alomtegenwoordige misdaad en corruptie is bovendien maar één van de redenen waarom de toekomst donker oogt en de kinderen het gevoel hebben dat ze klem zitten. Sommigen moeten al op jonge leeftijd voor hun broers en zussen zorgen, omdat hun ouders lange uren kloppen in een van de zowat 120 ‘maquiladoras’, slecht betalende fabrieken. Of ze groeien op in bittere armoede naast één van de vele enorme vuilnisbelten in de stad. De Escuela Primaria José Urbina López ligt naast een zwaar vervuild kanaal met stinkend stilstaand water.
Matamoros was een stad zonder hoop, waardoor het werk van Juárez des te meer indruk maakt. Als lokale jongen besloot hij onderwijzer te worden, met de bedoeling alvast dat stukje van de wereld te verbeteren. Na vijf jaar lesgeven kwam hij tot de vaststelling dat hij nauwelijks doordrong tot zijn leerlingen. Hij begreep dat het leerprogramma hem aan banden legde. De strikt uitgetekende planning was er enkel op uit om de jongeren kennis te laten slikken. Met als heilige einddoel het nationale ENLACE-examen, te vergelijken met de PISA-test in Europa.

Het plezier van ontdekken
Waar zijn collega’s op automatische piloot bleven aanmodderen, besloot Juárez het over een andere boeg te gooien. De inspiratie vond hij bij een YouTube-video over de pedagoog Sugata Mitra, die rond de eeuwwisseling straatkinderen in India vrij had laten experimenteren met computers en daar verbluffende resultaten mee had geboekt.
‘Het was een simpele mentaliteitswijziging’, legt regisseur Zalla uit. ‘In plaats van de autoritaire figuur die op je neerkijkt, stilte en gehoorzaamheid eist en zegt wat je moet onthouden, is de leraar iemand die je vraagt wat je interesseert en wat je wilt leren, die toont dat nieuwsgierigheid beloond wordt met ontdekking. En dat motiveert. Het plezier om zelf dingen te ontdekken is voor mij de essentie van jong zijn.’
‘Radical’ slaat ondanks het occasionele sentiment aan omdat de film evenzeer focust op de kinderen als op de leraar, en omdat je met hen meeleeft. Je raakt diep onder de indruk van de creativiteit en het doorzettingsvermogen die Juárez aan de dag legt. De filosofie van Mitra heeft de voorbije decennia met succes ingang gevonden in bepaalde onderwijsstructuren, bijvoorbeeld in Finland. Maar het zegt veel dat de echte Sergio Juárez bij de Mexicaanse overheid nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdient. Niet dat het hem veel kan schelen. Hij blijft aan de slag in zijn school in Matamoros. Tot grote vreugde van zijn leerlingen.

De essentie
De hartverwarmende Mexicaanse film ‘Radical’ is gebaseerd op feiten.
Centraal staat een onderwijzer die besluit zijn lessen compleet anders aan te pakken.
Geïnspireerd door een Indiase pedagoog stopt hij zijn leerlingen alle initiatief in handen en houdt hij zich beschikbaar voor vragen.
Die methodiek blijkt onverwachte vruchten af te werpen.
De film schuwt het sentiment niet, maar slaat aan omdat hij de harde dagelijkse realiteit van de kinderen niet verbergt.

Van Christopher Zalla en met Eugenio Derbez
Duur: 125 min
Na de film gaan we samen nog iets drinken!
Afspraakuur :19u30
Afspraakplaats :aan de kassa van Cartoon's, Kaasstraat 4-6 Antwerpen.
Wegwijzer : door het feit dat de Cartoon’s gelegen is aan de Kaasstraat nabij het Stadhuis en de Grote Markt, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus).
Aanvangsuur :20u
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :Cartoon's Cinema
 Top
Laatste wijziging: 16/05/2024 19:53:37 (code=xe211)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be