Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 April 2023pijl r
madiwodovrzazo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 18 April 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Emily Brontë (Frances O’Connor) 3*** UGC AntwerpenDI 18/04/23
Omschrijving :foto bij activiteitIn de nukkige geest van Emily Brontë
RUBEN NOLLET in De Tijd van 11/04/23
Wat voor iemand was Emily Brontë, de schrijfster van ‘Wuthering Heights’? Niemand weet het echt, maar de Australische cineaste Frances O’Connor verzint in ‘Emily’ een meeslepende hypothese.
Weinig families hebben zo’n literaire impact gehad als de zussen Brontë midden 19de eeuw. Hun romans, Charlotte met ‘Jane Eyre’, Emily met ‘Wuthering Heights’ en Anne met ‘The Tenant of Wildfell Hall’, gelden als hoogromantische klassiekers.
Dat de dood systematisch door hun werken waart, valt niet zo moeilijk te begrijpen. Ze verloren op jonge leeftijd hun moeder en hun beide oudere zussen, en waren zelf geen lang leven beschoren. Hun moeder, die poëzie schreef en schilderde, gaf hen de interesse voor boeken mee, gesteund door hun vader, een anglicaanse priester. Die liet na de dood van zijn echtgenote de opvoeding van zijn kinderen over aan een dienstmeid, die hun verbeelding prikkelde met lokale legenden uit Yorkshire.
Al die elementen leggen uit waar de Brontës hun literaire liefde vandaan hebben. Waar Emily uit putte om een verhaal te bedenken dat zo onstuimig, passioneel, wreed, pervers, immoreel en rebels is als ‘Wuthering Heights’ blijft een raadsel. Het mysterie heeft ook alles te maken met hoe weinig we over haar weten. Ze schreef nauwelijks brieven. De weinige historische informatie komt van Charlotte, die haar zus omschrijft als ‘a solitude-loving raven, no gentle dove’. Emily schuwde sociaal contact en dwaalde liefst in haar eentje rond in ‘the moors’, de heuvels van gras en heide in West Yorkshire die ook het landschap vormen van ‘Wuthering Heights’.

Hartverscheurend
Emily Brontë leefde in haar verbeelding. In haar biografische drama ‘Emily’ maakt regisseur Frances O’Connor daarvan gebruik om haar levensverhaal in te kleuren met details uit de fantasie van haar hoofdfiguur.
O’Connor bouwt haar interpretatie rond twee relaties: de band tussen Emily en haar liederlijke broer Branwell, en de passionele affaire die ze beleeft met Michael Weightman, een jonge clericus die bij haar vader komt werken en de opdracht krijgt het Frans van de jonge vrouw bij te schaven.
Branwell dient als katalysator om haar blik op de wereld mee te kneden en haar schroom te overwinnen. Weightman is de sparringpartner die valt voor haar vrijgevochten visie, maar haar ook de donkere keerzijde van romantische liefde aanleert.
Het is alsof O’Connor haar hoofdfiguur in een verhaal plaatst dat Emily Brontë had kunnen verzinnen. Het beste voorbeeld is een van de hoogtepunten uit de film, een scène waarin Emily een masker opzet en tijdens een storm samen met haar zussen een soort seance doet. Roept ze daar echt een geest op, of kan ze door dat masker eindelijk toegeven aan het verdriet dat al zo lang aan haar knaagt?
Het pleit voor de cineaste dat ze alle personages meerdere dimensies geeft. Emily (met finesse vertolkt door Emma Mackey) is met haar drang naar vrijheid en zelfbeschikking een rolmodel. Maar ze is evengoed wispelturig en angstig.
Je kan opwerpen dat Charlotte en Anne meer ruimte en aandacht verdienen dan O’Connor hen schenkt. Maar wat telt, is dat ‘Emily’ zijn titelpersonage gestalte geeft op een manier die perfect bij haar past.
Van Frances O'Connor en met Emma Mackey, Oliver Jackson-Cohen, Alexandra Dowling

Duur: 130 min.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u15
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wd181)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be